גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez
חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

חדשות ההייטק | הואשמה בהונאת משקיעים - ואז חילצה מהם עוד חצי מיליון דולר
דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

1שיתוף הפעולה עם IBM הבשיל להשקעה

חברת קוונטום ישראלית נוספת מגייסת מיליוני דולרים מענקיות טכנולוגיה - הפעם זו "קדמה" (Qedma) של ד"ר אסיף סיני ממכון וייצמן ופרופ' דורית אהרונוב מהאוניברסיטה העברית, שגייסו 26 מיליון דולר בהובלת גלילות קפיטל הישראלית ובהשתתפות של השותפה הוותיקה IBM, הקרן הישראלית TPY, ו-Korean Investment Partners. מדובר אמנם בסבב קטן יותר מזה של קוונטום משינס וקלאסיק שגייסו לאחרונה קרוב ל- 300 מיליון דולר יחד, זאת בשל העובדה שקדמה היא חברה צעירה יותר ובמקרה זה מגייסת בסך הכל עבור סיבוב הגיוס השני שלה (A).

קדמה היא חברת תוכנה שפיתחה אלגוריתמים המאפשרים להתגבר על האתגר הגדול ביותר של תעשיית המחשוב הקוונטי היום והוא שיעור הטעויות הגבוה שהתגלה ביחידות המחשוב הבסיסיות בתחום, ה"קיוביטים" - בין אם הם משמשים למחשב קוונטי יוני, פוטוני או כזה העושה שימוש במוליכים למחצה. שיעור הטעויות הגבוה, או ה"רעש" כפי שהוא מכונה בתעשייה, הוא תוצר של הגדלים המיקרוסקופים שבהם מתרחשת הפעילות הקוונטית - כלומר חישוב המתבצע על ידי סידור מסוים של אטומים או אף חלקיקי אטומים.

כדי לנקות את הרעשים בקיוביטים הפיזיים, קדמה משתמשת במנגנון מבוסס על אופטימיזציה של מדידות הנערכות לאורך זמן אחת אחרי השנייה, כך שהחישוב נעשה אמנם באופן מעט יותר איטי, אך משיג רמת דיוק גבוהה מהממוצע בתעשייה. שיתוף הפעולה עם IBM מתקיים כבר כמעט ארבע שנים, כאשר קדמה מבצעת ניסויים על גבי מחשב קוונטי של החברה שעלותו מיליוני דולרים, והיא אחת מבין שלוש חברות שזכו להכנס למערכת ההפעלה של IBM בתחום הקוונטי, לצד אלגוריתמיק מפינלנד וקיו-קונטרול מאוסטרליה. כעת, הבשיל שיתוף הפעולה עם IBM לכדי השקעה.

בעבר הזכירה אמזון את קדמה הישראלית כאחת משלוש החברות המשמעותיות שעוסקות כיום בתיקון רעשים, כאשר השתיים הנוספות הן גוגל ו-IBM . קלאסיק (Classiq) מתל אביב. לאחרונה, רשמה קדמה מספר הישגים שמקצרים את הדרך ליתרון הקוונטי. במכון המחקר היפני לקוונטום, Riken, חשפה החברה ניסוי שבו חיברה מחשב-על (HPC) קלאסי למחשב קוונטי של IBM והוכיחה באמצעותו התכנות ליתרון קוונטי השווה ערך ל-75 קיוביטים לוגיים, כלומר קיוביטים הנקיים מרעשים. קדמה משתפת פעולה גם עם חברת "אוקספורד איוניקס", שנרכשה לאחרונה על ידי החברה הבורסאית IonQ, על מנת למסחר את הפתרון. לפיתוח שכזה עשויה להיות השלכה לא רק לתעשיית המחשוב הקוונטי, אלא גם לחברות המייצרות מעבדים גרפיים ושרתי מחשוב-על כמו אנבידיה או היטאצ'י: ההוכחה כי באמצעות שילוב בין מחשב-על ומחשב קוונטי ניתן להגיע מוקדם מהצפוי ליתרון קוונטי עשויה לעניין חברות מחוץ לשוק הקוונטי, בהן אנבידיה.

ד"ר סיני, מנכ"ל החברה, סבור כי נקודת "הסף הקוונטי" - שבה יהפכו הקיוביטים "נקיים" מספיק כדי שהמחשב הקוונטי יוכל לחשב בעוצמה רבה יותר בהשוואה למחשבי העל הקיימים - קרובה מתמיד. "IBM פרסמה את מפת הדרכים שלה עד 2029, ובנוסף חברות אחרות כמו קוואנטיניום, קווארה ו-IonQ נמצאות בתהליכים מתקדמים שבהם נוכל לראות כבר עד 2030 אפליקציות קוונטום יישומיות. אנחנו בקדמה נוכיח כבר השנה יתרון קוונטי בניסוי עם אחת מחברות המחשוב היוני הגדולות בעולם עד סוף השנה", מציין סיני.

2Base44 נמכרה לוויקס והדהימה את העולם - אבל יש לה גם צד מסוכן

חברת בייס44 (Base44), פלטפורמה מקוונת שמאפשרת לכל אחד לבנות אפליקציה באמצעות פקודות מילוליות פשוטות, עשתה היסטוריה כאשר נמכרה בחודש שעבר לוויקס תמורת 80 מיליון דולר שהגיעו רובם ככולם ליזם מאור שלמה ולצוות העובדים המצומצם שלו. אלא שהקלות והפשטות לא מגיעות בלי מחיר. חברת הסייבר הישראלית Mobb פרסמה גילתה כי 40% מהאפליקציות שנבנו בפלטפורמות הפיתוח באמצעות שפה טבעית (תחום המכונה Vibe coding) הכילה רמה מסוימת של חשיפה של נתונים רגישים. נוסף על Base44 נבנו גם פלטפורמות כמו: Replit ,Bolt ,Lovable ו-v0. "המשמעות היא שכמעט מחצית מכל האפליקציות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית שבדקנו, שיתפו מידע פרטי עם האינטרנט הציבורי שלא במתכוון", אומר תומר כהן מ-מובב (Mobb). מובב, זוכת תחרות הסטארט-אפים היוקרתית של בלק האט, פיתחה פתרון לאבטחת קוד שנכתב בעזרת כלים כמו קופיילוט וקרסר, שמזהה ומתקן אוטומטית חולשות ישירות בכלי הפיתוח.

כהן הדגים במהלך שיחות עם התקשורת בניית מערכת הזמנות בחדר כושר על גבי Base44. הבינה המלאכותית יצרה אפליקציה שימושית עם לוחות זמנים של שיעורים ומערכת רישום חברים, אך כברירת מחדל יצרה מאגרי מידע נגישים לכל שמכילים את המידע האישי של כל חבר - מבלי להזהיר לגבי השלכות אבטחת המידע. "מסתבר שזו הדרך שבה כל הפלטפורמות עובדות כברירת מחדל", אומר כהן לגלובס. "במהלך המחקר מצאנו כמות עצומה של רשומות מסוגים שונים: מידע אישי (שמות, אימייל, טלפון, כתובת), מידע פיננסי, התכתבויות אישיות ואפילו סיסמאות. כדי לחסום את הגישה הציבורית למידע, תצטרך להיכנס בעצמך לעומק הגדרות האתר ולשנות אותן. באופן לא מפתיע, כשבדקנו מדגם של אתרים, גילינו שרוב האתרים חושפים מידע רגיש כלשהו. נראה שרוב בוני האתרים פשוט לא מודעים לבעיה". מ-Wix, שרכשה את החברה, לא התקבלה תגובה.

3החברה הישראלית שעקפה את אנדוריל וזכתה במכרז נחילי רחפנים בארה"ב

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד (XTEND) זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר ושצפוי לכלול את ייצורם של אלף מערכות. בזכייה גברה אקסטנד על 26 חברות בהן ענקיות אמריקאיות כמו אנדוריל וסקיידיו, וסטארט-אפים כגון ברינג, PDW ו-Teal, בין השאר מפני שהחברה הישראלית היא היחידה שמאפשרת אספקה של נחיל רחפנים חמוש עם ניסיון קרבי מוכח המאפשר הפעלה מרחוק. לשם אספקת הציוד, הקימה החברה הישראלית מפעל ייצור בטמפה שבפלורידה ובו תייצר את משפחת הרחפנים התוקפים "סקורפיו".

משאית המאחסנת נחיל רחפני תקיפה של אקסטנד / צילום: אקסטנד

הרחפנים של אקסטנד מייצגים את טרנד "רחפני התקיפה" (FPV), רחפנים מתמרנים הניתנים לניהוג מרחוק: המפעיל יכול להיות ממוקם במרחק רב מהרחפן, כשהוא חבוש קסדה מתוכה הוא רואה את הנשקף מעדשת מצלמת הרחפן. שיטת ההפעלה שלו, השאולה מעולם הגיימינג, מאפשרת גם למטיסי רחפנים לא מקצועיים להטיס רחפנים למשימות שונות הכוללות גם הטלת רימונים או התאבדות על מטרה. בסרטון מיהודה ושומרון נחשף כיצד רחפן של אקסטנד פתח דלת של בית ממולכד, נכנס פנימה, סייר בו והעביר תמונה מודעינית למפקדה. נחילי הרחפנים שמשווקת החברה מסונכרנים על ידי מערכת הפעלה מתוצרתה המיועדת לרחפנים שלה - כאשר הם מגבים זה את זה במשימות שונות.

4סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית

היזם המוכר סוהייל דושי, ממייסדי חברת אנליטיקת המשתמשים Mixpanel ומחוללת התמונות Playground AI, טוען כי מתכנת הודי בשם סוהאם פארק הונה שורת סטארטאפים. בציוץ שפרסם בטוויטר, סיפר כי פארק עבד בו־זמנית בשלוש עד ארבע חברות, תוך שימוש בקורות חיים ש־90% מהם מזויפים. לדבריו, פארק שיקר לגבי ניסיונו, צרף קישורים מזויפים לפרויקטים, ולא תרם דבר לחברות שאליהן התקבל.

דושי, אשר גם הוא חלק מרשימת האנשים שהעסיקו את פארק, כתב כי פיטר אותו כבר בשבוע הראשון, וטען כי על אף שניסה להתריע בפניו ולהסביר את חומרת מעשיו, פארק המשיך לפעול באותה שיטה, ואף הצליח לחדור לחברות מתכניות יוקרתיות כמו Y Combinator. בעקבות הפרסום, מייסדי חברות נוספים החלו לחשוף שפארק מועסק אצלם כרגע או היה מועמד להעסקה. "הוא אצלנו בצוות עכשיו, עושה DevOps", כתב אחד מהם. אחר סיפר: "כמעט שכרתי אותו, הוא היה מצוין בראיונות, אבל שיקר לאורך כל הדרך". בקורות החיים של פארק, גם אותם פרסם דושי, הופיעו שמות של חברות מוכרות כמו DynamoAI, UnionAI Synthesia ו־Alan AI, כולן בתחום הבינה המלאכותית.

הציוצים של דושי הפכו לוויראליים עם יותר מ־12 מיליון צפיות, וגררו תגובות מעורבות, מחיזוק ועד ביקורת על כך ש"מונלייטינג" (עבודה בכמה משרות במקביל) אינו פסול כשלעצמו. דושי הבהיר כי הבעיה אינה בעצם הכפילות, אלא השקרים, זיוף הנתונים והעובדה שפארק כלל לא סיפק תוצרים: "הוא לא עושה כלום, ורימה לפחות שש חברות", כתב והוסיף כי "עוד עשר ייחשפו, תראו בעצמכם".

אבל איך בכלל הצליח פארק להתקבל לכל החברות הללו? התשובה היא כנראה בזכות שילוב של אותם קורות חיים מרשימים, כמו גם ראיונות מצוינים שבהם הפגין בקיאות שטחית אך משכנעת, והיעדר בדיקות רקע מצד המעסיקים. העובדה שפעל מול חברות שמגייסות עובדים מרחוק, לעתים תחת לחץ זמן וללא קשר ישיר עם הצוות, איפשרה לו לחמוק מעין בוחנת, ולהתחיל שוב ושוב מחדש.

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך