גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

לא מעט סימני שאלה העלה תזכיר החוק שפרסמה רשות המסים, הקובע מבחנים שאינם ניתנים לסתירה לגבי מיהו תושב ישראל לצרכי מס לפי מספר ימי השהייה שלו בישראל בכל שנה. התזכיר פורסם במטרה להגביר את הוודאות בנוגע לקביעת תושבות לצורכי מס, לצמצם את החיכוך בין רשות המסים לבין נישומים ומייצגיהם ולהפחית את הפגיעה בקופת המדינה כתוצאה מתכנוני מס. אולם, מומחי מס מטילים ספק בכך שהוא ישיג את המטרה.

מה התזכיר קובע, למה היה בו צורך ומי עלול להיפגע ממנו? גלובס עושה סדר בשינויים המתוכננים, ולמומחים יש גם לא מעט ביקורת.

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?
בלעדי | רגע לפני הקיצוץ: שכר אנשי הקבע והשוטרים נשאר ללא פגיעה - לעת עתה

מי נחשב תושב ישראל לצרכי מס כיום?

על פי פקודת מס הכנסה, תושבי ישראל נדרשים לשלם מס הכנסה בישראל על כלל הכנסותיהם העולמיות, בעוד שתושבי חוץ נדרשים לשלם מס בישראל רק על הכנסות שמקום הפקתן בישראל. בהתחשב בכך, הקביעה כי אדם הוא תושב ישראל היא משמעותית.

כיום, יחיד נחשב לתושב המדינה במקרה שמרכז החיים שלו הוא בישראל. בבחינת ההגדרה ל"מקום מרכז החיים" נבחנים מאפיינים איכותיים שונים, לרבות מיקום בית הקבע של היחיד, המגורים שלו ושל בני משפחתו, מיקום העסקתו הרגיל ומרכז האינטרסים הכלכליים שלו. לצד זאת קיימים גם קריטריונים כמותיים הנוגעים למספר ימי השהות של היחיד בישראל במהלך כל שנת מס. אולם, כיום ניתן לסתור את הקביעה המבוססת על מספר ימי השהות בישראל, בהתבסס על הקריטריונים האיכותיים של מבחן מרכז החיים.

מדוע נדרשת הגדרה חדשה?

לאורך השנים התעוררו מחלוקות רבות בין רשות המסים לישראלים "יורדים", שהתגוררו בחו"ל תקופות מסוימות ולא דיווחו על הכנסותיהם שם לרשות בישראל, בטענה שאינם תושבי ישראל. פרשת המס המפורסמת ביותר בשנים האחרונות הייתה זו של בר רפאלי שהורשעה יחד עם אמה ציפי רפאלי בשורת עבירות מס, בהן העלמת הכנסותיה בחו"ל. מקרה נוסף שעלה לכותרות היה עניינו של שחקן הפוקר רפי אמית (אמיקשוילי), ששילם מס כתושב ישראל למרות ששהה רוב זמנו בחו"ל.

ואולם, מדובר בסוגיה רלוונטית לעשרות אלפי ישראלים שבוחרים לנסוע לעבוד בחו"ל לתקופות קצובות, שנעות בין מספר חודשים למספר שנים.

הצעת החוק היא תולדה של המלצות הוועדה לרפורמה בתחום המיסוי הבינלאומי, שנועדה בין היתר לפתור את המחלוקות הללו. לפני כשנתיים פורסם תזכיר חוק ראשון בעקבות ההמלצות, שביקש להגדיר מקרים מובהקים של תושבות לצרכי מס, אך הוא לא הבשיל לחקיקה.

מיהו תושב ישראל לצרכי מס לפי התזכיר החדש?

על פי התזכיר, "תושב ישראל" הוא מי שהה בישראל בשנת המס 75 ימים או יותר, ולפחות 183 ימי שהייה משוקללים במשך שלוש שנים על פי נוסחאות בחוק.

עו"ד רו"ח שלומי לזר, שותף במשרד המיסוי מאיר מזרחי עם א.רפאל מסביר, כי "תושבותו של מי ששוהה בישראל 75 ימים או יותר בשנת מס מסוימת, תיבחן לפי כלל משולב: אם בשנה זו, ובאחת משלוש תקופות בנות שלוש שנים - לפני אותה שנה, אחריה, או לפניה ואחריה - חצה את רף 183 הימים, הוא יחשב תושב ישראל. מהשנה שלפני או אחרי שנת המס ייספרו רק שליש מהימים, ומהשנה שלפני או אחרי שנות מס אלו - רק שישית".

ומיהו תושב חוץ לצרכי מס לפי התזכיר החדש?

עו"ד לזר: "תושב חוץ הוא נישום שהיה בארץ עד 74 יום בשנת המס או 110 יום בשלוש שנים, לפי אחת מהחלופות הבאות: שנת המס והשנתיים שקדמו לה, שנת המס ושנה לפניה ושנה אחריה, ושנת המס ושנתיים אחריה. גם כאן הייחוס לשנה הסמוכה לשנת המס תהיה לפי שליש מהימים שהנישום שהה בארץ, והשנים הרחוקות לפי שישית מהימים".

אילו בעיות עלולות להתעורר בעקבות תזכיר החוק?

לדברי מומחי מיסוי, תזכיר החוק עלול ליצור בעיות רבות עבור ישראלים המבקשים לנתק את הקשר שלהם מישראל, עלול להכניס להגדרה תושבי חוץ שמעולם לא גרו בישראל ויוביל למחלוקות משפטיות רבות.

עו"ד איתי ברכה, המתמחה במיסוי מקומי ובינלאומי, סבור כי "החזקות החלוטות של רשות המסים לא לוקחות בחשבון מקרים נפוצים כמו משפחות היוצאות לרילוקיישן למספר שנים בחודשי הקיץ וחוזרות בחודשים אלה, כדי שהילדים יתחילו את שנת הלימודים בזמן. החזקות החדשות יבססו למשפחות כאלה תושבות מס ישראלית גם בשנת היציאה וגם בשנת החזרה לארץ, ואולי אף בשנה לאחר היציאה ובשנה לפני החזרה. הדבר עלול לגרום לתאונות מס רבות".

עוד טוען ברכה, כי "הצעת החוק מתעלמת לחלוטין ממשפחות יהודיות רבות בעולם, שאין ספק שנחשבות 'תושבי חוץ' מבחינת ימי שהייה ומרכז החיים, אך עדיין, מגיעות לישראל בכל שנה לבלות את חודשי הקיץ וחלק מתקופות החגים, מתוך הרצון להיות מחוברים לארץ ולמשפחה המורחבת המתגוררת כאן. לאחר קביעת החזקות החדשות, גם משפחות כאלה ימצאו את עצמן תחת כנפי רשות המסים הישראלית, ללא הצדקה. הדבר עלול לפגוע משמעותית במשפחות אלה, וכן בתיירות לישראל".

עו"ד (רו"ח) מאורי עמפלי, שהיה חבר בוועדה למיסוי בינלאומי מטעם לשכת רואי החשבון, מוסיף כי רשות המסים מנסה לקבע מבחן כמותי מחמיר יותר ביחס להצעת החוק המקורית שפורסמה לפני כשנתיים. "הרף לחזקה חלוטה כתושב ישראל ירד פלאים, מ־100 ימים בתזכיר הקודם ל־93 ימי שהייה בישראל כעת".

האם הוראות החוק גוברות על אמנות מס?

עו"ד עמפלי מסביר כי "על פי התזכיר, 'הוראות הקבועות בהסכם בינלאומי יגברו על החזקות החלוטות המוצעות לעניין הקביעה כי יחיד הוא תושב ישראל'. המשמעות היא שאם ההוראות שבהסכם בינלאומי שעליו חתומה ישראל רואות את היחיד כתושב של מדינת חוץ (מדינה גומלת) בשל קשריו עם אותה מדינה, הוא ייראה כתושב חוץ לצורך ההקלות הקבועות באמנה, אף אם חלות לגביו החזקות החלוטות המוצעות".

עם זאת, אומר עמפלי, "בכך אין די". לדבריו, בתזכיר החוק הקודם הייתה הוראה המחריגה את התושבות במקרים מסוימים של מגורים במדינה שיש לישראל אמנת מס איתה, אך חלופה זו הוסרה. "הסרת החלופה תפגע במישרין בנישום שעזב את ישראל ומתכוון לשוב אליה ביום מן הימים במעמד של 'תושב חוזר' או 'תושב חוזר ותיק', שכן הוא יהיה זכאי אמנם להקלות אמנת מס, אך מנגד מניין השנים לשובו לישראל במעמד של תושב חוזר או תושב חוזר ותיק יתאפס, ושעון החול יידרש להתחיל למדוד מחדש".

איך יושפע תכנון המס בעת רילוקיישן או חזרה לישראל?

לדברי מומחה המיסוי עו"ד ורו"ח איתן אסנפי, "החזקות החלוטות יאלצו את הנישומים לעסוק בספירת ימים כפייתית על מנת לחמוק מגזירתן. התמקדות בספירת ימים עלולה להוביל למיסוי לא מוצדק, למשל של אנשים שנאלצו לשהות בישראל מחמת אילוצי משפחה או צורך רפואי, נקלעו אליה או נדרשו לבלות בישראל נוכח עבודתם".

לדברי אסנפי, "הנפגעים המרכזיים מהחוק המוצע, יהיו אלה ששוקלים לעלות או לשוב לישראל או מבקשים לעזוב אותה, או תושבי חוץ המבקרים בישראל תכופות. מאחר שהחזקות החלוטות מביאות בחשבון ימי שהייה לא רק בשנת המס הנבדקת, אלא גם בשנתיים שקדמו לה, ואפילו בשנתיים שלאחריה, ספירת הימים צריכה להתפרש על כחמש שנים. עובדה זו, בהגדרה, תותיר אנשים רבים באי ודאות מובנית, עד לחלוף השנתיים הללו".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום