כמעט אחת משלוש מכוניות שנמכרו בישראל השנה הייתה מתוצרת סין. האמריקאים מאבדים סבלנות
במחצית הראשונה של השנה העמיקה הדומיננטיות של כלי הרכב מתוצרת סין בשוק הישראלי. כך עולה מנתוני מסירות הרכב שפורסמו השבוע. במחצית הראשונה של השנה נמסרו בישראל 45,803 כלי רכב מתוצרת סין, עלייה של 31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ונתח של 28.6% מכלל המסירות. זאת לעומת נתח של 23.4% במחצית הראשונה של 2024. אלו הם נתוני חדירה ללא תקדים בשווקי היצוא המערביים של תעשיית הרכב הסינית.
● השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות
● מבחן דרכים | תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?
הדגם הנמכר ביותר במחצית היה הקרוס-אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג-אין, שמיוצר על ידי מותג של קבוצת צ'רי הסינית. הוא מסר 8,458 כלי רכב, ומחירו נע בין 170 אלף שקל עד 203 אלף שקל בהתאם לגרסה. במקום השני יונדאי קונה עם 7,624 כלי רכב ולאחר מכן טויוטה קורולה קרוס עם 4,572 כלי רכב. בשנה שעברה היה זה ה־BYD ATTO 3 שזכה בתואר הדגם הנמכר ביותר.
בחודש יוני לבדו תפסו כלי רכב מתוצרת סין נתח של 35% מהמסירות בישראל. העלייה החדה נובעת בין השאר מזינוק במסירות של דגמי הייבריד ופלאג-אין מוזלים, שזוכים לביקוש ער בציי הרכב. על פי הערכות בענף, עד סוף השנה עשוי נתח השוק של כלי רכב מתוצרת סין להגיע לסביבות 40% בשל כניסה צפויה של דגמי בנזין חדשים לשוק.
לגלובס נודע כי הזינוק במסירות רכב סיני בישראל השנה עלה גם בשיחות הסחר, שמתנהלות כיום בין ישראל לארה"ב על רקע הניסיונות לבטל או להקטין את המכסים שהטיל ממשל טראמפ על יבוא סחורות מישראל באפריל. יצוין כי במחצית הראשונה נמסרו בישראל רק 1295 כלי רכב מתוצרת ארה"ב, ירידה של כ־30% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
במונחים של ערך יבוא דולרי נמכרו בישראל במחצית הראשונה כלי רכב מתוצרת סין בשווי של קרוב למיליארד דולר לעומת ערך יבוא של עשרות מיליוני דולרים בודדים של כלי רכב מתוצרת ארה"ב. מקורות בענף מוסרים כי הנושא הוא למורת רוחם של האמריקאים, שמתייחסים ליצוא הרכב שלהם בתור "חוד החנית" של הכלכלה, על אף נתח של פחות מ־1%.
פלח הרכב החשמלי ממשיך להתכווץ
העלייה בכוחם של יצרני הרכב הסינים בולטת גם בפילוח על פי קבוצות ייצור. קבוצת צ'רי הסינית, שכוללת בישראל את המותגים צ'רי וג'אקו כאמור, תפסה את המקום השלישי במסירות, בפער זניח מאחורי טויוטה. קבוצת יונדאי מוטורס, שכוללת את המותגים יונדאי וקיה, המשיכה להוביל את השוק עם נתח של 21% מכלל המסירות.
פלח הרכב החשמלי המשיך להתכווץ במחצית הראשונה, בין השאר בשל העלאת מס הקנייה וביטול הטבת אגרת הרישוי בתחילת 2025. בין ינואר ליוני נמסרו רק 26,159 כלי רכב חשמליים לגמרי, נתח של 16.4% מכלל המסירות לעומת 25.3% בשנה שעברה.
בחודש יוני לבדו נמסרו בישראל 17,025 כלי רכב חדשים, ירידה של 34% לעומת יוני אשתקד, שמיוחסת למלחמה. בסך הכל נמסרו במחצית הראשונה של השנה 159.6 אלף כלי רכב, עלייה של 2.9%. אולם על פי הערכות בענף מעל 20 אלף כלי רכב מתוכם נרשמו ברישוי עצמי על ידי היבואנים לאחר שחלפו 12 חודשים ממועד ייצורם. המשמעות היא, שהמסירות בפועל ל"לקוחות משלמים" ירדו במחצית הראשונה בשיעור של 3%־5% לעומת התקופה המקבילה. על פי הערכות במהלך יולי צפוי זינוק במכירות, בין השאר לצורך החלפה של כ־5,000 כלי רכב שנפגעו במלחמה.
נחת בישראל: הקרוס־אובר פרימיום זיקר 7X, שיתחרה בטסלה
חברת גיאו־מובילטי מקבוצת יוניון השיקה בישראל את הקרוס־אובר פרימיום החדש X7 של המותג Zeekr, ששייך לקבוצת ג'ילי. הרכב מיועד להתחרות בפלח השוק של טסלה Y ודומותיה, אורכו 4.79 מ', גובהו 1.65 מ' ואורך בסיס הגלגלים שלו 2.9 מ'.
הרכב מבוסס על פלטפורמה חדשה בטכנולוגיית 800V, שתומכת בטעינה בקצב של עד 450 קילוואט. הוא מצויד בתא נוסעים מפואר עם ממשק אנוש חזותי וקולי שתומך בעברית ורשימת אבזור מקיפה כולל מערכות קול מתקדמות, מתלי אוויר בגרסאות הבכירות, מסכים ברזולוציה גבוהה, מערכת בטיחות היקפית מדור אחרון מפיתוח מובילאיי ועוד.

קרוס-אובר פרמיום זיקר 7X / צילום: יח''צ
הרכב מוצע בישראל בשלוש תצורות הנעה שההתחלתית שבהן כוללת מנוע בודד בהספק 422 כ"ס וסוללה של 75 קילוואט-שעה עם טווח של עד 476 ק"מ. מחירה מתחיל בכ־234 אלף שקל. גרסת הביניים "לונג ריינג'" משלבת את אותו מנוע עם סוללה של 100 קילוואט-שעה וטווח של עד 610 ק"מ. מחירה מתחיל ב־263 אלף שקל. הגרסה הבכירה מצוידת בשני מנועים בהספק 646 כ"ס, סוללה של 100 קילוואט-שעה וטווח של עד 544 ק"מ. מחירה מתחיל ב־290 אלף שקל.
המדיה האיראנית: ישראל תקפה מפעל שמייצר דגמי רכב סיניים
המלחמה באיראן פגעה גם בתעשיית הרכב האיראנית, שנחשבת מקור לגאווה לאומית במדינה. מדיווח במדיה האיראנית עולה כי לקראת סוף המלחמה הותקף ונפגע מפעל ייצור הרכב של חברת Farad Motor במחוז גולסטאן. היצרנית, שהוקמה ב־2017 על ידי משקיעים פרטיים מאיראן ומחוצה לה, מתמקדת בהרכבה וייצור ברישיון של רכבי כביש שטח עם מנועי בנזין של מספר יצרנים סינים ובראשם דונגפנג, שנגאן ו־MG. דגמים אלה נחשבים מודרניים ויוקרתיים יחסית לדגמי הרכב שמייצרת תעשיית הרכב המיושנת של איראן והם מתומחרים בצורה אטרקטיבית.
המתקפה, שעל פי דיווחי היצרנית בוצעה באמצעות מספר טילים, החריבה כליל את מתקני הייצור של החברה ופגעה גם במלאי כלי רכב שהיה בסמוך. בעקבותיה הודיעה החברה ללקוחותיה על צפי לעיכובים ממושכים, עד שלושה חודשים, במסירות של כלי רכב שכבר הוזמנו ותמורתם שולמה. בנוסף הכריזה על תוכנית פיצויים חלקית.

פגיעה במפעל של חברת Farad Motor במחוז גולסטאן במלחמה / צילום: המדיה האיראנית
יצוין כי באופן כללי תעשיית הרכב האיראנית מפתחת עבור כוחות הצבא פלטפורמות רכב צבאיות, כולל טנדרים לנשיאת חימוש נ"מ ועוד. בשנה שעברה פורסם במערב כי גורמים כלכליים, הקשורים לצבא האיראני, מנסים גם להשתלט על חלק מיצרניות הרכב במדינה.
הדור החדש של MG4 החשמלית נחשף בסין, ויגיע לישראל בשנה הבאה
המותג MG של קבוצת SAIC הציג השבוע בסין את הדור החדש של החשמלית המשפחתית MG4, שתוכננה במיוחד עבור השוק האירופי. המכונית החדשה עברה שינויי עיצוב חיצוניים ופנימיים מהותיים והיא גדולה מקודמתה עם אורך של 4.4 מ', רוחב 1.84 מ' ובסיס גלגלים באורך 2.75 מ'. גרסת הבסיס מצוידת במנוע בודד בהספק 160 כ"ס.
עדיין לא פורסמו מפרטי סוללות וטווח, אולם החברה רמזה שהיא עשויה לצייד גרסאות של הרכב בסוללה בטכנולוגיית מצב מוצק. היצוא לאירופה צפוי בתחילת השנה הבאה. ה־MG4 החדש יהיה הדגם הראשון של SAIC שייוצר במפעל החדש, שהקבוצה תקים במרכז אירופה. המפעל, שמיועד לייצא כלי רכב גם לישראל, יתחיל לפעול לקראת 2027.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.