גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כספי ציבור נגזלו": העליון בביקורת קשה על קק"ל בפרשת קרקעות הפטריארכיה

ביהמ"ש ביטל את חיוב הפטריארכיה היוונית־אורתודוכסית לשלם לחברה בבעלות קק"ל 13 מיליון דולר בעקבות מרמת ענק בירושלים, במסגרתה הוחכרו כביכול קרקעות בשכונות כגון רחביה ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר ● "ההתנהלות מעלה תהיות במישור החוקיות"

מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר
מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר

בית המשפט העליון קיבל את הערעור של הפטריארכיה היוונית־אורתודוקסית וביטל את חיובה לפצות את חברת "הימנותא" שבבעלות קק"ל ב־13 מיליון דולר, בשל פרשת ההונאות בקרקעותיה של הפטריארכיה בירושלים בתחילת המאה ה־21. בפסק הדין השופט עופר גרוסקופף מותח ביקורת קשה על התנהלותם של הימנותא, קק"ל ועו"ד יעקב וינרוט המנוח.

היועמ"שית: השימוע לפיטוריי לא חוקי, לא אתייצב
15 חודשי מאסר לבעלי ומנכ"ל אינובייטיב שגייס ממשקיעים 20 מיליון שקל במרמה

מדובר ב־520 דונם בשכונות רחביה, טלביה וניות, אותן חכרה קק"ל עד 2052-2051; עליהן בנויים מוזיאון ישראל, בית הכנסת הגדול, בתי מלון, מוסדות ציבור ובנייני מגורים - וחלקן פנויות לבנייה. בשנת 2000 הצליחו שלושה נוכלים לשכנע את הרשויות כי הפטריארכיה מעוניינת להחכיר אותן לקק"ל ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר. הימנותא שילמה סכום זה, ועוד 4 מיליון דולר לעו"ד וינרוט שייצג את הנוכלים.

הפטריארכיה ביקשה לבטל את הערות האזהרה לטובת הימנותא, ובשנת 2007 כתבו הצדדים פרוטוקול ששיקף את ההסכמות ביניהם. הוא כלל שתי חלופות להסכם עתידי: ברירת המחדל ולפיה הפטריארכיה תפצה את הימנותא ב־13 מיליון דולר (הפער בין הסכום ששילמה הימנותא לבין זה שהוחזר לה), והאחרונה תוותר על הערות האזהרה; או שהפטריארכיה תאריך את זכויות החכירה של קק"ל ב־150 שנה תמורת 4.5 מיליון דולר.

בית הכנסת הגדול. מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: ויקיפדיה

הפרוטוקול אושר בישיבה חגיגית שארגן וינרוט בנוכחות השופטים בדימוס אביגדור משאלי ודן ארבל, אותם הזמין לשמש כעדים להצהרות הצדדים בעל־פה על ההסכמות. מימושו הותנה בשורה של תנאים מתלים, כולל אישור המדינה למינויו של תיאופולוס ג'אנופולוס לפטריארך היווני־אורתודוקסי. אולם הפטריארכיה לא חתמה על ההסכם, בנימוק שהצד השלישי (דוד סופר) שאמור היה לממן את התשלום חזר בו, ולכן היא אינה יכולה לשלם.

וינרוט הבמאי והמפיק

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי הפרוטוקול היה הסכם מחייב, וכי הפטריארכיה הפרה אותו, ולכן חייב אותה בתשלום הסכום שננקב בו. אולם העליון קיבל את ערעור הפטריארכיה. השופט גרוסקופף קבע כי לא היה זה הסכם מחייב, וכאמור ביטל את חיובה בתשלום.

לדעת גרוסקופף, "הפרוטוקול אינו אלא מסמך עזר שנועד לסייע בקידום המשא־ומתן - מתווה דרך לפשרה, אשר הנושאים והנותנים מטעם הצדדים אומנם הביעו הסכמה לקדמו, אך בשלב הנוכחי הצדדים לא התחייבו, ולא התכוונו להתחייב, ביחס למי מחלופות הפשרה שפורטו בו". לכן, גם הנסיגה ממנו איננה חוסר תום־לב. הפטריארכיה לא הייתה חייבת לפצות את הימנותא, ו"ממילא הניסיון העיקש של הימנותא וקק"ל לגלגל את נזקי התרמית על כתפי הפטריארכיה - ניסיון שלו עצמו ניתן לייחס מידה לא מבוטלת של חוסר תום־לב - דינו להיכשל".

על וינרוט אמר גרוסקופף כי לא ניתן להתייחס אליו כמתווך ניטרלי - "רחוק מכך". גרוסקופף ציין כי וינרוט היה "שחקן מרכזי בפרשיית התרמית ביחס למקרקעי הפטריארכיה כבר מראשיתה, והיה לו אינטרס מובהק ומוחשי בהגעתם של הצדדים להסכם לאחר שהיא התפוצצה", שכן הסכם כזה היה הדרך האחרונה בה יכול היה לשמור את מיליוני הדולרים שקיבל.

הוא הוסיף כי הישיבה בה אושר הפרוטוקל מלמדת שלא היה זה הסכם מחייב: וינרוט היה "הבמאי והמפיק" שלה ב"ניסיון נואש להקנות לפרוטוקול מעמד של זיכרון דברים… במקום לבסס את הסכמת הצדדים לאמור בפרוטוקול בדרכים המקובלות במקומותינו, טורח וינרוט לביים מחזה חריג באמצעות ייבוא שופטים־ניצבים שכמו נלקחו מסרט אחר".

לכולם, ובמיוחד לווינרוט, היה ברור שהצדדים עדיין אינם מוכנים לתת תוקף משפטי לפשרה, קובע גרוסקופף. הדבר ברור מנוסח הפרוטוקול, התנאים למימושו והתנהגות הצדדים לאחר האירוע.

"עסקינן במשא־ומתן שהולדתו, במידה רבה, בחטא", ממשיך גרוסקופף. "משא־ומתן זה הונע על־ידי לחץ בלתי לגיטימי, אשר הפעילה קק"ל על הפטריארכיה - בעיקר עמידתה בסירובה למחוק את הערות האזהרה שנרשמו לטובתה בעקבות עסקת המרמה, אך גם השימוש בסוגיית ההכרה הרשמית של מדינת ישראל בפטריארך תיאופולוס כקלף מיקוח... קק"ל [ביקשה] לגלגל את נזקיה מהתרמית על קופת הפטריארכיה, דהיינו לרפא את מלוא הפסדיה באמצעות גלגולם על כתפי צד ג' תם־לב.

"אם התנהלות זו מצד גוף ציבורי מעוררת שאלות ערכיות, הרי שהעובדה שלצורך מהלך זה גויסו שני מנופי לחץ פסולים - האחד, הכרת המדינה במינוי הפטריארך תיאופולוס (פעולה המעלה חשש לשימוש למטרה זרה בכוח המדינה); השני, סירוב למחוק את הערות האזהרה (גם כשהיה ברור כי נרשמו שלא כדין) - מעוררת תהיות במישור החוקיות".

ניסיון לגלגל את הנזק

לסיום אומר גרוסקופף: "אין ספק כי פרשיית המרמה, שהיא 'המשגה הגורלי' שהוליד את הטרגדיה בה עסקינן, היא פרשה חמורה מאוד. היא חמורה בשל נבזותם של הנוכלים, אשר גזלו מקק"ל בתחבולה שפלה סכומי עתק; היא חמורה אף בשל התנהלותו של עו"ד וינרוט, שסירב להשיב את שכר־הטרחה העצום שקיבל, גם לאחר שהתברר מעשה המרמה של לקוחותיו; ולבסוף היא חמורה גם בשל רשלנותם של אנשי קק"ל, שאפשרו את גזילת כספי הציבור, וסירבו להודות במשך למעלה מעשור שנפלו קורבן להונאה".

הפטריארכיה, לדבריו, הייתה הגורם היחיד שאין לייחס לו אחריות לפרשה זו, והיא השתרבבה אליה רק בשל התעקשות קק"ל "להוסיף ולהתכחש למעשה המרמה; לסרב למחוק את הערות האזהרה שנרשמו שלא כדין; ולהוסיף ולנהל בעניין זה נגד הפטריארכיה הליכים משפטיים חסרי תוחלת.

"אם לא די בכך, במקביל להליכים המשפטיים ביקשה קק"ל, בסיועו האינטרסנטי של עו"ד וינרוט, לנסות ולגלגל אל פתחי הפטריארכיה את נזקי התרמית באמצעות משא־ומתן לפשרה", חוזר ואומר גרוסקופף. "במשא־ומתן לא בחלה קק"ל בהפעלת אמצעי לחץ בלתי לגיטימיים על הפטריארכיה, בדמות סירוב מתמשך למחוק הערות אזהרה שנרשמו שלא כדין, וניצול הליך ההכרה הרשמית של מדינת ישראל בפטריארך תיאופולוס". למרות זאת, קק"ל ניהלה את ההליך המשפטי ודרשה סכומים גבוהים בהרבה מהנזק שנגרם לה.

השופטת יעל וילנר הסכימה עם גרוסקופף, בעוד הנשיא יצחק עמית סבר כי יש לדחות את הערעור, שכן לשיטתו הפרוטוקול היה הסכם מחייב.

הימנותא חויבה בתשלום הוצאות בסכום חריג של 150 אלף שקל.

את הפטריארכיה ייצגו עורכי הדין יאיר עשהאל ואסף עולמי ממשרד ש. פרידמן, אברמזון ושות'., ואת הימנותא - עורכי הדין נדב ויסמן ורועי דלח.

עוד כתבות

בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה

הפשרה להמשך קיומה של "דירה בהנחה": רוב ערי המרכז יישארו בחוץ

לאחר חודשים של מאבק, שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות, משרד האוצר ורמ"י הגישו להסכמות ● החל מספטמבר, תוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך ● הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

כולם תומכים, אבל נשים לא זוכות לייצוג שווה בדירקטוריונים - הגיע הזמן לשינוי

שיעור הנשים שמכהנות כדירקטוריות בחברות ציבוריות בישראל מעט נמוך מ־30% ● הסיבה: דירקטורים רגילים, שאינם דח"צים, נבחרים אומנם באסיפה הכללית, אך בפועל לפי המלצות בעלי השליטה - ושם הפער נוצר ● כדי לשנות זאת נדרשות מדיניות מכוונת וחקיקה ● דעה

דרוזים סורים מפגינים בצד הסורי של הגבול עם ישראל / צילום: ap, Leo Correa

במערכת הביטחון מעריכים: עשרות אזרחים ישראלים שחצו את הגבול עדיין בשטח סוריה

איילון דרום נחסם לתנועה סמוך לגשר יהודית ע"י משפחות חטופים ופעילי מחאה ● שני לוחמים מחטיבת הצנחנים נפצעו קשה אמש בקרב בצפון הרצועה ● נשיא סוריה גינה את תקיפות צה"ל ופנה לדרוזים: זכויותיכם - בראש סדר העדיפויות ● המגעים לעסקת חטופים: ישראל ויתרה על הנוכחות בציר מורג ● 50 חטופים - 650 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה - עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

חתכה שליש מהשווי: דלק נכסים מנפיקה מניות לפי שווי של 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של על מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

סקר מנהלי הקרנות החודשי של בנק אוף אמריקה מצביע על ירידה חדה ברמות המזומנים של הקרנות ● להערכתם, הדבר עשוי לאותת כי העליות בוול סטריט צפויות להתמתן ● וגם: איזה שוק מחוץ לארה"ב מעניין להשקעה?

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

דרמה בנמל אילת: החשבונות עוקלו, והוא ייסגר החל מיום ראשון

עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות בים האדום ● מנכ"ל משרד התחבורה זימן דיון דחוף בנושא

חברת סאיקי מדיקל / צילום: איל יצהר

הבטחת הקנאביס סאיקי מפטרת 50 עובדים, כשליש ממצבת כוח האדם

חברת סאיקי, שהוקמה ב-2011 על ידי פרי דוידסון, מפטרת כשליש ממצבת כח האדם שלה ● מהחברה נמסר: "מתאימים כוח אדם, תוך מיקוד בתהליך הקליני על חשבון הפיתוח"

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר בפני בית המשפט סוגייה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ׳ אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ׳ עדו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד קופ"ח הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מחשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים, אבל מיטיבה עם המשקיעים במניות זרות

המטבע האמריקאי רשם במחצית הראשונה את הצניחה התלולה ביותר ב-50 השנים האחרונות, ושחק את כוח הקנייה של תיירים מארה"ב שנוסעים לחו"ל ● מצד שני, עבור אמריקאים שמשקיעים במניות זרות, הדולר החלש אחראי לתוספת משמעותית לתשואה

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● בית הדין הרבני דן בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זאת במידה ומנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

WSJ: כך השתפרו האיראנים בשיעורי פגיעת הטילים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: וול סטריט ג'ורנל מסבירים איך טילים איראנים הצליחו לפגוע במטרות בישראל, החות'ים מוכרים נשק ברשתות חברתיות כמעט באין מפריע, ומי יממן את ארגוני הסיוע במזרח התיכון? ● כותרות העיתונים בעולם

מאות מהגרים שהגיעו ליוון דרך לוב, השבוע / צילום: ap, nicolas koutsokostas

מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי קורסת, וכל מדינה פועלת למען עצמה

שוטרים פולנים מסיירים על הגבול עם גרמניה, מהגרים נשלחים לכלא ביוון, וקטטות מתרחשות בין פעילי ימין קיצוני לפליטים בספרד ● מדינות אירופה נוטשות את הניסיון לטפל באופן מתואם במשבר הפוקד את היבשת, ודואגות לאינטרס של עצמן בלבד

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקנייה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה