גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לקנות דירה עם פוטנציאל פינוי בינוי? הנוסחה שמגלה אם המחיר מוצדק

כיצד מחשבים את שווי הפיצוי בנכסים ישנים עם פוטנציאל התחדשות? הדירות שנפגעו בתקיפת הטילים מאיראן ממחישות את הוויכוח ● ועדה בין־משרדית מגבשת נוסחה למקרים כאלה, אך בשוק מזהירים כי בעלי הדירות עלולים להפסיד כסף

זירת נפילה של טיל. ''לא ראוי ששמאי מטעם המדינה יעריך דירות'' / צילום: רשות המסים
זירת נפילה של טיל. ''לא ראוי ששמאי מטעם המדינה יעריך דירות'' / צילום: רשות המסים

מאות דירות נותרו הרוסות ופגועות בעקבות פגיעות הטילים מאיראן, והמדינה צריכה לפצות את בעליהן, הן באמצעות שיפוץ והן בהריסה ובנייה מחדש. לעתים זו הופכת להיות סוגיה מורכבת, כמו למשל במקרה שבו המתחם שנפגע נמצא בהליכי פינוי־פינוי. לפי איזה שווי מפצים - שווי הדירה הישנה או לפי השווי הפוטנציאלי בתום ההליך?

פרשנות | שקיעתה של באר שבע: מה נשאר מההבטחה לחצי מיליון תושבים בעוד שנה וחצי
קרקע כמעט באפס שקלים: המחירים בעיר הדרומית בשפל חדש

ועדה בין־משרדית שכוללת נציגים מהאוצר, הפנים והבינוי דנה בימים אלה בסוגיה. על פי ההערכות שונות, ההצעה המרכזית שעל הפרק היא כזו: שמאי מטעם המדינה יעריך את שווי הדירות כולל הפוטנציאל, המדינה תשלם את הסכום ותוסיף עליו 25%, ובעלי דירות שירצו יחתמו על העברת הבעלות למדינה.

להרחיב את המנגנון שנבנה עבור קשישים

שמוליק כהן, שמאי מקרקעין ובעלים ומנכ"ל של חברת אס.קי. שמאות מקרקעין, המטפל ב־170 מתחמי פינוי־בינוי בכל הארץ, טוען שהמנגנון פגום. במקום זאת, הוא מציע להשתמש במנגנון שכבר קיים היום עבור דיירים קשישים - רק להרחיב אותו.

מהי הבעיה במנגנון המוצע?
"קודם כל, לא ראוי ששמאי מטעם המדינה יעריך דירות של בעלים - זה כבר פתח לבעיות אמון, לחוסר הסכמות ולריבים.

"מעבר לזה, יש פה בעיה מתמטית. קחו למשל דירה בבת ים ששווה היום 1.8 מיליון שקל. אם בעלי הדירה כבר חתמו הסכם התחדשות עירונית עם יזם, השווי עולה בכ־10% - עוד כ־180 אלף שקל. המדינה מוסיפה 25% - עוד כ־450 אלף שקל. סך הכל: 2.4 מיליון שקל. אבל דירה חדשה ממוצעת של 100 מ"ר בבת ים עולה 3 מיליון שקל.

"מנקודת המבט של בעל הדירה, הוא יגיד: 'גם חטפתי טילים, גם פינו אותי מהבית, וגם השארתם אותי עם פער של 600 אלף שקל מהדירה שאני אמור לקבל?' אף אחד לא יסכים לזה".

שמוליק כהן, שמאי מקרקעין / צילום: תמונה פרטית

מה הפתרון שאתה מציע?
"המנגנון שאני מציע כבר קיים - 'היוון דירת קשיש'. לא צריך להמציא כלום. בפרויקטים של פינוי־בינוי, החוק מגדיר כי קשישים מעל גיל 75 שגרים בדירה מעל שנתיים אינם חייבים לחכות לסוף הפרויקט. שמאי הבעלים מעריך את שוויה של דירה חדשה דומה שאמור הדייר לקבל לאחר הפרויקט, כולל תוספת התמורות ביחס לדירה הנוכחית שלו - תוספת מ"ר עיקרי, מרפסת, חניה, מחסן וכיוצ"ב - ומזה מפחיתים 3%־5% עלויות מימון.

"בדוגמה שלנו, הדירה תהיה שווה 3 מיליון שקל, הפחתה של 100־150 אלף שקל, ומגיעים ל־2.9 מיליון שקל. זה פער של 400־500 אלף שקל לטובת בעלי הדירות לעומת ההצעה הנוכחית".

למה שהמדינה תסכים? זה עוד חצי מיליון שקל לכל דירה בדוגמה שלך.
"גם היום כשדייר קשיש עוזב את ביתו במסגרת פינוי־בינוי, היזם משלם לו את הכסף מכיסו ומקבל בתמורה זכויות בנייה".

ממשרד הבינוי נמסר: "בימים אלה מתקיימת עבודת מטה מעמיקה בין-משרדית בהובלת משרד הבינוי והשיכון ובשיתוף משרדי האוצר והפנים, לבחינת מענים אפשריים למתחמי פינוי-בינוי שנפגעו כתוצאה מהלחימה האחרונה. המטרה היא לגבש מתווה שייתן מענה מיטבי לדיירים, תוך התחשבות במורכבות התכנונית, המשפטית והכלכלית של כל מקרה ומקרה.
בשלב זה טרם התקבלה החלטה סופית, וכלל החלופות נמצאות בדיון. עם גיבוש מתווה סופי יובאו הפרטים לידיעת הציבור בשקיפות מלאה. עניין השמאות הוא נושא מקצועי מהותי, הנמצא בבחינת מס רכוש".

איך מחשבים פוטנציאל של התחדשות עירונית

שאלת הפיצוי לבעלי הדירות שנהרסו מעורר שאלה רחבה יותר: כיצד בכלל מחשבים את הפוטנציאל הגלום בהתחדשות עירונית של נכסים ישנים? עו"ד אילן גלזר, מייסד ובעלים של משרד עו"ד אילן גלזר ושות', מסביר כי לא תמיד נכס ישן מגלם פוטנציאל: "ראשית, חשוב להבין שאין פרמיה קבועה, אלא הערכה שמבוססת על סבירות.

עו''ד אילן גלזר / צילום: יח''צ

"כשהמיזם נמצא רק בשלבים ראשוניים, כמו בדיקות היתכנות או מכרז יזמים, השווי העתידי רחוק מלהיות ודאי. לכן חשוב לדעת, שלא כל אזכור של 'התחדשות עירונית' מצדיק תוספת במחיר. ככל שתוכנית הפינוי־בינוי או התמ"א בשטח מתקדמת יותר, למשל, אם אושרה תוכנית בוועדה המקומית, אם כבר נבחר יזם, או שמרבית בעלי הדירות חתמו על הסכם מחייב, כך עולה הסיכוי למימוש, ולכן גם שווי הדירה עשוי לעלות בהתאם".

אילו בדיקות אתה ממליץ לעשות?
"חשוב לברר מהו הניסיון של היזם, אילו פרויקטים ביצע בפועל, מה איתנותו הפיננסית, ובהתאם לשלב שבו מצוי הפרויקט, האם עומדים לרשותו כלל האישורים הנדרשים. אם כבר נחתם הסכם מחייב עם יזם, חשוב לעבור עליו בעין ביקורתית: לבדוק מהן התמורות לדיירים, האם יש ערבויות וביטחונות ראויים, ומהי מסגרת הזמנים. נוסף לכך, אם התוכנית כבר אושרה, יש להביא בחשבון כי תצא שומת היטל השבחה שתחול על המוכר אך לרוב תגולם בסכום הרכישה".

שמוליק כהן מסכים כי אין פרמיה קבועה, ומציג מפתח ממוצע כזה: חתימה עם היזם מוסיפה עד כ־15% לערך הנכס, אישור ועדה מחוזית והפקדת תב"ע כ־20%, מתן תוקף לתב"ע כ־20%, היתר בנייה עד כ־35% נוספים, תחילת עבודה עד כ־40% וקבלת טופס 4 מביאה לעלייה של כ־50%־100% בערך הנכס הישן.

למה הפער בשלב האחרון כה גדול?
"יש מקומות, הוד השרון למשל, שביום שהפרויקט מתממש הוא זוכה להיות בין השווים הגבוהים בארץ. בבית שאן למשל הפרויקט לא יכפיל את שוויו. השאלה הגדולה היא שווי הקרקע - ככל שהיא יקרה יותר הסיכוי להכפיל את שווי הדירה גדול יותר".

עבור מי שמחפש נכס להשקעה, על מה כדאי להסתכל?
"התשובה היא שלא באמת יודעים. תמיד יהיו נעלמים ופרמטרים שאינם בשליטתי. ובכל זאת? אפשר לומר, לכו למקומות בעלי שווי גבוה מאוד בסביבה אך חפשו את השכונות הספציפיות 'הגרועות' ביותר עם המחירים הכי נמוכים".

רוני זוהר, רואה חשבון ויו"ר קפיטל פלטינום, חברה ליזמות נדל"ן והתחדשות עירונית, מסביר שהשלב המכריע אינו החתימה עם יזם. "לא תמצא כמעט דירה היום שלא חתומה על ידי מישהו", הוא אומר, "וזה שהדירה חתומה על ידי יזם כלשהו זה עוד לא שלב מספיק משמעותי". זוהר מספר על מתחם ספציפי בעיר רחובות שבו "כבר 15 שנה יזמים כל פעם חותמים ואז מבינים שבעצם אין סיכוי כלכלי לפרוייקט בגלל מגבלות נפח בנייה"

רו''ח רוני זוהר, יו''ר קפיטל פלטינום / צילום: יח''צ

לדבריו, השלב הקריטי הוא לאחר שהפרויקט קיבל אישור עקרוני של העירייה לתכנון המוצע. "הדרך המשמעותית שהפרויקט עובר הינה לאחר בחינה תכנונית וכלכלית המביאה בחשבון את התמורות לדיירים וליזם", הוא מציין. כלל האצבע שלו פשוט: "בניין עם עד 12־14 יחידות לדונם יהיה כלכלי לביצוע בתנאי שהוא לא בתוך שכונת וילות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים ירד בכ-1.6%, פרטנר עלתה ב-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1% ● שורת חברות בארה"ב יפרסמו דוחות בשבוע הקרוב, ביניהן אלפאבית, טסלה ואינטל ● השקל המשיך להתחזק ביחס לאירו, אך דווקא נחלש קלות ביחס לדולר ● הפניקס מציינים כי הסיכוי להפחתת ריבית בספטמבר פוחת ● מנכ"ל מגדל ניהול תיקי השקעות אומר כי "לא מן הנמנע שישראל עומדת כעת בפני תור זהב כלכלי"

תקיפת חיל האוויר בטהרן. הפגיעה ביכולות הגרעין האיראניות קריטית גם לביטחון אירופה / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

ישראל עשתה לאירופה את העבודה המלוכלכת. עכשיו הגיע הזמן לשלם

מהמערכה מול איראן כלכלת ישראל יוצאת חבולה, עם חובות, אינפלציה וריבית גבוהים, בעוד אירופה נהנית מההגנה אך לא נושאת בעול ● ישראל צריכה להציב דרישה ברורה לאיחוד האירופי: להשתתף בעלויות המלחמה, ויותר מזה - בעלויות הביטחון השוטף

אורי ברזילי / צילום: ניר סלקמן

בלי תואר ראשון, הצעיר שקיבל תפקיד יוקרתי בהייטק

"פעמיים התגייסתי ל-669 ונאלצתי לעצור את המסלול כי נפצעתי. בפעם השנייה כבר ירד לי הפרופיל, אז הועברתי ליחידה הטכנולוגית של סיירת מטכ"ל. לא היה קל לוותר על חלום הלוחם" ● שיחה קצרה עם אורי ברזילי, שותף בקרן Team8

השופטת רות רונן והיועמש''ית גלי בהרב מיארה / צילום: ענבל מרמרי, איל יצהר

בג"ץ: נבצרות נתניהו באחריות היועמ"שית; נתערב רק בנסיבות חריגות

שופטת העליון רות רונן קבעה כי בג"ץ לא יתערב בשיקול-דעתה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - אלא אם יוכח חד-משמעית כי רה"מ בנימין נתניהו מפר את הסדר ניגוד העניינים שלו, וכי נפל פגם שיפוטי בטיפול בהפרות אלה

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

אלימות קשה נגד ח"כ איימן עודה: שמשת רכבו נופצה לחלוטין, 3 נעצרו

בלילה חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● טום בראק, שליח טראמפ לענייני סוריה: ישראל וסוריה הסכימו להפסקת אש ● טראמפ בבית הלבן: "מקווה להשיג עסקת חטופים במהירות" נשיא סוריה אחמד א-שרע מאשים: "ההתערבות הישראלית החזירה את המתיחות" ● 50 חטופים - 652 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום מסך מהאינסטגרם

הרומן שנתפס בעדשת המצלמה ואיך עברנו מרכילות לשמחה לאיד

הסרטון שבו נצפו מנכ״ל חברת הייטק אמריקאית מחבק את סמנכ״לית משאבי האנוש בהופעה של קולדפליי לא מפסיק לספק כותרות ● האם הרכילות לבדה הפכה אותו לכה ויראלי? הצצה לכמה מהדיונים הסוערים ברשת

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

אילוסטרציה: Shutterstock

הענקית שאיכזבה והדוחות שיכריעו: איך יראה השבוע בשווקים?

אחרי שבוע תנודתי בארץ ובוול סטריט, שבוע המסחר צפוי להיפתח כשבמוקד כניסתן של ענקיות הטכנולוגיה הגדולות למעגל המדווחות - מה שעשוי לספק קריאת כיוון עבור השוק ● בתל אביב המשקיעים ימתינו לדיווחים ביחס לעסקת חטופים

צילום מסך מהאינסטגרם

התפטר המנכ״ל שנתפס מחובק בהופעה של קולדפליי

אנדי ביירון הודיע על התפטרותו, כך הודיעה חברת Astronomer ● החיבוק והתגובה המגושמת בין ביירון לסמנכ״לית משאבי האנוש של החברה הפכו ויראליים בסוף השבוע והובילו להשעייתו של המנכ״ל וכעת להתפטרותו ● במקביל נפוצו ברשת טענות על היותו בוס כוחני ורעיל

וול סטריט / צילום: ap

נעילה מעורבת בוול סטריט על רקע דיווח שטראמפ דוחף למכסים של 15% על האיחוד האירופי

דאו ג'ונס איבד כ-0.3% בעוד נאסד"ק רשם עלייה קלה ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● מניית נטפליקס צללה על רקע דוח רבעוני טוב, שהעלה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני

לקראת שבוע המסחר / צילום: Shutterstock

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

המנוע שדחף את הביטקוין לשיא והאנליסט שמסמן את המטבע החם הבא ● מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות וחושף איך לבנות תיק מנצח ● וגם: בתי ההשקעות שאיכזבו, סעיף חדש שמקפיץ את האינפלציה – והאזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

באר שבע. תושבי הדרום ימשיכו למדוד מרחק מגוש דן / צילום: Shutterstock

שקיעתה של באר שבע: מה נשאר מההבטחה לחצי מיליון תושבים בעוד שנה וחצי

בעוד אופקים בתנופת בנייה ובמדד היתרי הבנייה מתחילת 2024 היא במקום השלישי בארץ, באר שבע ויתרה דה פקטו על מעמדה כמטרופולין האזורית ● לפני עשור הבטיחו בבירת הנגב "עיר של חצי מיליון איש עד 2027". זה כבר לא יקרה

התחדשות עירונית / צילום: דיויד לוין

הסרבנים שניצחו את הרוב: מה עומד מאחורי ההחלטה המפתיעה בפרויקט נדל"ן בבת ים

המפקח על רישום מקרקעין מצא כי החברה שעימה התקשרו בעלי הדירות לביצוע פרויקט תמ"א 38 הייתה חסרת ניסיון, לא הוכיחה איתנות כלכלית, והפרויקט שתכננה לבצע בבניין כלל סיכון ליציבות הבניין ● מדובר במקרה נדיר של דחיית עתירה נגד בעלי דירות סרבנים

האם קלוד יהיה זה שיחלץ את אמריקה מבור החוב והגירעונות / צילום: Shutterstock

אמריקה יכולה לחלום שה-AI יציל אותה מהחובות

בהינתן קצב הצמיחה היום, המשק האמריקאי יגיע לכדי פשיטת רגל מוחלטת בתוך עשור או שניים לכל היותר ● אך אם הוא יוכל בשני העשורים הבאים לשחזר את הגידול בתל"ג שהתרחש בשתי המאות שעברו, הוא יתאושש ● ואיך הוא יעשה זאת? התפתחות הבינה המלאכותית לכלי שיודע לקבל החלטות וגם לבצע עצמאית, עשויה לטרוף את הקלפים

מנהטן / צילום: Shutterstock

ברקע משבר משרדי ההייטק בניו יורק, מנורה מבטחים מצטרפת לקרן חוב של מיליארד דולר

בין המשקיעים המרכזיים בקרן חוב חדשה של SL Green, בעלת הנדל"ן המסחרי הגדולה ביותר במנהטן, נמצאת גם מנורה מבטחים הישראלית ● הקרן הוקמה בתחילת 2024 ומכוונת לרכישת חוב נדל"ני בנכסים מסחריים שנקלעו לקשיים, בעיקר בשוק המשרדים והקמעונאות של ניו יורק

טאן. לא הצליח לשכנע את גלסינגר (למטה) לבצע חריש עמוק יותר בתרבות הארגונית / צילום: Reuters, Andrej Sokolow/dpa via Reuters Connect

מה עומד מאחורי שקיעתה של המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי

אינטל החלה החודש בצמצום מערך הייצור, זה שעד כה היה שמור לחלוטין, וגם העובדים בארץ משלמים את המחיר ● המפעל בקריית גת צפוי לפטר מאות מהם, בשעה שהמתחרה אנבידיה הולכת לתפוס את המקום כמעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי ● בינתיים יש מי שבטוח שהמדינה השקיעה בפרויקט הזה הרבה יותר מדי: "סבסוד מפעלים בלי אסטרטגיה הוא טעות"

קאדילק ליריק / צילום: יח''צ

הרכב שמציג ביצועים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומחיר יקר מאוד

קאדילק הוא מותג שמקושר למנועי בנזין גדולים, אבל הקרוס–אובר החשמלי הראשון שלו בישראל עומד בכבוד במטלה ● הביצועים מרשימים ותא הנוסעים מרווח ונוח. המחיר, מצד שני, הוא אתגר לא פשוט

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

מי תישאר בחוץ? המרוץ להקמת תחנות כוח מוגבל על ידי הממשלה ורשות החשמל

לאחר שפסלה אותן בעבר, הממשלה תדון מחדש בהקמת תחנות הכוח OPC וריינדיר ● ואולם, מכסה שקבעה רשות החשמל מאפשרת להקים רק אחת מהן, בשל העלות הגבוהה למדינה ● מנגד, יש מי שטוען: התחרות שצפויה להיווצר עם כניסתן לשוק תחסוך לציבור הרבה יותר

צעצוע של Learning Resources. העלתה מחירים / צילום: Reuters, Ray Stubblebine

יצרנית צעצועים תבעה את טראמפ בגלל המכסים, ניצחה - ועדיין על הקרשים

חברת צעצועים שמעסיקה 500 עובדים העבירה ייצוא מסין לווייטנאם ולהודו, שלחה משאיות עמוסות סחורה והחזירה אותן חזרה - ואז הגישה תביעה נגד המכסים ● המנכ"ל ריק וולדנברג: "אף אחד לא יציל אותי, אנחנו נציל את עצמנו"