מכון השפד''ן / צילום: רן ארדה, באדיבות מקורות
מרכז חדשנות נחנך באתר השפד"ן בסמוך לראשון לציון, שירכז מחקר ופיתוח בטכנולוגיות מים ויחבר אותו עם התעשייה. המרכז מוקם על-ידי איגודן, המרכז את טיהור השפכים של גוש דן, יחד עם חברת המים הלאומית מקורות. המרכז ייפתח בפועל ב-2026, ייפרס על שטח של כ-2 דונם ויכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי. גלובס חשף את הקמת המרכז ב-2024.
● בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא
● הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר
● בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה
על-פי ההודעה המשותפת של איגודן מקורות, "המרכז הלאומי החדש יוקם כחלק מהחממה הטכנולוגית של איגודן, והוא צפוי לקדם את תחומי החדשנות, שיתופי הפעולה הבין-לאומיים, מחקרים אקדמיים, תוכניות מדען ויזמות בתחומי הטיפול במים, לרבות השבה והתמודדות עם שינויי אקלים". הוא יכלול מעבדות, חדרי הדרכה ומרחבים לחוקרים.
באיגודן ובמקורות טוענים שהמרכז החדש ישמש כ"בטא סייט" לסטארט-אפים מתחום ניהול הנתונים, הגנת סייבר על תשתיות קריטיות, צריכת אנרגיה ומיפוי תשתיות, תוך שימוש במודלי AI. במקורות כבר פועלים מול מספר חברות הזנק בתחום, והכוונה היא להציע בעתיד את הפתרונות שהם מציעים גם מול מדינות זרות שמקורות פועלת בהן.
"מובילים עולמית בטכנולוגיות מים"
זהו אינו ההסכם הראשון בין איגודן למקורות, כשמקורות משמשת כקבלן התפעול של השפד"ן, מתקן טיהור השפכים הגדול בישראל. המתקן מרכז מדי יום את מי השפכים של כ-2.5 מיליון איש, שגרים ביותר מ-20 רשויות מקומיות במרכז הארץ. המים עוברים מיחזור בכמה רמות ומוזרמים לשימוש חוזר בתחומי החקלאות - בעיקר בדרום ובערבה. ההסכם בין הצדדים נקבע לשמונה שנים, עם אפשרות להארכה עד 24 שנה.
לדברי שר האנרגיה, אלי כהן, "מדינת ישראל היא מובילה עולמית בטכנולוגיות מים, והקמת חממת החדשנות בשפד"ן היא צעד שיחזק עוד יותר את מעמדה של ישראל בתחום. מים זה חיים, ואנחנו נמשיך להשקיע בפיתוח תשתיות שיתרמו למשק האנרגיה, לחקלאות ולציונות".
מנכ"ל מקורות, עמית לנג, ציין כי "אנחנו מובילים עולמית בתחומנו תחת כל מדד השוואתי בינלאומי. מרכז החדשנות שיקום כאן ישלב בין טכנולוגיה, אקדמיה ותעשייה".
גל שרעבי דמאיו, יו"ר איגודן, הוסיף כי "החממה היא פרויקט אדיר, שיעשה דברים גדולים - המחקרים והסטארט-אפים, ופתיחת שלוחה שתקדם לימודי הנדסה בתחום המים, יהיו דברים פורצי דרך". לדבריו, הוא מקווה ש"הרגולטורים יאפשרו את הפיתוח במקום, כדי שנוכל לבנות יותר במרכז, ואז להוביל יותר מים לחקלאות בנגב".