בעוד מספר ימים, תוכנית המכסים האדירה של נשיא ארה"ב אמורה להיכנס לתוקף. ובכל זאת, השמיים לא נופלים והבורסות לא קורסות. איך זה יכול להיות?
בעולם הכלכלי מצביעים על גורם אחד שכבר מספר חודשים נותן זריקת עידוד לשווקים: טאקו. לא מדובר על המאכל המקסיקני הפופולרי, אלא על ראשי תיבות של "Trump Always Chickens Out" ("טראמפ תמיד משתפן"). המונח בא לתאר דפוס לפיו טראמפ מודיע על מכסים כבדים, ואז משהה או מפחית אותם.
אין ספק שמדיניות המכסים של טראמפ תנודתית, אבל איך היא נראית כשמסתכלים על ההתפתחות שלה ממעוף הציפור? רגע לפני שהיא נכנסת לתוקף, ננסה להתחקות אחר הגלגולים שלה: איך היא נראתה כשהיא נולדה, מה נותר ממנה - ואילו קצוות עדיין פתוחים?
קנדה, מקסיקו וסין קודם
כבר בנובמבר 2024, שבועות ספורים לאחר שנבחר לקדנציה שנייה בבית הלבן ועוד לפני שהחל אותה רשמית, טראמפ הצהיר שאחד הצווים הנשיאותיים הראשונים שלו יטיל מכס של 25% על קנדה ומקסיקו - שתי שכנותיה של ארה"ב ושותפות הסחר הגדולות ביותר שלה.
טראמפ נכנס לתפקידו ב־20 בינואר - וב־1 בפברואר הוא כבר מימש את ההבטחה. הוא חתם על צווים נשיאותיים המטילים מכס של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו, למעט מוצרי נפט ואנרגיה מקנדה שזכו למכס מופחת של 10%. יומיים לאחר מכן, טראמפ סיכם עם מנהיגי שתי המדינות על דחייה של המכסים בחודש - כך שהם ייכנסו לתוקף במרץ. ימים ספורים לאחר שהגיע המועד, טראמפ הודיע על עוד דחייה בת כחודש על כמחצית מהייבוא ממקסיקו ו־38% מהייבוא מקנדה. מה קרה אחר כך? הישארו איתנו.
באותו יום שהוצאו צווי המכסים נגד קנדה ומקסיקו, ב־1 בפברואר, טראמפ הטיל מכסים בשיעור של 10% גם על שותפת הסחר השלישית הכי משמעותית של ארה"ב: סין. הדבר הביא להסלמה במלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם: סין הגיבה במכסים משלה, ארה"ב הגיבה לתגובה, וסין הגיבה לתגובה לתגובה. הדינמיקה הזאת הביאה את שתי המדינות לשיעורי מכס מרקיעי שחקים: באפריל, המכס הסיני על ארה"ב הגיע כבר ל־125%, והמכס האמריקאי על סין לשיעור מקסימלי של 245%.

ה"אפס החדש" הולך וגדל
המכסים על שלוש המדינות הללו היו גם הפרומו לתוכניות של טראמפ לעולם הגדול. ב־2 באפריל, בטקס רב רושם בגן הוורדים של הבית הלבן, הנשיא חתם על צו שמטיל מכסים על סחורות מיובאות מלמעלה מ־180 מדינות. את המכסים הללו טראמפ כינה "מכסים הדדיים".
המכסים הגיעו לפעמים לשיעורים של עשרות אחוזים. למשל, על שותפות סחר גדולות של ארה"ב כמו וייטנאם וטייוואן, הוטל מכס של 46% ו־32% בהתאמה. על האיחוד האירופי, שאיתו היקף הסחר של ארה"ב הוא הגדול ביותר, הוטל מכס של 20%. כמו כן, למכסים נקבע שיעור מינימום של 10%, כך שאף מדינה לא זכתה למכס נמוך מזה - ומכס של 10% הפך להיות "האפס החדש".
השווקים נבהלו, ומחירי האג"ח נפלו. התשואה על אג"ח של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים קפצה מ־3.9% ל־4.5% בתוך ארבעה ימים בלבד. מקורבים לטראמפ - בהם בכירי הממשל, גורמים בבית הלבן ואנשי עסקים - הביעו בפניו את החששות מהעליות בתשואות האג"ח.
לפי דיווחים בתקשורת, לדבר הייתה השפעה משמעותית על טראמפ - וב־9 באפריל, שבוע בלבד אחרי ההכרזה החגיגית, הוא הודיע שהוא משהה את כניסת המכסים ב־90 יום (למעט המכסים על סין). 90 הימים האלה הסתיימו ב־8 ביולי. מה קרה אז? נכון, עוד דחייה. הפעם ל־1 באוגוסט - כלומר, יום שישי הבא. עכשיו, אומרים בארה"ב, לא יהיו התגמשויות: "זה דדליין קשיח, כך שהחל מ־1 באוגוסט שיעורי המכס החדש ייכנסו לתוקפם", צוטט שר המסחר הווארד לוטניק.
בשבועות האחרונים טראמפ החל לשלוח מכתבים למדינות עם הודעה על שיעור המכס הצפוי. ברוב המקרים המכס היה דומה לזה שהוכרז ביום השחרור, אבל קנדה ומקסיקו ספגו עליית מכסים ל־35% ו־30% בהתאמה.
וזה לא היה השינוי היחיד. מוקדם יותר השבוע טראמפ הכריז: "יהיה לנו מכס פשוט וישיר שיהיה איפשהו בין 15% ל־50%". נדמה שהמשמעות היא שהמכסים לא יהיו מתחת ל־15%, כך ששיעור המכס המינימלי, "האפס החדש", עלה מ־10% ל־15%.
ההסכמים שכבר נחתמו
יש מדינות שלא המתינו לדקה ה־90 וחתרו להגעה להסכם עוד קודם לכן. ביוני, בריטניה חתמה על הסכם סחר עם ארה"ב שעיגן את המכס בשיעור של 10% על הסחורה הבריטית - וגם איפשר לייצא מבריטניה 100 אלף כלי רכב שייהנו ממכס של 10%, במקום מכס של 25% שהוטל על התעשייה.
השבוע גם באסיה נחתמו הסכמי מכסים. עם יפן, למשל, הוסכם ששיעור המכסים ירד ל־15% מ־25% (כשבמקור שיעור המכס היה אמור לעמוד על 24%), כשהעסקה כוללת גם התחייבות יפנית למימון קרן בשווי 550 מיליארד דולר שתשקיע בפרויקטים בארה"ב. בכך יפן הצטרפה לפיליפינים, וייטנאם ואינדונזיה שכבר הגיעו עם ארה"ב להבנות ברמות כאלה ואחרות.
התפתחויות משמעותיות נרשמו גם מול סין. במאי, שתי המדינות הגיעו להבנות להפחתת המתיחות, וסוכם שבינתיים המכס האמריקאי על סין יעמוד על 30%, והמכס הסיני על ארה"ב על 10%. הצדדים סיכמו לשוב ולבחון את המצב בעוד 90 יום - כלומר, באמצע חודש אוגוסט.
מה עומד על הפרק?
המגעים עם סין עומדים כעת על הפרק, כשבשבוע הבא שר האוצר בסנט אמור לפגוש בשטוקהולם את הסינים לסבב שיחות שלישי בין הצדדים. המטרה, כך נראה, תהיה להאריך את השהיית המכסים ולהעמיק את השיחות.
בשורה חשובה נוספת התקבלה מוקדם יותר השבוע, הפעם מכיוונו של האיחוד האירופי. דיפלומטים של האיחוד מסרו כי האיחוד האירופי וארה"ב מתקרבים להסכם סחר במסגרתו ארה"ב תטיל מכסים של 15% על יבוא אירופי, בדומה להסכם שטראמפ חתם עליו עם יפן.
ומה עם ישראל? לפי שעה, טרם נחתם הסכם שישנה את שיעור המכס שהוטל על ישראל ב"יום השחרור" - 17%. ואולם, המשא ומתן עם ארה"ב מתנהל גם בעיצומם של ימים אלה, וסביר להניח שעד יום שישי יהיו התפתחויות בעניין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.