בעת שראש הממשלה בנימין נתניהו ישהה בוושינגטון, צפויות ארה"ב ואיראן להתכנס למגעים על הסכם גרעין, לראשונה מאז פרוץ המלחמה בין ישראל לאיראן, והפגיעה האמריקאית בתשתיות בפורדו, בנתנז ובאספהאן. בסוף השבוע החולף הגיעה המתיחות בין משטר האייתוללות לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לשיא, עם יציאת כלל הפקחים מהרפובליקה האסלאמית. המשמעות היא שאומנם תוכנית הגרעין האיראנית ספגה מהלומות במלחמה, אבל עתה לא נותר כלל פיקוח בינלאומי.
● טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל
● דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?
● פרשנות | כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו
רוצים להסיר את הסנקציות
מנגד, הסנקציות האמריקאיות מטרידות מאוד את איראן. לפי חברת מידע הסחורות "קפלר", סין היא הלקוחה של כ-90% מהנפט המיוצא של משטר האייתוללות. תוצאות הסנקציות השתקפו ביבוא של מיליון חביות ביום "בלבד" בחודש מאי לסין. עם זאת, השפעות הציפייה להסלמה עם ישראל הביאו לכך שבתאריכים 20-1 ביוני, לפי סוכנות "מהר" האיראנית, חל זינוק ליותר מ-1.8 מיליון חביות ביום.
הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר.
סוגיה נוספת היא הצורך הדחוף של איראן בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות. הפסקות החשמל התדירות במדינה נמשכות בימים אלה, שבהם בחלק מהמחוזות, למשל אהווז, מד הטמפרטורה מציג כ-50 מעלות צלזיוס. ללא סיוע חיצוני נרחב, כולל מערבי, ועל אחת כמה וכמה חברות אמריקאיות עתירות ניסיון וממון, המחסור האיראני בחשמל רק יחמיר, ואיתו גם תחושת המיאוס של העם האיראני במשטר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.