גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה'' ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

"למי היו אי פעם שבועיים כאלה", קרא נשיא ארה"ב, מוקף בכל המי־ומי של מפלגתו בקונגרס, לפני שחבט בפטיש ענקי, ונתן תוקף לחבילת החוקים "החשובה ביותר בתולדות ארצנו".

כותרות העיתונים | הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור
אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

זה קרה על כר הדשא של הבית הלבן ביום ו', שהיה במקרה גם ארבעה ביולי, יום העצמאות ה־249 של ארה"ב. בהקשת הפטיש, אמריקה נכנסה אל שנתה ה־250, והוא - כול־יכול, עטור ניצחון, מושא של הערצה - הוא זה המנחה אותה אל רבע־האלף הבא של קיומה.

מה רמה היא הפסגה שעליה עומד עכשיו האיש הזה, אפילו כאשר סקרי דעת הקהל מראים שרוב האמריקאים אינם סומכים את ידיהם על התנהלותו, ורוב עוד יותר גדול מתנגדים לחבילת החוקים החדשה, שהקונגרס אימץ ממש שעות אחדות לפני התקדש יום העצמאות. הוא הודיע שהוא רוצה את "החוק הגדול והיפה הזה" על שולחנו, כדי שיוכל לחתום עליו בטוש השארפי שלו לא יאוחר מארבעה ביולי.

הצלחת הרפובליקאים בקונגרס לעמוד בלוח הזמנים היא ראיה למידת שליטתו ברשות המחוקקת. הוא כמובן שולט ללא מצרים ברשות המבצעת, והוא מנהל מלחמה חזיתית לעקר את הרשות השופטת. ואף כי למפלגתו יש רוב זערורי בשני בתי הקונגרס, ואף כי מספר רפובליקאיים התנגדו, המפלגה התייצבה כמעט כאיש אחד לצידו.

צריך להתאמץ כדי להיזכר בנשיא עם קיבורת שרירים כזאת; אולי לינדון ג'ונסון הדמוקרט לפני 60 שנה, לפחות לפני שטבע בביצות של וייטנאם. רפובליקן כזה אולי לא היה מאז הנשיא ויליאם מקינלי, בשלוש השנים האחרונות של המאה ה־19.

הציונים האלה אינם רק שעשוע בטריוויה. הם משקפים את המידה שבה טראמפ משנה את הכללים ושובר את הכלים. לאן הוא נושא את עיניו, קשה לדעת. אבל מוטב להניח שהדרך עומדת להישזר בהרבה מאוד הפתעות, מאבקי כוח ודרמות.

לפוליטיקה הפנימית שלו יש קשר מובהק למדיניות החוץ. אין זה מקרה שבנימין נתניהו עומד להתקבל אצלו בשעה שהנשיא מקרין כוח כה רב. ר"מ ישראל בוודאי יודע, שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח. לא ברק אובמה יושב בבית הלבן, לא ג'ו ביידן.

"הם שונאים את ארצנו"

נענשים הם אלה העומדים בדרכו של טראמפ. את חברי הקונגרס הרפובליקאים, בשני הבתים, הוא אילף באמצעות חלקת לשון ומגלב.

השנה הבאה היא שנת בחירות של אמצע־קדנציה, שבה יעמדו לבחירה כל מושבי בית הנבחרים ושליש מושבי הסנאט. כדי להגיע אל הבחירות הכלליות צריך תחילה לנצח בבחירות המקדימות. הניסיון מוכיח את כוחו של טראמפ בהפלת מועמדים, שאינם עומדים במבחן הנאמנות כלפיו: הוא פשוט מקדם מועמדים יריבים.

רוב הרפובליקאים שהעזו להתייצב נגדו נשרו הרבה לפני קו הסיום. בשבוע שעבר, סנאטור בכיר ממדינת צפון קרוליינה, שכהונתו מסתיימת בסוף השנה הבאה, החליט שאין טעם אפילו לנסות, לאחר שהמרה את פי הנשיא, הצביע נגד חבילת החוקים, ושמע את טראמפ מאיים על חייו הפוליטיים.

זה נשיא שאין לו כל עניין בדו־שיח עם יריביו, אפילו כאשר הם בעמדת כוח, קל וחומר כשהם מחוסרים כל כוח. הדמוקרטים הם מיעוט בקונגרס, ובאמריקה "המנצח לוקח הכול". למיעוט אין פיצויים: אין ראשי ועדות, אין סגנויות של יושב ראש הבית.

ברק אובמה, זמן קצר לאחר שהושבע לנשיא, סר אל פגישת סוף שבוע של צירי המפלגה הרפובליקאית, ושוחח איתם באריכות, אף כי למפלגתו היה רוב עצום בקונגרס.

זה לא יעלה על דעתו של טראמפ. כאשר מפלגתו איבדה את הרוב שלה בקונגרס, בבחירות אמצע הקדנציה של כהונתו הראשונה, ב־2018, הוא זימן את ראשי הדמוקרטים ללשכה הסגלגלה, רק כדי להעליב אותם ולגרום את יציאתם. הם גמלו לו רעה תחת רעה. היחסים בין הבית הלבן לקונגרס היו בלתי נסבלים לחלוטין, אפילו במרוצת השנה הראשונה של מגיפת הקורונה.

זמן קצר לאחר שחתם על "החוק הגדול והיפה הזה" (זה שמו הרשמי של החוק, ביטוי ללהיטות הרפובליקאים להניח את דעתו ולציית לגחמותיו), טראמפ טס לעצרת ניצחון במדינת אייווה.

שם הוא הזכיר למעריציו, שהדמוקרטים בקונגרס הצביעו כאיש אחד נגד הגדול־והיפה־הזה. הם עשו כן, הוא אמר, מפי ש"הם שונאים את טראמפ". והוא הוסיף, "זה בסדר, גם אני שונא אותם. אני שונא אותם מפני שהם שונאים את ארצנו".

נגד כל מקור כוח עצמאי

מדד הסקרים המוערך של RCP.com מראה גרעון אהדה של כמעט 7% לטראמפ, 44.8% בעדו ו־51.5% נגדו. המספרים האלה אינם שונים אלא בשברי אחוזים ממצבם של נשיאים קודמים בחודשים הראשונים של כהונתם השנייה; אבל הם בוודאי אינם מבטאים תמיכה מסיבית, שלה הוא חוזר וטוען.

אבל עניין אחד טעון הדגשה: הנשיא אינו פופולרי, ומעולם לא היה. בניגוד להתפארויותיו החוזרות, הוא נבחר לכהונתו בהפרש קטן, אף כי שגריר ארה"ב בישראל מייק האקאבי טען את ההפך בראיון בשבוע שעבר בערוץ 12. אנחנו מזכירים את העניין הזה לא לצורך הקנטה, אלא כדי להמחיש את המידה שבה טראמפ נמנע מכל ניסיון לאחות קרעים. בעיניו ובעיני אוהדיו, התעלמותו עתירת הבוז מן האופוזיציה היא ביטוי של כוח ושל יכולת משילות.

הוא מנהל עכשיו התקפה נגד כל מקור של כוח עצמאי בוושינגטון, שאינו תלוי במוצא פיו.

לאחר שפירק למעשה את המכניזמים של בקרה ושל פיקוח בתוך הממשלה הפדרלית באמצעות פיטורים שרירותיים, הוא מסתער על בתי המשפט; נוקם בתובעים פדרליים שפתחו תיקים נגדו ונגד מקורביו; נוקם במשרדים גדולים של עורכי דין, המעסיקים יריבים פוליטיים או מייצגים אותם; תוקף את גופי התקשורת הגדולים ביותר, ומאלץ אותם להסכים לעסקות טיעון בתיקי דיבה מפוקפקים.

עכשיו הוא עומד בעיצומה של התקפה נגד עצמאותו של הבנק המרכזי, שהוא רוצה לכוף למרותו, בניגוד לחוק האמריקאי. בשבוע שעבר אפילו הופרח הרעיון, שהוא יעביר את ניהול הבנק באופן זמני לידי שר האוצר שלו. זה כמובן אבסורד, אבל עצם ההפרחה מעידה משהו על מערכת הציפיות בוושינגטון. לנשיא הזה יש תיאבון בלתי מוגבל לכוח בלתי מוגבל, בענייני פנים ובענייני חוץ.

על הילולת סוף השבוע של טראמפ העיבה במקצת הודעתו של אילון מאסק, שהוא מקים "מפלגה אמריקאית חדשה", כדי "להעניק קול לחסרי הקול". זו עקיצה לא נעימה, בייחוד מפני שכספי מאסק לא יגיעו עוד אל קופות המפלגה הרפובליקאית. אבל קשה להאמין שזה יעמיד בסכנה ממשית את עליונותו הפוליטית של הנשיא. הדעת נותנת שלפחות עד נובמבר 2026 לא יעמוד איש בדרכו.

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח