גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר ישראלי פורץ דרך: שיפור התקשורת בין איברים עשוי להאט את ההזדקנות

חוקרים מאוניברסיטת חיפה גילו שככל שאנחנו מתבגרים התקשורת והסנכרון בין האיברים השונים פוחתים ● מדובר במנגנון שלא היה מוכר עד כה לזיהוי תהליכי הזדקנות, והוא פותח אפשרויות חדשות לאבחון הגיל הביולוגי ולהתערבות מוקדמת

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

האם תרגילים לשיפור הקואורדינציה הם הדבר הבא בהאטת הזדקנות? מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת חיפה מעלה את האפשרות הזאת כאחת הדרכים העתידיות להתערב בתהליכי הזדקנות של הגוף. המחקר חושף מנגנון ההתבגרות שלא היה מוכר עד כה ומציע דרך חדשה למדוד אותה.

השבוע בביומד | ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף
יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

הגוף מתפקד כתזמורת

עד היום, מחקרי הזדקנות בחנו את ההידרדרות של כל איבר ואיבר בגוף - הן ברמת התא והן ברמת האיבר כולו, מתוך הנחה שהזדקנות כל האיברים מובילה בסופו של דבר להזדקנות הגוף. נושא שהוזנח מעט, וכעת מקבל את התיקון שלו, הוא התקשורת בין האיברים והשפעתה על הזיקנה.

"מצאנו שכל איבר שלנו הוא כמו כלי נגינה, וכשהם מתואמים ומנגנים יחד כתזמורת, נוצרת מנגינה שהיא הבריאות שלנו", אומרת לגלובס ד"ר יהודית סומך, ראש המעבדה לביו־רפואה חישובית מהחוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה. "ראינו שכאשר הסנכרון בין האיברים פוחת, כלומר האיברים מתקשרים פחות טוב זה עם זה, כשהתהליכים בתוך האיברים פחות מתואמים וכשהם מגיבים באופן פחות מתואם לגירויים מהסביבה, נוצרות התופעות של הזיקנה".

ד''ר יהודית סומך / צילום: אוניברסיטת חיפה

המחקר הוא פרי שיתוף פעולה בין סומך והחוקרת שקד ברילר, מתחום מערכות המידע, לבין פרופ' גיל עצמון, מהמעבדה לחקר אפיגנטיקה, גנטיקה של זיקנה ואריכות חיים בבני אדם באוניברסיטת חיפה, והחוקרים ד"ר גיל בן דוד וים עמיר. המחקר התפרסם לאחרונה בכתב העת Scientific Reports מקבוצת Nature.

החוקרים התבססו על מאגר מידע מקיף וייחודי של דגימות תאים מרקמות שונות של אותם נבדקים. במחקר הספציפי הזה, הם בדקו רקמות מוח, שריר ושומן, ומיפו בתאים שלהן את רמות ה־RNA, המייצגות את רמת הביטוי של גנים שונים בתאים.

בהמשך פיתחו החוקרים אלגוריתמים שיציגו את הקשרים בין רמות ה־RNA הקיימות בכל איבר לבין שאר האיברים, במטרה לבדוק אם רמות ה־RNA מתואמות לא רק בתוך האיברים אלא גם בין האיברים. "זה מחקר מרובה־מידע שלא ניתן היה לבצע אלא בטכנולוגיות שפותחו בשנים האחרונות", אומרת סומך.

פרופ' גיל עצמון / צילום: אוניברסיטת חיפה

חודשים ספורים לפני פרסום המחקר בהובלת עצמון וסומך התפרסם מאמר שהראה כי לאיברים שונים בגוף יש קצב הזדקנות שונה. כך, לדוגמה, המוח, השריר ורקמת השומן יכולים להיות כל אחד בגיל ביולוגי אחר, לפי השעונים הביולוגיים המקובלים. אבל הממצאים של סומך ועצמון הראו שהאיברים אינם באמת עצמאיים.

הגיל שבו אנחנו בשיא

"מה שאנחנו רואים הוא שכאשר הגוף צעיר ובריא יש סנכרון רב בין האיברים", אומר עצמון ומוסיף שאנחנו בשיא הסנכרון ובשיא התפקוד בגיל 25־30 לערך. "הסנכרון הזה בעצם הולך ונחלש עם ההזדקנות, אבל גם כשהוא נחלש, אנחנו רואים שהאיברים מאוד משתדלים. הם מתקשרים אחד עם השני ומנסים לעשות כל מה שאפשר כדי להסתנכרן, במטרה להאט את תהליך ההידרדרות ואולי אפילו להחזיר את מה שאבד. אבל ההצלחה היא מוגבלת. לביולוגיה תמיד יש תאריך תפוגה".

כיצד מתבטא הסנכרון בגוף וכיצד מתבטאת היחלשותו?
סומך: "אנחנו רואים כמה סוגי תהליכים. לדוגמה, אנחנו רואים בגיל צעיר סנכרון במחזור חיי התא גם באיברים רחוקים אלה מאלה. בגיל מבוגר, הסנכרון הזה פוחת. בנוסף, עם ההתבגרות, ישנו תהליך של עצירה תאית, מצב שבו תאים מפסיקים להשתכפל. בגיל צעיר התופעה הזאת מתרחשת פחות מאשר בגיל מבוגר, אבל מה שחשוב לענייננו הוא שבגיל צעיר התהליך הזה מסונכרן בין רקמות שונות, ואחר כך, בגיל מבוגר יותר, הסנכרון הזה יורד, והתופעה הזאת מפתחת דפוס ייחודי בכל איבר. יש גם ירידה בסנכרון בתגובה לגירויים מבחוץ. בגיל מבוגר באופן כללי התגובה לסיגנלים האלה נחשבת, אבל בנוסף לכך, היא נחלשת יותר באיברים מסוימים לעומת אחרים".

לפי המחקר, ישנה מערכת אחת שבה התהליך הוא הפוך: מערכת החיסון. דווקא תגובות דלקתיות, הנחשבות חלק מתהליך ההזדקנות, מתואמות יותר בין איברים שונים בגיל מבוגר.

כיצד נרגיש בגוף את הירידה בסנכרון הכללי בין האיברים?
סומך: "אם המוח ישלח סיגנל לרגל שלך, היא תגיב פחות. גם העיכול, למשל, יתבצע פחות טוב. תהיה ירידה בתקשורת ההורמונלית, ירידה בתקשורת הקשורה בחילוף חומרים".

ואם נשפר את התקשורת, נוכל להאט או להסיג את ההזדקנות?
סומך: "על פניו כן. הראינו במאמר שהתקשורת בין המוח לשריר יורדת עם הגיל. אז אולי תרגילי תיאום בין המוח לשריר ישפרו את התקשורת הזאת. בינתיים, זו רק השערה".

עצמון: "המוח הוא האיבר שמנצח על הסנכרון בגוף, כך שאתגור של המוח יכול לשפר אולי את התפקוד של כל המערכות".

שעון ביולוגי חדש

באמצעות האלגוריתמים שפיתחו החוקרים, הם הצליחו גם להבין מהם מסלולי התקשורת בין האיברים שמשתבשים בדרך לאובדן הסנכרון. "במאמר שלנו מיפינו מערכות ביולוגיות, גנים ספציפיים שהתקשורת ביניהם נחלשת, ואולי אפשר להתערב במנגנונים הללו ולשפר אותם", אומרת סומך.

אבל עוד לפני ההתערבות, ייתכן שיפור באבחון. "מיפוי התקשורת בין האיברים יכול להניב סימן חדש שאפשר להשתמש בו כדי לזהות את ההזדקנות הביולוגית, סימן שלא היה ידוע קודם לכן", היא אומרת.

"ייקח זמן עד שנוכל באמת ליצור מהמידע הזה שעון ביולוגי מסוג חדש", מבהיר עצמון. "זה ידרוש המון עבודה במעבדה של יהודית, עם המון מידע והמון זמן מחשב".

מה הצעד הבא במחקר שלכם?
סומך: "אנחנו חושבים שיכול להיות שתהליכי חוסר הסנכרון קורים לא רק עם ההתבגרות, אלא גם במחלות שונות. לכן אנחנו רוצים לחקור את התופעה הזאת במחלות שונות".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

לראשונה מזה כמעט שנתיים: בנק ישראל מכר דולרים ביוני

אחרי שנמנע בשנה וחצי האחרונות מהתערבות בשוק המט"ח, בנק ישראל מכר בחודש שעבר דולרים בהיקף של כ-300 מיליון דולר ● מאחורי המהלך, ניסיון למנוע את התנודתיות בשקל בתחילת מבצע "עם כלביא"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

לא מהתחום הביטחוני: החברה הממשלתית המפתיעה שהציגה את הרווח הכי גדול השנה

ההכנסות המצרפיות של 68 החברות הממשלתיות קפצו בשנה החולפת בכ-12% ועקפו, לראשונה, את רף ה-100 מיליארד שקל ● התוצאות המשופרות של התעשיות הביטחוניות דחפו את ההכנסות כלפי מעלה, אך שיאנית הרווחים הייתה דווקא חברת החשמל - ובפער ניכר מיתר החברות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

הציבור הישראלי מאמץ בחזרה את שגרת הבילוי והקניות / צילום: גיא חמוי

הישראלים שוב קונים, ובגדול: כל הענפים הבולטים עם גידול במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי העלייה הגבוהה ביותר נרשמה בענפי התיירות, האופנה והאופטיקה

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

מנהל ההשקעות שממליץ על שוק מניות מפתיע "עם דמיון לישראל"

גיא אלמוג, מנהל ייעוץ ההשקעות בבנק ירושלים, שהזהיר אשתקד מפני תחושה של אופוריה בשוק המניות המקומי, מעריך כי למרות העליות החדות שהתרחשו מאז השוק לא יקר מדי ● הוא ממליץ על מניות פיננסים, נדל"ן ואנרגיה בת"א, השקעה בשוק ההודי ומעריך שגם לוול סטריט יש עוד לאן לעלות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בת"א; מדד הבנייה צלל בכ-2.6%, אל על נפלה ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● השקל נסחר ביציבות ● מודי'ס הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושלחה אזהרה ● הריבית בישראל נותרה ללא שינוי. בגולדמן זאקס מצפים להפחתה כבר באוגוסט ● יוליוס בר: "החוק הגדול והיפה" של טראמפ משאיר את הגירעון ברמתו - והדולר עלול לשלם את המחיר ● וגם: המשקיעים בוול סטריט ממתינים לפתיחת עונת הדוחות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ההייטקיסט שנחשד בהוצאת תלוש פיקטיבי לגרושתו וישלם קנס גדול לרשות המסים

רשות המסים פרסמה את קובץ ההחלטות של ועדות הכופר לשנת 2024, ממנו עולה כי מנכ"ל קרן הון סיכון נחשד ברישום שכר עבודה לאשתו לשעבר בסך כולל של כ-950 אלף שקל, בעוד שזו לא עבדה בחברה ● הוא ישלם כופר של 275 אלף שקל לרשות המסים ● כמה כופר שילם הד"ר שקיזז רווחי הון בה של כמיליון שקל שלא כדין וכמה מתווכי הנדל"ן העלימו הכנסות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט

המדד של באפט מחלק את שווי השוק של כל המניות שנסחרות בארה"ב בתוצר הגולמי של המדינה, וזה נמצא כעת בשיא ומאותת: המניות יקרות מדי • סימן נוסף לזהירות של באפט: ברקשייר האת'וויי אוגרת מזומנים בדפוס שנראה דומה לתקופת המשבר ב-2008

הסדאן SU7 בתערוכת ברכב בבייג'ינג / צילום: ap, Andy Wong

אחד הרכבים האטרקטיביים שיש היום בשוק בדרך לישראל. זו החברה החדשה שתייבא אותו

יבואנית מוצרי האלקטרוניקה המילטון וחברת המזרח יבואנית לנדרובר, הקימו חברה משותפת שעשויה להתמקד בכלי הרכב החשמליים של שיאומי, כך נודע לגלובס ● מתי יגיעו לישראל? המילטון: "הצפי הוא לשנת 2027 בכפוף לתקינה אירופאית ולמלאי"

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס מותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושולחת אזהרה

דירוג האשראי שמעניקה מודי'ס לישראל נותר ברמה של Baa1 - וגם התחזית נותרה שלילית ● לצד מחמאות על חוזקות הכלכלה המקומית, במודי'ס מזהירים מפני חידוש אפשרי של העימות מול איראן וצופים עלייה חדה ביחס החוב של המדינה

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

המאבק על 40 מיליון השקלים שתוקע את שיקום קיבוץ ניר עוז

שורד השבי גדי מוזס חשף כי יותר משנה וחצי לתוך המלחמה טרם נחתם ההסכם לשיקום קיבוץ ניר עוז, שהפך לסמל בשל ההרג וההרס הנרחב בתחומו ● במענה לפניית גלובס, נטען כי העברת התקציב, בסך 350 מיליון שקל, מתעכבת עקב חוסר הסכמות בין קק"ל למנהלת תקומה

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

גילה גמליאל, הליכוד המהדורה המרכזית, קול ברמה, 29.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם לא ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד נשיא צרפת?

האם החסינות של נשיא צרפת מצדיקה את ביטול משפט נתניהו? שימו לב להבדלים ● המשרוקית של גלובס

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה: זו חברת התעופה האמריקאית שחוזרת לישראל החודש

לפי גורמים במשרד התחבורה, יונייטד איירליינס צפויה לחדש את טיסותיה לישראל מוקדם מהמתוכנן, כבר ב-22 ביולי ● ביונייטד טרם פרסמו הודעה רשמית בנושא, והטיסות עדיין אינן זמינות להזמנה באתר החברה

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

סכר הרנסנס על הנילוס הכחול באתיופיה / צילום: ap

סכר הרנסנס מביא להחרפת המאבק האזורי בין אתיופיה ומצרים

השלמת בניית סכר הרנסנס על הנילוס באתיופיה מעוררת זעם במצרים, שהנהר מהווה את מקור המים החשוב ביותר שלה ● בקהיר, שכורעת תחת חובות, חוששים ממלחמה ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים למשבר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר הפכה את ההשקעה הסולידית למלכודת

משקיעים שביקשו מקלט סולידי מהרפורמה המשפטית והמלחמה בדמות אג"ח ארה"ב, ספגו בשנה האחרונה הפסדים ניכרים ● יניב פגוט, סמנכ"ל בבורסה: "הכסף מהאפיקים האלה מתחיל לצאת החוצה כי המשקיעים נשברים. אתה מאבד שם בבת אחת תשואה של שנה ויותר" ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים