גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה

התקופה הטובה ביותר לחוסכים בגמל ובפנסיה בישראל מאז 2021: למרות המלחמה והמכסים של טראמפ, מי שהשקיע במניות בתל אביב רשם ביצועים חזקים במיוחד של כ־11% בחצי שנה ● בתי ההשקעות שאיכזבו היו אלה בעלי חשיפה גבוהה לחו"ל ● הגופים המובילים במסלול המנייתי: כלל, הפניקס, מגדל ומנורה, לצד בית ההשקעות מור

הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחצית הראשונה של שנת 2025 הפכה באופן רשמי לטובה ביותר של החוסכים בישראל מאז 2021, בעיקר הודות לראלי החזק בבורסה בת"א בתקופה זו. חודש יוני, שבו התרחשה המערכה הצבאית המוצלחת מול איראן, בלט לטובה עם קפיצה ממוצעת של 3.3% במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות ובפנסיה - החזק ביותר מאז נובמבר 2020 (4.5%).

חברת הביטוח שקפצה לצמרת טבלת התשואות, וכמה עשו החוסכים?
פחות ביטוח, יותר נדל"ן ובנקים: מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות ואיך לבנות תיק

בסיכום המחצית, עמדה התשואה של החוסכים במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות על 6.7% בממוצע, בעוד שבמסלולים המנייתיים נרשם זינוק של 10.8% (מתוכו 5.7% בחודש יוני). מנגד, ההתחזקות המשמעותית של השקל במחצית הראשונה של השנה (7.5%) מול הדולר, פגעה קשות בתשואה של החוסכים במסלולים שעוקבים אחרי מדד S&P 500 האמריקאי, והחיסכון שלהם ירד ב-2.4% - למרות תשואה חיובית במדד עצמו, של 5.5%.

עם זאת, בראייה לשלוש שנים, מסלולי ה-S&P 500 עדיין סיפקו תשואה עודפת של 63.8% בממוצע, לעומת 53.6% במסלולי המניות ו-31% במסלולים הכלליים, אם כי האחרונים אינם בני השוואה מבחינת הסיכון.

"חודש יוני היה יוצא דופן, בכל השנים שלי בשוק ההון זה אחד החודשים הכי טובים שראיתי", אומר ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל וראש אגף השקעות בבית ההשקעות אנליסט. "זה קורה אחרי משברים, כמו אחרי שיצאנו מהקורונה או משבר פיננסי. זה היה חודש יוצא דופן בישראל על רקע המערכה באיראן, כשהמדדים הענפיים כמו ביטוח ונדל"ן זינקו ביותר מ-20% והבנקים ביותר מ-10%. גם בחו"ל היו עליות אך הן התגמדו ביחס לשוק הישראלי. גם הדולר נחלש מאוד ביוני ומי שישב על מסלולי חו"ל לא מגודרי מט"ח לא ממש נהנה השנה".

ניר עובדיה סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף השקעות עמיתים בחברת הביטוח כלל מסכים: "השקל השפיע מאוד על הביצועים. מי שהיה יותר מגודר או בחשיפה נמוכה יותר לדולר, כמונו ביחס לתעשייה, עשה טוב".

מי שהצליחה להתעלות מעל כל הגופים הגדולים ביוני במסלולים הכלליים הייתה חברת הביטוח כלל, שבשנים האחרונות השקיעה מיליארדי שקלים במניות הנסחרות בת"א - גם כשהדבר היה לא פופולרי אצל שאר המוסדיים - והיא ייצרה תשואה של 3.7%.

עובדיה: "הסיפור המרכזי ביוני היה החזקות-יתר בישראל, בפרט בנקים ופיננסים, אבל הסיפור הרחב יותר הוא עליות חדות כבר שנה. ניצול ההזדמנויות בתקופה הזו (הרפורמה המשפטית ומלחמת חרבות ברזל' נ' א') למרות החששות הכבדים, הוכיח את עצמו בסופו של דבר. קנינו נכסים במחירים טובים מתוך תפיסה שהפונדמנטל העסקי בישראל קיים, ולא חשבנו שנכון לעשות סיבוב פרסה ביחס לשוק הישראלי בגלל האירועים המקומיים. זה עבד בשנה האחרונה וביתר שאת בחודש האחרון".

במקום השני בדירוג התשואות בחודש שעבר נמצא אנליסט, עם תשואה של 3.5%, ועל המקום השלישי מתחרים מנורה מבטחים, מגדל ואלטשולר שחם, עם תשואה של קצת פחות מ-3.3% כל אחד. מי שנמצא בתחתית בחודש יוני הוא המנהל המצטיין של השנה עד כה, מור, שסיפק תשואה של 2.7% בלבד. מעליו נמצא ילין לפידות עם 2.8% והראל ומיטב עם תשואה של 3% כל אחד.

ההצלחה של כלל בחודש יוני הקפיצה אותה גם למקום הראשון בטבלת התשואות מתחילת השנה במסלול הכללי, עם תשואה של 7.7%, וזאת על חשבון מור, שירדה למקום השני עם תשואה של 7.4%. במקום השלישי נמצא אנליסט עם תשואה של 7.3%.

המאכזב הגדול במחצית הראשונה של השנה הוא בית ההשקעות ילין לפידות, עם תשואה של 6% בלבד, מעליו הראל עם 6.1% ואלטשולר שחם עם 6.2%. החשיפה הגבוהה של שני בתי ההשקעות הללו (ילין ואלטשולר) לחו"ל ביחס למתחרים פגעה בתשואה שלהם, כשהבורסה הישראלית הצליחה הרבה יותר מתחילת השנה (תשואה של 25% במדד ת"א-125 לעומת 5.5% בלבד ב-S&P 500).

מור ראשונה במנייתי

במסלול המנייתי בלטו בחודש יוני גופי הביטוח, אשר מוטים יותר מבתי ההשקעות לשוק המקומי: כלל ומגדל עם תשואה של 6% כל אחד ואחר כך הפניקס ומנורה מבטחים עם 5.8%. גם כאן, מור וילין לפידות משתרכים מאחור, עם תשואה של 4.6% בלבד.

ההצטיינות של אנליסט בתשואות במסלולים הכלליים מתחילת השנה לא עוזרת לו במסלולי המניות. במסלולי המניות החשיפה שלו לחו"ל גבוהה משמעותית מאשר במסלול הכללי (70% לחו"ל במסלולי המניות לעומת כ-40% במסלולים הכלליים).

כך, אנליסט וילין לפידות נמצאים בתחתית הטבלה מתחילת השנה, עם תשואה של 8.8% כל אחד. במקום הראשון, מי שממשיך להוביל הוא מור, עם תשואה של 12.7%, אחריו כלל עם 11.5% ובמקום השלישי מבין הגופים הגדולים נמצאת הפניקס עם 11.3%.

בתחום הפנסיה לצעירים, במסלול עד גיל 50 כלל מצליחה לעלות גם כאן למקום הראשון, עם תשואה של 8.3%, אחריה מנורה מבטחים עם 8.1% ועל המקום השלישי מתחרות מור ומגדל עם קצת פחות מ-7.9% כל אחת. בתחתית מנגד נמצאות מיטב עם 7.4% והראל עם 7.1%.

איך נראה חודש יולי?

בסיכום החצי ההראשון של 2025 שבר מדד ת"א-35 את שיא כל הזמנים שלו לא פחות מ-30 פעמים (ומאז שבר ביולי עוד ארבע פעמים), מה שהופך את השנה הנוכחית לשלישית החזקה ביותר מאז נוסד מדד הדגל ב-1992. גם מדדי וול סטריט חזרו לאחרונה לשבור שיאים.

עם זאת, לא רבים חזו את הראלי המרשים בשוקי המניות מתחילת השנה, ואת זה של ת"א בפרט. השנה התחילה בצליעה, עם ההכרזה על דיפסיק, מודל השפה הסיני בתחום הבינה המלאכותית, שהעלתה חששות כבדים לגבי ההצדקה להיקף השקעות הענק בתחום על ידי החברות הגדולות בעולם והרעידה את השווקים.

אחר כך הגיעה תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ שהספיקה להפיל את מדדי וול סטריט ביותר מ-20%, ואז דחייה במכסים וזינוק מחודש בשווקים, המלחמה של ישראל מול איראן, שבניגוד לתחזיות הטיסה את הבורסה המקומית לשמיים, וברקע המלחמה שנמשכת בעזה.

ומה לגבי חודש יולי? מתחילת החודש ועד כה שוקי המניות בארץ ובעולם ממשיכים לעלות וזאת במידה מסוימת של הפתעה, שכן המכסים של טראמפ חוזרים לשולחן ואנליסטים רבים הזהירו מפני חזרתם. כך, מדד ת"א-125 המקומי מטפס ב-2.1%, בהובלת מניות הביטוח שהותירו מאחור (בתשואות) את מניות הבנקים. בעוד שמדד חברות הביטוח המשיך לזנק ביותר מ-8% מתחילת יולי, מדד הבנקים ירד ביותר מ-1%. גם מדד הבנייה עלה ב-3% מתחילת החודש. במקביל מדד S&P 500 טיפס ב-1% (הנאסד"ק בשיעור דומה) והמדדים באירופה עולים ב-1.5%-3%.

"התמחורים מלאים"

"התמחורים פה הם כבר לא מה שהיו לפני שנה. אולי לא יקרים אבל בהחלט מלאים, ואין ספק שיהיה יותר קשה להרוויח במניות", אומר גולדרינג מאנליסט. "לעומת זאת אני חושב שבחלק של האג"ח עדיין יש בשר, למרות שגם שם המחירים עלו. פרמיית הסיכון של ישראל ירדה והתשואות ירדו לאורך כל העקום, הרבה יותר מאשר בחו"ל. הארכנו בחודשים האחרונים את המח"מ.

"התנודתיות תימשך, ומי שהרוויח יפה זה לא אסון ולא טעות ענקית לקחת רווחים ולעבור קצת לאג"ח אבל בראייה ארוכה אפשר להמשיך להחזיק במניות, בפרט בסקטורים שפחות נהנו, כמו הנדל"ן והאנרגיה הירוקה, שם עדיין יש מקום לאפסייד".

נציין כי התשואה בתחום איגרות החוב (במח"מ 8) כבר הצטברה מתחילת השנה לכמעט 5% ובשנה האחרונה ליותר מ-9%. "בניגוד לשנים קודמות שהיו הפסדים באג"ח או בקושי רווחים, השנה יש רווחים באג"ח ממשלתיות ועדיין יש מקום לעליות", מסכם גולדרינג.

לדברי עובדיה מכלל, "השווקים מתומחרים יקר ביחס להיסטוריה, אבל לפחות בתחום הטכנולוגיה, שירותי התקשורת והשבבים יש הצדקה למכפילים הגבוהים בגלל הביקוש והצמיחה הפוטנציאלית. הם ימשיכו להוביל את השווקים וזו פוזיציה גדולה אצלנו.

"התקופה האחרונה לימדה שצריך לפזר גם לישראל חלק מהתיק ולא רק ארה"ב, למרות שהיא תמשיך להוביל. בישראל ייתכנו מימושים בטווח הקצר, אחרי שהשוק עלה בצורה חזקה ומהירה וגם מכיוון שעדיין יש כאן מלחמה. זה טבעי ואף יכול להוות הזדמנות להגדיל חשיפה. בהסתכלות ארוכת טווח יש לישראל סיפור טוב ואם נצליח לממש אפילו חלק קטן ממנו התוצאות והתשואות פה יכולות להיות טובות מאוד.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC. הדוח יתפרסם בשבוע הבא / צילום: Shutterstock

הרווח זינק ב-61%: יצרנית השבבים הגדולה בעולם שוברת שיאים

TSMC מציגה גידול חד בשורת הרווח, שהגיע לשיא כל הזמנים של החברה, על רקע הביקוש הגואה לשבבי בינה מלאכותית ● החברה, שמספקת בין היתר שבבים לאנבידיה ואפל, הציגה גם בשורת ההכנסות תוצאות מרשימות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

טיל החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההנפקה התעכבה, השווי זינק פי 6 ועובדי התעשייה האווירית עומדים להרוויח בגדול

במסגרת ההכנות להנפקה, נבחן בממשלה מודל תגמול לעובדים שבמרכזו אופציות שכפופות לשווי החברה בתוך כחמש שנים ● אם ייצא לפועל, המהלך ימקם אותה כאחת החברות הגדולות בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מניות השבבים שמקפיצות את מדד ת"א 35 מעל ל-1%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.9% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● נובה וקמטק עולות על רקע הדוחות החזקים של TSMC ● נאסד"ק שבר שיא נוסף ● עונת הדוחות נפתחה באופן רשמי. יוליוס בר: תחזיות הצמיחה בחברות מדדי S&P 500 ו־Stoxx 600 ירדו

הנהלת אקסודיגו / צילום: Exodigo

כמעט חד קרן: אקסודיגו קופצת לשווי של כ-700 מיליון דולר בגיוס ענק

אקסודיגו, סטארט-אפ ישראלי שמפתח מערכות לסריקה תת-קרקעית עבור חברות בנייה ותשתיות, מגייס 96 מיליון דולר בשווי המוערך בין 600 ל-700 מיליון דולר ● הסיבוב נערך לאחר שהחברה עשתה קפיצת מדרגה טכנולוגית ועסקית משמעותית

נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit

באוצר מנסים למסמס את פיצויי הנוסעים שנתקעו בחו"ל

ועדת הכלכלה דנה היום ללא התקדמות במתווה הפיצויים לנוסעים שנאלצו להישאר בחו"ל כשנסגרו השמיים בתקופת המבצע באיראן ● נציג האוצר הגיע לוועדה ללא מתווה, וח"כ ביטן איים: "אם לא תגיעו מוכנים, נקבל החלטה שתשמש נגדכם בבתי המשפט" ● על הפרק: פיצוי של עד 750 דולר לנוסע

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל כך הרבה על הוט מובייל

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

מתחת להון העצמי: דלק נכסים מנפיקה לפי שווי 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית יש סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר עומדת בפני בית המשפט סוגיה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ' אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ' עידו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● עם זאת, בית הדין הרבני דן גם בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זו במקרה שמנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

פרויקט פינוי בינוי ולידו בתים פרטיים / צילום: ליאור פתאל

התחדשות עירונית: צמוד קרקע לא יוכל לעכב שכונה שלמה

בית המשפט פותח פתח לאכיפת פינוי־בינוי גם בבתים פרטיים, באמצעות פירוק השיתוף בעסקת קומבינציה ● פסק דין שניתן לאחרונה בעניין פרויקט "הבושם" בתל אביב, עשוי לסמן מפנה של ממש בתחום ההתחדשות העירונית

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקנייה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

דרמה בנמל אילת: החשבונות עוקלו, והוא ייסגר החל מיום ראשון

עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות בים האדום ● מנכ"ל משרד התחבורה זימן דיון דחוף בנושא

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים, אבל מיטיבה עם המשקיעים במניות זרות

המטבע האמריקאי רשם במחצית הראשונה את הצניחה התלולה ביותר ב-50 השנים האחרונות, ושחק את כוח הקנייה של תיירים מארה"ב שנוסעים לחו"ל ● מצד שני, עבור אמריקאים שמשקיעים במניות זרות, הדולר החלש אחראי לתוספת משמעותית לתשואה