גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

איציק עוז / צילום: עומר עוז
איציק עוז / צילום: עומר עוז

כשאיציק עוז הקים את סוכנות הביטוח שלו, אגם לידרים, לפני יותר מ-30 שנה, ספק אם הוא חלם שיבוא יום והיא תהפוך אותו למיליארדר. אבל זה מה שקרה השבוע כאשר חברת הביטוח הפניקס רכשה ממנו את יתרת החזקותיו בסוכנות שהקים, תמורת 763 מיליון שקל.

לאחר ניסיון ההנפקה שכשל ב-2021: ויה הישראלית הגישה תשקיף חסוי בוול סטריט
לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

יחד עם מכירות קודמות של מניות הסוכנות, תגמולי עתק שקיבל לאורך השנים כשכר (קרוב ל-140 מיליון שקל), דיבידנדים ומניות חסומות שיקבל כעת בשווי של 32 מיליון שקל, צבר עוז הון של יותר ממיליארד שקל.

עוז משמש בשנים האחרונות כיו"ר הפניקס סוכנויות, חברה המאגדת תחתיה את אגם לידרים וסוכנויות נוספות המשתייכות לקבוצת הביטוח הגדולה בישראל. מכירת המניות שלו בעסקה הנוכחית משקפת שווי אסטרונומי של 4.4 מיליארד שקל להפניקס סוכנויות - יותר מ-15% משווי קבוצת הפניקס כולה.

נשאלת השאלה איך קורה שסוכנות ביטוח, שתפקידה המרכזי הוא לתווך בין הלקוח לגוף שבו הוא חוסך לפנסיה או רוכש ביטוח, מקבלת תג שווי כל כך גבוה. וכל זאת עוד בעידן הדיגיטלי, שבו לכאורה אפשר לעשות הכול בלחיצת כפתור. כן מעניין לבחון ממה נובעת עוצמתם של סוכני הביטוח, עד כמה הרווחיות שלהם חריגה, והאם האקזיט של עוז הוא תופעה חריגה בענף?

בישראל פועלות יותר מאלפיים סוכנויות ביטוח, כשהמגמה של רכישת סוכנויות בידי קבוצות הביטוח הגדולות הואצה בשנים האחרונות. מספרן של העסקאות שנחתמו מאז שנת 2019 עמד על יותר מ-100, ועוד עשרות נמצאות בתהליך.
"השוק חם. יש עשרות עסקאות בכל שנה ומולטי מיליונרים רבים. פשוט לא שומעים על זה", טוען בכיר בשוק.

לדבריו, האקזיט של איציק עוז הרבה פחות יוצא דופן משנדמה לנו. "זה הגיע לעיניים שלך כי זו עסקה מאוד גדולה, והפניקס היא חברה ציבורית. יש עשרות ואולי מאות מולטי-מיליונרים בעולמות הסוכנויות שאתה אפילו לא שמעת עליהם ולא יודע את השמות שלהם, כי אלה חברות פרטיות שלא צריכות לדווח לאף אחד".

איציק עוז / צילום: עומר עוז

שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח, מסכים לגבי מספר העסקאות אך לדבריו הסכומים נמוכים יותר. "יש כל הזמן עסקאות של מכירת תיקי ביטוח בשוק, מדי שנה. האירוע של איציק עוז הוא חריג ורוב סוכני הביטוח לא מגיעים לשוויים כאלה, אבל אין ספק שמכירת התיקים בשוק היא עניין חם היום בעולם הביטוח. העסקאות נסגרות במחירים הרבה יותר גבוהים מבעבר", אומר אייזיק.

כשהוא מדבר על מכירת תיקים בשוק, הכוונה היא בעיקר לסוכני ביטוח שמוכרים את הנכס שצברו לאורך שנות עבודתם - תיקי הלקוחות - לסוכן אחר או לגוף. הרוכש קונה את הלקוחות של אותו סוכן ואת התזרים העתידי של העמלות השוטפות מהם.

"יש סוכנים מבוגרים שאין להם דור המשך, אז הם מחפשים לממש את הנכס ולקבל עליו תמורה מאוד מאוד יפה", מסביר אייזיק. בשאלת הסכומים הוא אומר כי "היום תיק נמכר בפי 3 מהעמלה השנתית שהסוכן מקבל". כך לדוגמה, סוכן שמקבל עמלות של 5 מיליון שקל בשנה מהתיק ימכור את תיק הלקוחות ב-15 מיליון שקל.

תג המחיר לעוז רק מראה עד כמה חברות הביטוח הפכו תלויות בסוכנים, שאחראים ל-70%-80% מתנועת הכספים בין הגופים המוסדיים המנהלים את חסכונות הציבור בישראל (חברות ביטוח ובתי השקעות). סקר של משרד האוצר מצא ששלושה רבעים מהציבור רוכשים חיסכון פנסיוני דרך סוכן ביטוח, ובתחום ביטוחי הבריאות המספרים אף גבוהים יותר.

"עם ישראל לא מבין בפנסיה"

בשוק מוסכם כי עוצמתם של סוכני הביטוח נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור בפיננסים וחיסכון, תחום שמנהל מעל 3 טריליון שקל, ולכן הם פונים לסוכנים שיעשו בשבילם את העבודה.

רו"ח אמיר אייל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי (שהחל לאחרונה לעבוד עם סוכנים לאחר שנמנע מכך בעבר), טוען כי "עם ישראל לא מבין בפנסיה ולכן הולך לסוכנים. סוכני הביטוח נותנים ערך אדיר למשקי הבית, במקום שאף אחד לא עושה את זה. מכאן החשיבות שלהם".

ללינור דויטש, מנכ"לית לובי 99, יש הסבר דומה. בדיון בכנסת היא אמרה כי "מה שקורה זה שאני פונה לסוכן הביטוח שלי ושואלת אותו 'כדאי לי ככה וככה?'. והוא אומר לי, תקשיבי, ואני עושה מה שהוא אומר. בסוף האדם הסביר לא מבין בזה והוא עושה מה שסוכן הביטוח שלו אומר".

גם איתי טמקין, לשעבר סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר באותו דיון כי "תחום הביטוח והחיסכון הפנסיוני הוא לא שוק רגיל. יש בו כשל שוק מובנה של פערי אינפורמציה. זה קיים בכל העולם וזו הסיבה שבכלל קיימות סוכנויות. בסופר אין לך סוכן שאומר לך תקנה קורנפלקס איקס או של חברה אחרת. השוק הזה בנוי בצורה אחרת, עם סוכנים שמסבירים לך מה לעשות, או יועצים שמייעצים לך".

על השאלה למה הלקוחות לא מוותרים על סוכן ועוברים לפעול בדיגיטל, משיב מייסד ומנכ"ל לשעבר של אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות, כי "הערוץ הדיגיטלי מתאים לאנשים מסוימים במקרים ספציפיים. בשנות ה-90 נכנסה לענף 'ביטוח ישיר' וההנחה בשוק הייתה שתוך כמה שנים לא יישארו סוכנים. אבל התחזית לא התממשה.

"הערוץ הדיגיטלי עובד יותר בביטוחי רכב, שכולם חייבים אותם והם מוצר פשוט", הוא אומר עוד לגלובס. "אבל כשמגיעים לנושאים מורכבים יותר, כמו השקעות, פנסיה או ביטוחי בריאות, לא תעשה את זה עבור המשפחה שלך בצורה דיגיטלית בעתיד הנראה לעין. ואני אומר את זה כמי שמכיר את כל הסטארט-אפים בתחום.

"בסוף אתה רואה שאת הסכומים שחברות הביטוח מוציאות על הסוכנים, ביטוח ישיר מוציאה על שיווק ישיר ופרסומות. העלות של שיווק ישיר לא זולה יותר מסוכן".

נראה שהקושי של הציבור להתמודד עם התחום מוביל לתוצאה "שסוכנויות זה עסק רווחי בצורה בלתי פרופורציונלית", קובל גורם בכיר בשוק שמכיר היטב את הפרטים. "הם רושמים שיעורי רווחיות של 25%-30% (רווח לפני מס מההכנסות, נ"א), ולא מדובר על הייטק.

"אם עסק כזה מרוויח כך זה אומר שיש כשל שוק, שהרווחיות בלתי מידתית לחלוטין. כולם מדברים על יוקר המחיה ומאשימים את שופרסל ורמי לוי שמרוויחים 3%-4%, אבל מתעלמים מהרווח המופרז של סוכני הביטוח".

מיהן הסוכנויות הגדולות בענף

בישראל פועלים כמה אלפי סוכני ביטוח (אין הסכמה על המספר המדויק), שחלקם מאוגדים בסוכנות או בית סוכן, וחלקם פועל באופן עצמאי. על פי נתוני רשות שוק ההון, סכום העמלה הכולל שקיבלו הסוכנים והסוכנויות בשנת 2023 עמד על כמעט 11 מיליארד שקל, עם קצב גידול שנתי של 6%.

ההכנסות של הסוכנים נובעות ממספר עמלות עיקריות שהם מקבלים מחברות הביטוח ומבתי ההשקעות: עמלת היקף (על העברת תיק של לקוח), נפרעים (עמלה חודשית) ולפעמים גם יעדי מכירות (ראו מסגרת).

עוד עולה מנתוני רשות שוק ההון ביחס לסוכנויות הביטוח (שמונות כאמור יותר מ-2,000), כי כמחצית מהן מכניסות בין 1 ל-5 מיליון שקל בשנה, ו-14% מעל 5 מיליון שקל. היתר מכניסות פחות ממיליון שקל בשנה.

רוב הסוכנויות הגדולות נשלטות על פי ההערכות על ידי חברות הביטוח (חולשות על כרבע מההכנסות בענף): הפניקס למשל מחזיקה באגם לידרים, שקל, אורן מזרח וקוואליטי; תחת מגדל פועלות מבטח סימון, שגיא יוגב, שחם-אורלן ופלתורס; אצל כלל פועלות תמורה, בטח תורן ודוידוף; תחת הראל מדנס, וריטס, דקלה וידידים; ואצל מנורה מבטחים נמצאות אורות, אליפים וסיני.

סוכנויות עצמאיות גדולות נוספות הן תלפיות (עם 1000 סוכנים), איאון ישראל, גבאי, פרופיט, אמנון גור, קלי, דנר וארבע עונות של בית ההשקעות אי.בי.אי.

לדברי המייסד והמנכ"ל לשעבר עמו דיברנו, "חברות הביטוח רכשו חברות שעוסקות בתחומים שונים. למשל, אגם לידרים ומבטח סימון מטפלות במעסיקים, כלומר חברות גדולות במשק כמו הייטק או שירות המדינה, או ארגונים עם מאות עובדים. במקביל חברות כמו אורן מזרח מטפלות באנשים פרטיים, בעיקר לביטוחי פרט כמו תוכנית חיסכון, גמל להשקעה, רכב או דירה. קוואליטי זה בכלל בית סוכן, כלומר גוף שמרכז הרבה סוכנים פרטיים".

"יש סוכנויות שגדולות יותר מחברות ביטוח, מבחינת היקף הפעילות. למשל, אורן מזרח גדולה יותר מהכשרה", אומר לגלובס נשיא לשכת הסוכנים אייזיק, וממחיש עד כמה חזקים סוכני הביטוח.

שוק בשווי עשרות מיליארדי שקלים

מתוך דוחות חברות הביטוח הגדולות ניתן ללמוד על הרווחיות החריגה בתחום הסוכנויות. בדיקה של שלוש השנים האחרונות מלמדת כי בניגוד לתחומי פעילות אחרים של החברות, תחום הסוכנויות שומר על רמת רווחיות גבוהה ויציבה.

שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח / צילום: יח''צ

כך, אצל הפניקס שיעור הרווחיות בתחום הסוכנויות עומד על 32%-39% מההכנסות. אשתקד רשמה הפניקס סוכנויות רווח של 300 מיליון שקל על מחזור של 939 מיליון שקל. במגדל שיעור הרווחיות של הסוכנויות הוא 24%-28% ובכלל עומד על 21%-22%.

לעומת זאת, בתחומי הפנסיה וביטוחי הבריאות שיעורי הרווחיות של החברות נמוכים בהרבה. כך אצל הפניקס הניב תחום הפנסיה בשנים האחרונות רווחיות של 8%-11% מההכנסות ואילו ביטוחי הבריאות 8%-10%. בחברות הביטוח האחרות שנמנו הרווחיות הייתה לרוב אף נמוכה יותר.

גורם בכיר בשוק מוסיף כי אם נחלק את השווי של עסקת הפניקס-עוז בחלק היחסי של הסוכנות בשוק (על פי ההערכות קרוב ל-10%), נקבל שווי עצום של כמה עשרות מיליארדי שקלים לשוק הסוכנויות בישראל כולו.

אייזיק: "זה נתון מדהים, שאני רואה אותו גם בעסקאות מכירת תיקים בשוק. סוכנים צברו תיק לאורך עשרות שנים עם מחזור הכנסות גדול, ויש לזה שווי משמעותי".

עוד כתבות

השופטת רות רונן והיועמש''ית גלי בהרב מיארה / צילום: ענבל מרמרי, איל יצהר

בג"ץ: נבצרות נתניהו באחריות היועמ"שית; נתערב רק בנסיבות חריגות

שופטת העליון רות רונן קבעה כי בג"ץ לא יתערב בשיקול-דעתה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - אלא אם יוכח חד-משמעית כי רה"מ בנימין נתניהו מפר את הסדר ניגוד העניינים שלו, וכי נפל פגם שיפוטי בטיפול בהפרות אלה

צילום מסך מהאינסטגרם

הרומן שנתפס בעדשת המצלמה ואיך עברנו מרכילות לשמחה לאיד

הסרטון שבו נצפו מנכ״ל חברת הייטק אמריקאית מחבק את סמנכ״לית משאבי האנוש בהופעה של קולדפליי לא מפסיק לספק כותרות ● האם הרכילות לבדה הפכה אותו לכה ויראלי? הצצה לכמה מהדיונים הסוערים ברשת

צילום מסך מהאינסטגרם

מנכ"ל Astronomer שנתפס ברומן עם עובדת החברה - הושעה מתפקידו

מנכ"ל חברת ההייטק Astronomer הושעה מתפקידו לאחר שנתפס ברומן לכאורה עם מנהלת משאבי האנוש בחברה שלו ● החברה פרסמה כי פתחה בחקירה רשמית ומינתה את המייסד השותף למנכ"ל

מירנדה ג'ולי. בין היתר סופרת, יוצרת סרטים זוכי פרסים ומוזיקאית / צילום: Shutterstock

"על ארבע": יצירה נועזת על אישה שרוצה להתבגר מבלי למות מבפנים

מירנדה ג'ולי היא אולי הסופרת האמריקאית הכי מעניינת, בוטה ושנויה במחלוקת שיש כיום על מדף הספרים ● בספרה החדש היא בודקת את הגבולות של אישה שנכנסת לגיל המעבר, ויוצרת חוויית קריאה מרגשת והופכת קרביים

תחנת הכוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה, שלומי אמסלם

מי תישאר בחוץ? המרוץ להקמת תחנות כוח מוגבל על ידי הממשלה ורשות החשמל

לאחר שפסלה אותן בעבר, הממשלה תדון מחדש בהקמת תחנות הכוח OPC וריינדיר ● ואולם, מכסה שקבעה רשות החשמל מאפשרת להקים רק אחת מהן, בשל העלות הגבוהה למדינה ● מנגד, יש מי שטוען: התחרות שצפויה להיווצר עם כניסתן לשוק תחסוך לציבור הרבה יותר

זירת נפילה. ''לא ראוי ששמאי מטעם המדינה יעריך דירות'' / צילום: רשות המיסים

רוצים לקנות דירה עם פוטנציאל פינוי בינוי? הנוסחה שמגלה אם המחיר מוצדק

כיצד מחשבים את שווי הפיצוי בנכסים ישנים עם פוטנציאל התחדשות? הדירות שנפגעו בתקיפת הטילים מאיראן ממחישות את הוויכוח ● ועדה בין־משרדית מגבשת נוסחה למקרים כאלה, אך בשוק מזהירים כי בעלי הדירות עלולים להפסיד כסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה אי יווני הוא הקרוב ביותר לישראל?

מה השם העברי לטיסות לואו קוסט, כיצד נקרא המטבע של אוקראינה, ובמה עוסקים אורניתולוגים? ● הטריוויה השבועית

מערכת פגיון מתוצרת סמארטשוטר / צילום: סמארטשוטר

אירופה, גרמניה וארה"ב: עסקאות נשק חדשות לישראליות

בזמן שגרמניה מקיימת מגעים לרכישה לא שגרתית של צוללת בלתי מאוישת מישראל, המארינס האמריקאי מרחיב את השימוש במערכות הירי החכמות של סמארטשוטר ● רחפנים תוצרת חברה מעומר עושים דרכם ליחידות מיוחדות באירופה ● וגם: איך ברזיל הפכה למעצמת יצוא ביטחוני, ומה גורם להשקעות העולמיות בדיפ־טק לנסוק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בניין קופת חולים כללית רחוב אליהו הנביא 1, באר שבע / צילום: בר - אל

קופ"ח כללית עותרת לבג"ץ נגד משרד הבריאות

קופת החולים הגדולה בישראל עתרה נגד משרד הבריאות בדרישה לבטל את ההחלטה להקים ועדת בדיקה בעניינה ● באחד הסעיפים נחשף כי המנכ"ל היוצא של הכללית, אלי כהן, החזיר בעקבות בירור והמלצה של הדירקטוריון הטבות כספיות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

מנכ״ל אנבידיה מגלה: "אם הייתי סטודנט היום, זה המקצוע שהייתי מתמקד בו"

ג'נסן הואנג מנכ"ל אנבידיה חושף מה היה בוחר ללמוד כיום ולמה לדעתו הגל הבא של הבינה המלאכותית ישנה את חוקי המשחק ● לדבריו: "הגל הבא דורש מאיתנו להבין דברים כמו חוקי הפיזיקה, חיכוך, אינרציה, סיבה ותוצאה"

היצירה ''נארי'' בבית גוברין / צילום: דניאל אסולין

תאווה לעיניים ולפה: שלוש תערוכות מרהיבות ומסעדה טובה לצידן

מיצג של עידן רייכל בבית גוברין, קרמיקה בעכו העתיקה, תערוכה שוברת מוסכמות בירושלים וגם בקלאווה טלה, ריזוטו שרימפס מופלא וכנאפה אגדית ● שלושה מוקדים של אמנות ואוכל טוב לימי הקיץ ● חגית אברון תופרת יום

השופט נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

בג"ץ: הדחת היועמ"שית בהרב-מיארה לא תיכנס לתוקף באופן מיידי

שופט העליון נעם סולברג קובע כי יש לאפשר זמן לביקורת שיפוטית על ההחלטה הצפויה של הממשלה לגבי הדחת היועמ"שית, בין היתר בהתחשב ב"סיכויי העתירה הלכאוריים" ● בדיקת גלובס מעלה כי נכון לשעה זו - הדחתה של בהרב-מיארה אינה מצויה על סדר היום בישיבת הממשלה ביום ראשון

התחדשות עירונית / צילום: דיויד לוין

הסרבנים שניצחו את הרוב: מה עומד מאחורי ההחלטה המפתיעה בפרויקט נדל"ן בבת ים

המפקח על רישום מקרקעין מצא כי החברה שעימה התקשרו בעלי הדירות לביצוע פרויקט תמ"א 38 הייתה חסרת ניסיון, לא הוכיחה איתנות כלכלית, והפרויקט שתכננה לבצע בבניין כלל סיכון ליציבות הבניין ● מדובר במקרה נדיר של דחיית עתירה נגד בעלי דירות סרבנים

סערה טורקית בים התיכון / עיבוד: ap, Markus Schreiber, Petros Giannakouris

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון

שורת פרויקטים אסטרטגיים שתכננה ישראל עם יוון וקפריסין נבלמה בחסות טורקיה ● על פי ארדואן, הסיבה היא מחלוקת על תפיסת הגבולות הכלכליים במזרח הים התיכון ● ההשלכות: פגיעה ביתירות החשמל והגז של ישראל וסיכון השקעות של עשרות מיליארדים

עסקאות השבוע / צילום: מורן לוי

עם פוטנציאל להתחדשות: כמה שילמו משקיעים על דירת 3 חדרים באור יהודה?

בדרום אור יהודה, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 50 מ"ר, בקומה רביעית בבניין ללא מעלית תמורת 1.6 מיליון שקל ● בשכונות הדרומיות של אור יהודה מקודמת תוכנית פינוי־בינוי ● הקונים הם זוג צעיר שרכש את הדירה להשקעה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

תקיפת חיל האוויר בטהרן. הפגיעה ביכולות הגרעין האיראניות קריטית גם לביטחון אירופה / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

ישראל עשתה לאירופה את העבודה המלוכלכת. עכשיו הגיע הזמן לשלם

מהמערכה מול איראן כלכלת ישראל יוצאת חבולה, עם חובות, אינפלציה וריבית גבוהים, בעוד אירופה נהנית מההגנה אך לא נושאת בעול ● ישראל צריכה להציב דרישה ברורה לאיחוד האירופי: להשתתף בעלויות המלחמה, ויותר מזה - בעלויות הביטחון השוטף

מאמצי השיקום של מכון ויצמן / צילום: כפיר זיו

מחצית מהבניינים נפגעו. הנזקים מגיעים ל-2 מיליארד שקל: מכון ויצמן מנסה לקום מההריסות

חודש אחרי שנהרסו 52 מעבדות וניזוקו 60 מבנים במכון ויצמן, גלובס עוקב אחרי מאמצי השיקום שלו ● אנשי המכון מספרים על דגימות נדירות שאבדו ועל הקושי של המדינה להתמודד עם נזק ייחודי למוסד מדעי, אבל גם על אלתורים יצירתיים של חוקרים ורוח אופטימית ● בדרך לגיוס הכספים הנחוצים לשיקום, המכון משנה גם את תדמיתו המסוגרת

כלא סיידנאיא / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

הסודות של מפעל המוות הסורי נחשפים: "בושה לעולם כולו"

תחת משטרו של בשאר אל-אסד, כלא סיידנאיא הפך למכונת הרג המונים ● העולם ידע על סיידנאיא, אך לא הצליח לעצור את הזוועות שהתרחשו בתוכו ● עדויות חדשות של אסירים לשעבר מספרות על הרעבה, אלימות קיצונית, טקסים שנועדו לשבור אותם פסיכולוגית והרג בעינויים

שכונת צל אורנים, קריית טבעון / צילום: בר לביא

השכונה שהוקמה על שטח של קיבוץ לשעבר ומספקת לבעלי הדירות בה רווח של מיליון שקל

שתי דירות שלושה חדרים במרחק של כ־130 מטר זו מזו, נרכשו בשכונת צל אורנים בקריית טבעון, בהפרש של ימים ספורים ● שתי הדירות נקנו בתוכנית מחיר למשתכן לפני שבע שנים, ונמכרו במחיר כפול ממחיר הקנייה

וול סטריט / צילום: ap

נעילה מעורבת בוול סטריט על רקע דיווח שטראמפ דוחף למכסים של 15% על האיחוד האירופי

דאו ג'ונס איבד כ-0.3% בעוד נאסד"ק רשם עלייה קלה ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● מניית נטפליקס צללה על רקע דוח רבעוני טוב, שהעלה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● מחירי מטבעות הקריפטו עולים בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● יצוא המתכות הנדירות של סין זינק ביוני