זיקת הנאה - לא ע"ח הבעלים

זיקת הנאה הינה זכות קניינית שיש בה כדי להשפיע על מידת ההנאה שעשוי אדם להפיק מקניינו. בעל מקרקעין רשאי להעניק זיקת הנאה לאחר בקניינו, אולם זיקת הנאה "מכח שנים", הנרכשת לאחר 30 שנה, אינה תקפה אם היא שוללת את זכות השימוש מבעלי הקרקע החוקיים

כך לדוגמה, תוגדר זכות הניתנת לפלוני לעבור בשביל בתחומי מגרשו של אלמוני לצורך הגעה לביתו של פלוני כזיקת הנאה. גם זכויות הניתנות לפלוני לחנות את רכבו מעת לעת בתחומי מקרקעין של אלמוני או להניח צנרת של מים, דלק או ביוב בשולי מקרקעין אלה הוכרו בפסיקה כזיקות הנאה.

ככלל, זיקת הנאה יכול שתוענק על-ידי בעל המקרקעין לנהנה יחיד או לקבוצה מוגדרת של בני אדם או אפילו לטובת הציבור כולו, היא קיימת לתקופה בלתי מוגבלת וביטולה מצריך פניה לערכאות ואפשרי רק בתנאים מסוימים הקבועים בחוק.

ברם, זיקת הנאה עשויה להתהוות גם בדרך אחרת, הקרויה בחוק המקרקעין "זיקה מכח השנים". החוק קובע, כי מי שהשתמש בזכות הראויה להוות זיקת הנאה (באופן גלוי לעין וללא התנגדות בעל המקרקעין) במשך תקופה של 30 שנים רצופות, רכש זיקת הנאה והוא זכאי לדרוש את רישומה.

בית משפט השלום בת"א דן באחרונה בנושא מעניין זה במסגרת ת.א 23834/07 גת ענב בע"מ נ' יוסף פילס. התובעת הינה חברה בע"מ שלה זכויות דיירות מוגנת בחלק מבניין המצוי ברח' אילת בתל אביב, ובכלל זאת בשטח פתוח בסמוך לבניין המיועד לשמש כמעבר וסככה. בכתב התביעה שהגישה התובעת נטען על ידה, בין היתר, כי הנתבע פלש לשטחי המעבר והסככה והוא משתמש בהם לאחסון גרוטאות ללא רשות.

הנתבע לעומת זאת טען, כי הוא מחזיק בנכס מאז שנת 1975 מכוח הרשאה שניתנה לו על-ידי מנהלה הקודם של התובעת, ומשחלפו למעלה מ-30 שנה מאז ניתנה הרשאה זו - הרי שיש בידיו זיקת הנאה (מכח השנים) לשימוש במעבר ובסככה. במסגרת טענותיו הודה הנתבע, כי הוא מחזיק באופן בלעדי במעבר ובסככה ושולל בכך את החזקה בשטח זה מידי התובעת.

בפתח דבריו לאחר שמיעת טענות הצדדים, ציין בית המשפט כי תנאי לגיבוש זיקת הנאה מכח השנים הוא שלא תישלל החזקה מבעלי המקרקעין. נקבע, כי משהודה הנתבע שהשימוש הנעשה על-ידו במקרקעין שולל את החזקה מידי התובעת, הרי שחשף בכך את אופייה המהותי של התנהלותו ואת העובדה כי למעשה השתלט באופן חד צדדי ושרירותי (בניגוד לדין) על חלק המקרקעין של התובעת. בכך, נקבע, השמיט הנתבע את הבסיס לטענתו בדבר רכישת זיקת הנאה מכח השנים. בית המשפט הורה על סילוק ידו מהמקרקעין לאלתר.

חשוב להכיר ולדעת כי זיקת הנאה מכח שנים הינה זכות קניינית לכל דבר ועניין, בין אם נרשמה בספרי הרישום ובין אם לא נרשמה, והיא מהווה חריג לכלל לפיו זכות קניינית נרכשת עם רישום הזכות בספרי הרישום.

אין חולק, כי סוגיה זו הינה חשובה ומהותית במיוחד עבור בעלי מקרקעין אשר מבלי להיות מודעים להשלכות מעשיהם, הם מאפשרים לפלוני לעשות שימוש במקרקעין שבבעלותם (אף אם שימוש זה איננו קבוע ומוסדר). בעלי מקרקעין אלה מוטב שידעו, כי במתן זכות השימוש כאמור לתקופה ארוכה בת 30 שנה ויותר מעניקים הם במו ידיהם לפלוני זכות קניינית ממשית מסוג זיקת הנאה במקרקעין.

הכותב הוא שותף במשרד עורכי דין מרום-הלפרט, המתמחה במקרקעין.