גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניכוי דמי שכירות בגין דירת מגורים פטורה - כיצד?

ישנן הוצאות שנאסרו במס הכנסה אך מותרות במס שבח

לא מעט אנשי עסקים מנהלים את עסקיהם גם מבית מגוריהם, לאור ההתפתחות הטכנולוגית ולנוכח הפרשי שעות בין הארץ לבין מדינות זרות. מס הכנסה מכיר במציאות זו, ומתיר בניכוי חלק מההוצאות המעורבות הנ"ל, כדוגמת: חלק יחסי של הוצאות החשמל, מיסים עירוניים ודמי אחזקה. חלק ההוצאה העסקית המותר הינו, בד"כ, בהתאם לשימוש היחסי לצרכי העסק.

לגבי הוצאות טלפון, קיימת תקנה הקובעת את הכללים להכרת הוצאות בשל החזקת טלפון במקום מגוריו של נישום. נראה, כי גם תכלית החקיקה, השואפת למסות רווחים כלכליים, עומדת לזכות הנישום (ראו פסקי דין מ.ל. השקעות ואינטרבילדינג).

נציין כי קיימות מגבלות נוספות על התרת ניכויים של דמי שכירות בראי המשכיר. מכשול עיקרי להתרת ניכוי דמי השכירות, כאשר המשכיר זכאי לפטור מהכנסות מדירות מגורים, הינה הצהרת השוכר כי הדירה משמשת למגורים בלבד (להלן הרחבה בנדון), ובמקרה שאין הדבר כך קיימת עליו חובת ניכוי המס במקור מדמי השכירות המשולמים בהתאם לתקנות.

ניתן לחלק את אוכלוסיית המשכירים לשלושה סוגים, עפ"י שלושת מסלולי המיסוי העומדים לפניהם:

(א) "המסלול הרגיל" - אלו שבחרו בסעיף 121 לפקודה, הנישומים בשיעור מס רגיל, בד"כ, בשל ההוצאות הגבוהות (מימון, פחת וכו') הדרושות להפקת ההכנסה מדמי שכירות.

(ב) מסלול 10% מס, על-פי סעיף 122 (א) לפקודת מס הכנסה, המאפשר תשלום מס בשיעור 10% בלבד מההכנסה מדמי שכירות, ללא אפשרות לנכות פחת או הוצאות כלשהן.

(ג) מסלול הפטור ממס - משכירים הפטורים ממס (מוגבל, נכון לשנת 2004, ל-7,390 שקל לחודש) על הכנסת דמי השכירות על-פי הוראת השעה לפטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים.

משכירי הנכסים בשני המסלולים הראשונים זכאים לקבל אישור "פטור מניכוי מס במקור" או "ניכוי מוקטן" ממס הכנסה, והשוכר ינכה מס במקור בהתאם. אולם נדגיש, כי על השוכר לדרוש אישור זה מהמשכיר, אחרת תחול עליו החובה לנכות 35% מדמי השכירות על-פי התקנות, ואם לא יקיים חובה זו - לא יותרו לו הוצאות דמי השכירות ששולמו.

מה דין דמי השכירות ששולמו בגין דירת מגורים המשמשת בחלקה לעסק, למשכירים הפטורים ממס על הכנסתם מדמי השכירות על-פי הוראות השעה לעיל?

בהקשר להמצאת אישור מס במקור, אין הדבר מעשי לגבי אותם משכירים, היות וחלקם אינם מגישים דו"חות שנתיים למס הכנסה, ולכן סביר כי ההוצאה לא תותר בניכוי. יתירה מכך, סעיף 3 להוראות השעה לפטור מדמי שכירות קובע, כי התנאי לפטור הוא רק אם בידי המשכיר מסמך בחתימת ידו של השוכר המאשר כי הדירה משמשת לו למגורים בלבד. נראה, כי סעיף זה מונע ניכוי הוצאת דמי השכירות בידי השוכר.

בהקשר למונח "שימוש למגורים בלבד", מתעוררת השאלה: האם יותרו דמי השכירות ששולמו למשכיר שבחר ב"מסלול 10% מס" בידי שוכר בגין דירה המשמשת גם לצרכי עסק?

לשון סעיף 122(א) לפקודה אינו נוקט במילה "בלבד", ולכן תתכן פרשנות מקלה, כפרשנות דירת מגורים (סעיף 49ב לחוק מיסוי מקרקעין) בכך שדי שרובה משמשת למגורים וחלקה הקטן לעסק, על מנת שתהיה זכאית לפטור במכירה. במקרה זה, יתכן וניתן לנכות הוצאות דמי השכירות ששולמו למשכיר שבחר במסלול זה ושילם 10% בלבד מהכנסתו מדמי שכירות, שאינה מוגבלת בסכום (כזכור)!

השאלה הנוספת המעניינת, בהקשר למסלול מס זה - האם ניתן להוסיף לשווי רכישת דירת המגורים, עפ"י סעיף 47, ההוצאות שלא הותרו (כגון: עלויות מימון; לגבי פחת קיימת הוראה ספציפית בסעיף הנדון), עפ"י סעיף 122(ג) לפקודה?

מלשון הרישא של סעיף 39 לחוק מיסוי מקרקעין (...אם אינן מותרות בניכוי לפי הפקודה), אנו למדים כי יתכן שהתשובה חיובית. כמו כן, יש הסבורים כך גם לאור הלכות מ.ל. השקעות ואינטרבילדינג, כי יש להטיל מס על הרווח הכלכלי בלבד שנבע בעסקת שבח. האם השימוש העסקי בחלק קטן מדירת המגורים עשוי לשלול את מתן הפטור למשכיר במכירה על-פי סעיף 49ב1 לחוק מיסוי מקרקעין?

הפסיקה מרבה לציין, כי יש לפרש את חוק מס שבח על-פי כללי הפרשנות החלים בפרשנות חקיקה כללית, ובהתאם לתכלית החקיקה. בפסק דין בה"פ (ב"ש) 98/4011 קבע הנשיא א. לרון, כי יש לפרש את המונח "מגורים" ככולל גם שימוש וניהול מקצוע חופשי, אם הדבר נעשה ביחד עם המגורים בדירה וכחלק מהם. הנה, כי במכירה הפטור לדירת מגורים ינתן גם אם שימשה לעסק (מיעוטה), ואילו בהשכרה לא כך הדבר. חושבים אנו, כי עידוד עבודה מהבית הוא דבר חיובי.

לבסוף נציין, כי בסעיף 122 לפקודה קיים איסור על ניכוי מספר הוצאות גם למס שבח. משמעות הדבר, כי הוצאות שלא הותרו בחישוב שכ"ד, אך ניכויו לא נאסר לעניין מס שבח, יותרו בניכוי מס שבח לפי מבחן סעיף 47 לחוק. יוצא איפוא, כי מכח סעיף 122 לפקודה מוריד המחוקק את הפחת מעלות הנכס במס שבח (כך שלא יותר כהוצאה), אך מאחר ולא עשה כן עם שאר ההוצאות (מימון לדוגמא), הרי שאלו יותרו בניכוי בעת מכירת הנכס במס שבח.

למסקנה דומה ניתן להגיע גם בהשכרה פטורה. גם כאן יוכל המוכר לדרוש בניכוי בעת מכירה חייבת של הדירה במס שבח (אם מכר דירה נוספת ב-4 שנים) את כל ההוצאות שנאסר ניכויין במס הכנסה, אך לא נאסר ניכויין במס שבח.

* עורך המדור: ד"ר אבי אלתר.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק