גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ שוב עולה למתקפה, ושתי ידידות קרובות של אמריקה במוקד

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao
סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

ב-2 באפריל התייצב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בגן הוורדים שבשטח הבית הלבן והטיל פצצה - תוכנית מכסים גלובלית ואגרסיבית במיוחד על שותפות הסחר של ארה"ב. אמנם כוונתו להשתמש במכסים כדי לשפר את מאזן הסחר האמריקאי הייתה ידועה מראש, אבל היקף ועוצמת התוכנית היו בלתי צפויים.

האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב
יועץ ההשקעות שממליץ על מניות נדל"ן בארץ ועל השוק ההודי: "צריך להיות בו"

התוצאה הייתה טלטלה חדה בשוקי המניות העולמיים, ורק כעבור שבועיים, כשגם האג"ח הממשלתיות התחילו להראות סימנים מדאיגים, הודיע הנשיא על הקפאה של שלושה חודשים לטובת ניהול משא ומתן על הסכמי סחר חדשים.

מה קרה בתקופת ההקפאה?

ראשית, הפאניקה דעכה ווול סטריט שינתה כיוון. המדדים מחקו את כל הירידות במהירות ושברו שיאים חדשים. בתקופה זו גם רשם ממשל טראמפ הישגים לא מבוטלים, ובראשם הבנות מול סין בדרך להסכם סחר כולל.

בנוסף, הודיע טראמפ על הסכמי מסגרת עם בריטניה ווייטנאם.

טראמפ הספיק בינתיים לדחות את הדד ליין בעוד כשלושה שבועות ל-1 באוגוסט, אבל הוא לא מבזבז זמן. בממשל כבר הודיעו לשורת מדינות שטרם הגיעו עמם להסכמות כי המכסים הגבוהים בדרך.

אילו מדינות במוקד?

בממשל טראמפ הודיעו על שליחת "גל ראשון" של מכתבים לקראת נקיטת פעולה. מדובר בסך הכל על 14 מדינות בשלב זה.

יפן ודרום קוריאה, שותפות סחר מרכזיות של ארה"ב, יספגו מכסי יבוא של 25%. גם מלזיה, קזחסטן ותוניסיה יתמודדו עם שיעור דומה.

דרום אפריקה לעומתן תיאלץ להתמודד עם מכסים בגובה 30%, ולאוס ומיאנמר עם 40%.

וזה לא הכול. אינדונזיה תתמודד עם מכסים בשיעור של 32%, בנגלדש עם 35%, ותאילנד וקמבודיה עם מכסים בגובה 36%.

גם מדינות במזרח אירופה חטפו. על סחורות מבוסניה יוטלו מכסים של 30%, בעוד שסרביה תתמודד עם שיעור של 35%.

וזה כאמור רק הגל הראשון. "היחסים שלנו היו, למרבה הצער, רחוקים מלהיות הדדיים", כתב טראמפ במכתבים. כעת עבור כל אחת ממדינות נותרו כשלושה שבועות לסגור עסקה.

מדוע דווקא מדינות אלו קיבלו אזהרה?

דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, טענה כי מדינות נוספות צפויות לקבל מכתבים דומים בימים הקרובים. לוויט נשאלה גם מדוע בחר הנשיא להתחיל דווקא עם שותפות הסחר הגדולות יפן וקוריאה, והשיבה כי זו "פריבילגיה של הנשיא. אלו המדינות שהוא בחר".

לדבריה, מדינות נוספות שנמצאות בשיחות מתקדמות עם ארה"ב בדרך לגיבוש הסכמות.

מדוע עבור יפן ודרום קוריאה מדובר במכה כואבת במיוחד?

ראשית, היצוא שלהן לארה"ב גדול משמעותית מיתר המדינות ברשימה. ב-2024 היקף היבוא האמריקאי מיפן עמד יותר מ-148 מיליארד דולר. היבוא מקוריאה עמד על קרוב ל-132 מיליארד. בשני המקרים רכבים וחלקי חילוף לרכבים תופסים חלק מרכזי.

עוד טרם האיום החדש, הטיל טראמפ מכסים גלובליים על יבוא רכבים, חלקי חילוף, פלדה ואלומיניום. טראמפ הבהיר כי לא תהיה כפילות וכי המכסים הספציפיים יישארו על כנם ולא יורחבו.

לשם השוואה למרכזיותן, אחרי יפן ודרום קוריאה ניצבת ברשימה מלזיה - עם יצוא בהיקף של 52 מיליארד לארה"ב. דרום אפריקה עם פחות מ-15 מיליארד, וביתר המקרים מדובר בהיקפים נמוכים דרמטית.

יש גם זווית פוליטית שמכבידה על שתי הידידות הקרובות של ארה"ב. נשיא דרום קוריאה, לי ג'יאה־מיונג, נכנס לתפקידו רק לפני חודש ולאחר טלטלה פוליטית ארוכה שכללה את הדחת הנשיא הקודם. ביפן יתקיימו בהמשך החודש בחירות לבית העליון, וראש הממשלה שיגרו אישיבה לא ירצה להיראות כמי שהעניק ויתורים נרחבים.

איך מגיבים השווקים?

וול סטריט ננעלה אמש בירידות אחרי שבוע של שיאים - אם כי לא מדובר בירידות שמזכירות את הפאניקה באפריל. S&P 500 ירד ב-0.8%, בעוד שנאסד"ק איבד 0.92%.

גם אגרות החוב הממשלתיות ירדו, ובעיקר אלו לטווח הארוך. בהתאמה, התשואה עליהן טיפסה. התשואה על האיגרת לעשר שנים, הנחשבת לבנצ'מרק, עלתה ב-5 נקודות בסיס לרמה של 4.387%.

השפעה נוספת ניכרה גם על הדולר האמריקאי, שבאופן מסורתי נחשב למקלט בטוח בתקופות של אי ודאות אך מתחילת סאגת המכסים נחלש בחדות מול סל המטבעות. ביממה האחרונה הוא שינה מעט כיוון וטיפס מול סל המטבעות בכחצי אחוז.

המטבעות של יפן, דרום קוריאה ודרום אפריקה נחלשו ביותר מ-1% אל מול הדולר.

עם זאת, בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות בבורסות של יפן ודרום קוריאה.

איפה עומדים המגעים מול אירופה?

ברויטרס דיווחו כי באיחוד האירופי לא צופים שיקבלו מכתב דומה בימים הקרובים, אך קיימת אי ודאות בנוגע להמשך.

מדינות היבשת נמנות עם שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב. גרמניה לבדה הייתה אחראית ב-2024 ליצוא בהיקף 160 מיליארד דולר. איטליה הוסיפה עוד 76 וצרפת כמעט 60.

האיחוד האירופי מתמודד כבר כעת עם מכסים של 50% על יצוא הפלדה והאלומיניום שלו, 25% על מכוניות וחלקי רכב, ו-10% על רוב המוצרים האחרים.

עוד כתבות

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר הפכה את ההשקעה הסולידית למלכודת

משקיעים שביקשו מקלט סולידי מהרפורמה המשפטית והמלחמה בדמות אג"ח ארה"ב, ספגו בשנה האחרונה הפסדים ניכרים ● יניב פגוט, סמנכ"ל בבורסה: "הכסף מהאפיקים האלה מתחיל לצאת החוצה כי המשקיעים נשברים. אתה מאבד שם בבת אחת תשואה של שנה ויותר" ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

גילה גמליאל, הליכוד המהדורה המרכזית, קול ברמה, 29.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם לא ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד נשיא צרפת?

האם החסינות של נשיא צרפת מצדיקה את ביטול משפט נתניהו? שימו לב להבדלים ● המשרוקית של גלובס

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות הרשות השופטת

אין עיגון בדין להרכבי הבכירות של הנשיא עמית

לאחרונה, קבע נשיא העליון במספר מקרים מרכזיים הרכב של אותם שלושה שופטים - הוא עצמו, סגן הנשיא סולברג והשופטת ברק־ארז - תחת ההסבר כי מדובר ב"הרכב בכירות" ● לנוהג אין מקבילה בבתי משפט אחרים בעולם, וייתכן כי הסיבה למהלך היא רצונו של עמית להבטיח רוב אקטיביסטי, מה שעשוי להעלות טעם לפגם

הציבור הישראלי מאמץ בחזרה את שגרת הבילוי והקניות / צילום: גיא חמוי

הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי העלייה הגבוהה ביותר נרשמה בענפי התיירות, האופנה והאופטיקה

בתמורה לנפט: הטילים שסין העבירה לאיראן רגע אחרי סיום המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סין מספקת טילים לאיראן, ביקורת נגד התוכנית של שר הביטחון לרצועת עזה וכך המלחמה עם איראן עלולה להאיץ התחמשות של מדינות בגרעין ● כותרות העיתונים בעולם

בשנים האחרונות הפכו כמעט כל יצרני הטלוויזיה לשחקני מדיה / צילום: Shutterstock

כך "שותות" הטלוויזיות החכמות תקציבי פרסום מערוצי הטלוויזיה המסחריים

ענקית מדידת הנתונים נילסן הודיעה לאחרונה כי תתחיל למדוד צפייה בפרסומות בטלוויזיות חכמות, כולל נטפליקס, יוטיוב ודומיהן - מה שצפוי להגדיל עוד יותר את שוק הפרסום הממוקד ● בישראל כבר החלו כמה קמפיינים בטלוויזיות של LG, בין היתר של דיסקונט ויוחננוף

שון מגווייר, שותף בסקויה קפיטל (Sequoia Capital) / צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות

"שקרן אסלאמיסטי": משקיע־העל מסתבך בשל פוסט נגד המועמד לראשות עיריית ניו יורק

כ-600 יזמים חתמו על מכתב פומבי הקורא לקרן ההון סיכון סקויה לגנות את שון מגווייר, שותף בכיר בקרן ותומך ישראל ידוע, לאחר שבפוסט בחשבון הX שלו, תקף את המועמד המוסלמי לראשות עיריית ניו יורק זוהראן ממדאני ● מגווייר, שגם נשוי לישראלית לשעבר, מסרב להתנצל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה עולות, סולאראדג' נופלת

מגמה מעורבת באירופה ● טראמפ הודיע על הטלת מכסים במדינות נוספות שייכנסו לתוקפם ב-1 לאוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הפסקת אש, המו"מ עם איראן והרחבת הסכמי אברהם: נתניהו וטראמפ נפגשו בבית הלבן

טראמפ אמר בארוחת הערב עם נתניהו: "אני נשיא שעוצר מלחמות" • נתניהו: "אני חושב שנגיע לשלום עם כול שכנינו במזה"ת עם מנהיגותו של טראמפ" • ראש הממשלה הגיש לטראמפ מכתב המלצה לקבלת פרס נובל לשלום • על המו"מ עם איראן אמר הנשיא: "הם רוצים לדבר, נעשה הכול כדי שתישאר ללא גרעין" • טראמפ: "לא חושב שיש עיכוב בשיחות המשא ומתן להפסקת אש בין ישראל לחמאס"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בת"א; מדד הבנייה צלל בכ-2.6%, אל על נפלה ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● השקל נסחר ביציבות ● מודי'ס הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושלחה אזהרה ● הריבית בישראל נותרה ללא שינוי. בגולדמן זאקס מצפים להפחתה כבר באוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רצף מוצלח של שמונה חודשים נגדע: נעצרה ירידת הגירעון הממשלתי

על פי דוח של החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, עולה כי הגירעון נותר ללא שינוי ועומד על רמה של 5% תוצר – 103.9 מיליארדי שקלים ● מתחילת השנה היקף ההוצאות הסתכם בכ-308 מיליארד שקל, לעומת כ-300 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-2.4%

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

הרס ברמת אביב לאחר פגיעת הטיל האיראני. רדיוס הרס גדול מאוד / צילום: ap, Oded Balilty

המפונים צריכים דיור והמחירים מזנקים: "בעלי דירות מעלים את השכירות תוך כדי מו"מ"

פגיעות הטילים האיראניים הותירו 13 אלף תושבים ללא בית, והם נאלצים לחפש דירה חדשה בערים שברובן אין היצע רב גם בימי שגרה ● מבעלי דירות שמנצלים את המצב כדי להעלות מחירים, ועד לניסיון המצער עם מפונים מתחילת המלחמה שעשוי דווקא לסייע - איך המציאות הנוכחית תשפיע על השוק? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

לא מהתחום הביטחוני: החברה הממשלתית המפתיעה שהציגה את הרווח הכי גדול השנה

ההכנסות המצרפיות של 68 החברות הממשלתיות קפצו בשנה החולפת בכ-12% ועקפו, לראשונה, את רף ה-100 מיליארד שקל ● התוצאות המשופרות של התעשיות הביטחוניות דחפו את ההכנסות כלפי מעלה, אך שיאנית הרווחים הייתה דווקא חברת החשמל - ובפער ניכר מיתר החברות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה