סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות • שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר • חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

פרשת אפשטיין לא נרגעת

פרשה חדשה סביב קשרי הנשיא והמיליארדר ג'פרי אפשטיין מעוררת סערה פוליטית וציבורית בעקבות מסמכים שמשרד המשפטים האמריקאי מסרב לחשוף. במאי התובעת הכללית פאם בונדי הודיעה לטראמפ כי שמו עלה מספר פעמיים במסמכי משרד המשפטים הקשורים לעבריין המין. לפי גורמים בממשל, האזכורים לא מעידים על עבירה אלא נוגעים לקשרים חברתיים עם אפשטיין. משרד המשפטים החליט שלא לחשוף מסמכים נוספים בשל פורנוגרפיית ילדים ומידע אישי של הקורבנות והודיע שאין בהם ראיות המצדיקות חקירה נוספת.

ג'פרי אפשטיין / צילום: Reuters, Sipa USA
 ג'פרי אפשטיין / צילום: Reuters, Sipa USA

טראמפ אמר בתגובה כי הוא תומך בחשיפת המסמכים וכי הידידות שלו עם אפשטיין הסתיימה לפני שהואשם בשורה של עבירות מין ושידול לזנות. ההחלטה עוררה זעם בקרב תומכיו, שהאשימו את הממשל בהסתרת מידע ובבגידה.

בשבוע שעבר, וול סטריט ג'ורנל פרסם מכתב הנושא את שמו של טראמפ שנכלל באלבום יום ההולדת של אפשטיין מתחילת שנות האלפיים, וזאת לפני שהוגש נגדו כתב האישום. בתגובה, טראמפ תבע את כתבי העיתון ואת המו"ל דאו ג'ונס, את חברת האם ניוז ואת המנהלים בטענה כי המכתב "לא קיים".

עוד בסדרהלכל הכתבות

הצג עוד

"התקשורת היא אויבת העם"

כמו בכהונתו הראשונה, שבה כינה את התקשורת "אויבת העם", גם כעת טראמפ ממשיך באותו הקו. יחסו לעיתונאים נותר עוין, תוקפני ובעל פסים אישיים כשהוא לא מהסס ללעוג, להשפיל, להאשים ב"פייק ניוז" או לנקוט בסנקציות נגד כלי תקשורת שלא סיקרו אותו כראות עיניו.

בינואר לדוגמה, טראמפ חתם על צו נשיאותי המחייב את סוכנויות הממשל הפדרלי להשתמש בשם "מפרץ אמריקה" (Gulf of America) במקום "מפרץ מקסיקו" (Gulf of Mexico). סוכנות הידיעות AP סירבה לציית להנחיה והמשיכה להשתמש בשם המקובל.

בתגובה, הממשל הגביל את הגישה של כתבי AP לאירועים רשמיים בבית הלבן, כולל גישה למסיבות עיתונאים בחדר הסגלגל. AP הגישה תביעה לבית המשפט המחוזי בוושינגטון, בטענה שההגבלות פוגעות בזכות לחופש הביטוי לפי התיקון הראשון בחוקה. נכון להיום הנושא עדיין בדיונים משפטיים וגישתם של הכתבים לאירועים נותרה מוגבלת.

בפברואר הנשיא עורר סערה נוספת כאשר השיב לעיתונאית אפגנית ששאלה אותו על תוכניותיו: "זה קול יפהפה ומבטא יפהפה. הבעיה היחידה היא שאני לא מבין מילה ממה שאת אומרת". דבריו נתפסו בעיני רבים כלעג למבטא הזר של העיתונאית ועוררו ביקורת.

מקרה דומה קרה במסיבת עיתונאים עם ראש ממשלת הודו, מודי, כשטראמפ קטע כתב זר שניסה לשאול על פעילות אנטי־הודית בארה"ב: "אני לא מבין מילה ממה שהוא אומר. זה המבטא. קצת קשה לי".

הנשיא "נעלב" מזלנסקי

במהלך פגישה מתוחה בבית הלבן מוקדם יותר השנה, טראמפ כעס שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לא לבש חליפה רשמית, אלא הגיע בלבוש שחור פשוט. לפי דיווחים, הצוות של טראמפ ייעץ לזלנסקי להופיע בלבוש רשמי, אך האחרון סירב, ואמר לעיתונאים: "אלבש חליפה כשהמלחמה תיגמר". טראמפ, שכבר בתחילת הפגישה העיר בהומור עוקצני - "הוא ממש התלבש היום" - ראה בהופעתו של זלנסקי חוסר כבוד והאירוע העיב על המפגש בין השניים.

טראמפ וזלנסקי / צילום: Reuters, Sipa USA
 טראמפ וזלנסקי / צילום: Reuters, Sipa USA

מאוהב לאויב: היחסים עם מאסק

היחסים בין טראמפ לאילון מאסק עברו תהפוכות רבות: בבחירות 2016, מאסק תמך בהילרי קלינטון, התנגד לטראמפ ואף אמר שהאחרון הוא "לא האיש המתאים" לנשיאות.

ציוץ של טראמפ נגד מאסק. ''ביקשתי ממנו לעזוב'' / צילום: צילום מסך
 ציוץ של טראמפ נגד מאסק. ''ביקשתי ממנו לעזוב'' / צילום: צילום מסך

אך בהמשך נרקמה בין השניים ברית פוליטית וכלכלית. מאסק השקיע מאות מיליוני דולרים בקמפיין האחרון של טראמפ ואף מונה לראש גוף ממשלתי חדש בשם DOGE, שנועד לצמצם את הוצאות הממשלה. במהלך כהונתו, הנשיא כינה את מאסק "בחור נהדר", אבל בתוך חודשים ספורים היחסים הידרדרו. מאסק מתח ביקורת חריפה על היוזמות הכלכליות של טראמפ, פרש מהממשל והתעמת איתו בפומבי ברשתות החברתיות.

אך לא כאן הסתיים הסכסוך המתוקשר בין השניים. בעקבות ביטול הטבות המס לרכישת רכבים חשמליים בתקציב החדש של הנשיא, מאסק, הבעלים של טסלה, מתח ביקורת חריפה על המדיניות. בתגובה, טראמפ איים להסיר לחלוטין את התמיכה הפדרלית בטסלה. העימות הוביל לירידה חדה במניית החברה ולפגיעה ברווחיות שלה.