גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעי הביומד כמעט נעלמו, אבל בשוק אופטימיים: "הכסף ייכנס אחרי המלחמה"

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מחברת IVC מראים שתעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה: מספר המשקיעים הפעילים צנח, והחברות מתייבשות ● מיפינו את הקרנות שבכל זאת ממשיכות להזרים כסף ואת המשקיעים שכדאי לסטארט־אפים להכיר

תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח IVC ולאומי טק המסכם את המחצית הראשונה של השנה מספר סיפור מטריד על סקטור הביומד בישראל. בניגוד להתאוששות הקלה שנרשמה בתעשיית ההייטק כולה מתחילת 2023 וההתאוששות המרשימה של סקטורים מסוימים כמו סייבר, בביומד היקף הגיוסים המשיך לרדת במחצית הראשונה של השנה: 546 מיליון דולר ב־31 חברות, בהשוואה ל־718 מיליון ב־47 חברות במחצית המקבילה של 2024. מדובר בכרבע מההשקעות שנרשמו בשיא של 2021, ובנתון הנמוך ביותר מאז 2020, אם לא כוללים את המחצית השנייה של 2023. ההיחלשות הבולטת ביותר היא בסקטור התרופות.

השבוע בביומד | החברה הישראלית שהשלימה ניסוי קליני לאבחון ניוון ראייה בנוזל דמעות
מנכ"ל אינסייטק בדרך לטיפול חדש בפרקינסון: "השוק כבר לא מקבל הפסדים"
מחקר ישראלי פורץ דרך: שיפור התקשורת בין איברים עשוי להאט את ההזדקנות

מחקר מעמיק יותר של נתוני סקטור הביומד, שאינם חשופים בדוח, מגלה שיש כיום 1,750 חברות המוגדרות פעילות. מתוכן רק 707 גייסו הון מאז 2021. אלה נחלקות בערך שווה בשווה בין הסקטורים: מכשור רפואי, תרופות ואבחון ובריאות דיגיטלית. והאקזיטים? מצבם יציב: 7 אקזיטים בהיקף כולל של 544 מיליון דולר, לעומת 7 בהיקף כולל של 672 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

איפה המשקיעים?

ירידה משמעותית נרשמה במספר המשקיעים הפעילים בתעשיית הביומד. מספרם בהשקעות ראשונות בחברות ירד מ־181 במחצית הראשונה של 2024 ל־80 במחצית הראשונה של 2025. בהשקעות המשך, מספרם ירד מ־197 ל־100. מדובר במגמת ירידה הנמשכת מ־2021.

מיעוט המשקיעים הפעילים הוא סוגיה כואבת. מעט מאוד קרנות שהיו רגילות להשקיע בביומד בישראל גייסו הון בשנים 2023־2024. פיטנגו, שגייסה 150 מיליון דולר בתקופה הזאת הייתה חריגה בנוף. יש כמה משקיעים ישראלים ממשיכים להשקיע כיום מקרנות שגייסו בתקופה היפה של התעשייה, בשנים 2020־2022. עם הזמן, חלק מהקרנות הישראליות פנו להשקעות בחו"ל, ולאחרות אין קרן פעילה. החברות עצמן, בעיקר בסקטור הבריאות הדיגיטלית, פונות יותר ויותר למשקיעים כלליים ולמשקיעים זרים.

בהתבסס על נתוני IVC, בדקנו מיהם משקיעי הביומד הפעילים ביותר מתחילת 2024. בין השמות נמצאות קרנות מוכרות כמו פרגרין, ליונבירד ו־IBF, אבל יש משקיעים נוספים שסטארט־אפים אולי פחות מכירים.

"כל תחום ההון הפרטי חלש היום לעומת שוק ההון", אומר איל ליפשיץ, שותף בקרן פרגרין, המשקיעה בעיקר במכשור רפואי. "לכן קשה לגייס הון סיכון, זו לא רק בעיה ישראלית. אבל דווקא חברות המכשור הרפואי מתחזקות בשוק ההון, וקל להן יותר לרכוש חברות, כי הרכישה פחות מדללת עבורן". כך, קצב האקזיטים לא נפגע, ובמיוחד במכשור רפואי.

"לחברות הישראליות יש יתרון", מוסיף ליפשיץ. "הן מאוד חדשניות. חברות אמריקאיות מנסות להיכנס לשווקים מבוססים ולבנות מכירות של 20־30 מיליון דולר, ואת זה קשה מאוד לעשות. חברות ישראליות ויתרו על הגישה הזאת. הן מפתחות מוצרים מאוד חדשניים ועושות אקזיט לפני שלב המכירות.

"5% מהחברות הטובות והחדשניות ביותר במודל הזה יימכרו", אומר לישפיץ. "היו רוכשות שלא היה להן נוח לקנות סטארט־אפ ישראלי במלחמה. אז מה? אם יש לנו מוצר ייחודי וחד־פעמי, אין להן ברירה".

לדברי ליפשיץ, חברות מכשור רפואי טובות נוצרות כל הזמן, בעיקר בזכות החממות, רשות החדשנות וקרנות בתי החולים. הבעיה היא בסבבי A והלאה. "גם הקרנות המתחרות שלנו בארה"ב, כמו דירפילד ואורבימד, לא מגייסות עכשיו", אומר ליפשיץ. "אבל למרות הכול, יש כסף בשוק. משקיעים לא יכולים עכשיו לשם כסף בקרן ייעודית לישראל. זה כמו לשים באוקראינה - לא יקרה. אבל יש כבר מי שאותתו לי שברגע שהמלחמה תיגמר, זה יקרה".

דור חדש של חברות

יאיר שינדל, מייסד ושותף מנהל קרן aMoon, שהייתה פעילה בשנה האחרונה בישראל בעיקר דרך קרן הסיד שלה, aMoon Velocity, מעריך גם הוא שעם התייצבות המצב הגאו־פוליטי והתנודות הכלכליות בארה"ב, נראה בחצי השני של 2025 התאוששות. "כבר עכשיו אנחנו רואים פעילות מרגשת, כולל גיוס והצעת רכישה בחברות הפורטפוליו שלנו, וגם מתחילים לראות עלייה בהזדמנויות ההשקעה בישראל. בריחת המוחות והאיומים הפוליטיים על האקדמיה יכולים להיות קריטיים אם לא יהיה שינוי כיוון, אבל כרגע זה עוד לא קורה. חלק מהמעבר של יזמים ישראלים לארה"ב הוא גם הזדמנות המחזקת את עמידותן של החברות".

מתי גיל, מנהל את AION Labs, אחד המשקיעים הפעילים בביוטק ובפיתוח תרופות בעזרת AI, מדבר גם הוא על שינוי פרדיגמה בתחום בעקבות השינויים בשוק. "פעם חשבו שחברות תרופות בישראל אינן מצליחות כי אין כסף לשלב הצמיחה, אך למדנו שהחברות הללו כנראה לא היו בנויות היטב - הנהלות לא נכונות, לא מספיק כסף בשלבים מוקדמים, לא בתחומים עם מספיק ערך. עכשיו נבנה דור חדש של חברות, במיוחד בתחום התרופות בשילוב AI, ונכנסו אליו כוחות חזקים מההייטק הישראלי. תעשיית התרופות שלנו נתפסת כרלוונטית יותר מבעבר.

"התחום הזה הוא גם היחיד בסקטור פיתוח התרופות שמקבל רוח גבית מממשל טראמפ. במקום להיפך. ביתר התחומים יש אי־ודאות רגולטורית שמדכאת את התחום".

האתגר, הוא אומר, יהיה המימון של החברות הללו אחרי שלבי הסיד. "אבל יש בישראל כמה חברות שערוכות לעשות אקזיטים או הנפקות יפות, ואחרי שזה יקרה, ומתוך אופטימיות שגם המצב הפוליטי יסתדר, אני מאמין שזה יהיה האות לחזרתן של השקעות סבב A, בין אם של קרנות זרות ובין אם של ישראליות".

מצפים לבציר טוב

קול עוד יותר אופטימי משמיעה גל נוימן וקסלר מקרן ליונבירד, הממוקדת בבריאות דיגיטלית. "אנחנו רואים את התחום הזה בעלייה משמעותית", היא אומרת. "בהדרגה, במקום להתחרות על סעיף התוכנה בתקציב הארגוני, אנחנו מתחילים להתחרות מול כלל עוגת התקציב. חברות שנותנות פתרונות דיגיטליים מייעלות תהליכים, מחליפות כוח אדם ומאפשרות לחברות לעשות דברים שלא יכלו לעשות בלעדינו". מלבד הקצאת תקציב, המצב הזה גם דוחק את החברות לקחת יותר סיכון באימוץ טכנולוגיות חדשות, כדי לא להישאר מאחור.

כמו ליפשיץ, היא מדברת על הבאת החברות למצב שבו אין לרוכשים הפוטנציאלים ברירה. "מי שיהמר נגד ישראל בתחום הזה, שיהיה לו בהצלחה", היא אומרת.

בביופארמה ובמכשור רפואי מדווחים על קושי לגייס כסף גם לחברות טובות. אתם מרגישים בכך?
"האמת? לחברות הטובות שלנו היו ביקושי יתר גם בשנתיים האחרונות. אם מוציאים את 2020־2022 הבועתיות בגלל הקורונה, התחום בעלייה. קרנות יודעות שהבציר הכי טוב של חברות הוא משנים שאין בהן הרבה כסף בשוק. הוולואציות סבירות, והחברות הטובות מתגלות מתוך הקשיים. התחרות העולמית גוברת, אבל הישראלים טובים בלעשות יותר עם פחות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות היום, אך מסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 עלה ב-0.7% אך ירד ב-1.6% השבוע, מדד הבנקים השיל השבוע 2.5% ● השקל נחלש מול הדולר בעקבות נתוני מאקרו חזקים בארה"ב ● נובה וקמטק עולות על רקע הדוחות החזקים של TSMC ● נאסד"ק שבר שיא נוסף ● עונת הדוחות נפתחה באופן רשמי. יוליוס בר: תחזיות הצמיחה בחברות מדדי S&P 500 ו־Stoxx 600 ירדו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; לוסיד מזנקת ב-40%, פאגאיה ואודיוקודס ב-20%

נאסד"ק עולה ב-0.7% לשיא חדש, העשירי השנה ● אירופה ננעלה בעליות ● אובר הכריזה על שיתוף פעולה עם יצרנית הרכב החשמלי לוסיד ● עונת הדוחות: פפסיקו עקפה את הצפי, TSMC הציגה רווחי שיא ● פאגאיה צפויה לעקוף את התחזיות, המניה מזנקת ● עלייה מפתיעה במכירות הקמעונאיות בארה"ב, ירידה במספר המובטלים החדשים לשפל של 3 חודשים ● הלילה, נטפליקס תפרסם את תוצאותיה הכספיות

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC. הדוח יתפרסם בשבוע הבא / צילום: Shutterstock

הרווח זינק ב-61%: יצרנית השבבים הגדולה בעולם שוברת שיאים

TSMC מציגה גידול חד בשורת הרווח, שהגיע לשיא כל הזמנים של החברה, על רקע הביקוש הגואה לשבבי בינה מלאכותית ● החברה, שמספקת בין היתר שבבים לאנבידיה ואפל, הציגה גם בשורת ההכנסות תוצאות מרשימות

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה - עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות טעינה מהדור החדש / צילום: יח''צ

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל

לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל מבצעת פיילוט לעמדות טעינה התומכות במהירויות גבוהות פי שלושה וארבעה מהמקובל כיום - אלו צפויות להיות מושקות ברבעון האחרון של השנה ● וגם: שלושת הקרוס־אוברים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

העליון אשרר את הרשעת נשיא לשכת רו"ח לשעבר עופר מנירב בעבירות משמעת

השופט נעם סולברג דחה את בקשתו של רו"ח עופר מנירב לערער על הרשעתו בניגוד עניינים ובהתנהגות שאינה הולמת ● מנירב נדון להתראה ולהשעיה על-תנאי

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

ביה"ד לעבודה קבע: להפסיק מיד את השביתה בקופת חולים כללית

העילה: השביתה בת היממה הוכרזה בלא סכסוך עבודה, ואין נסיבות חריגות המצדיקות צעד חריף כזה ללא התראה ● הוועד יצא לשביתה בשל החלטת משרד הבריאות למנות ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, על רקע תחלופת המנהלים התדירה

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקנייה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה

פגרת הקיץ בכנסת

משבר פוליטי בסוף הכנס: איך פגרת הכנסת משפיעה על שרידות הממשלה?

הכנסת תצא בקרוב לפגרת הקיץ, ושוב עולות הביקורות על אורכה ● אלא שכלל לא מדובר בחופשה, ולמעשה משכה המצטבר אפילו לא חריג ביחס לעולם הדמוקרטי ● וגם: אילו מכשולים היא תציב בפני הפלת הממשלה, אם יבשילו התנאים?

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

היצירה ''נארי'' בבית גוברין / צילום: דניאל אסולין

תאווה לעיניים ולפה: שלוש תערוכות מרהיבות ומסעדה טובה לצידן

מיצג של עידן רייכל בבית גוברין, קרמיקה בעכו העתיקה, תערוכה שוברת מוסכמות בירושלים וגם בקלאווה טלה, ריזוטו שרימפס מופלא וכנאפה אגדית ● שלושה מוקדים של אמנות ואוכל טוב לימי הקיץ ● חגית אברון תופרת יום

דג מרוקאי / צילום: אסף קרלה

יוסי שטרית חולם על מישלן ואם ימשיך ככה - הוא יקבל

האוכל הכי נוגע ומתקשר ב"היבה" הוא זה שקשור לשורשים של השף ולבית המרוקאי שממנו הוא מגיע ● הכל מדויק ומלוטש - ואיזה שואו

נתב''ג סגור לאחר התקיפה הישראלית באיראן / צילום: ap, Ariel Schalit

באוצר מנסים למסמס את פיצויי הנוסעים שנתקעו בחו"ל

ועדת הכלכלה דנה היום ללא התקדמות במתווה הפיצויים לנוסעים שנאלצו להישאר בחו"ל כשהשמיים נסגרו בתקופת המבצע באיראן ● נציג האוצר הגיע לוועדה ללא מתווה, וח"כ ביטן איים: "אם לא תגיעו מוכנים, נקבל החלטה שתשמש נגדכם בבתי המשפט" ● על הפרק: פיצוי של עד 750 דולר לנוסע

בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה

הפשרה להמשך קיומה של "דירה בהנחה": רוב ערי המרכז יישארו בחוץ

לאחר חודשים של מאבק, שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות, משרד האוצר ורמ"י הגישו להסכמות ● החל מספטמבר, תוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ

מסעדת ''המזנון'' של אייל שני במלבורן שהושחתה בתחילת יולי ע''י מפגינים פרו־פלסטינים / צילום: Reuters, Alex Zucco / SOPA Images

האנטישמיות גואה: בריטניה מנרמלת, בארה"ב חוזר דימוי "הבוגד היהודי"

בעיצומו של גל אנטישמיות, בעולם מתחילים לחפש דרכי התמודדות חדשות ● יועצים ראשיים לענייני אנטישמיות מפרסמים הצעות איך להילחם בה בלונדון ● באוסטרליה מוצעים "49 צעדים" לטפל בבעיה העמוקה ● בארה"ב, ימין קיצוני טוען שעבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין היה סוכן ישראלי - והלחץ גובר על טראמפ לחשוף את רשימת קשריו ● ישראל נדרשת לחשוב מה ביכולתה לעשות, מעבר להסברה

השבוע בעולם / צילום: Shutterstock

מחקר ענק בדק: באיזה גיל כדאי להביא ילדים

סדר היום של טראמפ: להטיל סנקציות, לבטל שערוריית מין, להדיח את הנגיד, להפציץ את מוסקבה (או בעצם לא) ● נשיא קמרון, זקן שליטי העולם, רץ לכהונה נוספת בגיל 92 ● בקובה הפנסיה קונה תריסר ביצים ● וגם: בלונדון בדקו באיזה גיל כדאי להביא ילדים

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

השרים ידונו בדרישה מחברות לדווח על בעלי השליטה בהן

לפי חוק שגיבש משרד המשפטים, חברות יידרשו לדווח למרשם חדש על בעלי השליטה בהן ● החוק נועד להתחקות אחר ראשי ארגוני פשיעה, המסתתרים מאחורי אנשי קש, וליישר קו עם הרגולציה הבין־לאומית נגד הלבנת הון ● עלותו יישומו צפויה להגיע ל-20 מיליון שקל בשנים הקרובות