גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקלות כבר בגלגלים

קבוצות חדלו לפעול, ספונסרים נטשו, מאות עובדים פוטרו, נהגים נאלצו לקצץ בשכר, רגולציות שנועדו לצמצם בהוצאות הועברו ; עונת הפורמולה 1 שנפתחת היום במלבורן תוציא לדרך ענף שספג מהלומה אדירה מהמשבר הכלכלי. פרארי ומקלארן ייאבקו על אליפות, אבל ביתר הקבוצות ינסו בעיקר לשרוד את העונה הזאת

בעוד שאת רוב הליגות המקצועניות תפס המשבר הכלכלי באמצע העונה, ואת השלכתו עליהן אפשר יהיה לדעת רק בעונת המשחקים הבאה, הפורמולה 1 יצאה היום (א') לדרך אחרי שהמשבר הגדול כבר חולל אצלה שמות. חצי שנה לתוך המשבר הכלכלי העולמי, ענף הספורט המכניס ביותר בעולם, אחד מסימני הקפיטליזם הכי חזקים בספורט, נזרק לתוך מציאות שונה לחלוטין מזו שהיה רגיל אליה. קבוצות חדלו לפעול, ספונסרים החליטו ללכת, נהגים קוצצו בשכר, מאות עובדים פוטרו. ולכל אלו התווספו רגולציות שנועדו לצמצם משמעותית בהוצאות.

היום על המסלול במלבורן שבאוסטרליה קשה היה להרגיש בשינוי. היציעים התמלאו, 20 מכוניות על הגריד נתנו את התחושה שהכל כרגיל. אבל ככל שתתקדם העונה אפשר יהיה לראות את הנזקים שהותיר הצונאמי.

הענף: מרוב עסקנים לא רואים נהגים

אחת המהפכות הגדולות בתולדות הפורמולה 1 עמדה להתרחש העונה, עם שיטת הניקוד החדשה 'המנצח לוקח הכול', לפיה הנהג בעל מספר הניצחונות הרב ביותר יוכתר בתום העונה כאלוף העולם ללא קשר למספר הנקודות שצבר. אלא שברגע האחרון, בשל לחץ עצום, הוחלט להמתין עם השינויים. גם ככה עבר סבב המרוצים היוקרתי בעולם תוך כמה חודשים אין-ספור מהפכות. שילוב של המציאות כלכלית החדשה ורצון כרוני להחזיר את העניין לענף הובילו למצב שלא היה כדוגמתו בעבר, ולכן בתפריט השנה ייושמו עשרות חוקים חדשים ותקנות רגולטוריות. חלו שינויים ברכבים, בצמיגים, בשימוש במנועים, במבחנים. בעונה הבאה מדברים על תקרת תקציב, ושינוי שיטת הניקוד במטרה להחזיר את האקשן.

שתי העונות האחרונות הסתיימו אמנם בדרמות יוצאות דופן ממש על קו הסיום, אך במבט רחב יותר, הרי שרוב המרוצים מוכרעים על ידי האסטרטגיות של הקבוצות ברחבת הטיפולים ולא על המסלול. המיאוס הזה הביא את הרצון לשנות. עניין טוב כשלעצמו. אלא שהבעיה מתחילה כאשר את השינויים הרדיקליים הללו מובילים זקני השבט, שלדעת רבים חצו מזמן כל גבול של טעם טוב, הבעלים ברני אקלסטון ונשיא ה-FIA (התאחדות הספורט המוטורי) מקס מוסלי. אלו נהיו כל כך דומיננטיים שעושים בענף כבשלהם, ללא שום התחשבות בקבוצות. כתגובה, ייסדו בעלי הקבוצות לאחרונה את איגוד קבוצות הפורמולה 1 - FOTA. מאז מתנהל קרב עיקש בין הגופים על הבכורה.

את מאבקי הכוח האלו אפשר היה לראות בחודשים האחרונים. רוב הכותרות סביב הענף היו במישור הפוליטי ולא הספורטיבי. מאבקי הכוח האלו העלימו בעיני רבים את קסם ההתחרות של הפורמולה, והחליפו אותו בטעם מר מדי של פוליטיקה. פתח קטן לאופטימיות היא העובדה כי למרות השליטה הדיקטטורית של הצמד אקלסטון-מוסלי, דווקא תמימות הדעים ששוררת בין הקבוצות מובילה לדמוקרטיזציה בענף. הניצחון הקטן הראשון היה בפארסת שיטת הניקוד החדשה, שהבשורה המפתיעה יצרה סביבה כל כך הרבה הדים שלילים עד שאקלסטון ושות' נאלצו לחזור בהם ושבו לשיטת הניקוד המקורית.

יש לקוות שמהיום באוסטרליה, המיקוד בענף יעבור מהאגו של העסקנים לאגו של הנהגים. כולם הרי מעדיפים את המריבות של פרננדו אלונסו עם כל העולם, מאשר של אקלסטון עם כל שאר העולם.

הקבוצה: המשבר לא הגיע לפרארי

כל הקבוצות ללא יוצא מן הכלל נפגעו במידה זו או אחרת מהמשבר הפיננסי. הקיצוצים, נטישת ספונסרים ואפילו פרישתה של הונדה כבר בדצמבר דווקא הפיחו תקווה חדשה כי בכוחן של החדשות הרעות האלו להיות הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות לענף הזה. אבל נראה כי למרות הרצון לראות את השנים הבאות בסימן של יותר שוויון ותחרותיות, אין מקום אמיתי לתקוות. בוודאי יהיו העונה הפתעות ואפיזודות חולפות של נהגים מזדמנים, אך בראייה רחבה יותר על העונה הארוכה הזאת (מסתיימת ב-1 בנובמבר), כמאמר הקלישאה: החזקים ישרדו.

האשליה שמנסות הקבוצות למכור טרום העונה כי "זו השנה שלנו" תתנפץ מהר. בסופו של דבר, לא ניתן לציין באותה הנשימה את פרארי ומקלארן עם קבוצות כפורס אינדיה וטורו רוסו, בפרט כאשר אלו האחרונות מסתמכות לרוב על מנועיהם הישנים של הקבוצות הגדולות.

למרות רצון לתחרות אמיתית, כמו בכל ענף ספורט שמכבד את עצמו, העונה הזאת כתובה עוד לפני יציאתה לדרך כעונה בה הכל ידוע מראש. רק כישלון קולוסאלי יוצא דופן ימנע מפרארי העשירה ומאחד מנהגיה (קימי רייקונן, פליפה מאסה) את תואר האליפות. גם בסערה הכלכלית הצליחה הקבוצה לשמור את הספונסרים הכבדים קרוב לחזה וגם היצרן פחות או יותר הותיר את התקציב על כנו. במבחני טרום העונה שמרה הקבוצה (כרגיל) על יציבות ואמינות וצמד נהגיה נשמע מרוצה. במצב הנוכחי צריכים האיטלקים לנצל את המומנטום השלילי של מקלארן ורכבה המקרטע, לפחות במבחנים, את העובדה כי רנו איבדה את הספונסר הראשי שלה.

לגבי היתר, מדובר יותר במלחמת הישרדות מאשר בכלל במחשבות על תואר. יצרנים כמו ב.מ.וו וטויוטה, חרף ההצהרות על איתנות כלכלית, יוצאים לעונה מבלי להתחייב במאת האחוזים מה יוליד היום הבא. אצל טויוטה נעשו קיצוצים על גבי קיצוצים בתקציב.

הנהג: אל תהמרו על המילטון

הכי קל ללכת על לואיס המילטון ולומר שאחרי עונה היסטורית וזכייה בגיל 23 בתואר העולמי, הוא יצרף עוד תואר אחד העונה. אבל המציאות של החודשים האחרונים מראה שהמילטון יאכל השנה הרבה קש. הוא מתחיל את העונה הזאת מעמדת נחיתות. התצוגות המאכזבות במבחנים בחודש האחרון שלו ושל עמיתו למקלארן, האקי קובליינן, הצביעו על בעיות קשות ברכב, עד כדי הנמכת ציפיות דרסטית של הקבוצה, לפחות בשלושת המרוצים הראשונים.

בשנתיים האחרונות הקבוצה סיפקה לו רכב ותנאים כמעט מושלמים להצליח, והעונה הוא יצטרך להביא לידי ביטוי יכולות נהיגה כמעט מקסימליות כדי לזכות בתואר. בתחילת העונה הוא יצטרך "להחזיר" למקלארן הרבה שעות עבודה על שיפור הרכב בכל מחיר ולבלות שעות על גבי שעות בסימולטור.

ההנחה היא שתוך מספר שבועות יתחברו הקצוות במקלארן ואז שוב הבמה תישאר שלו ושל צמד נהגי פרארי. השאלה כמה זמן ייקח שהרכב של המילטון יגיע לרמה הרצויה וכמה רחוקים יהיו נהגי פרארי ממנו כשזה יקרה.

לעומת זאת מצמד נהגי פרארי, קימי רייקונן ופיליפה מאסה, הציפיות הרבה יותר מבשמיים. לואיס המילטון כבר עשה את שלו וכמו שאמר "משקולת ענק הוסרה מכתפיי". הלחץ והפוקוס אם כן עברו אל רייקונן ומאסה הלחוצים בין כה וכה. מאסה יודע כי אם ההרמוניה עם הרכב תמשיך וכמות השטויות שלו ושל הקבוצה יפחתו באחוזים בודדים בהשוואה לאשתקד, הרי שהאליפות מובטחת לו. ומנגד הפיני, העצלן והעייף בדרך כלל, כבר מגלה סימני התאוששות מהעונה הרעה שלו אשתקד ואפילו הצהיר, רגע לפני שמנחיתים עליו או במקומו את פרננדו אלונסו, כי ברצונו להשאיר חותם. ולא רק כזה שמנציח אותו ביו-טיוב משתכר ומשתטה.

מאסה מסומן כפייבוריט לזכות בתואר, ואם הרכב ישמור על מידת אמינות ותחרותיות אפילו מינימליסטית, הרי שהאליפות תלויה רק בו.

רוצה לקבל לתיבת המייל שלך את כל העדכונים הכלכליים מהפורמולה 1? הירשם עכשיו בחינם לניוזלטר והתראות ספורט של גלובס

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"