גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב שמציג ביצועים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומחיר יקר מאוד

קאדילק הוא מותג שמקושר למנועי בנזין גדולים, אבל הקרוס–אובר החשמלי הראשון שלו בישראל עומד בכבוד במטלה ● הביצועים מרשימים ותא הנוסעים מרווח ונוח. המחיר, מצד שני, הוא אתגר לא פשוט

קאדילק ליריק / צילום: יח''צ
קאדילק ליריק / צילום: יח''צ

החודש השלים ממשל טראמפ מהלך נוסף במסע ההכחדה של שוק הרכב החשמלי בארה"ב. במסגרת הצעת החוק שאושרה בסנאט נקבע כי בסוף ספטמבר תבוטל הטבת המס הפדרלית בגובה 7,500 דולר לרוכשי כלי רכב חשמליים חדשים, שהייתה אמורה להיות בתוקף עד 2032.

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל
מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

עוד לפני כן עצר הממשל את התקצוב הפדרלי להקמת רשת תחנות טעינה ציבוריות, ואף ביטל את המנדט שניתן למדינת קליפורניה לקבוע לעצמה רגולציית רכב סביבתית מחמירה.

יצרני הרכב האמריקאים מתייחסים לתפנית החדה במדיניות הממשל ברגשות מעורבים. מצד אחד הם יוכלו כעת להמשיך לייצר ולפתח ללא הגבלה רכבי בנזין גדולים, צמאים ומזהמים, אבל מאוד רווחיים לייצור. מצד שני, רובם נענו בשנים האחרונות לקריאה של ממשל ביידן והשקיעו הון בפיתוח דגמי רכב חשמליים.

"על הגדר" נמצאת כיום גם GM, שבעשור האחרון השקיעה מיליארדים בתוכנית הרכב החשמלי שלה, ובאופן ספציפי בדגמים חשמליים של מותג הפרימיום קאדילק. הנציג הראשון הוא הקרוס-אובר הגדול Lyriq, שהוצג בשוק האמריקאי ב-2022, ונחת לאחרונה גם בישראל.

עיצוב חיצוני

למרות שהוא כבר בן שלוש, לליריק עדיין יש נוכחות ייחודית ומרשימה. הוא נמתח לאורך של כמעט חמישה מטרים ולרוחב של יותר מ-2 מ', אבל גובהו המתון מעניק לו פרופורציות דינמיות.

החרטום ארוך ואת הרושם מחזק גריל ענק, נוצץ ומסורתי של קדילק, שנועד בעיקר לרושם. את הדרמה משלימים פנסים אנכיים דקיקים ועיטורים מבריקים דמויי ראש חץ.

פרופיל הצד מזכיר סטיישן ארוכה, למעט חישוקי 21 אינץ' בולטים עם צמיגים רחבים, ואילו הזנב קצר יחסית לגוף, ומתכנס לעבר שמשה צרה, שממוסגרת ביחידת תאורה אופקית ענקית. בסך הכול זה עיצוב עתידני, שמדגיש את ממדיו של הרכב וממגנט תשומת לב.

פנים הרכב

המרחב בתא הנוסעים עונה על כל דרישה הגיונית, כפי שניתן לצפות מרכב, שניצב על בסיס גלגלים באורך של כ-3.1 מ', שמיועד לחמישה נוסעים בלבד. המושבים הקדמיים הם במידה קינג-סייז, ויתאימו גם לבעלי מידות חריגות, אם כי היינו מברכים על קצת יותר תמיכה צידית.

מאחור יכולים להתמקם שלושה מבוגרים עם שפע מקום לרגליים. תא המטען יכול לבלוע 793 ליטר, כפול כמעט מלא מעט דגמי קרוס-אובר חשמליים בממדים דומים.

לוח התצוגה מעוצב במתכונת דומה לזו של רכבי הבנזין של המותג, עם מסך אופקי גדול וקמור, שממזג בתוכו ברצף את לוח המחוונים ואת מסך המולטימדיה המרכזי. חלק מהפונקציות דורשות חיפוש אינטנסיבי, והתצורה הרוחבית מרשימה פחות משל מסכי הענק האנכיים אצל רבים מהמתחרים.

הנדסת האנוש "היברידית", ולצד התפריטים יש בסביבת הנהג מערך די צפוף של מתגים פיזיים. על הקונסול המרכזי מותקן מתג סיבובי גדול לשליטה ידנית על התפריטים. ביחד עם פיקוד קולי סביר, גם נהגים שמרנים לא יסבלו כאן מחרדת-עתיד.

לעומת זאת, מוט ההילוכים שעל עמוד ההגה מרגיש קצת מגושם, ותפעולו דורש משיכה-סיבוב. תנוחת הישיבה מלפנים גבוהה, נינוחה וצופה למרחוק, אם כי הראות לאחור והצידה-לאחור די מוגבלת, ודורשת שימוש במצלמות ההיקפיות.

איכות הייצור והחומרים מכובדת, עם שימוש נדיב בעור, עץ ומשטחי פלסטיק רכים וטקסטורות עדכניות. אבל חלק מהמתגים עדיין לא מיישרים קו עם התחושה המוצקה והמלוטשת שאפשר למצוא בכלים גרמניים ויפניים בפלח המחיר הזה.

בידוד רעשי החוץ מצוין בכל המהירויות, אך המתלים האקטיביים משחררים לא מעט רעשים בעת מעבר על מהמורות. האבזור התקני מקיף כולל גם שמש נאה ומערכת קול מקצועית.

מנוע וטווח נסיעה

את הליריק אפשר לרכוש בארה"ב גם בתצורה של מנוע אחורי בודד, אבל לישראל הוא מגיע רק בתצורת הנעה שכוללת שני מנועים בהספק 515 כ"ס וסוללה מסיבית בקיבולת 102 קילוואט-שעה, שאמורה לספק טווח של עד 530 ק"מ ב-WLTP.

כבר נסענו בלא מעט חשמליות חזקות יותר, אבל לזכות מהנדסי קדילק ייאמר, שהם הצליחו לשחזר את התחושה של מנועי הבנזין עתירי הצילינדרים שבהם המותג מפורסם. לחיצה בריאה על הדוושה הודפת את הנוסעים באלימות אל גב המושבים.

כצפוי, נהיגה שממצה את הביצועים מקצצת ללא רחם בטווח החשמלי, במיוחד אם מפעילים במלוא העוצמה את מערכת המיזוג (היעילה) כדי לקרר את חלל הנוסעים הגדול. בנהיגה רגועה, תוך שימוש במצב החזק ביותר של אחזור אנרגיית הבלימה, נראה שאפשר לצלוח כ-450 ק"מ בין טעינות. הטעינה, אגב, מהירה הן בעמדות DC ציבוריות והן בטעינה ביתית.

על הכביש

הליריק הוא רכב גדול, ששוקל 2.65 טונות לפני נוסעים ומטען. קוטר הסיבוב הגדול מכתיב לא מעט עבודת ידיים בחניונים ובתמרונים ברחובות צרים, ואילו על כבישים מפותלים וצרים נדרשת מודעות גבוהה למצב הגלגלים והחרטום.

מנגד, אחיזת הכביש של הגלגלים הענקיים מרשימה, ומרסנת היטב את כל הכוח והמומנט החשמלי בעת נסיעה על משטחים חלקלקים. גם נטיית הגוף בפניות הדוקות מתונה יחסית, אם כי חלק מהמתחרים, שמצוידים במתלי אוויר אקטיביים, עושים עבודה טובה יותר.

נוחות הנסיעה טובה על רוב סוגי המשטחים, והיא אולי לא מעניקה את תחושת הריחוף המוכרת של המותג, אבל בהחלט עושה עבודה טובה בנטרול מפגעי האספלט הישראליים.

מחיר

קדילק ליריק החשמלי עולה בישראל 680 אלף שקל לפני מבצעים והנחות. זהו לא מחיר חריג בפלח רכבי הקרוס-אובר החשמליים היוקרתיים, אבל הוא עדיין מאתגר למותג, שלפחות בארץ עדיין אינו מקושר לעולם הרכב החשמלי. אבל מי שרוצה לשבור שגרה, ליהנות מתאוצות מרגשות ולסובב ראשים גם ברחובות ישראל שכבר ראו כמעט הכול, עשוי למצוא צידוק למחיר.

חלק מהמתחרות

ב.מ.וו IX

במחיר של 605-845 אלף שקל הקרוס-אובר מציע עיצוב פנים וחוץ עתידני. שני מנועים בהספק 523 כ"ס מאיצים ל-100 קמ"ש ב-4.6 שניות ומתלי אוויר מספקים נוחות טובה.

ב.מ.וו IX / צילום: יח''צ

אאודי Q8 אי־טרון

קרוס-אובר חשמלי ב־630־662 אלף שקל. צמד מנועים בהספק של 408 כ"ס מאיצים ל-100 קמ"ש ב-5.6 שניות והסוללה מעניקה טווח של עד 508 ק"מ.

אאודי Q8 אי־טרון / צילום: יח''צ

עוד כתבות

משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

למרות ההתפטרות - הנוסחה שתשאיר את משה גפני כאיש החזק בוועדת הכספים

דגל התורה אמנם פרשה מהממשלה וח"כ גפני נאלץ לפנות את כיסא יו"ר ועדת הכספים ואולם בדיונים על מתווה הפיצויים של "עם כלביא", הוא המשיך לשבת בראש הוועדה ● זאת מאחר וכחבר ועדה באפשרותו לשמש כממלא המקום של יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ אופיר כץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה אי יווני הוא הקרוב ביותר לישראל?

מה השם העברי לטיסות לואו קוסט, כיצד נקרא המטבע של אוקראינה, ובמה עוסקים אורניתולוגים? ● הטריוויה השבועית

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

מימון ישיר מתייעלת; תצמצם 12% ממשרות עובדי האשראי לרכב

מימון ישיר מודיעה הבוקר על יישום תוכנית התייעלות ממוקדת במגזר הלוואות הרכב שתוביל לצמצום במצבת המשרות במגזר הלוואות הרכב ● לפי ההערכות, צמצום לפי השיעור המדובר, משמעותו פיטורי כ-90 עובדים ● החיסכון השנתי הצפוי מהמהלך מוערך על ידי החברה בכ-40 מיליון שקל

דונלד טראמפ ואילון מאסק / איור: Shutterstock

יחסי טראמפ-מאסק: האם יבוטלו החוזים בין SpaceX לממשל האמריקאי?

המתיחות בין טראמפ למאסק איימה על הסכמים בשווי מיליארדי דולרים בין SpaceX לממשל האמריקאי ● בממשל בחנו לאחרונה את ביטול החוזים של החברה, אך יועציו של טראמפ קבעו כי רובם חיוניים, כך עפ"י דיווח בוול סטריט ג'ורנל

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

הפקולטה לניהול. כך תשפיעו על הדור ששולט בכוח קנייה של מאות מיליארדי דולרים / צילום: Shutterstock

משנים מהיסוד את המציאות הצרכנית: כך תשפיעו על הדור ששולט בכוח קנייה של מאות מיליארדי דולרים

בני דור ה-Z אינם מסתפקים בצריכת מוצרים, אלא רואים עצמם שותפים ליצירת ערך ומעוניינים להשפיע ● המפתח להצלחה בעידן החדש אינו טמון בעוד קמפיין גלובלי מבריק, אלא באימוץ אסטרטגיה עמוקה ומתמשכת וביכולת לדבר ולהתחבר באופן מקומי ואותנטי ● כך תעשו את זה נכון

צילום מסך מהאינסטגרם

מנכ"ל Astronomer שנתפס ברומן עם עובדת החברה - הושעה מתפקידו

מנכ"ל חברת ההייטק Astronomer הושעה מתפקידו לאחר שנתפס ברומן לכאורה עם מנהלת משאבי האנוש בחברה שלו ● החברה פרסמה כי פתחה בחקירה רשמית ומינתה את המייסד השותף למנכ"ל

באר שבע. תושבי הדרום ימשיכו למדוד מרחק מגוש דן / צילום: Shutterstock

שקיעתה של באר שבע: מה נשאר מההבטחה לחצי מיליון תושבים בעוד שנה וחצי

בעוד אופקים בתנופת בנייה ובמדד היתרי הבנייה מתחילת 2024 היא במקום השלישי בארץ, באר שבע ויתרה דה פקטו על מעמדה כמטרופולין האזורית ● לפני עשור הבטיחו בבירת הנגב "עיר של חצי מיליון איש עד 2027". זה כבר לא יקרה

צילום מסך מהאינסטגרם

התפטר המנכ״ל שנתפס מחובק בהופעה של קולדפליי

אנדי ביירון הודיע על התפטרותו, כך הודיעה חברת Astronomer ● החיבוק והתגובה המגושמת בין ביירון לסמנכ״לית משאבי האנוש של החברה הפכו ויראליים בסוף השבוע והובילו להשעייתו של המנכ״ל וכעת להתפטרותו ● במקביל נפוצו ברשת טענות על היותו בוס כוחני ורעיל

משקאות של קופיקס / צילום: חגית גורן

רמי לוי מציע למחוק את קופיקס מהבורסה ב"מחיר השוק"

רשת רמי לוי שיווק השקמה הגישה הצעת רכש לחלקו של הציבור (23.7%) ברשת בתי הקפה המוזלים קופיקס, זאת במטרה למחוק את החברה מהמסחר בבורסה ● המחיר למניה שמציעה הרשת עומד על 4.45 שקלים, כאשר הפרמיה המוצעת לציבור היא אפסית

השופט נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

בג"ץ: הדחת היועמ"שית בהרב-מיארה לא תיכנס לתוקף באופן מיידי

שופט העליון נעם סולברג קובע כי יש לאפשר זמן לביקורת שיפוטית על ההחלטה הצפויה של הממשלה לגבי הדחת היועמ"שית, בין היתר בהתחשב ב"סיכויי העתירה הלכאוריים" ● בדיקת גלובס מעלה כי נכון לשעה זו - הדחתה של בהרב-מיארה אינה מצויה על סדר היום בישיבת הממשלה ביום ראשון

ארקייד של דונקי קונג. הוליווד מחפשת מלכים / צילום: Shutterstock

הוליווד ממנפת את סופר מריו ודונקי קונג לטובת השורה התחתונה

השבוע יוניברסל ונינטנדו הכריזו על סרט חדש שמבוסס על משחק הוידיאו דונקי קונג ● ההכרזה מסמנת צעד נוסף באימוץ של עולם הקולנוע את דור הגיימינג ● אחרי ההצלחה של "האחים סופר מריו", הוליווד לא רק מעבדת את המשחקים למסך אלא מאמצת את ההיגיון שלהם

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

המניה שקפצה ביום המסחר הראשון בבורסה, והאנליסט שמאמין: "תכפיל את הונה"

דלק נכסים פתחה את יום המסחר הראשון של בבורסה המקומית בעליות של 8.4% ● ההנפקה הושלמה לאחר שבתחילת השנה כיוונה לשווי של מיליארד שקל, אך בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים ● האם המגמה החיובית במניה תימשך?

איליה סוצקבר, פרופ' אמנון שעשוע, שירי וקס / צילום: כדיה לוי, עומר הכהן, עדו לביא

​מענק חתימה של חצי מיליון שקל ומימון שכירות בגינדי: הקרב על הטאלנטים של ה־AI בישראל

המרוץ לגיוס מומחי בינה מלאכותית בישראל מחריף, אך ההיצע נותר מצומצם: רוב הכישרונות בתחום מגיעים מהאקדמיה ללא ניסיון מעשי, או מהתעשייה בלי רקע מחקרי ● הכשרות ייעודיות כמעט לא קיימות, ובניגוד לסייבר - התחום לא נהנה מתשתית הכשרה צבאית ● התוצאה: פער גדל בין הדרישות הגבוהות בשוק לבין כוח האדם הזמין - מה שמקפיץ את המשכורות לגבהים חדשים

"היא מגנה על תל אביב ותגן גם עלינו": המדינה המפתיעה שרוכשת את כיפת ברזל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רומניה בדרך לרכוש את כיפת ברזל; איראן מתכוננת לסבב הסלמה נוסף מול ישראל; בשווייץ שוב מאוכזבים מאלביט; והמשטר בדמשק עומד בפני דילמה קיומית ● כותרות העיתונים בעולם

התחדשות עירונית / צילום: דיויד לוין

הסרבנים שניצחו את הרוב: מה עומד מאחורי ההחלטה המפתיעה בפרויקט נדל"ן בבת ים

המפקח על רישום מקרקעין מצא כי החברה שעימה התקשרו בעלי הדירות לביצוע פרויקט תמ"א 38 הייתה חסרת ניסיון, לא הוכיחה איתנות כלכלית, והפרויקט שתכננה לבצע בבניין כלל סיכון ליציבות הבניין ● מדובר במקרה נדיר של דחיית עתירה נגד בעלי דירות סרבנים

סערה טורקית בים התיכון / עיבוד: ap, Markus Schreiber, Petros Giannakouris

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון

שורת פרויקטים אסטרטגיים שתכננה ישראל עם יוון וקפריסין נבלמה בחסות טורקיה ● על פי ארדואן, הסיבה היא מחלוקת על תפיסת הגבולות הכלכליים במזרח הים התיכון ● ההשלכות: פגיעה ביתירות החשמל והגז של ישראל וסיכון השקעות של עשרות מיליארדים

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

כלא סיידנאיא / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

הסודות של מפעל המוות הסורי נחשפים: "בושה לעולם כולו"

תחת משטרו של בשאר אל-אסד, כלא סיידנאיא הפך למכונת הרג המונים ● העולם ידע על סיידנאיא, אך לא הצליח לעצור את הזוועות שהתרחשו בתוכו ● עדויות חדשות של אסירים לשעבר מספרות על הרעבה, אלימות קיצונית, טקסים שנועדו לשבור אותם פסיכולוגית והרג בעינויים

''ישראל לא ירתה לעבר המפרץ אפילו קליע. איראן כן''. איימן דין על רקע טהרן / צילום: Shutterstock

האזהרה של האיש שהיה סוכן כפול: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"

אחרי שנים רבות בארגון הטרור, איימן דין החל לפקפק באידיאולוגיה הג'יהאדיסטית והפך לסוכן כפול בשירות MI6 ● הוא מבקר בחריפות את חמאס והברית שלו עם איראן ומבהיר שגם עבור מדינות המפרץ - משטר האייתוללות הוא האויב המרכזי ● למרות אירועי השבוע האחרון, הוא מזהה הזדמנות נדירה בסוריה תחת אחמד א־שרע, ומפציר בישראל: "אל תתנו למפלצות גרועות יותר לזחול החוצה"