חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר
פאפא ג'ונס ישראל בהתרחבות ראשונה מעבר לים: מנכ"ל הרשת בישראל, מוטי ריכטר, קיבל את הזיכיון להפעיל את פעילות רשת הפיצות בהולנד, הכוללת כיום 15 סניפים. על פי התוכנית, בחמש השנים הקרובות ייפתחו 50 סניפים.
● זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה
● פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ
"ברשת העולמית ראו את ההצלחה וההתפתחות שלנו בארץ, כשאת מה שהתחייבנו לעשות בחמש שנים עשינו בשנתיים", מספר ריכטר לגלובס. "אנחנו נחשבים לרשת עם ממוצע המכירות השבועי במקום הראשון או השני העולמי, ולכן הם פנו אלינו לפני כשנה וחצי בנוגע להולנד".
לדברי ריכטר, הוא בחן את השוק ההולנדי במשך יותר מחצי שנה עד שגיבש מסקנות, "בגלל השוני בין הולנד לבין ישראל. להולנדים למשל אין מלחמות, וזה מאוד משפיע. בהולנד יש שחקנים הרבה יותר גדולים, כמו רשת מקומית עם 300 סניפים ודומינוס עם 350 סניפים, זה לא כמו בארץ שמדובר ב-60 או 100. גם הפריסה שונה, אין כמעט בנייה חדשה וקשה מאוד למצוא נכסים.
"חוקי הזכיינות שונים מאלו שקיימים בארץ, ויש מגבלות שיווק לגבי שליחת SMS לחברי מועדון הלקוחות, או מעקב ברשתות אחרי מי שגלש באתר, והמידע שניתן לקבל על כל לקוח. גם העלויות שונות - הודעות ה-SMS יותר יקרות מאשר בארץ. בישראל אנחנו שולחים פעמיים בשבוע, ובהולנד יותר נהוג לעבוד במיילים".
מה בכל זאת הכריע את הכף? "הפוטנציאל אדיר. בנינו אסטרטגיה שיווקית, ולמדנו הכול לעומק. אחרי משא ומתן עם הרשת הבינלאומית החלטנו שאנחנו הולכים על זה, פותחים משרדים ובונים מפעל. ב-1 ביולי החלפנו את אתר האינטרנט, ואנחנו מתחילים לפתח את השוק ומשיקים את עצמנו". ההשקעה הראשונית עומדת על כ-3 מיליון אירו.
זינוק במערכה האיראנית
ריכטר, לשעבר מנהל הרשת וסמנכ"ל התפעול בפיצה האט ישראל, מחזיק בזיכיון פאפא ג'ונס ומכהן כמנכ"ל מאז מרץ 2020, וליתר דיוק, שלושה ימים לפני הסגר הראשון של מגפת הקורונה.
הוא קיבל לידיו שלושה סניפים כושלים, וכיום הרשת מונה 41 סניפים לצד מפעל בפתח תקווה שמייצר את הבצק והרטבים. הבצק מיוצר על פי מתכון סודי, ונציג מהרשת הבינלאומית מגיע לארץ אחת לחודש לצורך בקרה. את המהלך הנוכחי מוביל ריכטר יחד עם אשתו חן שמשמשת כמנהלת השיווק של הרשת - היא נמצאת בארץ, בעוד הוא חי על הקו.
הרשת הבינלאומית נוסדה ב-1984, ופועלת ב-50 מדינות עם כ-6,000 סניפים. ההכנסות הגלובליות שלה עמדו ב-2024 על כ-3.9 מיליארד דולר. בארה"ב היא הרשת הרביעית מבחינת הכנסות, כשלפניה דומינוס, פיצה האט וליטל סיזרס.
במהלך המערכה האיראנית זינקו מכירות המותג בישראל בכ-40%, בעיקר מכיוון שהרשת הייתה בין העסקים היחידים שהיו פתוחים - אם כי עם כוח אדם מצומצם, וסניפים שנסגרו מוקדם מהרגיל. "עברנו כל כך הרבה משברים בשנים האחרונות, וכל משבר יכול לפגוע בעסק", אומר ריכטר. "בסוף היום צריך לשלם משכורות ולשלם מסים, ואף אחד לא יעזור לנו בזה".
"מלכלכים את התחום"
ריכטר הוא מהקולות הבולטים והיחידים נגד ההתנהלות של וולט והעמלות שהיא גובה מהמסעדנים, בעיקר מאז שהעלתה את דמי התפעול בתחילת השנה והזעם הציבורי שהתחולל אז. "אני חושב שהם הורסים את תחום המסעדנות, מלכלכים אותו, ופוגעים במסעדות הקטנות והסניפים הקטנים שנשענים עליהם.
"הרווחיות שם היא אפסית, ולפעמים גורמת להפסדים. צמצמנו את זה הרבה מאוד, ואנחנו עובדים כדי להוציא אותם מכל הרשת. לצערי יש מקומות שאנחנו עדיין לא מצליחים, אבל אנחנו דוחפים לשם, כי ההישענות עליהם פוגעת בעסק. חייבים למצוא פתרון אחר איך לנהל את הדבר הזה, כי הם בסוף יגמרו את תחום המסעדנות".
ריכטר מציין כי השליחים לאו דווקא מרוויחים שכר גבוה יותר בוולט. "אצלנו מרוויחים הרבה יותר. יש שכר גבוה, פיצויים, ימי חופשה ומחלה, הבראה, פנסיה. האופנוע הוא שלנו, כמו גם הביטוח. יש גם אופניים חשמליים, שוק חדש שיצרנו בשנה האחרונה בגלל המחסור בשליחים.
"יש בונוסים וטיפים, הם קובעים את השעות שלהם, לא חייבים להיות כל הזמן בריצות בין מיקומים, והשייכות הרבה יותר גדולה רק מלהרוויח כסף. השליחים הם חלק מצוות שגדל, והרבה מאוד שליחים עברו אלינו אחרי האירוע שהיה עם וולט, והם סיפרו שירדה העבודה בוולט. אולי בינתיים היא חזרה, אבל הם אצלנו לטווח ארוך".
מוולט נמסר בתגובה: "אחד הגורמים המרכזיים שמאפשרים לפיצריות קטנות-שכונתיות להתחרות ברשתות בינלאומיות חזקות כמו פאפא ג'ונס, הוא וולט ופלטפורמות דומות. בזכותן, לעסקים קטנים יש גישה לכלים טכנולוגיים, שיווק, משלוחים ושירות לקוחות ברמה גבוהה, יכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות. אלפי עסקים קטנים בוחרים מדי יום לעבוד עם וולט כי הם מזהים את הערך שאנחנו מספקים להם לצמוח ולגדול".