גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ
יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

פתגם ידוע בענף הרכב אומר "מה שרע ליצרנים טוב ליבואנים ולצרכנים". הפתגם הזה הוכיח את עצמו על רקע מלחמת הסחר שיזם ממשל טראמפ. תעשיית הרכב של דרום קוריאה, למשל, ספגה מהלומה קשה באפריל בשל המכס בגובה 25% שהוטל על כלי הרכב שהיא מייצאת לארה"ב.

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

נתוני המכס הקוריאני, שפורסמו בשלהי יוני, מגלים כי הייצוא של יונדאי לאמריקה צנח במאי בשיעור חסר תקדים של כ-21%, וסך ייצור הרכב הכולל של יונדאי ירד בכ-6%. החברה מנסה לווסת את הייצור כדי לפצות על הירידה בביקוש, ובינתיים "תקועה" עם מלאים גדולים של כלי רכב בתקינה צפון אמריקאית, שאין לה כמעט ביקוש במערב, פרט לישראל. זו בשורה טובה ליבואנית פה: בזכות מלחמת הסחר היא זוכה כיום לקבל דגמים שבעבר לא היו פתוחים לייצוא עבורנו. אחד מהם הוא הגרסה המוארכת של הקרוס-אובר הפופולרי "טוסון", שמיוצרת בקוריאה לשוק הצפון אמריקאי.

עיצוב חיצוני

במבט ראשון הטוסון "האמריקאי" נראה כמעט זהה לאחיו האירופי, שמיוצר בצ'כיה, עם החרטום הייחודי שמציג פנסי החזית מדורגים, המשולבים בגריל גדול ומושחר. פרופיל הצד שומר על קווי המתאר העגלגלים-שריריים של הטוסון והזנב הגבוה מחצין מערך פנסים רוחבי ועמוד גג אחוריים נוצצים.

מבט בוחן יותר חושף הבדלים. הרכב האמריקאי ארוך מאחיו האירופי ב-13 סנטימטר ובסיס הגלגלים שלו ארוך ב-7.5 סנטימטר. השוני הבולט ביותר לעין הוא מרווח גחון גבוה משמעותית, שגם מוסיף כמה סנטימטרים לגובה הכולל. בלילה יש אפילו תאורת גחון, שמאירה את תחתית המרכב ומדגישה את גובהו. עם זאת, "סטטוס הכביש" של שניהם זהה כמעט ואנשים מתקשים להבחין מי היקר והגדול יותר.

פנים הרכב

מפתן תא הנוסעים ממוקם די גבוה אבל עדיין נוח לכניסה ויציאה, ותנוחת הישיבה גבוהה ונוסכת ביטחון. תוספת הסנטימטרים מורגשת במרחב הפנים, במיוחד ליושבים מאחור. אלה ייהנו ממרחב מכובד לכתפיים ולראש. אומנם מסעד המושב האמצעי מאחור די קשיח, אבל כפיצוי היושב באמצע נהנה מרצפה שטוחה יחסית.

מולטימדיה ומצלמות

הנדסת האנוש מותאמת למגוון רחב של לקוחות. מערך הפיקוד בגרסה הבכירה, בה נסענו, מקביל לדגמים נוספים של יונדאי, וכולל מסך תצוגה מלבני שמשלב ברצף את מסך המולטימדיה ולוח מחוונים דיגיטלי. הגרפיקה של לוח המחוונים נאה, מערכת ההפעלה מגיבה בזריזות והתפריטים די פשוטים.

כגיבוי יש כמות מפתיעה של מתגי שליטה פיזיים בסביבת הנהג ועל ההגה, חלקם גדולים במיוחד. זהו סידור נוח למי שלא אוהב את תשומת הלב שגוזלים מסכי המגע.

הייעוד האמריקאי ניכר במראות צד מגדילות ובמחזיקי בקבוקים ענקיים בין המושבים, כמו שאוהבים שם. למוט ההילוכים הקצר והסיבובי שעל עמוד ההגה, נוסח איוניק 5 ושות', מסתגלים די מהר. המושבים הקדמיים נוחים ולא מעייפים את החוליות והראות טובה.

רמת החומרים, הגימור וההרכבה מרשימה ואינה נופלת מזו של האחיות היוקרתיות של המותג האח ג'נסיס, ובידוד הרעשים מצוין.

האבזור התקני בגרסאות הפתיחה אינו נדיב בהשוואה למקובל כיום בפלח המחיר הזה. בגרסת הבסיס אין משטח טעינה אלחוטי, תאורת אווירה או חלון גג פנורמי. גם כדי לקבל מושבים קדמיים חשמליים, ריפוד עור ועוד פריטים שהם כיום כמעט סטנדרט, צריך לטפס לשתי רמות האבזור הבכירות והיקרות.

תא מטען

גם תא המטען נהנה מממדים מוגדלים, הוא ארוך יותר בכמה סנטימטרים ויכול להכיל כעת מטען בנפח מכובד של 610 ליטר, כמעט 100 ליטר יותר מאשר באח האירופי. חבל רק שפתיחה חשמלית לדלת האחורית, שהיא כיום סטנדרט אפילו בסיניות זולות, מקבלים בטוסון רק ברמות האבזור הגבוהות והיקרות.

מנוע וסוללה

הרכב מגיע לראשונה עם הנעה היברידית. זוהי גרסה משודרגת של המערכת ההיברידית האירופית של יונדאי והיא משלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו ומנוע חשמלי, בהספק משולב של 230 כ"ס ומומנט של כ-37 קג"מ. חרף הנתונים המכובדים, הרכב לא מרגיש חזק משמעותית מהטוסון בנזין הנפוץ, ומעדיף נהיגה נינוחה. ברירת המחדל היא שיוט חלק ושקט, שבו המנוע החשמלי לוקח פיקוד לפחות עד התרוקנות הסוללה הקטנה.

תחת עומס של האצה חזקה מנוע הבנזין נכנס לפעולה. מצב התכנות הספורטיבי מחדש מעט את תגובת הדוושה ואת קצב העברת ההילוכים, אבל די ברור שהמערכת מתוכנתת בעיקר לחיסכון ולא לריגושים.

את הייעוד החסכוני היא ממלאת היטב עם צריכת דלק ריאלית של כ-14 ק"מ לליטר בנסיעה טיפוסית, נתון מכובד בהחלט לקרוס-אובר עם הנעה כפולה, ששוקל כמעט 1.8 טון לפני נוסעים ומטען.

על הכביש

הלקוחות האמריקאים מעדיפים את כלי הרכב שלהם יותר רכים בהשוואה לעמיתיהם באירופה ואפשר להבחין די בקלות בהבדלים בכיול המתלים והשלדה. הטוסון האמריקאי, שמרכז הכובד שלו גבוה יותר ומתליו רכים יותר, מפגין נטיית גוף מוחשית על כבישים מפותלים ויותר תנודות גוף צידיות מאחיו האירופי. גם ההגה מרגיש יותר קליל. זה לא קריטי עבור רוב הנהגים בפלח "המשפחתי" בישראל, אבל ההבדל קיים. הפיצוי הוא ספיגת זעזועים טובה אפילו על דרכי עפר.

הגרסה האמריקאית מצוידת בהנעה כפולה עם מצבי תכנות לשטח. התמסורת אמנם תוכננה בעיקר לשיפור האחיזה בתנאים המושלגים של צפון אמריקה, אבל מעניקה עבירות סבירה על דרכי עפר, חוף ים וכו'. מרווח הגחון הגבוה מסייע.

מחיר

הטוסון הייבריד האמריקאי מוצע בארבע רמות גימור בטווח שמתחיל ב-200 אלף שקל ומעפיל עד 249 אלף שקל. זה לא מחיר חריג בימינו לכלי רכב כפולי הנעה בממדים האלה, והרכב מרווח, איכותי ושימושי במגוון רחב של תנאים. אבל במחיר הזה הוא מתמודד עם שלל דגמי פלאג-אין סינים ואין לו בידול סטטוס משמעותי בהשוואה לאחיו האירופי הזול והמאובזר יותר. יש לו תחרות לא קלה גם מבחוץ וגם, ואולי בעיקר, מבית.

חלק מהמתחרות

טויוטה ראב4 הייבריד 4X4

276-289 אלף שקל עולה הגרסה כפולת ההנעה של טויוטה ראב4 הייבריד, שמשלבת מנוע 2.5 ליטר בנזין ומנוע חשמלי בהספק משולב של 222 כ"ס. תא הנוסעים מרווח, מאובזר ואיכותי.

טויוטה ראב4 הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

ניסן אקסטרייל הייבריד 4X4

248 אלף שקל עולה הגרסה ההיברידית כפולת ההנעה של ניסן, המשלבת מנוע 1.5 טורבו בנזין ושני מנועים חשמליים בהספק משולב של 213 כ"ס עם צריכת דלק של כ־15 ק"מ לליטר. הבונוס: 7 מקומות ישיבה.

ניסן אקסטרייל הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה