על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים
● האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר
1 איך מימשה איראן את קמפיין גיוס המרגלים בישראל
כבר יותר משנה שהאיראנים מצליחים לגייס אזרחים ישראליים שמשמשים כאויבים מבפנים. מאז אפריל 2024 "יותר מ-20 אזרחים ישראלים הואשמו בשיתוף פעולה עם האיראנים" רבים מהם קיבלו בהתחלה "הודעות אנונימיות שהציעו כסף תמורת מידע או משימות קטנות. התשלומים גדלו בהתאם לדרישות שהסלימו", פורסם בגרדיאן.
"מספר הישראלים שהסכימו לבצע משימות קטנות היה כה גדול, עד שקמפיין הגיוס של האיראנים ייתכן והצליח לשמש דרך לאיסוף מידע על אתרים אסטרטגיים, שלימים הפכו למטרות לטילים בליסטיים איראניים", נכתב.
מכתבי האישום המפורטים עולה כעת "תמונה ברורה של האופן שבו איראן פרסה רשת רחבה לחיפוש סוכנים פוטנציאליים".
לרוב, "הכל התחיל בהודעת טקסט ממספר אנונימי. הודעה אחת, שנשלחה בשם 'סוכנות חדשות', שאלה: 'יש לך מידע על המלחמה? אנחנו מוכנים לקנות אותו'", בהודעה אחרת מ"טהרן קודס", נכתב "ירושלים חופשית מאחדת את המוסלמים. שלח לנו מידע על המלחמה".
ההודעות כללו "קישור לאפליקציית טלגרם, שם החל דיאלוג חדש, לעיתים עם מישהו שהשתמש בשם ישראלי, שהציע כסף עבור סידורים שנראו פשוטים. אם הנמען הביע עניין, הוא קיבל הנחיות להקים חשבון פייפאל ואפליקציה לקבלת כספים במטבעות קריפטו".
למשל, מאחד החשודים שנעצרו בשנה שעברה נדרש "ללכת לפארק ולבדוק אם תיק שחור נקבר במקום מסוים תמורת תשלום של כמעט 1,000 דולר. לא נמצא תיק, והנספח שלח סרטון כהוכחה".
בהמשך החשוד קיבל משימות אחרות שכללו "הפצת עלונים, תליית פוסטרים או ריסוס גרפיטי, רובם עם סיסמאות בגנות בנימין נתניהו, כמו 'כולנו ביחד נגד ביבי'".
חשוד אחר נדרש לצלם תמונות "כדי לצלם מתקנים רגישים ברחבי הארץ, ונראה שהפך זאת לעסק משפחתי: בני משפחתו צילמו את מתקני הנמל בחיפה (שמאוחר יותר הותקפו בטילים איראניים במלחמה בת ה-12 יום), את בסיס נבטים בנגב (שנפגע במטחים באוקטובר), סוללות כיפת ברזל ברחבי הארץ ומטה המודיעין הצבאי בגלילות מצפון לתל אביב", נכתב.
"הגישה של המודיעין האיראני הייתה לבדוק עד כמה המגויסים הבלתי מנוסים יהיו מוכנים ללכת רחוק, נכתב. "לאחר שביצעו משימות פשוטות, כמו תליית פוסטרים וצילום תמונות, התבקשו לבצע עוד תמורת יותר כסף. לאחר שאחד החשודים צילם את בית המדען ממכון ויצמן, הוצע לאחד מהמגויסים 60 אלף דולר כדי להרוג את המדען ומשפחתו ולהצית את ביתם".
מתוך הגרדיאן, מאת ג'וליאן בורגר. לקריאת הכתבה המלאה.
2 הוול סטריט ג'ורנל: לנתניהו יש את כל הסיבות לחתום על עסקה
מאז הפסקת האש בין ישראל ואיראן, נדמה שיש התקדמות לעבר הפסקת אש בין ישראל לחמאס. בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי ההתקדמות "נובעת משינוי מאזן הכוחות במזרח התיכון", וכעת "לממשלת נתניהו יש מרחב פוליטי גדול יותר להגיע להסכם אחרי המלחמה עם איראן, בעוד שחמאס נמצא תחת לחץ גובר ברצועה".
"המלחמה מול איראן, שעיכבה את תוכנית הגרעין האיראנית והוכיחה את העליונות הצבאית של ישראל מול יריבתה המרכזית באזור, עשויה לאפשר לנתניהו לדחות את לחצי שותפיו הימנים בקואליציה, שאיימו לפרוש מהממשלה אם יסיים את המלחמה בעזה", נכתב.
חמאס, נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר". בנוסף, ארגון הטרור "סובל גם ממשבר כספי שמקשה עליו לשלם לאנשיו".
"ההצעה החדשה קוראת להפסקת אש זמנית של 60 יום, שתיתן למתווכים זמן לנסות להגיע להסכם קבע לסיום המלחמה - משימה שעלולה להתגלות כקשה בהרבה מהפוגה זמנית", נכתב.
"המתווה הנוכחי קורא להפסקת אש שתפתח מו״מ בתמיכת ארה״ב לסיום המלחמה. ההצעה, שהורכבה ע״י ויטקוף, יחד עם מתווכים ממצרים וקטאר, כוללת שחרור של 10 חטופים ישראלים חיים בתמורה למספר גדול יותר של אסירים פלסטינים הכלואים בישראל", נכתב.
נתניהו צפוי להיפגש השבוע עם טראמם בוושינגטון, כך שגם "הלחץ מממשל טראמפ ישחק תפקיד חשוב". בנוסף, "ישראל גם נתונה ללחץ דיפלומטי מבעלות בריתה לסיים את הלחימה בעזה ולהקל על המשבר ההומניטרי".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת ג'ארד מאלסין וסאמר סעיד. לקריאת הכתבה המלאה.
3 המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה
סוכנות המודיעין של המדינה השלישית בגודלה בגרמניה, באדן-וירטמברג חשפה כי "כ-1,250 חברי חיזבאללה פעילים פזורים ברחבי הרפובליקה הפדרלית, בהם כ-100 בבאדן-וירטמברג עצמה", פורסם במידל איסט פורום.
ב-2020 גרמניה הוציאה את ארגון הטרור הלבנוני מחוץ לחוק אך "אכיפה רופפת של האיסור על הארגון, שהוגדר כתנועת טרור, איפשרה לתומכים של משטר הרפובליקה האיסלאמית של איראן ושל חיזבאללה להמשיך לפעול ולשגשג". כעת, באדן-וירטמברג נחשבת למוקד פעילות של חיזבאללה.
בדוח של סוכנות המודיעין נכתב כי "לשכת באדן-וירטמברג להגנה על החוקה (LfV) סבורה כיום שישנם מספר אנשים בבאדן-וירטמברג הנחשבים בכירים בחיזבאללה. אנשים אלו מקושרים לרשת רחבה יותר של תומכים. בנוסף, ה-LfV מניח שיש מספר בלתי ידוע של אוהדי חיזבאללה בקהילות שיעיות-איסלאמיסטיות שאינם משולבים במבנים הרשמיים".
האיומים הפכו לממשיים. ימים ספורים לאחר פרסום הדוח, בגרמניה ובדנמרק דיווחו על מעצרו של גבר דני "שתכנן לפגוע ב'אתרים יהודיים וביהודים ספציפיים' בברלין בשם מנגנון המודיעין של משטר איראן".
"הסובלנות כלפי אידיאולוגיות איסלאמיסטיות רדיקליות נמשכת בבאדן-וירטמברג כבר שנים. סוכנות המודיעין של המדינה הזהירה כבר ב-2003 מפני מיכאל בלומה, יועץ לענייני איסלאם בממשלת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית דאז, שהיה אחראי אז על דיאלוג עם 400,000 מוסלמים במדינה", נכתב.
מתוך המידל איסט פורום, מאת בנג'מין ויינתל. לקריאת הכתבה המלאה.
4ישראל בטוחה יותר מאי פעם מאיומים - אך גם הכי מבודדת בתולדותיה
לאחר המלחמה באיראן וההישגים המרשימים, "ישראל בטוחה יותר מאי פעם מאיומים, אבל המלחמה בעזה והתקיפות על איראן ולבנון החלישו את מעמדה בקרב דמוקרטיות העולם", פורסם בניו יורק טיימס בכתבה שכותרתה "מחיר הניצחון: ישראל גברה על אויביה, אך העמיקה את בידודה".
"זה המזרח התיכון של ישראל עכשיו", נכתב בניו יורק טיימס. "אחרי עשורים של מלחמה, המדינה היהודית הקטנה, בערך בגודל של ניו ג'רזי, כמעט והביסה את אויביה - חיזבאללה בלבנון, חמאס בעזה, החות'ים בתימן ועכשיו אפילו את איראן עצמה, זו שמגבה את כולם.
"הסיכון לאיראן גרעינית קטן, או אולי נעלם", אך עכשיו "לישראל יחסים יציבים, גם אם לא נוחים, עם מדינות ערביות במפרץ הפרסי".
אולם, בניו יורק טיימס נכתב: באיזה מחיר ישראל משלמת על ביטחונה?
התגובה של ישראל לשביעי באוקטובר "חיזקה את התפיסה של ישראל כמדינה מצורעת, הנהגתה מואשמת ברצח עם ובפשעי מלחמה, ומבוזה על ידי חלק ממנהיגי העולם. בסקרים עולמיים, לרוב האנשים יש דעה שלילית על ישראל. בעזה, המלחמה נגד חמאס גבתה מחיר הרסני, הרגה עשרות אלפי אנשים והשאירה יותר ממיליון חסרי בית ורעבים. רוב הרצועה הופחתה לעיי חורבות. עוני וייאוש שוררים בכל מקום. מאות חיילים ישראלים נהרגו גם הם וגורמים רשמיים מאמינים שכ-20 חטופים חיים עדיין כלואים במנהרות חמאס", נכתב.
כעת, "התמיכה במדינה הפכה לסוגיה עזה בוויכוח בקונגרס, נושא לדיונים כעוסים והפגנות בקמפוסים ולהתפרצות של אירועי אנטישמיות בארה״ב וברחבי העולם. האקלים הפוליטי הפך מקוטב מאוד. רבים מתומכי ישראל מוקיעים כל ביקורת כשנאת יהודים אנטישמית, בעוד אלו שמתנגדים למדיניות ישראל נשבעים שלא ישתיקו אותם בכינוי שלדבריהם אינו הוגן", נכתב.
בניו יורק טיימס גם נוקטים באופטימיות זהירה: "אבל המבט הדיפלומטי של ישראל באזור לא כולו עגום. מתקיימים מגעים עם ממשלת סוריה החדשה על הפסקת אש אפשרית. וכשמלחמת עזה תסתיים, נורמליזציה עם סעודיה עשויה לחזור לשולחן", נכתב.
מתוך הניו יורק טיימס, מאת מייקל די. שיר. לקריאת הכתבה המלאה.