גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם

ענקית הלואו קוסט איזי ג'ט הודיעה כי תדחה את חזרתה לארץ עד למרץ בשנה הבאה ● בין היעדים שנפגעו: לונדון, אמסטרדם, ברלין ומילאנו ● השאלה הגדולה היא האם חברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה - ובראשן ריינאייר שנערכת לחזור באוקטובר הקרוב

מטוסי איזי ג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock
מטוסי איזי ג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock

חברת הלואו קוסט הבריטית איזי ג'ט הודיעה על הארכה דרמטית של ביטולי טיסותיה לישראל, הפעם עד למרץ 2026. ההחלטה התקבלה דווקא בעיצומה של תקופה חיובית יחסית בענף: הפסקת האש עם איראן נשמרת, השיחות לקראת עסקת חטופים חודשו, ושיגורי החות'ים לעבר ישראל פחתו באופן יחסי.

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד
חברת תעופה נוספת הודיעה כי לא תחזור לישראל. זה היעד שנסגר לטיסות
גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ־1,600 דולר

בשבועות האחרונים הודיעו שורת חברות תעופה זרות על כוונתן לשוב לישראל ואף להקדים את חזרתן, בהן יונייטד איירליינס, וויזאייר וקבוצת לופטהנזה. כמו כן, השבוע שבו לפעול בישראל גם אג'יאן ואייר אירופה, ובכך הרחיבו את היצע הטיסות לאירופה.

איזי ג'ט הפסיקה את טיסותיה לישראל כבר באפריל 2024, ומאז האריכה שוב ושוב את ההפסקה, מבלי לחדש בפועל את הפעילות. החברה תכננה לשוב לישראל בתחילת יוני האחרון, אך בעקבות פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג, החברה דחתה את החזרה עד לסוף יולי. בהמשך, במהלך מבצע "עם כלביא", היא האריכה את ביטול הטיסות עד לסוף אוקטובר, ובכך למעשה ויתרה על עונת הקיץ והחגים בישראל.

התרחקו מבריטניה

היעדרותה המתמשכת של איזי ג'ט מצטרפת לגורמים נוספים שמרחיקים את בריטניה ממפת התיירות של הישראלים. לונדון, שבעבר הייתה יעד פופולרי לטיסות מישראל, הפכה בשנה האחרונה לפחות נגישה, פחות משתלמת ועבור חלק מהישראלים גם פחות רצויה. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שער הלירה שטרלינג הגבוה שמייקר את כלל ההוצאות.

לכך נוספה השנה גם חובת ה־ETA, אישור כניסה אלקטרוני בעלות של 10 פאונד, אותו מחויב להנפיק כל אזרח ישראלי לפני שהוא טס לבריטניה. מדובר בשינוי מדיניות משמעותי כלפי מבקרים מישראל, שלא נדרשו בעבר להנפיק ויזה כלשהי לפני כן.

מעבר לשיקולים הכלכליים, גוברת בקרב ישראלים התחושה של ניכור ועוינות ברחוב הבריטי, במיוחד על רקע הפגנות פרו־פלסטיניות נרחבות בלונדון בתקופה שלאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל".

את הירידה בביקוש ניתן לראות בנתונים: אם בשנת 2023 טסו ללונדון כ־688 אלף נוסעים - בשנת 2024 המספר נחתך כמעט בחצי, ונסעו בסך־הכול כ־377 אלף נוסעים (לפי נתוני רשות שדות התעופה). עם זאת, יש לסייג כי לא רק היעד הבריטי סבל מירידה בנוסעים ברקע המלחמה.

חוסר ודאות רגולטורי

לפי הערכות בענף, איזי ג'ט היא אחת מחברות התעופה הזרות שהצטרפו לחברות הישראליות בדרישה לעדכון רגולטורי מול החוק המקומי שמחייב אותן לשלם על הוצאות סיוע לנוסעים שבוטלה טיסתם, ובדומה לחברות זרות נוספות, יש חשש לשוב לישראל בלי תיקון מתאים.

לפני כשבועיים פנו נציגי חברות תעופה ישראליות וזרות, יחד עם מארגני תיירות, לשרת התחבורה ולשרים נוספים בדרישה להסיר את החובה לספק שירותי סיוע כגון לינה, מזון ותחבורה, ולהסתפק בהחזר כספי בלבד עבור הכרטיס. ככל שלא יינתן הפטור, הן מבקשות שהמדינה תשפה אותן על ההוצאות וההפסדים שנגרמו להן, כולל טיסות ריקות ותביעות מצד נוסעים.

בנוסף, החברות מציעות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי, מנגנון לשעת חירום שהוסף בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מנגנון זה מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להכריז על "מצב מיוחד" בתעופה ולהשעות זמנית חלק מההטבות לצרכן, כמו הגבלת הלינה לשני לילות בלבד, ביטול הפיצוי הכספי וקיצור תקופת ההודעה המוקדמת.

גם במקרה זה דורשות החברות שההסדר יחול רטרואקטיבית מיום פתיחת המבצע, וכי המדינה תישא בעלויות השירותים שיוסיפו להינתן. עד כה, שרת התחבורה מירי רגב טרם הכריזה על מצב מיוחד, והחברות מחויבות לעמוד בהוראות החוק במלואן.

הנושא נדון בוועדת הכלכלה, אך טרם התקבלה הכרעה. בינתיים, חברות התעופה הישראליות והזרות נותרות חשופות לתביעות מצד נוסעים מצד אחד, אך רבות מהחברות אינן ממהרות להיענות לדרישות הפיצוי וממתינות להכרעה רשמית שתסדיר את סוגיית האחריות במצבי חירום ביטחוניים, וגם הנוסעים נפגעים.

בשגרה, היקף הפעילות של איזי ג'ט בארץ הוא הנמוך מבין חברות הלואו קוסט הבולטות, אך היא עדיין נחשבת לחברה פופולרית. ביולי 2023, טרם פרצה המלחמה, איזי ג'ט היא הטיסה 62,663 נוסעים, בסך־הכול 2.46% מסך הנוסעים באותו החודש. אלא שכאמור, מאז אפריל היא לא חידשה את טיסותיה.

היעדים שבהם איזי ג'ט תכננה לפעול עם חזרתה כוללים את לונדון (לוטון), אמסטרדם, ברלין, באזל, ז'נבה, ניס ומילאנו; מתוכן שמונה טיסות בשבוע ללונדון (לוטון), שש טיסות שבועיות לז'נבה, לאמסטרדם ולמילאנו וארבע טיסות שבועיות לברלין, לבאזל ולניס (בסך־הכול 38 טיסות שבועיות).

הביטול משאיר את חברות התעופה הישראליות כמעט עם בלעדיות על הקווים המבוקשים: נכון להיום ניתן לטוס לאמסטרדם עם אל על וארקיע; לברלין עם אל על וישראייר; וללונדון, ברקע ביטולי הטיסות של בריטיש איירוויז עד סוף אוקטובר, ניתן להגיע עם אל על וארקיע בלבד (בסוף אוגוסט ניתן יהיה להגיע גם עם וויזאייר).

סימן השאלה הגדול

בחברות הלואו קוסט המתחרות הבולטות אין קו אחיד. וויזאייר, למשל, לא רק חזרה לארץ, אלא הקדימה את חזרתה, לאחר שכבר הסיטה מטוסים ליעדים אחרים. מדובר בהבעת אמון משמעותית בשוק הישראלי. החברה תשוב לפעילות ב־8 באוגוסט, שלושה שבועות מוקדם יותר מהתכנון המקורי, ובאופן הדרגתי. הטיסות הראשונות, לבודפשט וללרנקה, יחודשו ב־8 באוגוסט, ובהמשך יצטרפו גם היעדים אבו דאבי (מ־15 באוגוסט) ולונדון (מ־22 באוגוסט).

החל מ־1 בספטמבר תפעיל וויזאייר מחדש טיסות לוינה, למילאנו, לרומא, ליאשי ולסופיה, וב־15 בספטמבר היא צפויה לחזור לפעול גם ביתר היעדים. מדובר בתוספת משמעותית שתסייע להרחיב את ההיצע, אך בינתיים נראה כי החברה מתמחרת את כרטיסי הטיסה במחירים גבוהים יותר מאלה שהתרגלנו לראות בחברות הלואו קוסט, ולכן ירידת מחירים עדיין לא נראית בטווח הקצר.

לעומת האמון החריג של וויזאייר, סימן שאלה מרחף מעל חזרתה של ריינאייר, שכעת מתוכננת לחזור רק בסוף חודש אוקטובר הקרוב. מה שהוגדר תחילה כוויתור על עונת הקיץ והחגים, עלול להתברר בהמשך כוויתור על העונה כולה. מדובר בתקופה רווחית במיוחד, ואם החברה בחרה לוותר עליה, הסיכוי שתשוב לפעול דווקא בחורף נמוך יותר.

עד כה, במהלך המלחמה, התנתה ריינאייר את חזרתה בפתיחה של טרמינל 1 בנתב"ג. אף שרשות שדות התעופה כבר הודיעה על פתיחת הטרמינל באוגוסט, בחברה לא ממהרים להקדים את חזרתה בעיצומה של עונת השיא של הביקושים.

עוד כתבות

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● עם זאת, בית הדין הרבני דן גם בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זו במקרה שמנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"

עו"ד גלי בהרב-מיארה שיגרה מכתב לוועדת השרים המיוחדת, בו מסרה כי "הזמנה לשימוע נוסף 'לפנים משורת הדין' אינה הופכת הליך פסול מיסודו להליך חוקי" ● היועמ"שית חזרה על העמדה שהביעה בבג"ץ: "מצב בו תוכל הממשלה לסיים כהונה של יועמ"ש, בלי בקרה ומתוך שיקולים זרים וחלילה מושחתים, מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק"

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל כך הרבה על הוט מובייל

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

טיל החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההנפקה התעכבה, השווי זינק פי 6 ועובדי התעשייה האווירית עומדים להרוויח בגדול

במסגרת ההכנות להנפקה, נבחן בממשלה מודל תגמול לעובדים שבמרכזו אופציות שכפופות לשווי החברה בתוך כחמש שנים ● אם ייצא לפועל, המהלך ימקם אותה כאחת החברות הגדולות בבורסה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה מעורבת בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.6% ● הניקיי עלה ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● TSMC הציגה רווחי שיא ● נאסד"ק שבר שיא נוסף ● יוליוס בר: תחזיות הצמיחה בחברות מדדי S&P 500 ו־Stoxx 600 ירדו ● הערב, נטפליקס צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה - עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

הנהלת אקסודיגו / צילום: Exodigo

כמעט חד קרן: אקסודיגו קופצת לשווי של כ-700 מיליון דולר בגיוס ענק

אקסודיגו, סטארט-אפ ישראלי שמפתח מערכות לסריקה תת-קרקעית עבור חברות בנייה ותשתיות, מגייס 96 מיליון דולר בשווי המוערך בין 600 ל-700 מיליון דולר ● הסיבוב נערך לאחר שהחברה עשתה קפיצת מדרגה טכנולוגית ועסקית משמעותית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; נאסד"ק עלה ב-0.25% לשיאו התשיעי השנה

טראמפ הכחיש כי בכוונתו לפטר את פאוול: "לא סביר בכלל" ● האיחוד האירופי יגדיל את תקציב הביטחון ל-2 טריליון יורו ● בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● ג'נסן הואנג מכר עוד 225,000 מניות של אנבידיה, בסכום כולל של כ-37 מיליון דולר ●  סולאראדג' נפלה ב-9%, ריגטי זינקה ב-30%

חדשות ההייטק / צילום: Kevin Lamarque - AP

הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: חברות ישראליות התברגו לרשימת  50 חברות הפינטק התאגידי המובילות בעולם לשנת 2025; הזירה הווירטואלית בין ישראל לאיראן הייתה חלק אקטיבי מהמלחמה האחרונה - והרבה בזכות בינה מלאכותית; ומארק צוקרברג חושף את פרויקט "פרומתאוס" • חדשות ההייטק

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הכנס נדחה, והבטחת רגב ל־350 מיליון שקל למאבק בתאונות נותרה באוויר

לגלובס נודע כי כנס שתוכנן להתקיים בחודש שעבר, במהלכו התכוונה שרת התחבורה להכריז על תוכנית לאומית בעלות של 350 מיליון שקל מדי שנה למאבק בתאונות הדרכים, נדחה למועד לא ידוע - ואיתו נדחו גם ההבטחות והכסף ● התוכנית הלאומית האחרונה בנושא יושמה בשנת 2005

"אנטישמיות טהורה": זעם בארה"ב על הצעת חוק באירלנד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ראש ממשלת איטליה התבטאה בחריפות נגד המלחמה בעזה, הלוחמה הפסיכולוגית הגלויה של איראן וישראל, ובארה"ב זועמים על הצעת החוק באירלנד נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Carlos Barria

דיווח: טראמפ דחה הצעה לתקיפה אמריקאית רחבה יותר באיראן

בלבנון מדווחים: הרוג בתקיפה ישראלית לעבר משאית בא-נאקורה ● שני לוחמים מחטיבת הצנחנים נפצעו קשה אמש בקרב בצפון הרצועה ● נשיא סוריה גינה את תקיפות צה"ל ופנה לדרוזים: זכויותיכם - בראש סדר העדיפויות ● המגעים לעסקת חטופים: ישראל ויתרה על הנוכחות בציר מורג ● 50 חטופים - 650 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד קופ"ח הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מחשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC. הדוח יתפרסם בשבוע הבא / צילום: Shutterstock

הרווח זינק ב-61%: יצרנית השבבים הגדולה בעולם שוברת שיאים

TSMC מציגה גידול חד בשורת הרווח, שהגיע לשיא כל הזמנים של החברה, על רקע הביקוש הגואה לשבבי בינה מלאכותית ● החברה, שמספקת בין היתר שבבים לאנבידיה ואפל, הציגה גם בשורת ההכנסות תוצאות מרשימות