גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​מענק חתימה של חצי מיליון שקל ומימון שכירות בגינדי: הקרב על הטאלנטים של ה־AI בישראל

המרוץ לגיוס מומחי בינה מלאכותית בישראל מחריף, אך ההיצע נותר מצומצם: רוב הכישרונות בתחום מגיעים מהאקדמיה ללא ניסיון מעשי, או מהתעשייה בלי רקע מחקרי ● הכשרות ייעודיות כמעט לא קיימות, ובניגוד לסייבר - התחום לא נהנה מתשתית הכשרה צבאית ● התוצאה: פער גדל בין הדרישות הגבוהות בשוק לבין כוח האדם הזמין - מה שמקפיץ את המשכורות לגבהים חדשים

איליה סוצקבר, פרופ' אמנון שעשוע, שירי וקס / צילום: כדיה לוי, עומר הכהן, עדו לביא
איליה סוצקבר, פרופ' אמנון שעשוע, שירי וקס / צילום: כדיה לוי, עומר הכהן, עדו לביא

השבועות האחרונים היו חיוביים במיוחד לחשבון הבנק של כמה ממומחי הבינה המלאכותית הגדולים בעולם - כאשר מטא, גוגל ו־OpenAI התחרו ביניהן על מיטב המוחות עם הצעות מפתות שכוללות שכר מופלג של מאות מיליוני דולרים ומעשים חריגים שכוללים לעיתים את קילוף שכבת הבכירים מחברה חיה, רק כדי להימנע מרכישת החברה.

מה עומד מאחורי שקיעתה של המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי
הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

מארק צוקרברג, למשל, מציע לפי הדיווחים שכר של 300 מיליון דולר בתמורה לארבע שנות עבודה על מה שהוא מגדיר כמנוע הבינה המלאכותית הטבעית הבא, שיחקה את הבינה האנושית (עוד על כך במוסף G). גוגל ביצעה שתי רכישות ענק של טאלנטים במיליארדי דולרים - רכישת שני בכירים מחברת ווינדסרף, ו"גילוח" של 30 בכירים מתוך 170 עובדי חברת קרקטר תמורת 2.5 מיליארד דולר, אחד מהם הוא היזם היהודי נועם שזיר. על פי ההערכה, כל אחד מהם רופד בחוזים שמנים של מיליוני דולרים רבים.

בישראל עדיין לא נראו עסקאות ענק שכאלה, אך משכורות העובדים בתחום כבר מייצרות פער משמעותי מהשאר. שירי וקס, מנכ"לית חברת ההשמה להייטק גוטפרנדס (Gotfriends), מספרת על הכפלה של מספר המשרות בתחום בתוך חצי שנה בלבד, תקדים שממחיש את הביקוש הגובר.

אפילו ניסיון של שנה ב־AI מקפיץ את השכר

"אין בישראל מענקי חתימה של מאות מיליוני דולרים כמו שאנחנו רואים בעמק הסיליקון", אומרת וקס, "אבל ניכר שמפתחים שעבדו בסך הכל שנה אחת על פרויקטים מורכבים ב־AI משדרגים את הצעות השכר שלהם בסכומים שנעים בין 3,000 ל־15,000 שקל, ועשויים לקבל מענק חתימה של עד שש משכורות - כל זאת בחודשיים האחרונים בלבד. זה לא רק שיש מחסור באנשים כאלה - המקצוע כולו חדש לחלוטין, ועובדים עם מומחיות כזו בקושי יצאו לשוק".

הביקוש הגדול לעובדים בתחום הבינה המלאכותית נובע משני מקורות: האחד, משרות הקשורות ביישום AI על מערכות קיימות: שיפור של מוצרים קיימים או פיתוח של משימות שמקצרות תהליכים וחוסכות בכוח אדם ובזמן. במקרה זה, אותו מהנדס עוסק בהטמעה של מודלי שפה קיימים ובחיבורם למוצרים קיימים - כך שתוספת השכר ביחס למהנדס תוכנה רגיל בתחום זה עומדת על 3,000 שקל בממוצע.

עם זאת הקטגוריה השנייה, הכוללת אלגוריתמאים בעלי תואר שני ומעלה שעוסקים בכיול, כיוונון ושיפור של מודלי שפה - תפקידים שמתוארים לפעמים כמהנדסי פרומפטים או שאילתות, יכולים להרוויח שכר גבוה ב־10-15 אלף שקל ביחס לאלגוריתמאים רגילים.

על פי גוטפרנדס, במחצית הראשונה של 2025 התברגו משרות ה־AI בצמרת טבלת המתוגמלים בהייטק הישראלי. מפתחי בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) למשל מרוויחים בממוצע 46,755 שקל, בהשוואה לאלגוריתמאים ללא התמחות בתחום, שמכניסים 42,255 שקל בחודש. הפער נשמר גם בתחום הסייבר, כאשר מהנדס בעל מומחיות ב־AI משתכר בממוצע כ־2,000 שקל יותר.

יש גם חברות בתחום שאימצו פתרונות יצירתיים: הסטארט־אפ דקארט מתגמל עובדים חדשים בהשתתפות של עד 80% בשכר דירה במגדלי גינדי החדשים בשכונת יד אליהו בתל אביב.

תארים מתקדמים יש, ניסיון בפועל - אין

עבור המשרות היוקרתיות יותר בעלות השכר הגבוה, דורשות החברות תנאים משתנים - בדרך כלל כמה שנים של ניסיון מעשי בפיתוח מבוסס למידה עמוקה (Deep learning) או למידת מכונה (Machine learning), ניסיון קודם כלשהו בעבודה עם מודל שפה טבעי או מודל שפה גדול, ניסיון כלשהו בכתיבה בשפת התכנות פייתון, ולעיתים גם ניסיון כמדען נתונים (Data scientist) ותואר ראשון בתחומי ההייטק - אם כי הדבר לא תמיד מוצג כדרישת סף. מודלי השפה הרצויים הם בדרך כלל ChatGPT או קלוד, אם כי יותר ויותר משרות מגדירות גם את ג'מיני של גוגל כיתרון.

"הביקוש היותר גבוה הוא לתפקידים כמו חוקרי AI, מהנדסי למידת מכונה או מודלי שפה, וכן למועמדים בעלי פרופיל שמשלב בין תואר אקדמי לניסיון תעסוקתי בתחום ה־AI", אומרת אביב יונס, סמנכ"לית משאבי אנוש בקרן ההשקעות Team8. "רוב הכישרונות בתחום הזה בישראל הם חוקרים אקדמיים עם תארים מתקדמים בתחום וללא ניסיון מהתעשייה, או להפך, מהנדסים עם ניסיון אך ללא רקע אקדמי מחקרי".

המחסור להכשרות, אומרת יונס, הוא מקור לכך: "בתחום הסייבר למשל, מרבית הכשרת אנשי המקצוע מתחילה כבר בתקופת השירות הצבאי, אבל תחום ה־AI לא נהנה מאותה עוצמה. לכן נוצר פער בין הדרישה לשילוב של ידע וניסיון לבין ההיצע הדל בישראל.

עוד מוסיפה יונס: "בעוד שבכל חברה כיום נדרש ידע מבוסס בבינה מלאכותית כחלק מעבודת צוותי הפיתוח, המחסור הוא באנשי AI מובהקים - בעלי מקצוע שמוקדשים לתחום, בדומה למהנדסי וחוקרי סייבר. הפתרון הוא לא בקורסים נקודתיים אלא בהשקעה כוללת בתחום שנדרשת להיות חלק מתוכנית לאומית, וככל שיעבור הזמן יהיה מורכב יותר לצמצם את הפער".

בשוק יש כעת ביקוש גבוה לחוקרי AI בעלי יכולות מימוש או מובילים בתחומים כמו מודלי שפה גדולים (LLM), אך ההיצע לא מספק. בהתאם לכך, אומרת יונס, השכר גבוה ונמצא בשליש העליון של השוק: "אם השכר הממוצע בהייטק נאמד בין 27-32 אלף שקל, אז עבוד אנשי AI סכומים סביב 40 אלף שקל ויותר לא נתפסים כחריגים, בדומה לחוקרי סייבר מבוקשים".

ביקוש למנהלים שיובילו את שילוב ה־AI בארגון

קטגוריה חדשה בתחום משרות ה־AI בישראל נוגעת לייעוץ ואינטגרציה של מערכות בינה מלאכותית בארגון - במטרה לחסוך לחברה תהליכים, לקצץ היכן שאפשר ולהפוך תהליכים לאוטומטיים היכן שצריך. במקרה זה לא מדובר במדענים אלא במנהלים מנוסים שתפקידם לבנות צוותי AI, כדי שאלה יבחנו שילוב של בינה מלאכותית בפיתוח התוכנה, בתהליכי העבודה, בניהול המשימות ובשאר התהליכים הארגוניים. אלה עובדים שמכירים היטב את שלל המודלים הקיימים ואת היישומים האפשריים ומסוגלים לשדרג ארגונים לעידן ה־AI.

במקרה זה, מדובר בתפקידים ניהוליים עם שכר ממוצע שנע בין 60 ל־80 אלף שקל בחודש, שלעיתים מתלווה אליו מענק חתימה בן מאות אלפי שקלים. "הסיבה שארגונים רבים מוכנים לשלם כל כך הרבה כסף בשביל מנהלים כאלה היא שהמעסיקים מבינים שצוות שכזה יהפוך את המוצר שלהם ליעיל בטווח הרחוק, הוא יחסוך בכוח אדם ויאפשר לפתח על גביו מוצרים נוספים", אומרת וקס.

בשלב זה, אין בישראל מהנדסים ששווים מאות מיליוני דולרים בתחום, כיוון שאין בנמצא מהנדסים שעוסקים בפיתוח מודלי שפה מאפס, למעט אולי מספר חד ספרתי ומצומצם של עובדים ב־AI21 של פרופ' אמנון שעשוע, חטיבת התוכנה של אנבידיה או המשרד החדש של הסטארט־אפ SSI בישראל, שאיליה סוצקבר יוצא OpenAI הוא בין מייסדיו. אלה מהנדסים שעובדים ישירות מול מחשבי על או אשכולות מעבדים גרפיים משמעותיים, משאבים נדירים בישראל.

"ייתכן שמדובר בפערים זמניים בשל המחסור שיש במהנדסי AI ביחס לביקוש, וככל שעובדים יתנסו בתחום השכר יירד - אבל בינתיים המצב הפוך. יש לא מעט מקומות עבודה שמגיעים ואומרים לי שעל אף שגבול השכר העליון שלהם הוא 40 אלף שקל בחודש, הם החליטו לבטל את ההגבלה הזאת לטובת גיוס בעלי ניסיון ב־AI", אומרת וקס.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap

נעילה מעורבת בוול סטריט על רקע דיווח שטראמפ דוחף למכסים של 15% על האיחוד האירופי

דאו ג'ונס איבד כ-0.3% בעוד נאסד"ק רשם עלייה קלה ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● מניית נטפליקס צללה על רקע דוח רבעוני טוב, שהעלה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני

נתניהו ומשפחות החטופים בבלייר האוס. ייאוש היה תלוי בחדר / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

"המלחמה המיותרת" והמלחמה הבלתי מסתיימת

מה יכולת העמידה של חברה חופשית במלחמת דמים ארוכה? הבריטים עמדו ב-1916 ב-57 אלף הרוגים ביום אחד ● לא כל חברה מסוגלת. לפעמים החמצן מתחיל לאזול

עסקאות השבוע / צילום: מורן לוי

עם פוטנציאל להתחדשות: כמה שילמו משקיעים על דירת 3 חדרים באור יהודה?

בדרום אור יהודה, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 50 מ"ר, בקומה רביעית בבניין ללא מעלית תמורת 1.6 מיליון שקל ● בשכונות הדרומיות של אור יהודה מקודמת תוכנית פינוי־בינוי ● הקונים הם זוג צעיר שרכש את הדירה להשקעה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

למרות ההתפטרות - הנוסחה שתשאיר את משה גפני כאיש החזק בוועדת הכספים

דגל התורה אמנם פרשה מהממשלה וח"כ גפני נאלץ לפנות את כיסא יו"ר ועדת הכספים ואולם בדיונים על מתווה הפיצויים של "עם כלביא", הוא המשיך לשבת בראש הוועדה ● זאת מאחר וכחבר ועדה באפשרותו לשמש כממלא המקום של יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ אופיר כץ

גל קרובינר, שבתאי אדלרסברג, בני אפשטיין / צילום: יח''צ פאגאיה, תמר מצפי, יח''צ

הישראלית שזינקה במעל 30% ביומיים בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● פאגאיה זינקה בכ-32%, אחרי שפרסמה תוצאות ראשוניות חיוביות מדוחות הרבעון השני ● אודיוקודס עלתה גם היא בשיעור דו־ספרתי, במחזור מסחר עצום ● ורדקום קפצה, כשברקע קיבלה המלצה באתר המשקיעים Simply Wall Street

השופט נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

בג"ץ: הדחת היועמ"שית בהרב-מיארה לא תיכנס לתוקף באופן מיידי

שופט העליון נעם סולברג קובע כי יש לאפשר זמן לביקורת שיפוטית על ההחלטה הצפויה של הממשלה לגבי הדחת היועמ"שית, בין היתר בהתחשב ב"סיכויי העתירה הלכאוריים" ● בדיקת גלובס מעלה כי נכון לשעה זו - הדחתה של בהרב-מיארה אינה מצויה על סדר היום בישיבת הממשלה ביום ראשון

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

מי תישאר בחוץ? המרוץ להקמת תחנות כוח מוגבל על ידי הממשלה ורשות החשמל

לאחר שפסלה אותן בעבר, הממשלה תדון מחדש בהקמת תחנות הכוח OPC וריינדיר ● ואולם, מכסה שקבעה רשות החשמל מאפשרת להקים רק אחת מהן, בשל העלות הגבוהה למדינה ● מנגד, יש מי שטוען: התחרות שצפויה להיווצר עם כניסתן לשוק תחסוך לציבור הרבה יותר

באר שבע. תושבי הדרום ימשיכו למדוד מרחק מגוש דן / צילום: Shutterstock

שקיעתה של באר שבע: מה נשאר מההבטחה לחצי מיליון תושבים בעוד שנה וחצי

בעוד אופקים בתנופת בנייה ובמדד היתרי הבנייה מתחילת 2024 היא במקום השלישי בארץ, באר שבע ויתרה דה פקטו על מעמדה כמטרופולין האזורית ● לפני עשור הבטיחו בבירת הנגב "עיר של חצי מיליון איש עד 2027". זה כבר לא יקרה

צילום מסך מהאינסטגרם

מנכ"ל Astronomer שנתפס ברומן עם עובדת החברה - הושעה מתפקידו

מנכ"ל חברת ההייטק Astronomer הושעה מתפקידו לאחר שנתפס ברומן לכאורה עם מנהלת משאבי האנוש בחברה שלו ● החברה פרסמה כי פתחה בחקירה רשמית ומינתה את המייסד השותף למנכ"ל

דונלד טראמפ ואילון מאסק / איור: Shutterstock

יחסי טראמפ-מאסק: האם יבוטלו החוזים בין SpaceX לממשל האמריקאי?

המתיחות בין טראמפ למאסק איימה על הסכמים בשווי מיליארדי דולרים בין SpaceX לממשל האמריקאי ● בממשל בחנו לאחרונה את ביטול החוזים של החברה, אך יועציו של טראמפ קבעו כי רובם חיוניים, כך עפ"י דיווח בוול סטריט ג'ורנל

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

מימון ישיר מתייעלת; תצמצם 12% ממשרות עובדי האשראי לרכב

מימון ישיר מודיעה הבוקר על יישום תוכנית התייעלות ממוקדת במגזר הלוואות הרכב שתוביל לצמצום במצבת המשרות במגזר הלוואות הרכב ● לפי ההערכות, צמצום לפי השיעור המדובר, משמעותו פיטורי כ-90 עובדים ● החיסכון השנתי הצפוי מהמהלך מוערך על ידי החברה בכ-40 מיליון שקל

צילום מסך מהאינסטגרם

התפטר המנכ״ל שנתפס מחובק בהופעה של קולדפליי

אנדי ביירון הודיע על התפטרותו, כך הודיעה חברת Astronomer ● החיבוק והתגובה המגושמת בין ביירון לסמנכ״לית משאבי האנוש של החברה הפכו ויראליים בסוף השבוע והובילו להשעייתו של המנכ״ל וכעת להתפטרותו ● במקביל נפוצו ברשת טענות על היותו בוס כוחני ורעיל

צילום מסך מהאינסטגרם

הרומן שנתפס בעדשת המצלמה ואיך עברנו מרכילות לשמחה לאיד

הסרטון שבו נצפו מנכ״ל חברת הייטק אמריקאית מחבק את סמנכ״לית משאבי האנוש בהופעה של קולדפליי לא מפסיק לספק כותרות ● האם הרכילות לבדה הפכה אותו לכה ויראלי? הצצה לכמה מהדיונים הסוערים ברשת

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

המניה שקפצה ביום המסחר הראשון בבורסה, והאנליסט שמאמין: "תכפיל את הונה"

דלק נכסים פתחה את יום המסחר הראשון של בבורסה המקומית בעליות של 8.4% ● ההנפקה הושלמה לאחר שבתחילת השנה כיוונה לשווי של מיליארד שקל, אך בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים ● האם המגמה החיובית במניה תימשך?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה אי יווני הוא הקרוב ביותר לישראל?

מה השם העברי לטיסות לואו קוסט, כיצד נקרא המטבע של אוקראינה, ובמה עוסקים אורניתולוגים? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

אקזיט של 160 מיליון דולר על כבל ימי. האנשים שמאחורי העסקה המפתיעה של השבוע

לאחר שחתמה על מזכר הבנות למכירת החברה הבולטת בפורטפוליו שלה, קרן אלומה נערכת לבצע השקעות חדשות בתחומי התקשורת, אנרגיה והסביבה ● בכירי הקרן מסבירים מדוע להערכתם תחום התשתיות ימשיך לצמוח, למה ישראל היא המקום המתאים לחיבור התקשורת בין אירופה ואסיה, ומה הכביד על מחיר המניה מאז ההנפקה

טאן. לא הצליח לשכנע את גלסינגר (למטה) לבצע חריש עמוק יותר בתרבות הארגונית / צילום: Reuters, Andrej Sokolow/dpa via Reuters Connect

מה עומד מאחורי שקיעתה של המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי

אינטל החלה החודש בצמצום מערך הייצור, זה שעד כה היה שמור לחלוטין, וגם העובדים בארץ משלמים את המחיר ● המפעל בקריית גת צפוי לפטר מאות מהם, בשעה שהמתחרה אנבידיה הולכת לתפוס את המקום כמעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי ● בינתיים יש מי שבטוח שהמדינה השקיעה בפרויקט הזה הרבה יותר מדי: "סבסוד מפעלים בלי אסטרטגיה הוא טעות"

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

ממה באמת חוששים עובדי כללית עד כדי כך שהחליטו להשבית את הקופה?

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"