גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren
נשיאת נציבות האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

מדובר ביחסי הסחר הגדולים ביותר בעולם: 1.6 טריליון דולר בסחורות ובשירותים העוברים מדי שנה על פני האוקיינוס האטלנטי בין ארה"ב לאיחוד האירופי, ומשפיעים על חייהם של קרוב למיליארד בני אדם.

כותרות העיתונים בעולם | איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"
יואב קרני, פרשנות | חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש לא בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

לפי טראמפ, מדובר ביחסים "דפוקים" שבמסגרתם בריסל מנצלת לרעה את ארה"ב בעקביות ומרוויחה מהיצוא אליה. לפי האיחוד האירופי, הפער מתאזן אם לוקחים בחשבון שירותים דיגיטליים, והיחסים הם "הוגנים".

בימים האחרונים, לקראת הדדליין שנקבע ליום רביעי השבוע (9 ביולי), היתה אירופה כולה עסוקה בשאלה: האם שני הצדדים יצליחו להגיע להסכם כלשהו בזמן הקצר שנותר?

תאריך חדש למכסים

בינתיים, נראה שהאמריקאים דחו שוב את המועד הסופי להסכם. באפריל האחרון הכריז טראמפ על מכסים של לפחות 20% על כל סחורה אירופית, ו־25% על כלי רכב, ולאחר מכן איים להעלות את המכסים עוד יותר ל־50% על פלדה ואלומיניום. אבל אז הגיעה מפולת זמנית במדדי המניות האמריקאים, ואיתם ההכרזה המפתיעה של טראמפ כי המכסים שהוכרזו מושעים ל־90 יום.

מועד זה אמור להיות ביום רביעי השבוע. לא רק מול האיחוד האירופי, אלא מול עשרות שותפות הסחר של ארה"ב, שעליהן הוטלו המכסים ב"יום השחרור" המפורסם ב־2 באפריל.

אבל ביום ראשון השבוע התראיין שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט ל"סי־אן־אן" ונקב בתאריך חדש - ה־1 באוגוסט, שלושה שבועות לאחר הדדליין. "אם לא יהיה הסכם עד אז, אירופה תשלם לפי המכסים שהוכרזו באפריל", אמר.

לאחר מכן טראמפ הזכיר את התאריך החדש גם בתדרוך עיתונאים בבית הלבן. לפי בסנט, שהתערב בתדרוך, ה־1 באוגוסט הוא המועד שבו המכסים ייכנסו לתוקף, בעוד ה־9 ביולי נותר תאריך היעד להסכם. הבלבול שנוצר הותיר את הרושם כי ישנם שלושה שבועות נוספים להגיע להסכמים ולעסקאות.

במקביל, הנשיא האמריקאי הבטיח לשלוח ביום שני בצהריים (שעון וןשינגטון) כתריסר מכתבים למדינות הנמצאות בשלבי משא ומתן על עסקת סחר, שבהם הוא מפרט אילו מכסים יוטלו עליהן אם לא יגיעו להסכם, כדרך ללחוץ עליהן. גם שליחת המכתבים הוכרזה כבר בעבר ונדחתה כמה פעמים. המכסים שיוכרזו, לפי טראמפ, ינועו בין 10% ל־70%.

אירופה תחת לחץ

יהיה מה שיהיה התאריך שייקבע, דבר אחד ברור: אירופה נמצאת תחת לחץ אמריקאי הולך וגובר להגיע להסכם כלשהו.

הפסגה המוצלחת של נאט"ו בהאג בחודש שעבר היתה "סימן מעודד" להפחתת המתח ביחסים הטרנס־אטלנטיים, וגם לכך שהיבשת מוכנה לעשות הרבה למען טראמפ. ליתר דיוק: מוכנה לעשות הרבה כדי שטראמפ ימשיך להפגין את מחויבות ארה"ב לנאט"ו ולסעיף 5 שלה העוסק בהגנה הדדית במקרה של תקיפה.

מי שמנהל את השיחות בשלב זה מטעם האיחוד האירופי הוא נציב הסחר הסלובקי, מארוש שפצ'וביץ'. הנציב הוותיק הוא האיש שעבד על הסכם ה"ברקזיט" מול הבריטים, והוא עובד ישירות תחת נשיאת הנציבות, אורסולה פון־דר־ליין.

"אני מסיים שבוע של עבודה פרודוקטיבית בוושינגטון", כתב ברשת X בסוף השבוע, "עכשיו אני חוזר לבריסל, אבל העבודה נמשכת". בשלב הסופי של הדיונים, לפי ההערכות, ובמדה ויהיה הסכם שאפשר יהיה להכריז עליו, תיקח פון־דר־ליין את המושכות.

הפרטים על עסקת הסחר האפשרית בין הצדדים עדיין לא דלפו, אך אירופה חלוקה בתוך עצמה בשאלה בכלל אם לחתום על עסקה "חלקית ומהירה" או להסתכן באי־עמידה בדדליין ובפתיל הקצר של טראמפ.

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, שביקר לאחרונה בבית הלבן לפגישה שעסקה בנושאי סחר, דוחף את האיחוד להכריז על משהו. "אנחנו לא מדברים על הסכם פרטני ומקיף עם ארה"ב, שבו כל סעיף ופרט נדונים לעומקם. אנחנו מדברים על פתרון מהיר לאי הסכמה בנושאי מכסים", אמר. גם איטליה דוחפת את הנציבות האירופית לגבש "הסכם כלשהו", צר ככל שיהיה, במטרה בין היתר לפייס את טראמפ.

"מכוונים להסכם עקרוני"

בצד המתנגדות ניצבות צרפת וספרד המזהירות מפני "מכירת חיסול" של הישגים אירופיים רק בשל החשש מטראמפ.

נשיא צרפת עמנואל מקרון הביע חשש מהסכם "לא מאוזן". "מה שמסתמן הוא הסכם גרוע לאירופה", אמר דיפלומט המעורב במגעים ל"הנדלסבלאט" הגרמני, "האם שווה לבצע ויתורים רציניים רק כדי למנוע מטראמפ להטיל מכסים של 50% על כלי רכב?"

אם עסקת הסחר הצנועה והמינימלית שנחתמה עם בריטניה מלמדת משהו, הרי הוא שגם ארה"ב מעוניינת בעיקר להכריז על עסקאות סחר, ולא בהכרח לשנות את המצב מן היסוד.

מול הסינים מדובר במצב אחר לגמרי, אך מול אירופה ייתכן שהעסקה שתוכרז תהיה מצומצמת, תכלול הרבה רכיבים ש"יידונו בעתיד", אבל תלווה בסופרלטיבים ובהכרזות מצד שני הצדדים כדי להותיר את הרושם שארה"ב השיגה דבר מה.

בין האפשרויות המרכזיות: רכש אנרגיה (נפט וגז טבעי) בכמויות גדולות הרבה יותר מצד אירופה מארה"ב, הדדיות כלשהי במכסים על כלי רכב, פתיחה של חלק משוק המזון ורכישה מוגברת של תוצרת חקלאית אמריקאית, שתשרת את הבסיס האלקטורלי של טראמפ והרפובליקנים.

אפשרות נוספת היא הסכמה אירופית ל"מכס בסיסי" של 10% על הסחורה שלה בתמורה לוויתור אמריקאי על מכסים של 25% על כלי רכב.

הד לגישה זו ניתן היה לשמוע בדבריה של פון־דר־ליין ביום חמישי האחרון, אז אמרה כי "למעשה, מה שאנחנו מכוונים אליו הוא הסכם עקרוני, משום שבכאלה היקפים, ב־90 יום, בלתי אפשרי להשיג הסכם מפורט. זה גם מה שבריטניה עשתה".

לפי הדיווחים האחרונים בכלי התקשורת הכלכליים באירופה, עד כה ארה"ב "לא הפגינה גמישות" במיתון הדרישות החריפות שלה כלפי האיחוד, שכוללות בין היתר להתחשב במע"מ כסוג של מכס על סחורה אמריקאית (למרות שהוא מוטל על כל המוצרים).

האמריקאים גם דורשים גמישות אירופית בנוגע ליצוא תרופות ליבשת ואולי גם התחייבות שלא למסות על ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. כדי להגביר את הלחץ, ביום חמישי הודיעו האמריקאים כי הם שוקלים להטיל מכס של 17% על כל הסחורה החקלאית המגיעה מאירופה.

עד כה הצליחה ארה"ב להודיע על עסקאות סחר עם שלוש מדינות מתוך יותר מ־60 עליהן הטילה מכסים חדשים באפריל.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש