יש שכר לתשואות: הכוכב של שוק ניהול הגמל מתחילת השנה הוא בית ההשקעות מור, שפתח מבערים בתשואות וכבש גם את צמרת המגייסים בחודש יוני. בחודש החולף העביר מהמתחרים כמעט 1.8 מיליארד שקל, ורשם את החודש הטוב ביותר שלו בהעברות מאז פברואר 2023.
● נגיד בנק ישראל רומז שלא יוריד בקרוב ריבית? "חלק מהאינפלציה דביקה"
● ההנפקה הכי טובה בתל אביב מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים
לשם השוואה - מדובר בסכום הגבוה יותר מכל מה שגייס מור בארבעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית. מתחילת השנה גייס מור 4.6 מיליארד שקל והוא נמצא במקום השני מבין המגייסים השנה בגמל - אחרי בית ההשקעות אנליסט.
בכך רושם לעצמו מור, בניהולם של יוסי ואלי לוי, עוד הישג מרשים כשהוא עוקף בהיקף הכספים המנוהלים בתחום הגמל את קבוצת הביטוח הפניקס, ועולה על חשבונה למקום השלישי כשהוא מנהל כבר 88.5 מיליארד שקל (לעומת 87.8 מיליארד שקל להפניקס שירדה למקום הרביעי). מבחינת התשואות, בסיכום המחצית הראשונה של השנה מור נמצא במקום השני במסלול הכללי בגמל (7.4%) ובמקום הראשון במסלול המנייתי (12.7%).

במקום השני במגייסים ביוני ניצב בית ההשקעות אנליסט. בהיבט התשואות הוא במקום השלישי מתחילת השנה במסלול הכללי, אך במנייתי חולק את התחתית יחד עם ילין לפידות.
למרות שבחודשים האחרונים אנליסט מגלה חולשה בהיקף הגיוסים החודשיים שלו, הגוף בניהולו של איציק שנידובסקי עדיין גייס בחודש יוני 1.2 מיליארד שקל, ומתחילת השנה משקיף על כולם מלמעלה עם גיוסים של 8.3 מיליארד שקל.
במקום השלישי מבין המגייסים נמצא בית ההשקעות מיטב (השני בגודלו בתעשייה, שמנהל 112 מיליארד שקל), עם גיוסים של 701 מיליון שקל ביוני, ומתחילת השנה תופס גם כן את המקום השלישי עם העברות ממתחרים בהיקף 3.8 מיליארד שקל.
מיטב, בניהולו של אילן רביב, לא בולט לחיוב וגם לא לשלילה בנתוני התשואות, הגם שהוא נמצא בחצי התחתון של הטבלה.
ומצמרת המגייסים למי שאיבדו כספים למתחרים: החולשה המתמשכת בתשואות שמציג בשנה האחרונה בית ההשקעות ילין לפידות, מוטה ההשקעות בחו"ל ובמניות טכנולוגיה, ממשיכה לעלות לו ביוקר. בחודש יוני נרשם חודש נוסף של יציאת כספים ממנו למתחרים בשוק הגמל, בסכום של 195 מיליון שקל, החודש הגרוע ביותר של ילין לפידות זה יותר משנתיים.

איבודי כספים ניכרים בחברות הביטוח
יציאת הכספים הזו מעניינת במיוחד, שכן בשנה שעברה בלט בית ההשקעות בראשות דב ילין ויאיר לפידות כאחד משני המגייסים הגדולים ביותר בתעשייה (יותר מ-12 מיליארד שקל). אבל ההסבר די ברור, שכן הוא האחרון בתשואות בקרנות ההשתלמות מתחילת השנה הן במסלול הכללי והן בזה המנייתי (שם הוא אחרון יחד עם אנליסט). עם זאת, מתחילת השנה הוא עדיין נמצא בגיוסים חיוביים של 726 מיליון שקל, בעיקר הודות לשני החודשים הראשונים השנה שבהם עדיין המשיך לגייס סכומים ניכרים.
שלושת הגופים הנוספים שממשיכים לאבד כסף למתחרים הם קודם כל אלטשולר שחם (עדיין הגוף הגדול בתעשיית הגמל שמנהל 130 מיליארד שקל). קצב אובדן הכספים שלו חצה את רף ה-2 מיליארד שקל זה חודש שני ברציפות, עם יציאת כספים של 2.3 מיליארד שקל ביוני, שמסתמן כחודש הגרוע ביותר שלו מאז ינואר 2024. מתחילת השנה איבד בית ההשקעות שמוביל גילעד אלטשולר כבר 9.3 מיליארד שקל.
אלטשולר שחם, גם כן מוטה חזק לחו"ל ובעיקר לטכנולוגיה בארה"ב, כבר לא היה רחוק לפני שנה מלהגיע לאיזון בכניסה ויציאת הכספים, אלא שעוצמת השוק המקומי בשנה האחרונה מול החולשה היחסית של וול סטריט, מציבה אותו במקום השלישי מהסוף בתשואות, והמעמד הזה מחזיר גם את האכזבה מביצועי הגוף בשנים האחרונות. אלטשולר, כזכור, כבר הספיק לאבד בשנים האחרונות למתחרים סכום עצום של יותר מ-100 מיליארד שקל. זה גבוה אף מהנכסים שמנהל הגוף השלישי בגודלו בתעשייה.
יציאת הכספים נמשכת גם אצל כלל ביטוח, שאיבדה 376 מיליון שקל בחודש יוני ו-2.3 מיליארד שקל מתחילת השנה, וזאת למרות שבזכות תשואה חזקה במיוחד בחודש יוני היא כבשה את המקום הראשון מתחילת השנה בתשואות המסלול הכללי (7.7%). כלל, כמו יתר חברות הביטוח, מוטה להשקעה בשוק המניות של תל אביב, שהציג תשואות חזקות במיוחד מתחילת השנה והותיר את מדדי וול סטריט הרחק מאחור.
אליה הצטרפה חברת הראל שרשמה אובדן של 177 מיליון שקל בחודש יוני ושל 1.2 מיליארד שקל מתחילת השנה. במקרה של הראל אין הפתעה משום שהיא השנייה מהסוף בטבלת התשואות של קרנות ההשתלמות.
סיום המלחמה יתמוך בהמשך הראלי?
במבט קדימה, בבתי ההשקעות מביעים אופטימיות ביחס למצב בשווקים, גם לאחר הראלי והשיאים האחרונים בתל אביב ובוול סטריט. "השוק לא זול אבל אני גם לא חושב שהוא יקר, ועדיין יכולות להיות הזדמנויות", אומר חגי אורן, מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה. "הראלי האחרון הביא למחירים גבוהים יחסית במדדי המניות, אולם אנחנו עדיין חושבים שיש פה הזדמנויות. אנחנו בפתחה של תקופה שבה כנראה נחזה בהורדות ריבית בעולם, ובישראל יש פוטנציאל מאוד גבוה לתרחיש הסדרים והתפתחויות במישור הגיאופוליטי. אם אלו יובילו להרחבה של הסכמי אברהם וליצירת שיתופי פעולה אזוריים, זה יגדיל גם השקעות מצד משקיעים זרים".
לדברים של אורן מתחבר גם ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, שסבור כי "בניגוד לארה"ב, למרות העליות בישראל רמת המכפילים הייתה ועודנה נמוכה יותר. גם נקודת המוצא הייתה יותר זולה, וגם קרו בשוק המקומי דברים מאוד מאוד חיוביים, מאירוע הביפרים ועד המבצע מול איראן. כך שהיו פה באמת סיבות מאוד טובות לרצף העליות. גם אם מסתכלים קדימה על ישראל, עדיין יש פה אינדיקטורים חיוביים דוגמת סיום הלחימה בעזה והשבת החטופים, שאולי יאפשרו גם פתח להרחבת הסכמי אברהם ואף נורמליזציה עם סעודיה".
זאת בעוד ש"בארה"ב אנו מדברים על סיפור אחר לגמרי. ראשית, השווקים היו מתוחים יותר מבחינת המכפילים, ושנית הסיפור של המכסים שהטיל טראמפ, שהוא עדיין בעיצומו ואפילו מעלה הילוך לאחרונה", מוסיף קלינסקי. "לכן, השוק פה נראה עדיף גם ברמת התמחור וגם ברמת הטריגרים החיוביים שעשויים להתממש".
ואיך ישפיעו המכסים והריביות
אורן ממיטב מביע אופטימיות גם ביחס לאיום המכסים המרחף מעל שוק המניות העולמי. "אני חושב שהאירוע של המכסים, בניגוד לסיבוב הראשון שלו, מתנהל הפעם בצורה קצת יותר מתונה. זאת, מתוך הבנה שפנינו להסדרה ולא למלחמת סחר. לכן אני מעריך שאם הנושא הזה יוסדר, וארה"ב תגיע להסכמים עם המדינות השונות, זה יתרום מאוד ליציבות ולהמשך כניסה של כספים לשוק".
פרט לאלו, גורם נוסף שעשוי לקבוע את כיוון השוק הוא הריבית הגבוהה, אשר אמנם מעיבה על שוק המניות הגלובלי אך עשויה לייצר הזדמנויות אחרות. "גם בבנק ישראל וגם הבנק המרכזי בארה"ב (פד) לא הורידו ריבית, כל אחד מהסיבות שלו. שם זה המכסים, שהפד מחכה לראות מה תהיה ההשפעה שלהם על האינפלציה. בישראל זה הסיפור של ההתאוששות מהמלחמה והביקושים שחוזרים לשוק, למרות השקל החזק", מפרט קלינסקי ממור. "זה אמנם עושה פחות טוב למניות, אבל במקביל מייצר סביבה שמאפשרת לנו להיחשף לשוק החוב, שנמצא עדיין ברמת סיכון נמוכה יותר ומהווה איזו אלטרנטיבה למניות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.