גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?

אירופה הפכה במחצית הראשונה של 2025 ללהיט המפתיע בשוקי המניות ● אולם התשואות שהושגו לא תואמות את צמיחת רווחיות החברות באירופה, שנמוכה דרמטית מארה"ב ועלולה להיפגע עוד ממלחמת הסחר ● האם השקעה בארה"ב עדיפה למרות המחירים הגבוהים?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

הטרנד המפתיע בשווקים הגלובליים במחצית הראשונה של 2025 היה החזרה להשקעה באירופה. מלחמת המכסים שבה פתח ממשל ארה"ב בהובלת טראמפ, בשילוב עם גירעון ממשלתי עצום וגדל, הובילו משקיעים להסיט כ־90 מיליארד אירו מארה"ב למניות באירופה.

שאלות ותשובות | סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?
רגע האמת של אירופה: ביבשת שוקלים איזו עסקה לסגור עם ארה"ב
WSJ | הספקולציות חוגגות כאילו זו 2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

כתוצאה, מתחילת השנה עלו מדד DAX הגרמני בכ־20% ומדד Euro Stoxx 50 בכ־9%, בעוד שבארה"ב המדדים דאו ג'ונס ו־S&P 500 עלו ב־3% ו־4% בלבד בהתאמה, אחרי ריצה חזקה ביוני שמחקה תשואות שליליות.

אולם, מבט מעמיק לרווחי החברות באירופה ובארה"ב, מצייר תמונה שונה ומסוכנת למשקיעים הנוהרים לאירופה.

לפי נתוני מכון המחקר Handelsblatt בגרמניה, 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב רשמו בשנה החולפת את הרווחים הגבוהים בתולדותיהן, בהיקף מצטבר של 1.3 טריליון אירו, עלייה של 1.5% מהשנה הקודמת. מנגד, רווחי 500 החברות המובילות באירופה ירדו ב־5% ועמדו על 616 מיליארד אירו בשנה החולפת.

ברבעון הראשון ב־2025 הפער אף העמיק, בניגוד למגמה בשווקים. החברות האמריקאיות הגדילו את רווחיהן ב־17% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעוד שבאירופה נרשמה ירידה של 9%. לפי תחזיות האנליסטים, צפוי השנה בארה"ב גידול של כ־16% ברווחים, ואילו באירופה 5.5% בלבד.

גם בראייה היסטורית הפערים עצומים. ב־20 השנים האחרונות, רווחי החברות האמריקאיות גדלו בממוצע ב־300%, בעוד רווחי האירופיות צמחו ב־73% בלבד. בניכוי אינפלציה של כ־60% באירופה בתקופה זו, מדובר בגידול ריאלי אפסי.

שלא במפתיע, הרווחיות הגבוהה של החברות האמריקאיות מובילה לשוויים גבוהים בהרבה, עם מכפיל רווח נוכחי ממוצע גבוה במיוחד של 26 ומכפיל רווח עתידי של 22 שהובילו השבוע את ה־S&P 500 לשיא חדש. אלה גבוהים משמעותית ביחס לממוצע היסטורי של 17.

מכפיל גבוה יותר אין משמעו בהכרח מניה יקרה יותר, אלא הוא עשוי לגלם צמיחה צפויה גבוהה. כך, המכפילים הגבוהים בארה"ב נובעים בעיקר מענקיות הטכנולוגיה הגדולות כמו אפל, מיקרוסופט, מטא, גוגל, אנבידיה ואמזון, שמכפיליהן נעים בין 21 ל־49. רווחיהן צומחים בקצב גבוה, ובהתאם מניותיהן זינקו במאות ואלפי אחוזים בשנים האחרונות, ותרמו כשליש מהתשואה הכוללת של החברות האמריקאיות בשנה החולפת.

גם במבט לעתיד, חברות טכנולוגיה אלה נמצאות בחזית פיתוח הטכנולוגיה הגלובלית, והתקדמות מהפכת ה־AI צפויה לתמוך בהמשך מגמת הצמיחה החדה ברווחיהן.

מנגד, הסיכון בכך הוא שכדי להצדיק את השוויים ולהמשיך להניב תשואות גבוהות, החברות יצטרכו להמשיך לצמוח בקצב גבוה. לפי הערכת בלומברג, מדובר בצמיחת הרווחים ב־30% השנה על מנת להצדיק את התמחור הנוכחי. אחרת, להערכתם, המכפיל ההוגן הינו 17.7 בלבד.

תמחור נמוך על רקע צמיחה נמוכה באירופה

מעבר לים, באירופה המכפילים נמוכים יותר - כ־15 במדד Euro Stoxx וכ־20 בדאקס הגרמני. הרקע הוא שבהשוואה לארה"ב ביצועי החברות כאמור חלשים בהרבה.

צמיחת הרווחיות הנמוכה של החברות האירופיות קשורה בטבורה לצמיחה אפסית ביבשת, שנובעת בין היתר מהאתגרים הדמוגרפיים באירופה שסובלת מהזדקנות האוכלוסייה וצמצום התושבים בגיל העבודה, לצד מחסור בעובדים. ב־2024, ירד התמ"ג בגרמניה ב־0.2% ובצרפת הצמיחה בו הייתה 0.6% בלבד, בניגוד ל־2.5% בארה"ב.

לפי תחזית קרן המטבע, הצמיחה באירופה צפויה לעמוד על 0.8% בשנה זו ועל 1.2% ב־2026, בעוד שהבנק המרכזי הגרמני מעריך כי כלכלת גרמניה עשויה להתכווץ בשנתיים הקרובות. התקווה העיקרית לעידוד הצמיחה נובעת מהשקעות בהיקף טריליון אירו שמתכננת ממשלת גרמניה בתשתיות ובביטחון, ולא מהסקטור הפרטי, המבוסס על תעשיות ותיקות ומסורתיות ולא על חדשנות טכנולוגית.

להמחשה, רשימת החברות הגדולות במדד DAX כוללת חברות מסורתיות כמו סימנס, מרצדס, אליאנץ ודויטשה טלקום, שאינן טכנולוגיות ולא יקחו חלק במהפכת ה־AI. אלה בדיוק החברות שהובילו את הכלכלה לפני 50 ואפילו 100 שנים. זאת בניגוד לארה"ב, שבה שליש ממדד S&P 500 מהוות חברות טכנולוגיות צעירות יחסית.

האירו המתחזק דווקא מכביד על חברות ביבשת

אתגר נוסף לחברות באירופה נובע מהתחזקות מטבע האירו, שעלה בכ־14% מול הדולר מתחילת השנה על רקע מלחמת הסחר. בעוד שבעבר נטה האירו להתחזק בתקופות שגשוג כלכלי, כעת הוא מתחזק כתוצאה מתנועות בשוק ההון, בזמן שהצמיחה הכלכלית חלשה. התחזקות האירו ביחס לדולר מנוגדת גם לריבית שירדה בחדות באירופה ל־2%, בעוד שריבית הבנק המרכזי בארה"ב (פד) נותרה 4.5%, ואמורה למשוך משקיעים.

גם בבנק המרכזי האירופי (ECB) מודאגים, שכן מטבע חזק יותר הופך את היבוא לזול יותר ומוריד את האינפלציה, בעוד שמכירות בחו"ל הופכות יקרות יותר ופחות רווחיות, מה שפוגע בצמיחה, במיוחד עבור אירופה התלויה ביצוא.

כתוצאה, נפגעים רווחי החברות האירופיות המייצאות. להמחשה, לפי דיווחי חלק מהחברות המובילות ביבשת, הכנסותיהן כבר קטנו בכ־10% מתחילת השנה, במקביל לקיטון של כ־5%־3% ברווחים.

מנגד, בארה"ב התמונה הפוכה: הדולר הנחלש מספק דחיפה משמעותית לחברות המקומיות המייצאות לאירופה, ועשוי להגביר את רווחיהן.

גם רגיעה במלחמת הסחר תועיל בעיקר לארה"ב

כעת, עיני המשקיעים נשואות ל־9 ביולי, הדד־ליין שהציב טראמפ להסכם סחר חדש עם אירופה. אם לא תושג הסכמה עד אז, עלולים המכסים לזנק בחדות מ־10% כיום ל־50% ולגרום לפגיעה נוספת בתחרותיות של המוצרים האירופיים בשוק האמריקאי.

עם זאת להערכתנו, במוקדם או במאוחר ייחתם הסכם סחר חדש שישפר את תנאי הסחר לחברות האמריקאיות, ויתמוך בהמשך צמיחתן על חשבון האירופיות.

לסיכום, אנו מעריכים שההתלהבות מהשוק האירופי הייתה מוקדמת ומהירה מדי ועלולה להניב למשקיעים באירופה תשואות חסר במחצית השנייה של 2025 ומעבר לכך. עליות אלה מתרחשות כתוצאה מתנועות הון שדוחפות את מחירי המניות, ללא בסיס של צמיחה ברווחיות.

מנגד, בארה"ב מחירי המניות הגבוהים יאתגרו את התשואות למשקיעים. אולם, המשך צמיחת הרווחיות והכלכלה, ובפרט בחברות הטכנולוגיות הצומחות בעוצמה, בשילוב האפשרות של השלכות חיוביות מסיום מלחמת הסחר, עשויים לתת רוח גבית חזקה למניות בארה"ב, שתאפשר להן להניב תשואות עודפות ביחס לאירופה בשנה הקרובה.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"האינדיקטור של באפט" מאותת: וול סטריט יקרה באופן משמעותי

המדד של באפט מחלק את שווי השוק של כל המניות שנסחרות בארה"ב בתוצר הגולמי של המדינה, וזה נמצא כעת בשיא ומאותת: המניות יקרות מדי • סימן נוסף לזהירות של באפט: ברקשייר האת'וויי אוגרת מזומנים בדפוס שנראה דומה לתקופת המשבר ב-2008

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

הסדאן SU7 בתערוכת ברכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

כלי הרכב של שיאומי בדרך לישראל. מי היבואנים שעומדים מאחורי המהלך?

