גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

בחודשיים האחרונים, בטח לאחר המערכה עם איראן, קשה לפספס את שינויי הטון. השקל שמתחזק, קצב האינפלציה מתמתן, בנק ישראל מאותת על כיוון של ירידת ריבית, ושוק האג"ח כבר מתמחר את זה עמוק פנימה. מי שיש לו משכנתא צריך לעצור רגע, לבדוק, ולשאול את השאלה הפשוטה: אולי כדאי למחזר?

המחשבון |מה קורה לפנסיה אחרי שאנחנו מתים, והאם הכסף הולך לאיבוד?
המחשבון |מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס
המחשבון | שוקלים לדחות את המשכנתא? הסיבה להימנע ולמי זה מתאים

מה זה מחזור משכנתא?

מחזור משכנתא הוא תהליך שבו אנחנו מחליפים את ההלוואה הנוכחית (או חלק ממנה) בהלוואה חדשה. אפשר לפעמים להוזיל את הריבית, לשנות את המסלולים, לקצר את תקופת ההחזר או פשוט להתאים את המשכנתא למצב המשפחתי והכלכלי שלנו היום - כי מה שהתאים לנו ב־2019 לא בהכרח נכון גם ל־2025. האמת היא שהטריגר של הריבית הוא רק "עוד סיבה". גם בלעדיו, כולנו צריכים אחת לשנה לבדוק אם כדאי לעשות שינויים במשכנתא. מה קורה בפועל? אנחנו לוקחים משכנתא והולכים לישון.

"יש לי משכנתא בריביות של פעם"

מחזור קלאסי הוא שיפור בריביות. כלומר - להחזיר את ההלוואה הישנה בריביות גבוהות ולקחת חדשה בריביות טובות יותר. וכן, למרות שיש תפיסה שיש היום ריביות גבוהות, לפעמים במשכנתא הקיימת יש לנו ריביות גבוהות יותר כי הן התעדכנו לאור העלייה והפכו להיות פחות אטרקטיביות.

זו גם אולי התשובה למשפט שאפשר לשמוע מאנשים שאומרים "יש לי משכנתא בריביות של פעם". זה טוב, כי פעם הייתה פה ריבית אפסית, ובכל זאת חלק מהמסלולים שלנו הם מסלולים משתנים או כאלו שתלויים באינפלציה, ומאחר שבשנים האחרונות העולם הפך לבלאגן אחד גדול והריביות קפצו, יכול להיות שדברים התעדכנו ואלה כבר לא הריביות המעולות של פעם.

בסוף השאלה היא לא רק אם אפשר להוריד את הריבית באותו מסלול, אלא לבחון מחדש התאמה של מסלולי המשכנתא למצב הכלכלי ולמצב האישי. כלומר, האם אנחנו רק רוצים לנסות לשפר את הריבית ולהישאר באותם מאפייני משכנתא או לשנות את הבסיס שיקבע איך המשכנתא שלנו בכלל מתנהגת.

הדוגמה הקלאסית היא המסלול "ריבית משתנה צמודה למדד". המסלול הזה, שפעם היה נפוץ מאוד כי הציע ריבית נמוכה וגם סביבת אינפלציה נמוכה, הפך היום למוקד של תסכול. למה? האינפלציה הרימה ראש ואז הריבית עלתה בחדות. התוצאה הייתה החזר חודשי שעולה וסכום הלוואה שמדשדש במקום.

לכן, במציאות של היום מחזור יכול להציע להחליף את המסלול הזה. המשמעות היא לאו דווקא הורדה של הריבית עצמה (אולי אפילו עלייה שלה ואז צריך לראות שזה מתכנס), אבל כן שינוי מהותי ב"נגיסה" של סכום ההלוואה ולא החזר שעולה בהדרגה.

ומה קורה אם יש לי ריבית קבועה מעולה אבל ריבית משתנה שחייבת טיפול? כאן נכנס המחזור החלקי. לא צריך להפוך את כל המשכנתא, אלא אפשר רק חלק ממנה. לפעמים החלפה של מסלול אחד יכולה לעשות את השינוי.

מתי עוד כדאי לשקול מחזור משכנתא?

המוטיבציה העיקרית היא לשנות ריבית או מסלול שכבר פחות כדאי, אבל מוטיבציה לא פחות חשובה והכרחית היא להתאים את המשכנתא לחיים עצמם. הרי אנחנו לוקחים התחייבות ארוכת טווח ל־25-30 שנה ובהחלט הגיוני שבדרך דברים אצלנו השתנו. אולי היינו רוצים לבדוק אם ניתן להוריד את ההחזר החודשי? הרבה פעמים זה מגיע על ידי פריסה של המשכנתא ליותר שנים (ואז אולי גם לשלם יותר ריביות במצטבר) או אולי להכניס הלוואות צרכניות כמשכנתא לכל מטרה, לעשות איחוד הלוואות, ואז להצליח להוריד את ההחזרים משמעותית.

יש גם מקרים הפוכים: אנשים שלקחו משכנתא בעבר, התקדמו, העלו את ההכנסות ועכשיו יכולים להחזיר יותר כל חודש, במטרה לקצר את התקופה ולחסוך לא מעט כסף בריביות. במצב כזה כדאי לבדוק כמובן גם מה האלטרנטיבה - האם כדאי להגדיל את ההחזר החודשי ב־1,000 שקל למשל או דווקא להשקיע אותם.

"חבל, שילמתי כבר את כל הריביות"

והנה המיתוס שמאוד חשוב לנפץ: "לא שווה לי, כבר שילמתי את הריביות". זו טעות נפוצה אבל עדיין טעות. כשבוחנים כדאיות של מחזור זה תמיד מהמצב הנוכחי של המשכנתא קדימה. ורק אם יש חיסכון או כדאיות כזאת או אחרת - הולכים על זה.

זה מביא אותנו גם לחדד ולבדוק מתי אנחנו חוסכים אם נעשה את המחזור. זו שאלה מהותית כי דין של שקל מחר לא שווה לדין של שקל בעוד 15 שנה. לפעמים רואים חיסכון בהיקף מדהים של 200 אלף שקל לאורך 25 שנה, אבל כשמסתכלים פנימה רואים שבשנים הראשונות המחזור לא ממש חוסך ולמעשה החיסכון מתחיל להגיע רק אחרי 10 שנים. במקרים כאלו צריך להפעיל סט שיקולים אחר אם כדאי לי ללכת על זה, כמו האם אנחנו מתכננים למכור את הבית בשנים הקרובות וכמה יעלה לי לעשות מחזור עכשיו (אולי ייעוץ משכנתאות, שמאות, אגרות ועמלות פירעון מוקדם).

השורה התחתונה

ואם נחזור לשאלה שפתחה את הטור - האם זה הזמן למחזר - התשובה היא: אולי. אבל לא כי כולם מדברים על זה, ולא מאחר שהריבית אולי תרד. אלא בגלל שאתם משלמים עכשיו, כל חודש, על הלוואה שייתכן שאפשר לשפר. התשובה היותר ארוכה היא: תתעוררו על המשכנתא שלכם ותבדקו את זה. זה לא חיסכון של חמישה שקלים בחודש, הסכומים יכולים להיות מהותיים.

כמובן, לא תמיד ולא בכל מחיר. לפעמים הריביות נמוכות או שהתכנון הוא למכור בעוד שנה או שיש מסלול שנגמר בעוד שנתיים ואז נתכנן אותה מחדש. ויש עוד אפשרויות שלא נכנסנו אליהן כאן, כמו האפשרות להעביר חלק מהמשכנתא לבנק אחר או הכנסת כסף נזיל כדי להקטין את המשכנתא.

אבל הנקודה המרכזית ברורה: משכנתא היא לא משהו שחותמים עליו ואז שוכחים. בטח לא אחרי שנים סוערות כמו אלו שעברנו. הריבית אולי בדרך למטה אבל אתם צריכים לבדוק אם יש לכם מסלול יקר מדי, צמוד מדי, ארוך מדי או פשוט לא מתאים יותר.

עוד כתבות

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: ap, Virginia Mayo

עד חמש שנות מאסר: אירלנד בדרך לאסור סחר עם התנחלויות

הממשלה האירית מתגאה בחקיקה שתעמוד בקרוב להצבעת בפרלמנט, הקובעת עונשים קשים למי שייבא סחורה מהתנחלויות מעבר לקו הירוק ● היקף הסחר זעום (1.5 מיליון אירו בשנה), אך מדינות נוספות עשויות להצטרף

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר

אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

בזמן שגרמניה מקיימת מגעים לרכישה לא שגרתית של צוללת בלתי מאוישת מישראל, המארינס האמריקאי מרחיב את השימוש במערכות הירי החכמות של סמארטשוטר ● רחפנים תוצרת חברה מעומר עושים דרכם ליחידות מיוחדות באירופה ● וגם: איך ברזיל הפכה למעצמת יצוא ביטחוני, ומה גורם להשקעות העולמיות בדיפ־טק לנסוק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"אנטישמיות טהורה": זעם בארה"ב על הצעת חוק באירלנד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ראש ממשלת איטליה התבטאה בחריפות נגד המלחמה בעזה, הלוחמה הפסיכולוגית הגלויה של איראן וישראל, ובארה"ב זועמים על הצעת החוק באירלנד נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת ● הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

כולם תומכים, אבל נשים לא זוכות לייצוג שווה בדירקטוריונים - הגיע הזמן לשינוי

שיעור הנשים שמכהנות כדירקטוריות בחברות ציבוריות בישראל מעט נמוך מ־30% ● הסיבה: דירקטורים רגילים, שאינם דח"צים, נבחרים אומנם באסיפה הכללית, אך בפועל לפי המלצות בעלי השליטה - ושם הפער נוצר ● כדי לשנות זאת נדרשות מדיניות מכוונת וחקיקה ● דעה

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

מסעדת ''המזנון'' של אייל שני במלבורן שהושחתה בתחילת יולי ע''י מפגינים פרו־פלסטינים / צילום: Reuters, Alex Zucco / SOPA Images

האנטישמיות גואה: בריטניה מנרמלת, בארה"ב חוזר דימוי "הבוגד היהודי"

בעיצומו של גל אנטישמיות, בעולם מתחילים לחפש דרכי התמודדות חדשות ● יועצים ראשיים לענייני אנטישמיות מפרסמים הצעות איך להילחם בה בלונדון ● באוסטרליה מוצעים "49 צעדים" לטפל בבעיה העמוקה ● בארה"ב, ימין קיצוני טוען שעבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין היה סוכן ישראלי - והלחץ גובר על טראמפ לחשוף את רשימת קשריו ● ישראל נדרשת לחשוב מה ביכולתה לעשות, מעבר להסברה

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● עם זאת, בית הדין הרבני דן גם בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זו במקרה שמנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

העליון אשרר את הרשעת נשיא לשכת רו"ח לשעבר עופר מנירב בעבירות משמעת

השופט נעם סולברג דחה את בקשתו של רו"ח עופר מנירב לערער על הרשעתו בניגוד עניינים ובהתנהגות שאינה הולמת ● מנירב נדון להתראה ולהשעיה על-תנאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בבורסת ת"א; מניות סלקום ופרטנר זינקו ב-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● השקל התחזק וקטע מגמה קצרה של התחזקות הדולר בימים האחרונים ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה, האם הפחתות הריבית מתרחקות? ● גם בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● יוליוס בר: נגמר המומנטום של העליות במחיר הזהב ● וגם: האזהרה של בנק אוף אמריקה בנוגע לשוק המניות האמריקאי

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

ביה"ד לעבודה קבע: להפסיק מיד את השביתה בקופת חולים כללית

העילה: השביתה בת היממה הוכרזה בלא סכסוך עבודה, ואין נסיבות חריגות המצדיקות צעד חריף כזה ללא התראה ● הוועד יצא לשביתה בשל החלטת משרד הבריאות למנות ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, על רקע תחלופת המנהלים התדירה

מאות מהגרים שהגיעו ליוון דרך לוב, השבוע / צילום: ap, nicolas koutsokostas

מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי קורסת, וכל מדינה פועלת למען עצמה

שוטרים פולנים מסיירים על הגבול עם גרמניה, מהגרים נשלחים לכלא ביוון, וקטטות מתרחשות בין פעילי ימין קיצוני לפליטים בספרד ● מדינות אירופה נוטשות את הניסיון לטפל באופן מתואם במשבר הפוקד את היבשת, ודואגות לאינטרס של עצמן בלבד

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הכנס נדחה, והבטחת רגב ל־350 מיליון שקל למאבק בתאונות נותרה באוויר

לגלובס נודע כי כנס שתוכנן להתקיים בחודש שעבר, במהלכו התכוונה שרת התחבורה להכריז על תוכנית לאומית בעלות של 350 מיליון שקל מדי שנה למאבק בתאונות הדרכים, נדחה למועד לא ידוע - ואיתו נדחו גם ההבטחות והכסף ● התוכנית הלאומית האחרונה בנושא יושמה בשנת 2005

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"

עו"ד גלי בהרב-מיארה שיגרה מכתב לוועדת השרים המיוחדת, בו מסרה כי "הזמנה לשימוע נוסף 'לפנים משורת הדין' אינה הופכת הליך פסול מיסודו להליך חוקי" ● היועמ"שית חזרה על העמדה שהביעה בבג"ץ: "מצב בו תוכל הממשלה לסיים כהונה של יועמ"ש, בלי בקרה ומתוך שיקולים זרים וחלילה מושחתים, מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק"

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים, אבל מיטיבה עם המשקיעים במניות זרות

המטבע האמריקאי רשם במחצית הראשונה את הצניחה התלולה ביותר ב-50 השנים האחרונות, ושחק את כוח הקנייה של תיירים מארה"ב שנוסעים לחו"ל ● מצד שני, עבור אמריקאים שמשקיעים במניות זרות, הדולר החלש אחראי לתוספת משמעותית לתשואה

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

מתחת להון העצמי: דלק נכסים מנפיקה לפי שווי 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות