גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הגלימה: הצצה נדירה לחייהם של 6 שופטי עליון בדימוס

ראיונות עם 6 שופטי העליון לשעבר, המתפרסמים בכתב העת "עלי משפט", מאפשרים הצצה נדירה לחיי האנשים שעיצבו את פני המשפט בישראל - אהרן ברק, מאיר שמגר, מישאל חשין, יצחק זמיר, דליה דורנר וצבי טל

יצחק זמיר: "'תפירת תיקים' - השמצה הזויה"

* שופטים מתמחים: מפעם לפעם מורגש בעליון החיסרון של שופט בעל מומחיות בתחום מסוים. חיסרון כזה אי-אפשר לפתור בדרך של מינוי שופטים מומחים בתחומים שונים, אלא באופן חלקי בלבד. ההסבר לכך הוא, ראשית, שהשילוב של כשירות לכהונה בעליון ומומחיות בתחום מבוקש הוא שילוב נדיר. שנית, המספר המוגבל של שופטים בעליון אינו מאפשר להרכיבו על בסיס של התמחות.

* שופטים בדימוס: אסור לשופט בדימוס להביע דעה בנושאים פוליטיים שנויים במחלוקת. גם אין זה ראוי שיביע דעה פומבית בנושאים שאינם מתחום המשפט, משום שאין לו יתרון ומעמדו עשוי להקנות לדעתו משקל שהיא אינה ראויה לו. אולם ראוי וחשוב שיביע דעה בתקשורת בנושאי משפט שעל סדר היום הציבורי, כולל נושאים של שיטת הממשל וטוהר המידות. מדוע להשאיר זירה זאת דווקא לאינטרסנטים או רק לבני אדם אחרים שהידע והניסיון שלהם אינם עולים על אלה של שופט בדימוס?

* דו"חות ציבוריים: מסתבר שלא פעם מקים שר ועדה ציבורית לא כדי להתמודד באופן רציני עם בעיה כואבת אלא כדי להרדים את הבעיה.

* "תפירת תיקים" בפרקליטות: זו השמצה פרועה, הזויה, ללא אחיזה במציאות. ההיפך הוא הנכון. החקירות והאישומים של אנשי ציבור בכירים הם נטל כבד, ולחלוטין לא רצוי, על היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה והם נושאים בו משום שכך מחייב התפקיד. מעבר לכך, מי שמכיר את המציאות במשרד המשפטים יודע גם שאין אפשרות מעשית "לתפור תיקים"... בגלל המעורבות של שוטרים ופרקליטים רבים בתהליך.

* יועמ"ש או שופט: משרת היועץ המשפטי לממשלה קשה יותר (ממשרת שופט בעליון), בעיקר בגלל לחץ העניינים והזמן המתנקזים כולם לאדם אחד, אך גם מאתגרת יותר, משום שההשפעה של היועמ"ש על התנהלות השלטון יכולה להיות רחבה ועמוקה מזו של שופט יחיד. לעומתו בית המשפט מטפל במספר קטן יחסית של מקרים בלתי שגרתיים. אפשר לומר כי היועץ המשפטי עוסק בפיזיולוגיה של השלטון ואילו בית המשפט עוסק בפתולוגיה של השלטון. אפשר גם לומר כי היועץ המשפטי מקדים רפואה למכה, כטיפול מונע, ואילו בית המשפט נותן תרופה למכה.

* תל-אביב: שלושת ילדינו בגרו ועזבו את ירושלים, הם ורבים מאוד מחבריהם, ועברו להתגורר בתל-אביב. לאחרונה, בצער ואפילו בבושה, אשתי ואני הלכנו בעקבותיהם. יש בכך יותר מסיפור אישי. התנועה מירושלים החוצה היא, מבחינה לאומית, אסון.

דליה דורנר: "על הציבור להקיא פוליטיקאים מושחתים"

* שחיתות: הדרך הנכונה להתגבר על השחיתות היא שהציבור יקיא מקרבו את הפוליטיקאים המושחתים בכך שלא יצביע עבורם, אבל אם הפוליטיקאי המושחת נחשב לאדם פיקח ומי שמעמיד אותו לדין נחשב למנוול, התוצאות הן עגומות.

* חוקים: יש לנו עודף חוקים, בעייתנו היא בעיה של ביצוע.

אהרן ברק: "לפעמים אני לא מכיר את עצמי, זה אני?"

* הכל שפיט: מעולם לא אמרתי כי הכל שפיט. יש הרבה במשפט שאיננו שפיט. יש עניינים שבית המשפט לא צריך לעסוק בהם, אף שיש בהם משפט והוא מופר.

* אקטיביזם: יש הרבה שופטים שהם יותר אקטיביסטים ממני בעניינים מסוימים. אצלי יש עקביות, יש קו מסוים של אקטיביזם ועצם קיומו של הקו הזה מעיד על שמרנות.

* הוצאות משפט: הוצאות המשפט הנפסקות בישראל הן מהנמוכות בעולם ואולי הן נמוכות מדי. יש מקום להפריד בין הוצאות הנפסקות כנגד חברות לבין הוצאות הנפסקות לאנשים פרטיים. לכל סוגיית ההוצאות יש היבט חוקתי, כיוון שיש בה פגיעה בקניין ועל כן יש לבדוק אם הן עומדות ב'פיסקת ההגבלה'. זו, אגב, הסיבה שבארה"ב אין הוצאות משפט.

* טעויות: בוודאי שקיימים כמה פסקי דין שהיום הייתי כותב אחרת. מטבע הדברים, עם כל כך הרבה כתיבה שיפוטית נעשות טעויות. אנחנו טועים, מודים בטעויות ומתקנים אותן. ודאי שהיו לי טעויות, אדם שמתמנה לשופט לא נעשה חכם יותר. יש להבין שהתמניתי לשופט בגיל 42, עברו כ-30 שנה, זה אותו שם, אבל זה לא אותו אדם. לא שנעשיתי חכם יותר אלא מיומן יותר, יודע יותר, רואה את הדברים בצורה אחרת. כשאני קורא פסקי דין שכתבתי לפני הרבה שנים, לפעמים אני לא מכיר את עצמי, זה אני? ככה אני באמת?

* נדודי שינה: לעיתים ההכרעות השיפוטיות קשות מאוד. לשלוח אדם לבית סוהר, זה קשה מאוד. לתת צו אימוץ שבו אתה מנתק את הקשר המשפטי בין ההורים הביולוגיים ויוצר קשר משפטי חדש עם ההורים הפסיכולוגיים, זה קשה מאוד. אז ודאי שיש החלטות קשות ולהימנע מהאפקט שלהן על שלוות הנפש שלך זה בלתי אפשרי. במשך השנים אתה מפתח את ההבנה העצמית שאתה פועל במסגרת נורמטיבית מסוימת, ואתה שואל לא 'מה אני כאדם חושב שהוא טוב או לא טוב', אלא האם פעלת במסגרת המערכת הנורמטיבית כפי שמתבקש.

* האישה: אני חושב שההתקדמות של אשתי בשיפוט הייתה הרבה יותר מהירה לולא אני, בניגוד גמור למה שכמה אנשים חושבים.

* במבט קדימה: אני חושב שסיימתי עם העשייה הציבורית. במשך 28 שנים כיהנתי בבית המשפט ועוד 3 שנים כיהנתי כיועץ משפטי לממשלה, סך הכול יותר מ-30 שנה בעין הציבור ובעין הסערה. מספיק. תפיסתי את עצמי היום היא לעבור לפרק אחר בחיים. מלבד פרק האקדמיה, התוכניות הן רבות.

צבי טל: "הליך ההתנתקות היה פשע"

* גיוון מרקם השופטים: בית המשפט העליון לא די מגוון. יש כיסא דתי אחד, כיסא מזרחי אחד וכיסא ערבי אחד, וכל זמן שזה כיסא אחד אפשר לומר שזה עלה תאנה. אני מחפש גיוון רב יותר, כדי שיהיו הרבה עלי תאנה ואז הכסות לכאורה תתבטל.

* ההתנתקות: אני רואה את עניין ההתנתקות ואת חוק פינוי-פיצוי בעין לא טובה. אני חושב שבית המשפט פעל לא כשורה ושהחוק לא בסדר. החוק רחוק מאוד מלפצות אנשים על עמל חייהם ועל רכושם. התנגדתי להליך הזה ואני חושב שזה פשע. תארו לעצמכם מצב שבו הדבר היה נעשה לאוכלוסייה אחרת, נניח לציבור לא יהודי.

מישאל חשין: "יש מקרים שייתכן שהייתי פוסק אחרת"

* נערי האוצר: על הטחת האשמה ב'נערי האוצר' אני מסתכל בעין לא טובה. נכון שהם קובעים בחיי היומיום, אלא שנזכור כי הממשלה ושר האוצר שולטים בפקידים. אינני מוכן לקבל את העמדה שהפקידים שולטים. נכון שיש להם כוח אדיר, אבל האחראי הוא שר האוצר. לאחר מכן הכנסת מעבירה את זה פה אחד לוועדת הכספים, אז מה, גם את זה נערי האוצר עושים? 'נערי האוצר' אלו לא נערים, אלה אנשים רציניים.

* מרקם השופטים: אני מתנגד בכל תוקף לייצוגיות בעליון. למה רוסי לא יושב בבית המשפט? ותימנים? אין סוף לדברים האלה. הפוליטיקאים רוצים להכניס אנשים שחושבים בראש אחד אתם. זה גזר דין מוות למערכת המשפט.

* התייעצויות: השופט הוא פרש בודד גם במובן שהדברים לא נכנסים הביתה, חוץ ממקרים יוצאי דופן במובן האנושי שלהם. אין ספק שאילו ישבתי באותו הרכב שדן בפרשת נחמני, הייתי מדבר עם אשתי על פסק הדין... יש מקרים שקשה לי איתם, שאני מתהפך בגללם בלילות על משכבי. יש מקרים שאני חושב שיכול להיות שהיום הייתי פוסק אחרת, שיש לי קושי איתם עד היום.

* ספרים: שופט חייב לספוג אל קרבו ספרות, שירה, מוזיקה, נופים - זה מעשיר את הנפש. שופט כל הזמן עוסק בצדק וזה מגביל אותו. לפעמים במשך חודשים אני לא קורא ספר. המוח עובד כל הזמן. גם כשאני ישן, גם כשאני מדבר כעת, החצי האחורי של האונה חושב על משהו אחר.

* שופטים מתמחים: אני חושש ממונופוליזציה של מקצועות מסוימים ע"י שופטים מסוימים.

* חברה: קשה עליי המנהג לתלות בכל כיתה תמונות של ראש הממשלה והרמטכ"ל. זה מתאים לסוריה ולמדינות כמותה. זה כאילו פולחן אישיות. נשיא המדינה זה סמל, את זה אני יכול להבין, אבל ראש הממשלה יכול להשתנות מחר.

* על עצמי: אינני חושב שאי-פעם רציתי להיות שופט. בדיעבד אני שמח ומאושר שנעשיתי שופט. אני בכלל רציתי ללמוד הנדסה, לבנות גשרים.

מאיר שמגר: "אין בי חרטה על פסיקות קודמות"

* שופטים מתמחים: בשלום ובמחוזי רצוי בהחלט לקדם מומחיות בתחומים משפטיים מוגדרים. מוכרחים כמובן לעשות רוטציה, כי לא רצוי שבמשך שנים ארוכות שופט יעסוק רק בנושא אחד. (אבל) שופט בעליון צריך להיות ברמה משפטית כזאת, שכל אחד מהנושאים המשפטיים אינם זרים לו. אם זה תחום חדש אז הוא ילמד. יש לו היכולת. בעליון צריכים להיות שופטים שמסוגלים לטפל בכל בעיה משפטית.

* על הבדידות: לא נהוג לשתף את בני המשפחה, גם כשמדובר בשאלות שאינן משפטיות. הבית ובית המשפט הם שני עולמות נפרדים.

* טעויות: אני מוכרח לומר שאין בי חרטה על פסיקות קודמות שכתבתי.

* ג'אז: אני מצדד בכך שלשופט יהיו תחומי התעניינות מחוץ לעבודה, כמו מוזיקה, ספורט, קריאה וכדומה. יש בכך כדי לשמור על תחומי חיים מחוץ למשפט ולמנוע סגירות והתאבנות. אני אוהב את כל סוגי המוזיקה. אני אוהב ג'אז, אבל גם מוזיקה קלאסית.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל