גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

בזמן שגרמניה מקיימת מגעים לרכישה לא שגרתית של צוללת בלתי מאוישת מישראל, המארינס האמריקאי מרחיב את השימוש במערכות הירי החכמות של סמארטשוטר ● רחפנים תוצרת חברה מעומר עושים דרכם ליחידות מיוחדות באירופה ● וגם: איך ברזיל הפכה למעצמת יצוא ביטחוני, ומה גורם להשקעות העולמיות בדיפ־טק לנסוק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר
מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר

גרמניה היא הלקוחה שביצעה את הרכישה הביטחונית הגדולה ביותר מישראל אי פעם, במסגרת מכירת מערכת חץ 3 תמורת 3.5 מיליארד דולר. עם זאת, בברלין לא מסתפקים בכך ומעוניינים לרכוש מהתעשייה האווירית גם צוללת בלתי מאוישת. בד־בבד, מדינה אירופית רכשה רחפנים ליחידות מיוחדות מחברה מעומר, ובדרום אמריקה מגבירים את עצמאות התעשיות הביטחוניות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

מול צרפת וטורקיה: האם ישראל תזכה במכרז הענק למכירת לוויין?
מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"
למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?

גרמניה קרובה לרכישת צוללת בלתי מאוישת מישראל

לפי דיווח אתר דיפנס נטוורק, גרמניה וישראל נמצאות בשיחות מתקדמות לגבי רכישת הצוללת הבלתי מאוישת מתוצרת התעשייה האווירית BlueWhale. הצוללת הבלתי מאוישת הזו היא תוצר שיתוף־פעולה בין התעשייה האווירית לבין חברת אטלס אלקטרוניק הגרמנית. BlueWhale מאפשר איסוף מידע מודיעיני באמצעות תורן טלסקופי המגיח מהמים בעת צלילה (דומה לפריסקופ של צוללת), שעליו מותקנות מערכות מכ"ם ואלקטרואופטיקה לגילוי מטרות בים ובחוף.


באמצעות אנטנות התקשורת הלוויינית שעל התורן מועבר המידע שנאסף בזמן אמת אל מוצבי הפיקוד הייעודיים, שיכולים להימצא בכל מקום, בים ובחוף. לפי דיווחים, מידות ה־BlueWhale עומדות על אורך של 10.9 מטרים, הקוטר הוא 1.12 מטר, ומשקלו 5.5 טונות. הוא מונע באופן חשמלי, יכול להגיע למהירות שבעה קשר - וביכולתו לפטרל במשך לפחות עשרה ימים, תלוי במתאר ובמשימות. גילוי צוללות ואיסוף מידע מודיעיני אקוסטי מבוצע באמצעות סונר באורך עשרות מטרים, שמותקן על שתי דפנות הצוללת.

ההתעניינות הגרמנית בצוללת הבלתי מאוישת באה לידי ביטוי ביולי אשתקד, עת מפקד הצי של גרמניה, יאן כריסטיאן קאאק, ביקר בישראל ונועד עם מפקד חיל הים, דוד סער סלמה. עוד קודם לכן, כשבוע וחצי לפני מתקפת ה־7 באוקטובר, התעשייה האווירית וחברת אטלס אלקטרוניק הגרמנית, הציגו את BlueWhale בתרגיל רפמוס (Repmus), שנוגע לבחינת מערכות ימיות בלתי מאוישות בסביבה מבצעית. זו הייתה הצגה של האמצעי מול כ־200 אנשי אקדמיה, תעשיות ביטחוניות וצבאות מ־30 מדינות.

עסקה נוספת לסמארטשוטר בארה"ב

חברת סמארטשוטר הודיעה שנבחרה לספק לחיל המארינס האמריקאי מערכות פגיון נוספות מתוצרתה. החברה מפתחת ומייצרת את סדרת סמאש, מערכות בקרת ירי מתקדמות שמתחברות לנשק קל ומשפרות דרמטית את סיכויי הפגיעה. הצטיידות נוספת זו של המארינס במערכות מסוג סמאש 2000L מגיעה כמענה לצורך העולה מהשטח לאמצעי יעיל שיתן מענה נגד איום הרחפנים הגובר.


לאחר שהמערכת נבחנה בהצלחה בשטח, ההצטיידות הנוכחית מהווה צעד נוסף ומשמעותי בדרך לפריסת מערכות הפגיון בכלל היחידות הלוחמות של חיל הנחתים. ההזמנה הנוכחית מצטרפת לעסקה בשווי 13 מיליון דולר עליה דווח לאחרונה עם צבא ארה"ב, ומשקפת את הביקוש ההולך וגדל לטכנולוגיית הסמאש בקרב זרועות הביטחון האמריקאיות.

טכנולוגיית הסמאש הייחודית שפיתחה סמארטשוטר מקנה יכולת פגיעה במטרות קרקעיות ואוויריות, נייחות ונעות וכן ברחפנים וכטב"מים בצורה מדויקת וללא תלות ביכולות המשתמש או בניסיון שלו. המערכת נועלת ועוקבת אחרי המטרה באמצעות עיבוד תמונה מבוסס בינה מלאכותית, ומבטיחה שהכדור ישתחרר רק ברגע שבו מובטחת פגיעה. המערכת מתאימה לשימוש הן כמערכת עצמאית והן תוך שילוב עם סנסורים ומערכות חיצוניות נוספות. משפחת המוצרים מתוצרת החברה כוללת מערכות המותקנות על הרובה האישי, מערכות הנשלטות מרחוק ומערכות הנישאות על ידי רכבים ורובוטים.

טכנולוגיית ומוצרי סמאש נבחרו בארה"ב על ידי מחלקת ההגנה האמריקאית בתור אחד האמצעים המאושרים לשימוש כוחותיה נגד רחפנים, ובתור הפתרון הקינטי היחיד ברמת הצוות. מאז, הצטיידו בטכנולוגיה כוחות רבים מקרב צבא ארה"ב, בהם היחידות המיוחדות והמארינס. מערכות מתוצרת החברה נמצאות בשימוש מבצעי גם בצה"ל, בבריטניה, גרמניה, במדינות נאט"ו, ובצבאות נוספים ברחבי העולם.

רובוטיכאן סיפקה רחפנים מתקדמים למדינה אירופית

חברת רובוטיכאן מעומר הודיעה כי סיפקה עשרות רחפנים היברידיים מדגם "תרנגול" (ROOSTER) למדינה אירופית, לטובת יחידות מיוחדות, יחידות התערבות וחי"ר. זהו רחפן שמסוגל לשאת 300 גרם מטען, ומשך פעילות עד 12 דקות. הוא מופעל בשורות כוחות צה"ל המתמרנים וכן בפיקוד העורף, שם הוא מעורב באיתור לכודים. בה בעת, יחידות מיוחדות בארה"ב ובאירופה מפעילות אותו.


הרחפן מיועד ללחימה והמבנה הייחודי שלו מונע ממנו פגיעות בסביבות סבוכות. הוא מסוגל לרחף ולהתגלגל בתוך מבנים ומנהרות, והיכולת שלו לפעול בסביבות נטולות GPS משמעותית מאוד בשדה הקרב המודרני. תרנגול כולל מצלמות אינפרא אדום שמאפשרות לפעול היטב ביום ובלילה, ויכולת נשיאת מטענים שונים כמו מצלמות תרמיות. אפשר להפעיל את רחפני רובוטיכאן על בסיס תקשורת MESH (רשת שבה משתפים תקשורת בין כמה כלים, שבמסגרתה ניתן להפעיל עד שלושה רחפנים).

ענף הדיפנס הישראלי מתמקד בדיפ־טק

חברת ההשקעות אלרון ונצ'רס קיימה השבוע בתל אביב את כנס "Stairway to Deep Tech" בנושא שדה הקרב המודרני, שדורש פיתוח טכנולוגיות מעמיקות. במוקד הדיון עמדו מגמות טכנולוגיות שהתחדדו במלחמות האחרונות וצרכים נדרשים, בהם הבשלת טכנולוגיית קוואנטום. במהלך הכנס הוצגו שורת נתונים מהעולם ומישראל שמשקפים עד כמה הדיפ־טק צובר תאוצה.

בארה"ב, תחום הדיפ־טק גייס יותר מ־560 מיליארד דולר בעשור האחרון, מתוכם יותר מ־101 מיליארד דולר גויסו מתחילת שנת 2025. בד־בבד, כ־20% מכלל השקעות ההון־סיכון בעולם מופנות לדיפ טק. בישראל, חברות דיפ־טק גייסו כ־1.2 מיליארד דולר רק במחצית הראשונה של השנה. בשורה התחתונה, עד שנת 2030, עשרת תחומי הדיפ־טק המובילים בעולם, בהם , AI אוטומציה, חישוב קוונטי ואוטונומיה - צפויים לייצג שוק עולמי של 8 טריליון אירו.

אלרון משתף פעולה עם חברת רפאל במודל RDC, שנועד לאפשר לסטארט־אפים טכנולוגיים לפרוץ את מרווח הסיכון של הדיפ־טק, ולהתקדם במהרה משלב הפיתוח לשטח. "המיזם המשותף של רפאל ושל אלרון מהווה גורם משיכה לסטארט־אפים איכותיים ומאפשר להם אג'יליות והאצת תהליכי פיתוח שיביאו להבשלה מהירה של המערכות ואף להשתלבות במערכות הדגל המבוקשות של רפאל", אמר מנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן. ליסיה בכר מנוח, יו"ר אלרון ונצ'רס ומנהלת שותפה בקבוצת אריאלי, הוסיפה כי הדיפ־טק "זה לא הייפ, אלא תחומים שהשוק כבר ממתין להם".

ליסיה בכר מנוח ויניב שניידר מאלרון, וביניהם מנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: שי בן אפריים

ברזיל שוברת שיאי יצוא ביטחוני

מדינות דרום אמריקה מזוהות בתחום הביטחוני, בעיקר, בתור צרכניות, אבל גם הן הפנימו בשנים האחרונות את הצורך בעצמאות - וזה מתבטא גם בצמיחת היצוא. מדינה בולטת ביכולת הייצור ביבשת היא ברזיל שהיקף היצוא שלה במחצית הראשונה של השנה הסתכם ב־1.31 מיליארד דולר, כ־73.6% מכלל היצוא ב־2024 שהיווה שיא של יותר מעשור.


הברזילאים מייצאים לכ־140 מדינות תוך שהענף הביטחוני מהווה מקור ל־3.58% לתמ"ג במדינה הגדולה ביותר בדרום אמריקה, שבו מועסקים כ־2.9 מיליון איש באופן ישיר ועקיף. כך לפי נתוני משרד ההגנה בברזיליה. חלק הארי בענף המקומי מגיע מארגון "בסיס התעשייה הביטחונית הברזילאית" (IDB) שכולל 283 חברות ממשלתיות ופרטיות שמייצרות כ־2,000 מוצרים בענפי התעופה, הספנות, הסייבר, מכ"מים ותקשורת.

לאחרונה, ממשלת ברזיל השיקה את פרויקט Mission 6 שנועד לשפר את העוצמה התעשייתית של המדינה, באמצעות השקעות ציבוריות ופרטיות. שר ההגנה המקומי ז'וסה מוסיו מונטיירו סיפר בהשקת התוכנית כי ממשלתו של לולה מעוניינת להגיע ל־55% עצמאות ברכיבים קריטיים - בהם מכ"מים, לוויינים ורקטות - עד 2026. בטווח הארוך, הם מעוניינים להגיע ל־75% עצמאות ב־2033.

עוד כתבות

בניין בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

בית הדין הרבני ביטל צוואה שהורתה על שריפת גופה

בני משפחתה של מנוחה התנגדו לרצונה האמור בצוואתה לשריפת גופתה, והצליחו לשכנע את בית הדין הרבני שדעתה לא הייתה צלולה בעת שערכה את הצוואה והתאבדה ● עם זאת, בית הדין הרבני דן גם בשאלה עקרונית: האם היה משתף פעולה עם הוראה זו במקרה שמנוח צלול וכשיר היה מורה בצוואתו על שריפת גופתו?

"אנטישמיות טהורה": זעם בארה"ב על הצעת חוק באירלנד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ראש ממשלת איטליה התבטאה בחריפות נגד המלחמה בעזה, הלוחמה הפסיכולוגית הגלויה של איראן וישראל, ובארה"ב זועמים על הצעת החוק באירלנד נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בוב מארלי בהופעה בצרפת ב-1980 / צילום: ap, Jacques Langevin

יורשיו של בוב מארלי תובעים ירושלמית בטענה שהיא מתחזה לבתו

היורשים של בוב מארלי תובעים 4.2 מיליון שקל מסינתיה אלדריך מירושלים, בטענה ללשון הרע בפרסומיה ולהפרת זכויותיהם בעיזבונו של הזמר ● התביעה מצטטת 20 פרסומים של אלדריך, חלקם שידורים בני שעות בערוץ היוטיוב שלה, בהם היא משמיצה את בני המשפחה ● אלדריך: אגיש תביעה ב-100 מיליון דולר על נישולי מהירושה

בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה

הפשרה להמשך קיומה של "דירה בהנחה": רוב ערי המרכז יישארו בחוץ

לאחר חודשים של מאבק, שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות, משרד האוצר ורמ"י הגישו להסכמות ● החל מספטמבר, תוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ההסכמות הושגו, אבל מאבקי התקציב בין האוצר לצה"ל מקבלים טוויסט מכיוון אחר

במסגרת הדיונים, בצה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדים לתקציב הביטחון ● מי שיוביל את השיחות הבאות מטעם האוצר צפוי להיות ראש אגב התקציבים המיועד, מהרן פרוזנפר - לשעבר היועץ הכלכלי לרמטכ"ל ● וגם: האם המלצות ועדת נגל עוד רלוונטיות?

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית יש סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר עומדת בפני בית המשפט סוגיה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ' אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ' עידו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

ביה"ד לעבודה קבע: להפסיק מיד את השביתה בקופת חולים כללית

העילה: השביתה בת היממה הוכרזה בלא סכסוך עבודה, ואין נסיבות חריגות המצדיקות צעד חריף כזה ללא התראה ● הוועד יצא לשביתה בשל החלטת משרד הבריאות למנות ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, על רקע תחלופת המנהלים התדירה

מגדלים בבנייה, כיכר המדינה בת''א / צילום: נוי מאיה

לשכת שמאי המקרקעין: הקמת מבנה בלב תל אביב עולה כפליים מאשר בפריפריה

הלשכה השיקה אומדן עלויות בנייה על־פי חלוקה גאוגרפית וסוגי מבנים, שיעודכן מידי חצי שנה וישקף, להערכתה, עלויות של הקמת מבנים נמוכים, גבוהים, רבי־קומות וחניונים תחתיים של מבנים ברחבי הארץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת ● הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

אורן שובל ודניאל רמות, מייסדי Via / צילום: יח''צ

לאחר ניסיון ההנפקה שכשל ב-2021: ויה הישראלית הגישה תשקיף חסוי בוול סטריט

חברת ויה הגישה אמש תשקיף חסוי לרשות ניירות הערך של ארה"ב, לקראת הנפקת מניות ● אם היא תצליח לבצע את ההנפקה, ויה תהפוך לחברה הישראלית השנייה שמנפיקה השנה בשווי של מיליארדי דולרים

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות טעינה מהדור החדש / צילום: יח''צ

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל

לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל מבצעת פיילוט לעמדות טעינה התומכות במהירויות גבוהות פי שלושה וארבעה מהמקובל כיום - אלו צפויות להיות מושקות ברבעון האחרון של השנה ● וגם: שלושת הקרוס־אוברים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה - עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

מימין: עו''ד יעקב וינרוט המנוח ובנו עו''ד יחיאל וינרוט / איור: גיל ג'יבלי

יורשי וינרוט מזהירים מפשיטת רגל. אבל מה הטיעון שיכול באמת לסייע להם בביטול פסק הבורר?

פסק הבוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין קובע כי על יורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר - אולם היורשים טוענים כי אורנשטיין כלל לא הוסמך לעסוק בחיובם האישי ● ביטול פסק בוררות נחשב למהלך יוצא דופן. מה סיכוייו להתקבל בבית המשפט?

תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הביומד כמעט נעלמו, אבל בשוק אופטימיים: "הכסף ייכנס אחרי המלחמה"

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מחברת IVC מראים שתעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה: מספר המשקיעים הפעילים צנח, והחברות מתייבשות ● מיפינו את הקרנות שבכל זאת ממשיכות להזרים כסף ואת המשקיעים שכדאי לסטארט־אפים להכיר

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

דג מרוקאי / צילום: אסף קרלה

יוסי שטרית חולם על מישלן ואם ימשיך ככה - הוא יקבל

האוכל הכי נוגע ומתקשר ב"היבה" הוא זה שקשור לשורשים של השף ולבית המרוקאי שממנו הוא מגיע ● הכל מדויק ומלוטש - ואיזה שואו

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

מתחת להון העצמי: דלק נכסים מנפיקה לפי שווי 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

היצירה ''נארי'' בבית גוברין / צילום: דניאל אסולין

תאווה לעיניים ולפה: שלוש תערוכות מרהיבות ומסעדה טובה לצידן

מיצג של עידן רייכל בבית גוברין, קרמיקה בעכו העתיקה, תערוכה שוברת מוסכמות בירושלים וגם בקלאווה טלה, ריזוטו שרימפס מופלא וכנאפה אגדית ● שלושה מוקדים של אמנות ואוכל טוב לימי הקיץ ● חגית אברון תופרת יום