גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון
סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

מליאת ועד העובדים של הכללית הסמיכה היום (א') את יו"ר הארגון פרוספר בן חמו, "לפעול בכל דרך אפשרית למנוע את הפגיעה בעצמאות הקופה או/ו מינוי חשב מלווה או מנהל מורשה, לרבות צעדים ארגוניים", כך מסר הועד. כמו כן, הוועדים המקומיים הונחו לקיים אסיפות עובדים בכל בתי החולים והמרפאות של כללית עוד השבוע ולהיערך למאבק.

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

הרקע לדברים הוא הודעת ההתפטרות שמסר מנכ"ל הכללית אלי כהן, והנחיית מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בעקבות זאת, כי הקופה תקפיא את מינוי המנכ"ל החדש עד שיתקיים דיון בין המשרד לבין הקופה. המשרד מוטרד מהתחלופה המהירה של מנהלים בקופה: שלושה מנכ"לים בארבע שנים, וכן מספר רב של סמנכ"לים בחודשים האחרונים. הקפאת הליך מינוי המנכ"ל מתקיימת מתוקף סעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות הממלכתי, המאפשר למשרד הבריאות להתערב בניהול הקופה אם הוא מאמין שיש חשש ליכולתה לספק שירותי בריאות, ובמכתב בו דרש בר סימן טוב להקפיא את הליף חיפוש המנכ"ל החדש, הדגיש כי הוא חושב שכללית אכן הגיעה למצב כזה.

סעיף 37 מאפשר למשרד הבריאות גם למנות מנכ"ל לקופת החולים מטעמו. משרד הבריאות לא אמר כי בכוונתו לעשות כך, אלא רק לקבל הבהרות מן הקופה כיצד בכוונתה לשמר את כוח האדם הניהולי, כולל המנכ"ל, בשנים הקרובות. אך יו"ר הועד לא השתכנע.

"אם מישהו יביא חשב או מנהל ממונה, תהיה נטישה. אף עובד לא יהיה במקום", הוא מזהיר היום בשיחה עם גלובס. "אנחנו מאוד מוטרדים מההתערבות וההשתלטות של מנכל משרד הבריאות על הקופה", הוסיף, "הועד הסמיך אותנו לפעול בכל האמצעים".

בן חמו מציין כי אמירות לגבי אי-תפקוד הקופה אינן נכונות, וגם פוגעות בעובדים. "כארגון עובדים שאחראי על עובדים ועל המבוטחים, אין שום הצדקה היום לבוא ולהתערב בקופה עצמאית לחלוטין ומתפקדת טוב", הוא אומר. "בקורונה, גם מחו"ל באו ללמוד מאיתנו איך מטפלים במחלה, למרות המחסור בעובדים. במלחמה, עוד יותר. כל החיילים שנפצעו ובאו בכמויות לסורוקה, שזה בית חולים שלנו, קיבלו את הטיפול הכי טוב. עכשיו מאשימים אותנו שהניהול הקופה פוגע במבוטחים.

"המנכ"ל רוצה להתפטר - אני לא מבין איפה הבעיה. מה הקשר בין זה שהתפטרו כמה סמנכ"לים לבין האמירה כי הקופה לא מתפקדת. אני רק יכול להגיד שכל מנכ"ל שיצא וסיים, זה היה בהסכמות ומסיבות ענייניות. אני רוצה להיפגש עם שר הבריאות (אוריאל בוסו מש"ס, ג.ו), שלדעתי מוליכים אותו שולל. אני רוצה שהוא ידע שהדברים שאומרים על הקופה לא מדויקים".

הטענות של משרד הבריאות לגבי החלופה המהירה של המנכ"לים, מופנות בעיקר כלפי דירקטוריון הקופה בראשון יוחנן לוקר. בן חמו אומר: "הם מנצלים את ההזדמנות לייצר איזה טריז מול היו"ר. שיפתרו את זה ביניהם. אנחנו לא צד בעניין, ולא מתעסקים בשמות".

עם זאת בן חמו מביע במפורש את העדפתו למנכ"ל מתוך הקופה. "זו מערכת ענקית. להתחיל עכשיו להביא מישהו מבחוץ? מה קרה כשהביאו לנו מנהלים מבחוץ? הם קרסו, תוך שנה או שנה וחצי. אנחנו חושבים שמישהו מתוך הקופה יוכל להוביל את הקופה ללא זעזועים".

במערכת הבריאות אומרים שהוועד הוא משמעותי מאוד במינוי מנהלים לקופה, ובעיקר בהישרדותם או אי הישרדותם, וכי חלק מן התחלופה המהירה של המנהלים בעשור האחרון קשורה גם בכם.
"זה לא נכון. אני לא מחפש מי מקובל עלי. הם לא דנים איתי. הם לא שואלים אותי. אני רק אומר שאם הקופה יציבה כלכלית וגם תפעולית, תנו לנו לעבוד תנו לנו לתת שירות. אנחנו לא רוצים מלחמות ולא זעזועים".

במהלך סוף השבוע שלח בן חמו מכתב לשר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, בו דרש מהם בטון חריף להימנע מהתערבות במינוי המנכ"ל הבא של הקופה. "אומר זאת בצורה הברורה ביותר: איומים אגרסיביים והניסיון להשתלט על שירותי בריאות כללית, ייכשלו! אנחנו העובדים לא ניתן לזה לקרות, אנחנו לא ניתן להפוך את שירותי בריאות כללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות", כתב.

בן חמו לא היסס גם לתקוף את משרד הבריאות, ואמר: "הרצון להשתלט על כללית תמוה במיוחד לאור הכישלון החוזר ונשנה של משרד הבריאות בניהול מערכות, לרבות חמישה בתי חולים שרק לאחרונה דרדר במו ידיו לכדי 'גירעון' והשתלט עליהם תקציבית. מצב זה מעלה חשש שמדובר בכשל בתכנון תקציב הבריאות וחוסר הבנה של ההשלכות על מערכת הבריאות המתנהלת כבר לאורך 5 שנים במצב חירום (קורונה ומלחמה). כללית מתנהלת באחריות, ועל פי כל הדו"חות הכספיים היא יציבה ואיתנה כלכלית. זאת על אף שלא דאגתם להקצות את המשאבים והתקציבים המתחייבים, בטח ובטח לאור מצבי החירום העצומים שחווינו במשך למעלה מ-5 השנים האחרונות".

הוא סיים בדברים: "אני מציע לכל הצדדים להירגע ולעבור לשיח אחראי ומכבד ולבטל את כל האולטימטומים והאיומים, ובמקביל להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים, המכונים והמרפאות של שירותי בריאות כללית, לטובת מטופלינו".

משרד הבריאות מתערב

הרקע למכתב ולישיבת החירום הוא התפטרותו לפני כחודש של אלי כהן מתפקיד ניהול הקופה, בעקבות מתחים עם הדירקטוריון ולאחר עזיבה של מספר סמנכ"לים, שחלקם ייחסו זאת למתח מול המנכ"ל. בעקבות ההתפטרות התערב משרד הבריאות, תוך שימוש בסעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, ודרש כי הקופה לא תמנה מנכ"ל נוסף עד שתובהר הסיבה וימצא פתרון לתחלופה המהירה של מנהלים בקופה, 3 מנכ"לים תוך 4 שנים, וסמנכ"לים רבים בתקופה האחרונה כאמור. גם המכתב של משרד הבריאות היה חריף, וטען כי הקופה מתקשה להתנהל בתנאים שנוצרו.

רגע אחרי כתיבת המכתב, החלה המלחמה עם איראן כולל הטיפול בפצועים בגוף ונפש, התמודדות עם פגיעה ישירה בבית החולים סורוקה ושוב קליטת מבוטחים מפונים בסניפים חדשים וטיפול בהם במלונות. שאלת החלפת המנכ"ל הוסטה הצידה לשם טיפול בשוטף, ועלתה גם האפשרות כי כהן ימשיך לכהן בתפקיד.

אך למרות שדירקטוריון הכללית הפסיק פורמלית את החיפוש אחר מנכ"ל חדש, החלו לעלות שמות של מחליפים אפשריים, ביניהם ד"ר שלומי קודש מנכ"ל סורוקה, שכנראה מעוניין בינתיים להמשיך בתפקידו הנוכחי, וכן מנכ"ל איכילוב לשעבר רוני גמזו, שכנראה לא יכנס לתפקיד תחת היו"ר הנוכחי. שמות נוספים שעלו הם ד"ר אורלי ויינשטיין, שפרשה לאחרונה מניהול בתי החולים של הקופה כדי לנהל את הקמת בית החולים החדש שמקימה רשת שיבא בנגב, ושם נוסף שנתפס כמי שיכול לבצע את התפקיד הוא ד"ר יצחק קרייס, מנכ"ל שיבא, אולם הוא נראה כרגע מחויב לתפקידו הנוכחי ולחזון שרקם להתפתחות של שיבא.

הוועד משפיע על הישרדות המנכ"ל

ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו. עויינות מצד הוועד הייתה אחד הגורמים שהובילו לעזיבתה של רות רלבג, המנכ"לית שקדמה לכהן. הוועד הקשה מאוד על חייה של רלבג, שהייתה מינוי של יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר, ולבסוף החיכוכים הללו היו מהסיבות המשמעותיות לעזיבתה.

המנכ"ל הקודם, ד"ר אהוד דודסון, נבחר בגיבוי של הוועד, ואפילו נאמר עליו כי "זהו מינוי של הוועד ולא של הדירקטוריון". הוועד דרש אז, כמו עכשיו, כי המנכ"ל יגיע מקרב הבכירים הקיימים בכללית. דודסון שרד כשלוש שנים, יותר מהממוצע של הכללית בשנים האחרונות, אך פחות מקדנציה. עזיבתו יוחסה לחיכוכים עם הדירקטוריון.

קדם לו מנכ"ל נוסף עם קדנציה קצרה: נועז בר ניר, שכיהן בתפקיד במשך שנה בלבד. בר ניר היה בעל עבר בקופה אך לתפקיד המנכ"ל הגיע לאחר תפקידים מחוץ לקופה, ובן חמו אמר אז כי: "אם ימונה מנכ"ל מבחוץ אנחנו נפעל כפי שנמצא לנכון והשקט סביב יחסי העבודה לא ישמר". עם או בלי קשר לך, בר ניר כיהן בתפקיד כשנה בלבד. הוא הסביר את פרישתו בקושי להשיג מן הממשלה תקציבים עבור פעילות הקופה.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות" 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים