גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר
לפני שנה, כשהבורסה בת"א עוד דשדשה בצל המלחמה בעזה והחשש מפני מערכה משמעותית בצפון, המליץ כאן גיא אלמוג, מנהל תחום יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, לתת אמון בשוק ההון המקומי ולהיזהר מהיסחפות אחרי נבואות זעם. מאז, זינקו מדדי המניות בת"א ביותר מ־50%, תוך שהם קובעים שיאים חדשים ומספקים למשקיעים תשואות גבוהות מאוד.
● מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל
● המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים
עם זאת, באותה נשימה הזהיר אז אלמוג (45) מפני התרחיש ההפוך של אופוריה, שבו "השוק מתנתק מתמחור כלכלי. זה הרגע להתחיל לחשוש". בחלוף שנה, לאחר ראלי אדיר בשוק המניות המקומי ששובר שיאים, וכשהאופטימיות נראית בשיאה, הוא מבהיר כי "אנחנו ממש לא שם, אני לא חושב שאנחנו באופוריה. אבל כמובן שהמחירים הם כבר לא זולים כפי שהיו לפני שנה או שנתיים".
לכן, למרות רמות המחירים הגבוהות אלמוג ממשיך להמליץ על השוק המקומי, כשהוא רואה את הפוטנציאל קדימה "ממשיך להיות חזק". להערכתו, הכלכלה הישראלית נהנית מהדמוגרפיה החיובית של גידול באוכלוסיה, "שבסופו של דבר תמשיך להשפיע לחיוב על רווחי החברות. שנית, יש את החיסכון הפנסיוני והרפורמה באג"ח המיועדות, שגם הם בתורם יביאו לכך שהביקושים יימשכו, כל עוד אנחנו לא נקלעים לאיזשהו אירוע חריג".
ביחס לשוק האמריקאי, שנמצא בשבועות האחרונים גם הוא ברמות שיא, אלמוג סבור שרמות המחירים אינן מנותקות. "אנחנו לא נמצאים בבועה של שנות האלפיים", קובע מי שהתחיל את דרכו המקצועית ערב המשבר בשוק המניות, בשנת 2008. "אני חושב שהשוק האמריקאי יכול להמשיך לעלות, לא בשיפוע מאוד חזק, אבל רווחים של 8%־10% בשנה בשוק ההון זה נהדר, ואני חושב שהמשק האמריקאי יכול לייצר את זה".
לדבריו, כשמסתכלים על השוק האמריקאי, "רואים שני אלמנטים מאוד בולטים: אחד זה הריבית, והשני זה מלחמת הסחר של הנשיא טראמפ. אבל קיים נושא שלא מספיק מדברים עליו, והוא הבינה המלאכותית. דווקא לא בצד של ההכנסות, אלא בהיבט ההוצאות. אם חברות אמריקאיות יצליחו להקטין את כוח האדם שלהן, מדובר פה על חיסכון מאוד מאוד משמעותי, בטח בחברות טכנולוגיה שכוח האדם בהן יקר. זה כמובן יורד לשורה התחתונה, ומייצר יעילות ופריון גבוהים יותר, כך שגם משם תגיע הצמיחה".

למרות הזינוק - מקום לעליות בנדל"ן ובפיננסים
תיק ההשקעות הנוכחי של אלמוג עבור משקיע סולידי מורכב מ־30% מניות, מתוכם 15% מופנים לשוק המקומי. את אלו הוא מציע לפזר בין מניות נדל"ן, פיננסים ואנרגיה במשקל שווה. את החצי השני הוא מפנה למניות בחו"ל, וממליץ על השקעה במדדי וול סטריט, S&P 500 ונאסד"ק ובמדד המניות של הודו (5% כל אחד). ברכיב האג"ח (70%) הוא מקצה 30% לאיגרות ממשלת ישראל (תל גוב שקלי במח"מ 5־10 שנים) ו־30% באג"ח קונצרניות בארץ (תל בונד מאגר). את היתרה (10%) הוא מפנה למדדי אג"ח קונצרניות בחו"ל (LQD ו־IGIB).
למרות שעלו בצורה האגרסיבית ביותר בתקופה האחרונה, אלמוג ממשיך כאמור לדבוק במניות סקטור הפיננסים (בדגש על בנקים) והנדל"ן. לדבריו, הבנקים נותרו אטרקטיביים על אף שהם כבר לא נסחרים מתחת להון שלהם, כפי שהיה לפני שנה: "אם בנק יודע לתת תשואה על ההון של 15% והוא נסחר ב־1.5 על ההון, זה גוזר תשואה של 10%. אני חושב שכל משקיע היה שמח לקבל 10% בממוצע לשנה, יחד עם תשואת דיבידנד טובה".
בנוגע לסקטור הנדל"ן, עליו המליץ גם לפני כשנה, כשלדבריו "כולם הספידו את מניות הענף בכלל ואת הנדל"ן למגורים בפרט", הוא סבור שלגורם הדמוגרפי חשיבות משמעותית בצמיחה העתידית. "בישראל בסופו של דבר הביקוש הוא יחסית חזק, בין היתר בגלל כמות האנשים שמתחתנים ומתגרשים ובשל העלייה בתוחלת החיים, שמשמעותה היא שאנשים מחזיקים בדירות שלהם לטווח יותר ארוך. זה לא אומר שהמחירים צריכים להמשיך לעלות, אבל זה גם לא אומר שהקבלנים לא ימשיכו להרוויח כסף. בוודאי בכל הקשור לתוכניות של פינוי־בינוי, ועם כל מה שהבנו על החשיבות של ממ"ד במלחמה האחרונה".
סקטור נוסף שאלמוג ממליץ שיהיה בתיק הוא האנרגיה - על שלל גווניו (גז, נפט אך גם אנרגיה מתחדשת). "אנחנו נוטים אולי לפספס את זה, אבל העולם צורך הרבה מאוד חשמל. כיום עם מכוניות חשמליות, תחבורה חשמלית, וכל תחום ה־AI שזולל חשמל. במשך שנים הגידול בצריכת החשמל בארה"ב היה יציב, ופתאום רואים איזשהו שיפוע חיובי", הוא מסביר.
עבור משקיע אגרסיבי מציע אלמוג להקצות 75% מהתיק למניות. מתוך כך, 35% למניות בארץ (שוב בחלוקה שווה בין הסקטורים המומלצים), ועוד 30% בחו"ל בחלוקה של 20% ב־S&P 500, עוד 10% בנאסד"ק ו־10% בבורסת הודו. בחלק האג"חי (25%) הוא מקצה 10% לאג"ח ממשלת ישראל, 10% לאפיק הקונצרני המקומי ועוד 5% לאג"ח בחו"ל.
את ההשקעה בהודו מסביר אלמוג דווקא בדמיון שהוא מזהה ביחס לשוק הישראלי: "יש בשוק ההודי כמה מרכיבים דומים לכאן, כולל דמוגרפיה חיובית, אוכלוסייה משכילה, והרבה מאוד מקום לצמוח בתוצר. אנחנו רואים שהודו מתחילה להיות סוג של אלטרנטיבה לסין, לכל מי שלא מעוניין בקשיים הרגולטוריים שהממשל הסיני מייצר. גם אם חברות לא סוגרות את ההשקעות בסין, את ההשקעות החדשות הן מעבירות להודו. יש שם לא מעט חברות מעניינות, ואמנם המדד שם לא זול, אבל אנחנו חושבים שלטווח הארוך זה מקום שצריך להיות בו".

סבלנות, ולא להתרגש מאירועים נקודתיים
כמו לפני שנה, גם הפעם אלמוג מבקש לסיים את הראיון עמו בטיפ למשקיעים. "אני חושב שכל משקיע היה צריך להתחיל להשקיע בשוק אתמול. אם ניקח את חמש השנים האחרונות, עברנו קורונה, עליית ריבית שלא חווינו עשר שנים, מלחמות מול חמאס, חיזבאללה ואיראן. וכמעט תמיד בסופו של דבר, בטווח הארוך שוק ההון זה מקום מנצח".
לכן, הוא ממליץ למשקיעים לא להתרגש מהאירועים השליליים, וגם לא להתבשם מהחיוביים, ולדבוק בהשקעה שלהם: "צריך הרבה סבלנות. זה מאוד קל להגיד, אולי קצת יותר קשה לעשות, אבל בסופו של דבר לשוק ההון יש את ההיגיון שלו. לכן צריך לעבור את המשברים, לנסות לנצל אותם, ולא לצאת מהשוק באירועים האלה ולקבע הפסד", הוא מסכם.