גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בזמן שבמשק קיימת דריכות לקראת החלטת הריבית, הבנקים מחכים לא פחות להחלטה אחרת, כזו שאמור המפקח על הבנקים דני חחיאשווילי לקבל. הם מעוניינים מזה תקופה שהמפקח יעלה את שיעור חלוקת דיבידנד מהרווח הנקי מ־40% ל־50%. מדוע הבנקים מעוניינים בכך? מה הנימוקים בעד ולמה המפקח על הבנקים טרם אישר זאת. גלובס עושה סדר.

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"
הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

מה המצב כיום?

מבחינת הבנקים הרי שנוצרו להם עודפי הון משמעותיים, ביחס לדרישות הרגולטוריות הקפדניות של המפקח עצמו. יש להם לצורך העניין "יותר מדי" כסף בהון העצמי שהם יכולים לחלק אותו, ועדיין לעמוד בדרישות הפיקוח לכריות הון מספקות שישמרו על יציבותם. לבנקים יש הרבה מעל ל"מינימום הנדרש". כמה יותר? לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר של אי.בי.אי, חישב כי מדובר בעודפי הון בהיקף של כ־27 מיליארד שקל בחמשת הבנקים הגדולים

נסביר כי יחס הלימות ההון של הבנקים, הוא דרישה רגולטורית שמגדירה יחס בין נכסי הסיכון של הבנק, לרבות נכסי סיכון האשראי, נכסי סיכון שוק ונכסי הסיכון התפעולי, לבין ההון העצמי של הבנק. המינימום הנדרש מהבנקים לאומי והפועלים עומד על שיעור יחס הלימות הון של 10.23%. זהו גם ככה יחס גבוה מאוד בסטנדרטים בנקאיים, ושני הבנקים המוזכרים כאמור נמצאים מעליו, בין היתר בשל מדיניות חלוקת דיבידנדים שמאלצת אותם לחלק עד 40% מרווחיהם מדי רבעון, ולא יותר, כפי שהיו רוצים.

כמה מחלקים הבנקים?

חמשת הבנקים הגדולים בישראל, לאומי, הפועלים, מזרחי־טפחות, דיסקונט והבינלאומי, נוהגים לחלק 40% מהרווח הנקי שלהם מדי רבעון. את הרבעון הראשון של 2025 סיכמו עם רווח נקי מצרפי של 7.6 מיליארד שקל, כאשר כ־3 מיליארד שקל מתוכו חולקו לבעלי המניות. העלאת שיעור החלוקה מ־40% ל־50% אינו דרמטי, אך גם לא זניח. משמעותה למערכת הבנקאית היא חלוקה של עוד 800 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה, כלומר תוספת שנתית של עוד יותר מ־3 מיליארד שקל כדיבידנד שמחולק למשקיעים.

הבנקים מבחינתם מאוד מעוניינים להגדיל את החלוקה, והם יותר מרמזו על כך. בסיכום שנת 2024, בחודש מרץ, הציגו שני הבנקים הגדולים תוכניות שאפתניות שמעריכות שיחלקו עד 50% מרווחיהם בשנתיים הקרובות. הגדלת החלוקה כמובן נדרשת לאישור המפקח על הבנקים דני חחיאשווילי. אך בעצם הכנת התחזית נשלח מסר ברור באשר לכוונתם. הגדיל לעשות בנק דיסקונט שכינס את הדירקטוריון לקראת פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של השנה, בחודש מאי, ועדכן את מדיניות החלוקה שלו כך שעלתה מ־40% מרווחיו ל־50%. יצויין שעבור חלק מהבנקים האחרים המדיניות כבר מאפשרת זאת.

למה לחלק יותר?

בראש ובראשונה, מבחינת העבודה השוטפת של הבנקים, הם רואים בעודפי ההון שנוצרו, כאמור לפי הערכת אי.בי.אי - כ־27 מיליארד שקל למערכת, כמצב לא יעיל. הם גם קיבלו ריקושטים על כך משיחות שערכו עם משקיעים זרים, במסגרת הרוד־שואו אליו יצאו בתחילת השנה. גורמים במערכת אמרו כי חלק מאותם משקיעים זרים סברו כי עליהם לחלק רווחים בנדיבות גדולה יותר.

כמו כן, עבור הבנקים מדובר בדרך לשפר את נתוני התשואה על ההון. זו עומדת אמנם על שיעור דו־ספרתי מכובד מזה מספר רבעונים, (15.9% לכל המערכת הבנקאית לפי נתוני הפיקוח בסיכום 2024). התשואה על ההון היא מדד נפוץ לבדיקת רווחיות הבנקים. היא מוגדרת בתור חלוקה של הרווח הנקי בהון העצמי (הממוצע) של הבנק. ככל שהבנק מחלק יותר מההון העצמי, כך מטפס השיעור עוד יותר מעלה. לכן הגדלת החלוקה, תתרום עוד יותר גם לנראות הביצועים של הבנקים.

מי ירוויחו מהמהלך?

שלושה מחמשת הבנקים כיום, לאומי, הפועלים ודיסקונט, הם ללא גרעין שליטה. כלומר הציבור הרחב, לרבות גופי החיסכון המוסדיים, הם בעלי המניות שמחזיקים בהן בפיזור נרחב. לכן כלל הציבור, בעיקר דרך חסכונותיו לטווח הארוך, ייהנה מהגדלת החלוקה.

בשני הבנקים האחרים, מזרחי־טפחות והבינלאומי יש "בעלי בית" שמחזיקים בגרעין השליטה. במזרחי־טפחות מחזיקים בגרעין השליטה אייל עופר ומשפחת ורטהיים (דוד ודרורית ורטהיים. הם מחזיקים בכ־41% מהון המניות של הבנק. כלומר אם אשתקד חילק מזרחי טפחות כ־2.2 מיליארד שקל, נהנו שתי המשפחות מתשלום דיבידנד של כ־900 מיליון שקל על החזקתם. העלאת שיעור החלוקה ל־50% מהרווח הנקי, הייתה מוסיפה להם עוד 200 מיליון שקל (כלומר חלוקה של דיבידנד של 1.1 מיליארד שקל).

זה גם המקרה בבנק הבינלאומי, שנשלט (בשרשור דרך חברת פיבי הציבורית) על ידי צדיק בינו ומשפחת ליברמן. כך לשם המחשה, הבנק רשם רווח נקי של כ־2.4 מיליארד שקל אשתקד, ומתוכו חילק 40% כדיבידנד לבעלי המניות שלו (948 מיליון שקל), לרבות בעלי השליטה. החזקתו של בינו (בשרשור) נאמדת ב־13.8% ממניות הבנק הבינלאומי, כך שהגדלת שיעור החלוקה מ־40% ל־50% הייתה מגדילה את חלקו של בינו בדיבידנד מכ־130 מיליון שקל אשתקד ל־165 מיליון שקל.

מדוע המפקח לא מאשר?

עד כה המפקח על הבנקים שומר על גישה זהירה ושמרנית בכל הנוגע לחלוקת הרווחים שלהם. נראה כי השיקול המרכזי הוא תרחיש שבו יחלקו יותר מדי מרווחיהם וההון עצמי שלהם יישחק, כך שאם תהיה הרעה במצבו הכלכלי של המשק הביצועים שלהם ייפגעו. למרות האופוריה בבורסה ובשער השקל, יש לזכור שלפני פחות מחודשיים כאשר הציג המפקח את הדוח השנתי ל־2024, לביצועי המערכת הבנקאית, הוא דיבר על חשש שמבצעי הקבלנים בענף נדל"ן (20/80) "יוצאים משליטה". כלומר בתרחישים שבהם שוק הנדל"ן הישראלי נכנס להאטה, והמחיר של המלחמה מגיע לבתי העסק, הבנקים ייאלצו להגדיל את ההפרשות לאשראי בעייתי. והדבר יכביד על ההון העצמי.

אם תרחיש שלילי שכזה יתממש לאחר שחולקו "יותר מדי" רווחים לבעלי המניות, הרי שזה יהיה לאחר שהסוסים ברחו מהאורווה - וההון העצמי יקטן. המפקח טרח והדגיש במילותיו שלו עד כמה השמרנות כאן חשובה. קל להידבק באופוריה של הבורסה, אך הגישה של בנק ישראל כאן היא לשמור על הציבור מתרחישי מקרו שליליים, שמלחמה כה ממושכת, עלולה לייצר.

ניתן ללמוד על כך מתגובת בנק ישראל בשבוע שעבר, לשאלות שהגיעו בסוגייה כי "הפיקוח על הבנקים שוקל את מדיניותו במגוון רחב של סוגיות באופן שוטף, לרבות בנושא חלוקת דיבידנדים, בשים לב להתפתחויות הכלכליות והאחרות הרלוונטיות. לא חל שינוי במדיניות הפיקוח בנושא".

האם ומתי זה יקרה?

ההערכות במערכת הפיננסית הן שבסופו של דבר חחיאשווילי יאשר לבנקים להגדיל את שיעור החלוקה. לגבי השאלה של מועד מתן האישור, קשה לקבל נקודת זמן אפשרית. גורם בשוק אמר לגלובס לאחרונה: "ברור שזה יקרה. אבל צריך לזכור שיש גם עניין של נראות ציבורית. כאשר הבנקים מרוויחים סכומים כאלה ומחלקים מיליארדים, זה הופך להיות עניין רגיש. כולם מבינים שמבחינהכלכלית, כבר לפני שנה המפקח יכול היה בראש שקט להגדיל את שיעור החלוקה".

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד