סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון
קופת חולים כללית תערוך מחר החל מ-7:00 בבוקר שביתה בת 24 שעות. השביתה מגיעה נגד "החלטת משרד הבריאות להשתלט על שירותי בריאות כללית ולהנחית מכת מוות לעצמאותה הניהולית", כך לפי יו"ר הועד הארצי של כללית פרוספר בן חמו.
בן חמו כתב לעובדים כי "החלטנו לצאת מידית למאבק כנגד הניסיון של גורמים חיצוניים לקצץ ולפגוע בשכרנו, לעצור קליטת עובדים נוספים, לבצע פיטורי צמצום ולכאורה ייעול, לחסום את העובדים המצוינים שלנו מלהתקדם ולהצניח במקומם אנשים מבחוץ. כצעד ראשון והכרחי, החלטנו להכריז על שביתת אזהרה בת 24 שעות בכל המחוזות, המרפאות ובתי החולים והסקטורים בשירותי בריאות כללית".
● שאלות ותשובות | משרד הבריאות מקים ועדה שתבדוק את התנהלות קופ"ח כללית. כך זה יעבוד
במכתב המכריז על השביתה, כתב יו"ר הועד פרוספר בן חמו: "השימוש של כלל המעורבים בכלים דרקוניים וללא שיח, הם - ושום דבר אחר - יפרקו את שירותי בריאות כללית - ולכך לא ניתן ידנו . מטרת השביתה להבהיר לכל הנוגעים בדבר: תעזבו את כל מאבקי הכוח והכבוד ותכנסו מידית להידברות! תסדירו בהסכמה את חילוקי הדעות, ואנו העובדים, כמי שנושאים באחריות היומיומית לגורל כללית ומבוטחיה, מוכנים לגשר על מנת להחזיר את השפיות".
לגלובס נודע כי ההנחיות לשביתה הן כדלהלן: השביתה תתקיים במתכונת שביתה כללית. בתי החולים יעבדו במתכונת המצומצמת ביותר, כך שהכל יושבת, למעט: טיפול נמרץ, חדרי לידה, דיאליזה, אונקולוגיה, יחידת פריון ומיון. יוקם מטה שביתה בוועד עובדים למקרים דחופים וחריגים, וכן לטיפול בבעיות שיעלו. כל המרפאות במחוזות ייסגרו, למעט טיפולי אונקולוגיה והפרייה. נוסף על כך, יפעלו גם ביקורי בית למתן אינסולין.
השביתה בכללית מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית, מהלך לו דירקטוריון הקופה מתנגד התנגדות נחרצת, וכעת גם הועד מצטרף לכך.
דירקטוריון הקופה וההנהלה יכולים עקרונית לבקש צוי מניעה נגד השביתה, אלא שהדירקטוריון והועד נמצאים באותו צד של המתרס, נגד ההשתלטות לכאורה של משרד הבריאות על הקופה.
אתמול עם מינוי ועדת בדיקה לכללית, כתב מנכ"ל משרד הבריאות כי מדובר בועדה שאיננה סנקציה וכי היא תתמקד בבחינה של היחסים בין הדירקטוריון לקופה. עם זאת, בכללית מסבירים כי משרד הבריאות לא שלל אפשרות של מנהל מורשה. מינוי כזה,אם הדבר יגיע לכדי כך, מוביל להקפאה של קליטת עובדים והגבלות נוספות.
הקרב על דנציגר
שר הבריאות כינס את ועדת הבדיקה במסגרת סעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, בעקבות התפטרות מנכ"ל הקופה אלי כהן לפני כחודש, ותחלופה גבוהה של מנהלים בשנים האחרונות. לטענת משרד הבריאות, התחלופה קשורה ליחסים בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון בראשות היו"ר יוחנן לוקר, והיא מפריעה להתנהלות התקינה של הקופה.
הכללית טוענת כי על פי החוק, משרד הבריאות חייב להבהיר לה מה בדיוק הם הליקויים בעבודתה, וכן לתת לה שהות לתקנם. הכללית מינתה את השופט בדימוס פרופ' יורם דנציגר לבצע את הייעוץ הפנימי בנושא, ולדעת הקופה, מהלך זה מייתר ועדת בדיקה, ואף אסור למשרד להמשיך במהלכיו לפני שהכיוון הזה מוצה.
אולם ממשרד הבריאות נמסר כי בתשובה לשאלות משרד הבריאות מייד לאחר פיטוריו של כהן, ענתה הכללית כי: "חלופי המנהלים לא פוגעים ביציבות הניהולית של הכללית". גורמים במשרד הבריאות מסרו כי מבחינת המשרד, דברים אלה מספיקים כדי להבין כי הקופה לא תוכל לתקן את הליקויים בעצמה, ולכן אפשר לעבור לשלב הבא בתהליך, כלומר לועדת הבדיקה הרשמית של משרד הבריאות.
משרד הבריאות דורש את הפסקת עבודתו של דנציגר. לכללית אין כוונה לעשות זאת והאירוע הזה נראה כהולך למסלול התנגשות, שהשביתה הזו כיא כנראה חלק ממנו.
אפשרות להגבלת היקף משרת היו"ר
ועדת הבדיקה צפויה להמליץ על חלוקת תפקידים מדוייקת יותר בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון והעומד בראשו. תיבחן גם אפשרות להגבלת היקף המשרה של יו"ר הדירקטוריון, שכרגע מכהן במשרה מלאה כיו"ר פעיל. "מנגנונים שנוצרו בבנק ישראל הם ההשראה. נרצה לראות את ממשקי העבודה, ואת ההפרדה בין הדירקטוריון וההנהלה ותפקידים בכירים אחרים", אומרים הגורמים במשרד.
המשרד מסר בעבר כי אין בכוונתו להתערב בזהות המנכ"ל או היו"ר של הקופה, ולא למנות חשב מלווה (אין בכך צורך כי האתגרים של הקופה אינם תקציביים או תזרימיים).
כרגע מנכ"ל הכללית אלי כהן צפוי להישאר בתפקידו עד סיום תהליך הבדיקה. הוא נתמך על ידי משרד הבריאות, ומעניין יהיה לראות מה תהיה תגובתו לשביתה.