יבואנית מוצרי האלקטרוניקה המילטון וחברת המזרח יבואנית לנדרובר, הקימו חברה משותפת שעשויה להתמקד בכלי הרכב החשמליים של שיאומי, כך נודע לגלובס ● מתי יגיעו לישראל? המילטון: "הצפי הוא לשנת 2027 בכפוף לתקינה אירופאית ולמלאי"

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הציבור הישראלי מאמץ בחזרה את שגרת הבילוי והקניות / צילום: גיא חמוי

הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי העלייה הגבוהה ביותר נרשמה בענפי התיירות, האופנה והאופטיקה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

אילוסטרציה: Shutterstock

האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב

"הציפייה שלנו היא שהשיפור הגיאופוליטי (בישראל), שכבר בא לידי ביטוי בשיפור התמחור בחלקים רבים משוק ההון, כמו בשוק המניות והאג"ח בארץ, יבוא לידי ביטוי גם בשקל ויתמוך בייסופו מול סל המטבעות", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

המוסדיים קנו מניות במיליארדי שקלים מבעלי שליטה: "בהמשך יגיעו גם הנפקות"

בשוק החיתום ממשיכים להיערך לגל עתידי של הנפקות ראשוניות, ומעודדים מהרעב של גופים מוסדיים לסחורה חדשה ומהכסף הרב שזורם להשקעות בבורסה המקומית ● השבוע תושלם הנפקתה של קבוצת הנדל"ן אמפא, לפי שווי מופחת של 3 מיליארד שקל אחרי הכסף ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

מקורות בחמאס: "המשא ומתן הנוכחי רציני יותר מכל הסבבים הקודמים, אך ההתקדמות בו איטית"

חמישה הרוגים מגדוד נצח יהודה של חטיבת כפיר באסון בבית חאנון ● 14 פצועים באירוע, 2 מהם במצב קשה ● הערכה: המחבלים יצאו ממנהרה - אחרי שהציר כבר טוהר לקראת פעילות הכוחות ● הדוח המקיף של מעשי האונס והזוועה של חמאס ב-7 באוקטובר נחשף היום ● מקור המעורה במו"מ בדוחא: וויטקוף להכריז בסופ"ש הקרוב על השגת הסכם הפסקת אש ● 50 חטופים - 641 ימים בשביעדכונים שוטפים

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש

לפי גורמים במשרד התחבורה, יונייטד איירליינס צפויה לחדש את טיסותיה לישראל מוקדם מהמתוכנן, כבר ב-22 ביולי ● ביונייטד טרם פרסמו הודעה רשמית בנושא, והטיסות עדיין אינן זמינות להזמנה באתר החברה

הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty

המפונים צריכים דיור והמחירים מזנקים: "בעלי דירות מעלים את השכירות תוך כדי מו"מ"

פגיעות הטילים האיראניים הותירו 13 אלף תושבים ללא בית, והם נאלצים לחפש דירה חדשה בערים שברובן אין היצע רב גם בימי שגרה ● מבעלי דירות שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים, ועד לניסיון המצער עם מפונים מתחילת המלחמה שעשוי דווקא לסייע - איך המציאות הנוכחית תשפיע על השוק? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הפסקת אש, המו"מ עם איראן והרחבת הסכמי אברהם: נתניהו וטראמפ נפגשו בבית הלבן

טראמפ אמר בארוחת הערב עם נתניהו: "אני נשיא שעוצר מלחמות" • נתניהו: "אני חושב שנגיע לשלום עם כול שכנינו במזה"ת עם מנהיגותו של טראמפ" • ראש הממשלה הגיש לטראמפ מכתב המלצה לקבלת פרס נובל לשלום • על המו"מ עם איראן אמר הנשיא: "הם רוצים לדבר, נעשה הכול כדי שתישאר ללא גרעין" • טראמפ: "לא חושב שיש עיכוב בשיחות המשא ומתן להפסקת אש בין ישראל לחמאס"

בתמורה לנפט: הטילים שסין העבירה לאיראן רגע אחרי סיום המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סין מספקת טילים לאיראן, ביקורת נגד התוכנית של שר הביטחון לרצועת עזה וכך המלחמה עם איראן עלולה להאיץ התחמשות של מדינות בגרעין ● כותרות העיתונים בעולם