שופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, חופית גרשון-יזרעאלי, הורתה היום (ה') לעובדי קופת חולים כללית להפסיק מיד את השביתה בת היממה, עליה הכריזו אתמול ואשר החלה הבוקר. השופטת קבעה כי על כל העובדים לשוב מיד לעבודה סדירה ולפעול מיד לצמצום הפגיעה במבוטחים.
ארגון העובדים טען כי עילת השביתה היא חשש מפני מינוי מנהל מורשה או חשב מלווה לקופה, מה שיגרום - כלשונו - לפירוקה מבפנים. מנגד, ההנהלה טענה כי הסיבה האמיתית היא העיכוב בחתימה על הסכם לשיפור תנאי העבודה.
● משרד הבריאות מקים ועדה שתבדוק את התנהלות קופת חולים כללית. כך זה יעבוד
● 4.9 מיליון מבוטחים, 52 אלף עובדים והנהלת קופת חולים כללית משותקת
בדיון טענו נציגי העובדים כי השביתה היא חלק מסכסוך עבודה פתוח, אך השופטת גרשון-יזרעאלי ציינה כי סכסוך זה לא הוזכר בהכרזה על השביתה, והיא לא שוכנעה שיש קשר בין השניים.
גרשון-יזרעאלי ציינה כי אינה נדרשת לשאלה האם העילה הנטענת היא כלכלית ולגיטימית, שכן די בכך שהשביתה נקבעה בלא הכרזה על סכסוך עבודה, ולא הוכחו נסיבות חריגות המצדיקות צעד חריף שכזה ללא התראה מוקדמת. היא הדגישה כי אינה מזלזלת בחששותיהם של העובדים, וכי זכויותיהם שמורות להם בהתאם.
הוועד: "ניסיון של גורמים חיצוניים לקצץ בשכרנו"
ועד עובדי קופת חולים כללית, המאגד את עובדי הקופה למעט הרופאים המאוגדים על-ידי ההסתדרות הרפואית, מסר אתמול (ד') כי השביתה נועדה להתנגד ל"החלטת משרד הבריאות להשתלט על קופת חולים כללית... נגד הניסיון של גורמים חיצוניים לקצץ ולפגוע בשכרנו, לעצור קליטת עובדים נוספים, לבצע פיטורי צמצום ולכאורה ייעול, לחסום את העובדים המצוינים שלנו מלהתקדם ולהצניח במקומם אנשים מבחוץ", כך כתב יו"ר הוועד הארצי, פרוספר בן חמו, לעובדים. זאת, למרות שמשרד הבריאות לא אמר מעולם כי בכוונתו לנקוט צעדים כאלה, ואף הכחיש כוונה זו כשנשאל ישירות.
שלשום (ג'), עם מינוי ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, כתב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי מדובר בוועדה שאיננה סנקציה, וכי היא תתמקד בבחינה של היחסים בין הדירקטוריון לקופה. עם זאת, ועד עובדי הכללית טען כי משרד הבריאות לא שלל אפשרות של מנהל מורשה, והוא לכאורה יכול לפעול בכיוונים הללו.
במכתב המכריז על השביתה כתב יו"ר הוועד בן חמו: "השימוש של כלל המעורבים בכלים דרקוניים וללא שיח, הם - ושום דבר אחר - יפרקו את קופת חולים כללית, ולכך לא ניתן ידנו . מטרת השביתה להבהיר לכל הנוגעים בדבר: תעזבו את כל מאבקי הכוח והכבוד ותכנסו מיידית להידברות! תסדירו בהסכמה את חילוקי הדעות, ואנו העובדים - כמי שנושאים באחריות היומיומית לגורל הכללית ומבוטחיה - מוכנים לגשר על-מנת להחזיר את השפיות".
סערת ועדת הבדיקה
כאמור, שלשום הודיע משרד הבריאות על מינוי ועדת בדיקה לקופת חולים כללית, מהלך לו דירקטוריון הקופה מתנגד התנגדות נחרצת. הדירקטוריון אומנם אינו קשור לשביתה, אך הוא והוועד נמצאים באותו צד של המתרס, נגד ההשתלטות לכאורה של משרד הבריאות על הקופה.
שר הבריאות אוריאל בוסו כינס את ועדת הבדיקה במסגרת סעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, בעקבות התפטרותו של מנכ"ל הקופה אלי כהן לפני כחודש ותחלופה גבוהה של מנהלים בשנים האחרונות. לטענת משרד הבריאות, התחלופה קשורה ליחסים בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון בראשות היו"ר יוחנן לוקר, והיא מפריעה להתנהלות התקינה של הקופה.
הכללית טוענת כי על-פי החוק, משרד הבריאות חייב להבהיר לה מה בדיוק הם הליקויים בעבודתה, וכן לתת לה שהות לתקנם. הכללית מינתה את השופט בדימוס פרופ' יורם דנציגר לבצע את הייעוץ הפנימי בנושא, ולדעת הקופה, מהלך זה מייתר ועדת בדיקה, ואף אסור למשרד להמשיך במהלכיו לפני שהכיוון הזה מוצה.
אולם ממשרד הבריאות נמסר כי בתשובה לשאלות המשרד מיד לאחר פרישתו של כהן, ענתה הכללית כי "חלופי המנהלים לא פוגעים ביציבות הניהולית של הכללית". גורמים במשרד הבריאות מסרו כי מבחינת המשרד, דברים אלה מספיקים כדי להבין כי הקופה לא תוכל לתקן את הליקויים בעצמה, ולכן אפשר לעבור לשלב הבא בתהליך, כלומר לוועדת הבדיקה הרשמית של משרד הבריאות.
משרד הבריאות דורש את הפסקת עבודתו של דנציגר. לכללית אין כוונה לעשות זאת, והאירוע הזה נראה כהולך למסלול התנגשות, שהשביתה הזו כיא כנראה חלק ממנו.
אפשרות להגבלת היקף משרת היו"ר
ועדת הבדיקה צפויה להמליץ על חלוקת תפקידים מדוייקת יותר בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון והעומד בראשו. תיבחן גם אפשרות להגבלת היקף המשרה של יו"ר הדירקטוריון, שכרגע מכהן במשרה מלאה כיו"ר פעיל. "מנגנונים שנוצרו בבנק ישראל הם ההשראה. נרצה לראות את ממשקי העבודה ואת ההפרדה בין הדירקטוריון וההנהלה ותפקידים בכירים אחרים", אומרים הגורמים במשרד.
המשרד מסר בעבר כי אין בכוונתו להתערב בזהות המנכ"ל או היו"ר של הקופה, ולא למנות חשב מלווה (אין בכך צורך כי האתגרים של הקופה אינם תקציביים או תזרימיים).
כרגע מנכ"ל הכללית אלי כהן צפוי להישאר בתפקידו עד סיום תהליך הבדיקה. הוא נתמך על-ידי משרד הבריאות, ומעניין יהיה לראות מה תהיה תגובתו לשביתה.
את הכללית ייצגו עורכי הדין שבתאי מיכאלי וקים סטודינסקי ממשרד ליפא מאיר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.