מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס מסמן מטרה: מלחמה באוצר

ד"ר רוני גמזו: "70 אלף חולים במסדרונות זה לא מספיק התייעלות? לא נחתום על תקציב חדש ללא תוספת מיטות אשפוז" ■ ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התפלאנו מאוד לשמוע את דבריו של ד"ר רוני גמזו הצפוי להיכנס לתפקידו בחודש הבא"

מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, ד"ר רוני גמזו, הציג היום (ד') לראשונה את המטרות שהציב לעצמו, כאשר לכל אחת מהן משמעות ברורה: עימות בלתי נמנע מול משרד האוצר. גמזו הצהיר כי הוא ידרוש תוספת מיטות אשפוז לבתי החולים, מקדם דמוגרפי גבוה יותר עבור תקציב קופות החולים, תוספת של חצי מיליארד שקל למרכזי בריאות הנפש, תקציבים לפיתוח ולרכישת מכשור חדש - וכל זה באמצעות "כסף חדש", כלומר לא באמצעות חלוקה פנימית של תקציב המשרד.

את הדרישות שהעלה גמזו העלו גם קודמיו בתפקיד, אולם היום הוא הבהיר כי הוא נחוש לצאת למאבק בלתי מתפשר אם יהיה בכך צורך. "לא נחתום על תקציב הבריאות אם לא נקבל בין היתר תוספת מיטות ומקדם גמוגרפי גבוה יותר", אמר בפתח הכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, שנערך זו השנה ה-11 בים המלח. "כולם אמרו לי שהאוצר לא ייתן. במשך שנים המערכת למדה להסתדר עם עוד התייעלות ועוד התייעלות. צריך להבין שאין דבר כזה מערכת קורסת, כי המערכת מסתדרת. הבעיה היא שזה מגיעה על חשבון החולים ועל חשבון איכות הרפואה. למה האוצר צריך להגיד לי כל שנה להתייעל? 70 אלף חולים במסדרונות זה לא מספיק התייעלות? אני לא מקבל את זה שהאוצר לא נותן".

ד"ר גמזו חשף כי לאחרונה כבר הבינו במשרד האוצר את הכיוון אליו הולך המנכ"ל החדש, ולכן פנו אל מנכ"לי קופות החולים ואיימו עליהם במרומז. "האוצר העביר להם מסר, שאם גמזו מבקש מיטות אז זה יבוא על חשבון הקופות. אז מנהלי הקופות מיד מרימים אלי טלפון ושואלים מה אני עושה". לדבריו, בכל קנה מידה עולמי ארבע קופות החולים בארץ הן מודל של הצלחה, וכי בכוונתו לעמוד לצידן ולהבטיח להן מקורות תקציב ראויים.

לדברי גמזו, האוצר כל כך דבק בעמדתו שלא להוסיף מיטות אשפוז למרות שישראל מפגרת בעניין בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD, עד כדי כך שהם מציעים פתרונות בלתי נתפסים. "הם הציעו להתקין מצלמות אצל חולים כרוניים בבית, העיקר שלא יגיעו לאשפוז".

גמזו הביע התנגדות להצעת האוצר להקים דירקטוריון לכל בית חולים במסגרת תאגוד בתי החולים הממשלתיים, והציע מודל חלופי: הקמת מנהלת או רשות בתוך משרד הבריאות, שתנהל את בתי החולים. "מנכ"ל משרד הבריאות לא צריך לנהל בתי חולים, אני לא צריך את הכוח הזה", אמר גמזו.

יצוין כי מאבקו הצפוי של גמזו במשרד האוצר מתיישר עם הקו שאימץ סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, שהצהיר בעבר כי למשרד האוצר יש כוח רב מדי בניהול מערכת הבריאות. כך למשל, ליצמן דורש כי משרד הבריאות לא יזדקק עוד לאישור האוצר במתן רישיונות להפעלת מכשירי MRI נוספים.

ד"ר גמזו (44) ניהל עד לא מכבר את בית החולים איכילוב במרכז הרפואי ת"א. הוא מומחה לרפואת נשים, מרצה באוניברסיטת ת"א ובעל השכלה נוספת במשפטים ובמנהל עסקים. הוא מחליף בתפקידו את ד"ר איתן חי-עם, שהתפטר לאחר החלטת הממשלה לאמץ את תוכניתו של ליצמן להעתיק את מיקומו המתוכנן של חדר המיון בביה"ח ברזילי בשל הימצאות קברים במקום - החלטה שהתהפכה בינתיים.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התפלאנו מאוד לשמוע את דבריו של ד"ר רוני גמזו הצפוי להיכנס לתפקידו בחודש הבא, המנותקים באופן מוחלט מהמציאות".

"במהלך השנים האחרונות ניתנו למערכת הבריאות תוספות תקציב משמעותיות מאוד - בכל קנה מידה - גם מקומי וגם בינלאומי. כך לדוגמא, ניתנו במהלך 3 השנים האחרונות כ-1.5 מיליארד ש"ח לתוספת טכנולוגיות לסל שירותי הבריאות - דבר המציב את ישראל בראש רשימת המדינות מבחינת היקף סל שירותי הבריאות הניתן לאזרח. חשוב לדעת, שתרופות רבות הנמצאות במימון ציבורי בסל הישראלי אינן נכללות בסלי התרופות של מדינות מפותחות מישראל".

"מעבר לכך, כפי שהתבטא, בין היתר, בתלוש המשכורת של המנכ"ל הנכנס, בעקבות בוררות הרופאים עולה שכרם של הרופאים ב-25%. תוספת שכר זו משקפת סדרי עדיפויות מעוותים של מערכת הבריאות, שברגעי ההכרעה מעדיפה תוספת לשכר הרופאים הבכירים במקום תוספת שירותים לחולים . קל להתלונן על ידו הקפוצה לכאורה של האוצר אחרי שהכיסים של הרופאים התמלאו".