גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסניגוריה הציבורית מתנגדת להצעת התיקון לחוק המעצרים

עפ"י הצעת התיקון שפירסם משרד המשפטים, יצומצם מספר הדיונים המתנהלים בביהמ"ש העליון בענייני מעצר ■ הסניגוריה: "התיקון יפגע בזכויות של נאשמים וחשודים הנמצאים ממילא בעמדת נחיתות בהליך הפלילי"

העומס הרב על בתי המשפט בכל הערכאות והדיון בדרכים לייעל את ההתדיינות המשפטית חרגו כבר מזמן מהתחום הניהולי אל עבר העיסוק בעניינים משפטיים מהותיים. הדיון מתמקד במתח שבין הצורך לייעל את המערכת ולצמצם את ההתדיינויות הפרוצדורליות הרבות, לבין הצורך בשמירה על תקינות ההליכים, ובמקרים מסוימים - גם על זכויות אדם בסיסיות.

זה גם הרציונל העומד בבסיס חוות-הדעת של הסניגוריה הציבורית שהוגשה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים פליליים, רחל גוטליב, ובה מביעה הסניגוריה התנגדות חריפה להצעת התיקון לחוק המעצרים שפירסם משרד המשפטים.

על-פי הצעת החוק, שפורסמה לפני חודשים אחדים ושנוסחה במשרד המשפטים בעקבות דיונים שהתנהלו בוועדה בראשות שופטת העליון מרים נאור, יצומצם מספר הדיונים המתנהלים בבית המשפט העליון בענייני מעצר.

בעליון מתנהלים כיום כ-1,000 דיונים בשנה בענייני הארכות מעצר ו-600 דיונים בעררים על החלטות המחוזי להאריך מעצר. הצעת החוק מבקשת לצמצם את המספרים הללו, כך שערעור שני על הארכת מעצר יהפוך להיות ערעור ברשות, במקום בזכות כיום, וכן להסמיך את שופטי העליון להאריך, בתום תקופת מעצר של 9 חודשים, את המעצר ב-150 ימים נוספים בכל פעם, במקום 90 כיום.

"הסניגוריה הציבורית מתנגדת לתיקונים האמורים וסבורה כי יש להותיר את המצב המשפטי הקיים על כנו", כתב לגוטליב ד"ר יואב ספיר, סגן הסניגורית הציבורית הארצית. "בשם הרצון לייעל את ההליכים ולהפחית את העומס המוטל על בתי המשפט, מועלות הצעות שעיקרן פגיעה בזכויות של נאשמים וחשודים הנמצאים ממילא בעמדת נחיתות בהליך הפלילי".

הרפורמה המשמעותית בדיני המעצרים נעשתה ב-1996, עם חקיקתו של חוק המעצרים החדש, שהותאם למצב החוקתי החדש שלאחר חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. כך מחויבת המשטרה כיום להביא עצור בפני שופט בתוך 24 שעות לכל היותר משעת מעצרו, במקום 48 שעות שנהגו בעבר, וכך הפך הפיקוח השיפוטי על עילות המעצר והצורך בו להדוק יותר.

אלא שלטענת הסניגוריה, מספר המעצרים בישראל לא פחת בעקבות המצב החוקי החדש, אלא דווקא גדל - מ-40 אלף מעצרים בשנת 1998 ל-58 אלף בשנת 2008. גם מספרם של המעצרים עד תום ההליכים גדל במידה ניכרת, הן במספרים מוחלטים והן באחוז מכלל המעצרים.

"לא ניתן להסביר את הגידול הזה בעלייה ברמת הפשיעה", כתב ספיר. "בשנים האחרונות היתה ירידה במספר כתבי האישום המוגשים לבתי המשפט וירידה ברמת הפשיעה".

לדבריו, התיקון לחוק מהווה השלמה עם תופעת מעצרי-היתר, תוך החלשת מנגנון הפיקוח השיפוטי על מעצרים אלה - החלשה שעלולה לגרום לגידול נוסף במספר המעצרים שמבצעת המשטרה.

רוב דיוני המעצר מתקיימים בבתי משפט השלום. עררים על החלטות מעצר מתנהלים אפוא בעיקר בבית המשפט המחוזי. כיום רשאי העצור לערער פעם נוספת לעליון, אלא שעל-פי הצעת החוק ערעור ב"גלגול שני" לעליון יהפוך לערעור ברשות, וזו תינתן רק במקרים מיוחדים.

"מדובר בעצורים שרוב הסיכויים שלעולם לא יוגש נגדם כתב אישום", כותב ספיר. "הליך המעצר הוא הליך לא שלם המבוסס על רסיסי מידע וחשדות. ביטול האפשרות של עצור להגיע לדיון בעליון עלול להביא לאישור מעצרים ביתר קלות על סמך מידע מודיעיני בלבד".

דוגמה מתוקשרת במיוחד לאופן שבו מתנהלים דיוני המעצרים היתה סאגת המעצרים האינסופית של עצורי פרשת הולילנד, שהתרחשה בחודש האחרון, על בסיס כמעט יומיומי, בבית משפט השלום בראשון-לציון, ובעררים שנדונו במחוזי בפתח-תקווה. בדרך-כלל ענייני מעצרים אינם מהווים חלק מהליכי החקירה בעבירות של שחיתות ציבורית וצווארון לבן, ובוודאי לא בתיקים שבהם מעורבים אנשי ציבור.

פרשת הולילנד היא דוגמה יוצאת דופן, ואולי סנונית המבשרת על גישה שונה מצד רשויות האכיפה בעניינים אלה. נכון, לא ניתן היה למצוא עד עתה בין העצורים הרבים איש שראשי התיבות שלו הן א"א, אבל כמה מבעלי בריתו כבר הריחו את ריחו של תא המעצר.

אפשר שהנתון הזה יקבל משקל בהחלטות שיתקבלו בקרב אנשי משרד המשפטים - וגם אצל המחוקקים - בעת הדיונים העקרוניים בסוגיית הפיקוח השיפוטי על מעצרים.

מחלף גנות

האם החלטתה של שופטת להוציא מאולם הדיונים עורך דין, לאחר שזה הפריע למהלך מתן עדות, מהווה עילה לפסול את השופטת מלשבת באותו תיק? התשובה לשאלה זו, אם שואלים את נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, היא שלילית.

בשבוע שעבר החליטה ביניש שלא לפסול את שופטת בית המשפט המחוזי דליה גנות מלנהל את התיק שבמסגרתו תבעו בני משפחתו של עמית מנטין ז"ל, טכנאי בזק שנרצח בשנת 2003 בעת שעבד בבאקה אל-גרבייה.

מדובר בתביעת פיצויים שהוגשה כבר ב-2004, באמצעות המומחית בנזיקין עו"ד ענת גינזבורג, בסך מיליוני שקלים, כנגד שורת גורמים ובהם גם הרשות הפלסטינית והמועצה הפלסטינית, גופים המתגוננים כנתבעים בנזיקין בלא מעט הליכים משפטיים המתנהלים בישראל.

התביעה מכוונת גם נגד גופים אלה, מאחר שנטען כי המחבל שהורשע ברצח מנטין - שאדי מוחמד חוסין ג'ואדרה - הוכשר ביריחו על-ידי אנשי הרשות הפלסטינית, הנושאים באחריות לפיגוע.

ביולי 2009 נשמעה בבית המשפט המחוזי עדותו של ג'ואדרה במסגרת תביעת הנזיקין. הוא הובא להעיד במסגרת עדות מוקדמת, בשל החשש שעמד באותה עת כי ג'ואדרה ישוחרר במסגרת עסקת השבויים הכוללת את החזרתו של גלעד שליט לישראל.

את שהתרחש במהלך מתן העדות תיארה גנות בהחלטתה לדחות את הבקשה שהוגשה לה לפסול את עצמה. "מיד עם תחילת הדיון החל אחד מבאי-כוח המבקשות שישב על ספסלי הקהל, עו"ד פארס מילחם, להפריע בקולניות למהלך עדות המחבל".

מילחם ביקש לתקן כביכול טעויות של המתורגמנית בתרגום דבריו של המחבל, ולטענת השופטת "התפרץ לדברי העד בצעקות רמות והפריע באופן שיטתי לניהול הדיון.

"עורך הדין התעלם מהערות בית המשפט, והמשיך לקרוא בקולניות, בחוצפה ובהתגרות בלתי נסבלת", כתבה גנות. "היה ברור כי הוא אינו מרוצה מתשובות העד, והתחושה היתה כי הוא מנסה למעשה להנחותו במתן תשובותיו". משלא נרגע עורך הדין, כתבה גנות, לא נותרה לה ברירה אלא להוציאו מהאולם.

"יש יסוד לחשש כי בית המשפט לא היה מוציא מן האולם את עורך הדין", נכתב בבקשה לפסול את גנות, "אלמלא היה עורך הדין ערבי ואלמלא ייצג את הרשות הפלסטינית".

הבקשה הוגשה לאחר שקודם לכן הגישו עורכי הדין תלונה נגד גנות גם לנציב התלונות על שופטים, אליעזר גולדברג, ואולם תלונה זו נדחתה. התובעים התנגדו בתוקף לפסילת השופטת, וטענו כי זהו "ניסיון סרק נוסף של הרשות הפלסטינית לגרום לעיכוב בשמיעת ההוכחות בתביעה. התרגילים הלולייניים שלה צלחו עד כה וגרמו לכך שתביעה, שהוגשה בינואר 2004, נמצאת רק בתחילת שמיעת ההוכחות".

גנות דחתה את הבקשה לפסול את עצמה. "הוצאת עורך דין מאולם בית המשפט נעשית במקרים חריגים", כתבה בהחלטתה, "הוצאתו של עו"ד מילחם מהאולם בשעת דיון נעשתה עקב התנהלותו הפסולה והחמורה, שלא איפשרה פשוטו כמשמעו את ניהול הדיון".

את הטענה כי הוציאה את עורך הדין בשל מוצאו הערבי דחתה גנות "בשאט-נפש. טוב היו עושות המבקשות אילו נמנעו מאמירה אומללה זו, שכל מטרתה הינה הלהטת היצרים ותו לא. השימוש בשד העדתי, תוך הדגשת מוצאו הערבי של עו"ד מילחם, בא לעולם כדי לשרת את מטרותיה הפסולות של הרשות הפלסטינית".

הרשות עירערה, הפעם באמצעות עו"ד יוסי ארנון, לבית המשפט העליון על החלטתה של גנות שלא לפסול את עצמה. אלא שגם בעיני ביניש, עצם הוצאתו של עורך הדין מהאולם איננה יוצרת חשש ממשי למשוא-פנים מצד השופטת.

"את הטענה כי הוצאתו של עורך הדין מהאולם נעשתה לאור מוצאו ובשל אג'נדה מסוימת שנוקט בית המשפט, יש לגנות מכל וכל ולדחותה כחסרת בסיס", היא כתבה. "העובדה כי בדיון נקודתי נקט בית המשפט בצעד כה חריג כלפי בא-כח אחד הצדדים אין משמעה כי נפגעה יכולתו לנהל את ההליך שלפניו ללא משוא-פנים".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים