וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik
אמנם הוא פורש מתפקידו כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי בסוף השנה, אך ווארן באפט משאיר אחריו מורשת עשירה - אחד מהם הוא "האינדיקטור של באפט". בעוד שוול סטריט נסחרת בשיאים - האינדיקטור של המשקיע הכי מנוסה והכי מצליח מצביע כעת על כך שהשוק יקר באופן קיצוני.
● וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?
● צניחת הדולר הפכה את ההשקעה הסולידית למלכודת
מה זה מדד באפט?
בריאיון נדיר שהעניק למגזין Fortune בשנת 2001, תיאר באפט את יחס שווי השוק לתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) כ"כנראה המדד הטוב ביותר הבודד למיקום שבו עומד שוק ההון בכל רגע נתון".
המדד הזה, שזכה לכינוי "מדד באפט", הוא בעצם היחס בין שוויים של כל המניות הרשומות לבין גודל הכלכלה האמריקאית או התוצר הגולמי של המדינה. כאשר המדד עומד על 70%, זה אומר שהמניות במחיר מציאה, כשהוא עומד על 100% - התמחור הוגן, וב-200% ומעלה, "המשקיעים משחקים באש".
כעת עומד המדד על 207%, הרמה הכי גבוהה מעולם - מה שאומר שהשווי הכולל של החברות הציבוריות בארה״ב הוא כפי שניים מהתוצר המקומי הגולמי, מדובר בחריגה דרמטית מהממוצע ההיסטורי של כ-85%. נתון כזה מצביע על כך שהמחירים בשוק מנותקים מהמצב הכלכלי הריאלי, ושהמשקיעים מוכנים לשלם פרמיה עצומה - אולי מופרזת - עבור מניות.
משמעות נוספת אפשרית ומדאיגה לא פחות היא ששוק המניות מצוי ככל הנראה בטריטוריה בועתית, כאשר הסיכוי להשיג תשואות גבוהות פוחת, והסיכון לתיקון חד גובר. למשקיעים הפרטיים, זה זמן טוב לבחון מחדש את אסטרטגיית ההשקעה שלהם, להיזהר מהתלהבות יתר בשווקים, מ-FOMO, מ-YOLO ולתת עדיפות לשיקול דעת, סבלנות וניהול סיכונים קפדני.
נציין שבניגוד למכפיל רווח של חברה, המדד של באפט לוקח בחשבון את התמ״ג - התוצר המקומי הגולמי בארה״ב, בעוד ששוויין של החברות נגזר גם מפעילותן מחוץ לארה"ב ואינו נכלל בתמ"ג, ולכן גם לא במדד של באפט. אבל השינויים על פני זמן במדד עצמו נותנים את האינדיקציה החשובה באמת, לפחות לבאפט, וגם זאת בהנחה שיחסי הפעילות של החברות בארה״ב ובחו״ל נותרים קבועים פחות או יותר.
באפט מאמין כנראה במדד שלו
התנהלותו הזהירה של באפט - שצבר מעל 347 מיליארד דולר במזומן ומוכר מניות כבר עשרה רבעונים ברציפות - משמשת עבור רבים כמדד בפני עצמו. כשאפילו אחד המשקיעים השמרניים והנבונים ביותר בוחר לא להיכנס לשוק, זהו איתות ברור לכך שהערכות השווי הנוכחיות אינן מצדיקות השקעה רחבה.
כצפוי אולי, דוחות תזרים המזומנים הרבעוניים המאוחדים של ברקשייר מראים שבאפט היה מוכר נטו של מניות במשך עשרה רבעונים רצופים (מ-1 באוקטובר 2022 ועד 31 במרץ 2025), עם מכירות מצטברות בהיקף של 174.4 מיליארד דולר. למעשה, באפט כל כך מקפיד להשיג עסקה משתלמת, עד שהפסיק לחלוטין לרכוש בחזרה מניות של החברה האהובה עליו - ברקשייר האת'אוויי - במשך שלושה רבעונים רצופים.
באפט - שמוביל עדיין ההשקעות של ברקשייר האתוויי - ימשיך, ככל הנראה, להמתין מהצד ולא למהר להיכנס לעסקאות חדשות. באפט מעדיף להמתין בסבלנות להזדמנויות אמיתיות, גם אם זה אומר "לשבת על הידיים" זמן ממושך. מצד שני, השקעה לטווח ארוך בחברות איכותיות עשויה להישאר רלוונטית, תלוי בפרופיל הסיכון של כל משקיע.