הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% • השקל התחזק בחדות מול הדולר • בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות • מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני • וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

14:59

יום המסחר בת"א מתנהל כעת במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ןת"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד הביומד ממשיך להוביל את המגמה החיובית ועולה ב-1.4% ות"א בנייה משיל מערכו 0.7%.

טאואר ממשיכה במומנטום החיובי ועולה כעת ביותר מ-3%. יצרנית השבבים חזרה עם פער ארביטראז' חיובי מוול שטריט, שם עלתה במסחר ב-6.3%, במחזור מסחר גבוה מהממוצע, וננעלה במחיר של 46.4 דולר, המשקף לטאואר שווי שוק של 5.2 מיליארד דולר.

בשבוע שעבר, פורסם בהודו שטאואר ו-Tata Semiconductor הן שתי החברות שעלו לשלב הבא בפרויקט שבבים גדול בהודו, מתוך כ-12 חברות שהתמודדו. לפי הפרסום, מדובר בפרויקט לשדרוג מתקן ייצור ומחקר ששייך לממשלת הודו, ושתי החברות עלו לשלב הבא בחלק ניכר ממנו (הפרויקט כולו מוערך במאות מיליוני דולרים). טאואר פרשה לפני מספר חודשים מפרויקט להקמת מפעל שבבים בהודו, שלפי פרסומים בעבר, היא ניגשה אליו עם קבוצת אדאני.

13:56

מניית ישרוטל קופצת בכ-9% וסוגרת עלייה חודשית של כ-22%. המגמה החיובית קשורה ככל הנראה לצפי המשקיעים כי הביקושים לרשת בתי המלון צפויים לגדול בחודשי הקיץ לאור מחירי הטיסות הגבוהים שנובעים מהתרחקות חברות התעופה הבינלואמיות מישראל.

13:08

מסחר תנודתי בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.2%. בולט לחיוב מדד הביומד שמוסיף לערכו 1.4%. מנגד, מדד הבנייה יורד ב-0.6%.

בשוק החוב המקומי, נרשמת ירידת תשואות באגרות החוב הממשלתיות, כאשר מדד תל גוב שקלי 10 + עולה כעת בכ-0.5%. במקביל, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים במגמה דומה ועולים בכ-0.2%.

12:26

המדדים המרכזיים בת"א עברו למגמה מעורבת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 מוסיף לערכו 0.1%. מדד ת"א ביומד בולט לחיוב ועולה ב-1.5%. מנגד, ת"א בנקים 5 משיל מערכו.

עוד חברת נדל"ן שמרכזת עניין היום היא חברת ההתחדשות העירונית בית וגג שדיווחה כי השלימה מכרז מוסדי להנפקת אג"ח ראשונה, במסגרתה היא מגייסת כ-105 מיליון שקל. האג"ח המונפקות נושאות ריבית שנתית שלא תעלה על 5.68% (ריבית לא צמודה), במח"מ של כ-3.2 שנים והן מגובות בשעבוד ראשון על חלק החברה בעודפים של ארבעה פרויקטים בתל אביב בסכום כולל של 150 מיליון שקל.

בית וגג מציינת כי במסגרת המכרז המוסדי, הגישו משקיעים מסווגים (ובהם גופים מוסדיים מובילים) התחייבויות מוקדמות לרכישת אג"ח בהיקף כספי כולל של כ-289 מיליון שקל, והיא תיענה לחלקן.

11:21

העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2%. בולט לחיוב מדד הביומד שקופץ בכ-1.8%. מנגד, ת"א בנקים 5 משיל מערכו 0.1%.

הכשרת הישוב התחדשות העירונית מרכזת עניין לאחר שעדכנה כי התקשרה בהסכם עם בנק מזרחי טפחות וכלל ביטוח בהסכם מימון, לפיו, יועמדו לחברה (דרך שותפות בבלי שהכשרה התחדשות מחזיקה ב-65% מן הזכויות בה) מסגרות אשראי כספי וערבויות בסך כולל של 440 מיליון שקל, למטרת מימון להקמת 56 יח"ד, מתוכן 34 יח"ד מיועדות לשיווק.

10:35

המסחר בת"א עבר לעליות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.3%. בולט לחיוב מדד הביומד שמוסיף לערכו 1.7%. ת"א בנקים 5 עולה ב-0.3%.

צמח המרמן מרכזת עניין לאחר שדווח כי קבוצת עזריאלי מעוניינת לרכוש את החברה לפי שווי של 855 מיליון שקל לחברה, מחיר אשר שופר פעם אחת. כאשר בנובמבר אשתקד דובר בתחילה על רכישה לפי שווי של 635 מיליון שקל לחברה. ההסכם בין עזריאלי לצמח המרמן נחתם ב-22 ביוני, אך הוא תלוי בהסכמת בעלי המניות בציבור כדי להשלימו. שכן מדובר במהלך שכולל מחיקה של חברה ציבורית מהמסחר בבורסה.

10:04

יום המסחר בת"א נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%.

בולטות לחיוב מניות טאואר , אורמת , ישראמקו , אנלייט אנרגיה וניו-מד אנרג'י .

מנגד, מניות סלקום , רבוע נדלן , איביאי בית השקעות ודוראל אנרגיה נסחרות בירידות.

08:20

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רקע ההתקדמות במו"מ בעסקת החטופים. לצד זאת, גם המגמה החיובית שנרשמה בוול סטריט בסוף השבוע צפויה לתת רוח גבית לבורסה המקומית כאשר המניות הדואליות טאואר , אורמת ואלביט מערכות צפויות לחזור עם פער ארביטראז' חיובי.

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

האופטימיות שצפויה להירשם השבוע בת"א תמשיך את המומנטום החיובי שנרשם מאז פרוץ המלחמה מול איראן. בשבוע החולף, עם פתיחת המחצית השנייה של 2025, מדד ת"א 35 עלה השבוע בכ-4.4%, ושבר ארבע פעמים את שיא כל הזמנים ואף חצה לראשונה את רף 3,000 הנקודות - רף סמלי בשוק המקומי. מדדי ת"א-90, ומדד ת"א-125 זינקו בכ-7.4% ובכ-5.2% בהתאמה, ושברו 5 פעמים את שיא כל הזמנים.

בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א ביטוח עלה בשבוע שעבר בשיעור של כ-8.3% ומתחילת השנה עלה בשיעור של כ-82.1%. עליות אלה נסמכות על התפתחויות ענפיות המיטיבות עם חברות הביטוח. עם זאת, ביום חמישי הוא נחלש מעט. מנגד, מדד ת"א ביומד עלה ביום חמישי, אך מתחילת השנה הוא רושם תשואה אפסית.

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

בגזרת וול סטריט, ארה"ב הודיעה בשבוע החולף על הסכם סחר שלישי, הפעם עם וייטנאם. בשבוע הבא (9 ביולי) יחול המועד שבו מסתיימת הקפאת המכסים, והמשקיעים ימתינו לעוד חדשות בנושא.

ביום שישי האחרון לא התקיים מסחר בארה"ב לרגל יום העצמאות. בתוך כך, ביום חמישי האחרון מדד ה-S&P 500 הוסיף 0.5% לאחר שעלה עד 0.8% לשיא של 6,187.68, ועבר את השיא הקודם שעמד על 6,147.43. הנאסד"ק, שגם הוא הגיע לשיא של כל הזמנים, עלה גם הוא ב-0.5%. הדאו ג'ונס הוסיף 1%. בסיכום שבועי מדד ה-S&P500 עלה ב-1.7%, נאסד"ק ב-1.6% והדאו-ג'ונס ב-2.3%.

את עניין המשקיעים ריכזה אנבידיה ביום חמישי האחרון, רגע לפני חופשת יום העצמאות בארה"ב, כאשר הפכה לחברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בהיסטוריה, לאחר שהון השוק שלה הגיע ל-3.92 טריליון דולר - על רקע אופטימיות גוברת בוול סטריט לגבי עתיד הבינה המלאכותית (AI).

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

מניית יצרנית השבבים המובילה עלתה ב-1.3% למחיר של 159.3 דולר במסחר, מה שהציב את שוויה מעל לשיא ההיסטורי של אפל - 3.915 טריליון דולר - שנרשם ב-26 בדצמבר 2024.

פול מרינו וסילביה יבלונסקי מ-Defiance ETFs ציינו כי "אנבידיה תמשיך לשלוט במהפכת הבינה המלאכותית - כולל בעידן הבא של רובוטים אנושיים שידרשו עוצמת חישוב אדירה", אומר מרינו. יבלונסקי מסכימה, אך מציינת כי בטווח הקצר "ייתכן רווח של 5-10% נוספים, אך הסיכון לרווחים כבר קיים - זו מניה עמוסה, שעלולה להיפגע מהפתעות מאקרו או תמחור יתר".

הבוקר (א'), ענקית השבבים מרכזת עניין גם בישראל, לאחר שדווח כי אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים, כאשר מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה. לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב האמריקאי, בשבוע האחרון נרשמה עליית תשואות לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים עלתה ב-6 נ"ב לרמה של 4.35%. המשקיעים מתמחרים בהסתברות של 73% הפחתת ריבית בחודש ספטמבר.

בחברת המחקר Oxford Economics העריכו השבוע כי מקרה של אינפלציה שמקורה במכסים, עשוי לדחוף כלפי מעלה את תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב במהלך החודשים הקרובים. ב-UBS כתבו כי חוק "התקציב הגדול והיפה" שמועבר בבית הנבחרים בארה"ב שם את הדאגות הפיסקאליות באור הזרקורים, אך לדבריהם, "אף שהגירעונות של ארה"ב צפויים לעלות בשנים הקרובות, איננו צופים 'מכירת חיסול' ממושכת של אג"ח". ב-UBS מעריכים המשך של ירידת התשואות לאורך המשך השנה.

בישראל, בשבוע החולף ירדה התשואה ל-10 שנים בכ-14 נ"ב, לרמה של 4.09%, לעומת כ-4.21% בסוף השבוע הקודם. האפיק הממשלתי הצמוד עלה בשיעור של כ-1%, והאפיק הלא צמוד עלה בשיעור של כ-0.7%.

מדד איגרות החוב הקונצרניות הצמודות עלה בשבוע החולף בשיעור של כ-0.5%, ומדד איגרות החוב הקונצרניות הלא צמודות עלה השבוע בשיעור של כ-0.9%. גם באפיק הקונצרני בלטו בתשואות איגרות החוב לטווח הארוך, כאשר מדד תל בונד-צמודות 5-15 עלה בשיעור של כ-0.8%, ומדד תל בונד-שקלי 5-10 עלה בשיעור של כ-1.5%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

גם השקל רשם שיאים בסוף השבוע האחרון כשנסחר מתחת ל-3.33 שקלים, שיא מאז מאי 2022, וסגר התחזקות של כ-1.2% מול הדולר. האירו נחלש גם הוא מול המטבע הישראלי, ונסחר סביב 3.92 שקלים בסוף השבוע. מתחילת השנה, הדולר נחלש בכ-8% לעומת השקל, בעוד שהאירו התחזק בכ-4%.

באופן כללי הדולר נחלש בעולם. מדד הדולר DXY, המודד את ביצועי המטבע האמריקאי מול סל מטבעות, ירד מתחילת השנה בכ-11.5%. בבנק אוף אמריקה מציינים ששאלה מרכזית שמשפיעה כיום על הדולר היא האם ומתי תגיע אינפלציה כתוצאה מהמכסים. במקביל להערכת הבנק, הקריאות של הממשל לפד להוריד ריבית מוסיפות לפרמיית הסיכון של הדולר.

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מחיר הנפט התחזק מעט השבוע, אך ביום שישי נסחר במגמת ירידה על רקע שיחות הסחר ופגישת OPEC+. וורן פטרסון, אסטרטג סחורות ראשי ב-ING Groep NV אמר לבלומברג כי אופטימיות בנושא הסחר מובילה לעליית מחיר הנפט, אך לטווח קצר בלבד, וכי השוק ממתין להחלטה בפגישת OPEC+ על רמות התפוקה לחודש הבא.

4. מאקרו

בארה"ב, לשכת הסטטיסטיקה האמריקאית דיווחה ביום חמישי האחרון כי ביוני נוספו 147,000 משרות - מעל התחזית של 110,000 ולמעלה מהנתון המתוקן למאי (144,000). שיעור האבטלה ירד ל-4.1%, בניגוד לתחזיות שציפו לעלייה ל-4.3%.

שני הנתונים הנ"ל מעידים על שוק עובדה הדוק מהצפוי בארה"ב, מה שעלול להרחיק את הורדות הריבית. לפי כלי FedWatch של CME Group, הסוחרים מעריכים כעת סבירות של כ-95% לכך שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי בפגישתו הקרובה החודש, לעומת סבירות של כ-25% לפני פרסום הדוח. גם הסיכוי להורדת ריבית בספטמבר ירד לכ-75%.

ג'ורג' בראון, הכלכלן הבכיר בשרודרס, התייחס לנתונים והסביר כי "על אף הסערה סביב מכסי העונשין שהטיל ממשל טראמפ, שוק העבודה האמריקאי ממשיך להפגין איתנות מרשימה. שיעור הפיטורים נותר נמוך, כשחברות נזהרות מלשחרר עובדים על רקע מחסור ממושך בכוח אדם בשנים האחרונות. ייתכן שכיסי תופעה כאלה יימשכו בענפים ובמדינות מסוימות בשל הקו הנוקשה שמובילה ממשל טראמפ בנוגע להגירה. מאחר שעובדים זרים היו מנוע מרכזי ביצירת משרות מאז המגפה, המדיניות הזו עלולה להוריד את קצב גידול המשרות הנדרש לשמירה על אבטלה יציבה אל מתחת ל-100 אלף משרות בחודש.

"בתוך כך, צפויים המכסים להשפיע על עליית מחירים במהלך הקיץ. על רקע החשש של הבנק המרכזי מלהיגרר מאחור פעם נוספת, ההערכה המרכזית שלנו היא שהריבית תיוותר ללא שינוי עד לסוף השנה".

בישראל, את עניין המשקיעים תרכז מחר (ב') החלטת הריבית של הבנק המרכזי שתתקיים ביום שני בשעה 16:00. על פי הערכות, הריבית תיוותר ללא שינוי בהחלטה הנוכחית, סביב 4.5%, אך עיני השוק יהיו נשואות לעדכון תחזיות חטיבת המחקר של הבנק בנוגע לגובה האינפלציה, הריבית והצמיחה במשק הישראלי.

נזכיר, שעד לפני פריצתה של המלחמה מול איראן השוק העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר, אך כעת השוק מעריך בהסתברות של מעל 70% הפחתת ריבית באוגוסט, ובמבט שנה קדימה מעל 3 הפחתות במצטבר (כל אחת של 25 נ״ב).

גם בדיסקונט וגם בהפניקס מעריכים שהריבית תרד בהחלטה בספטמבר, ואילו בלידר מעריכים שגברו הסיכויים להורדת ריבית כבר בהחלטה ביום שני הקרוב.

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס ציין כי: "האם נראה הפחתת ריבית כבר ביום שני הקרוב? להערכתנו - התשובה היא לא. גם לגבי אוגוסט אנחנו לא מהמרים על הפחתה, לפחות לא בסבירות גבוהה, אם כי נשמח להיות מופתעים. הסיבה המרכזית - גישת התלות בנתונים העדכניים ולא הציפיות קדימה (Data Dependent), כאשר האינפלציה השנתית עדיין מעל גבול היעד העליון, וצפויה להישאר כך גם בהחלטה של אוגוסט. לעומת זאת, על ספטמבר כבר קל לנו יותר להמר, שכן בנק ישראל צפוי לראות לפניו אינפלציה שנתית בתוך היעד, ואם הכוכבים יסתדרו - אולי גם הפד יעשה עד אז את הצעד הראשון".

בין הנתונים שיפורסמו בשבוע הקרוב בישראל נציין את פדיון רשתות השיווק במרץ-מאי ומדד אמון הצרכנים ביוני.

בארה"ב, ירכזו עניין פרוטוקולים ישיבת הפד ביום רביעי.

5. תחזית

תחום המחשוב הקוונטי נמצא בנקודת מפנה עם שיפור משמעותי בטכנולוגיה, מגוון אפיקים לשימוש מסחרי וחברות עם מאזנים איתנים, שיספיקו למימון הפעילות עד להוכחת היתכנות טכנולוגית - כך מעריך האנליסט טרוי ג'נסן מבנק ההשקעות קנטור. בבנק החלו לסקר את התחום, ומציינים שמחשב קוונטי יכול לבצע חישובים מקביליים על מספר רב של מצבים בו-זמנית, מה שמאפשר לו להתגבר על מגבלות של מחשבים קלאסיים בפתרון בעיות מסוימות פי מיליונים מהר יותר. להערכת ג'נסן, שוק המחשוב הקוונטי צפוי לצמוח בממוצע ב-34% בשנה עד 2030. "אמנם שלב היישום המסחרי יתרחש רק עוד מספר שנים, אך הטכנולוגיה קורצת למשקיעים כבר כעת", ציין.

למרות שמניות התחום כבר עלו משמעותית, הוא סבור שיש עוד אפסייד משמעותי, בזכות הערך האסטרטגי של הטכנולוגיה שתוכל לשנות מהיסוד תעשיות שלמות. הוא מזכיר גם גידול מואץ בהשקעות ממשלתיות וקרנות הון סיכון, ושיתופי פעולה בין חברות התחום לענקיות כמו גוגל , IBM , אינטל ומיקרוסופט .

בין המניות המומלצות בקנטור: ריגטי, שמתמחה בבניית מחשב-על, שמנייתה אמנם זינקה ביותר מ-1,000% בשנה האחרונה אך תיקנה מעט; ההמלצה היא "תשואת יתר" במחיר יעד של 15 דולר המשקף פרמיה של 14.7%. מניה נוספת שמומלצת ב"תשואת יתר" בפרמיה של 25.2% היא D-Wave שלה שיתופי פעולה מסחריים עם פורד ומשרד הביטחון האמריקאי.