גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למשקיעים אחרים אין ביטוח מהממשלה"

אורבימד האמריקנית, מקרנות הביומד הגדולות בעולם, הצטרפה לפרויקט קרן הביוטק הממשלתית ■ תוך כדי גיוס ההון לקרן, הצוות המקומי אומר בראיון בלעדי ל"גלובס": "המשקיעים יתוגמלו בסוכריות מפתות"

קרנות יוזמה הממשלתית, שהעניקו הטבות למגייסי קרנות הון סיכון בשנות ה-90, היו אחראיות לשגשוג של תעשיית ההיי-טק וההון סיכון המקומית.

עם השקת התוכנית הממשלתית לקרנות הביוטק, התקוות בשוק הישראלי הן להצלחה לא פחותה. עד היום הביוטק המקומי יצר הצלחות בהיקף קטן יחסית לפוטנציאל. תרופות שפיתחו מדענים מישראל, נקנו בשלב מוקדם בידי ענקיות התרופות. ההון סיכון הישראלי השקיע יותר בחברות מכשור רפואי ורק מעט בתרופות. צוואר הבקבוק הפיננסי מנע את נסיקת תעשיית הפארמה הישראלית.

4 קרנות יצאו לדרך

במהלך המשבר החל ניסיון נוסף למימוש הפוטנציאל האבוד, בדרך של גיוס קרנות השקעה בתחום. לפני שלושה חודשים התפרסמו תוצאות המכרז הממשלתי בנושא, לפיו תעניק הממשלה תמיכה לארבעה גופים: קרן OrbiMed האמריקנית, קרן מדיקה, קרן Health Ventures 7 הישראלית בשיתוף עם הקרן האמריקנית Bay City Capital וגוף נוסף שטרם נחשף.

לפי התוכנית, כל קרן תקבל תמיכה של 24 מיליון דולר, אם הצוות המנהל יצליח לגייס עוד 76 מיליון דולר. הממשלה גם תעניק 8 מיליון דולר בונוס לקרן שתצליח לגייס את הסכום הגדול ביותר.

בראיון בלעדי ל"גלובס", חברי צוות הניהול של קרן אורבימד המקומית, אחת הזוכות במכרז, מסבירים תוך כדי גיוס הקרן החדשה, למה הפוטנציאל ענק וכיצד לדעתם כולם ירוויחו.

אורבימד, קרן פרייבט אקוויטי והון סיכון שהוקמה בשנת 1989, היא אחד מגופי ההשקעה המובילים בעולם בתחומי מדעי החיים. היא מנהלת היום כ-5 מיליארד דולר והקרן הגלובלית האחרונה שלה, בהיקף של 570 מיליון דולר, גויסה בחיתום יתר בפברואר השנה.

מגעים עם מוסדיים

בישראל אורבימד השקיעה מאז 2001 בארבע חברות, גיוון אימג'ינג, פרדיקס, סופרדימנשן וגלסיס. לצורך ניהול הקרן המקומית התגבשה קבוצת מנהלים מקומית, שכוללת את נסים דרוויש, שותף בפיטנגו עד לפני כמה חודשים ולשעבר מנכ"ל ומייסד אימפולס דיינמיקס; ענת נשיץ, לשעבר שותפה בחברת הייעוץ מקינזי, שם ניהלה את תחום המיזוגים והרכישות וארז חיימוביץ', לשעבר מנכ"ל נסווקס. להם יסייעו השותפים של אורבימד הגלובלית, ג'ונתן סילברסטין וקרל גורדון. באורבימד מקווים לגייס 100-150 מיליון דולר כבר בשנה הקרובה.

לדברי סילברסטיין, "חשבנו על מהלך זה הרבה זמן וכשהממשלה הודיעה על התוכנית, התחברנו עם אנשים שאנו מכירים שנים רבות והחלטנו ללכת על זה".

* אמנם הצוות מנוסה, אבל הוא מגייס קרן ראשונה בפעם הראשונה. בימים בהם קרנות ותיקות מתקשות לגייס קרנות המשך, אתם חושבים שתצליחו?

נשיץ: "ההכנסות מתרופות לא קטנות בזמני משבר. אנשים ממשיכים לחלות ולכן במידה רבה התחום עמיד בפני משברים, והמשקיעים יודעים את זה".

דרוויש: "לרוב המחלות הקשות לא מצאו תרופה, רק ל-25% מסוגי הסרטן יש פתרונות טיפוליים. לכן זה שוק שימשיך לגדול. בנוסף, בסין ובהודו התבססה שכבת ביניים שמבקשת תרופות מודרניות וזה יוצר גידול בביקוש".

* לאילו משקיעים אתם מכוונים?

"המשקיעים באורבימד הבינלאומית הם משקיעים מוסדיים, הקרן האחרונה גויסה בחיתום יתר. לכן סביר שנפנה למשקיעים דומים. בישראל אנחנו במגעים עם המוסדיים המקומיים והבינלאומיים".

* ומה התגובות?

דרוויש: "התוכנית מתגמלת את המשקיעים בקרן בסוכריות מפתות ואין סיבה שהמוסדיים הישראלים לא ייהנו ממנה. זו הזדמנות לעשות כסף. אנחנו מקבלים תגובות טובות, הקרן והצוות מעניינים את המשקיעים".

נשיץ: "המשקיעים בוודאי לוקחים בחשבון את תעודת הביטוח שהממשלה מעניקה למשקיעים בקרן, שיכולה להגדיל את הרווח שלהם. נעשה את כל מה שאפשר כדי לנצל את ההטבות בתוכנית. למשקיעים בקרנות אחרות אין את תעודת הביטוח של הממשלה על ההשקעה".

* מה גרם לאורבימד להחליט, בימים שבהם תעשיית ההון סיכון המקומית מקרטעת, לגייס קרן חדשה ומקומית?

נשיץ: "כי יש הזדמנות בלתי רגילה. התוכנית הממשלתית יצרה באמת כלי מעולה לניצול הפוטנציאל".

* אורבימד משקיעה בחברות בעיקר בשלבים המאוחרים, בישראל יש בעיקר חברות בשלבים המוקדמים, תתמקדו בחברות צעירות?

חיימוביץ: "נשקיע בחברות בכל השלבים. יש בישראל כ-70 חברות שמצויות בעיצומם של ניסויים קליניים, חלקן ציבוריות. אנחנו מציעים להן תמיכה בכל שלבי הצמיחה, מבחירת הצוות ועד לשלב המימוש".

"התעשייה התחזקה"

* קרנות ההון סיכון התקשו לממש בהצלחה בעשור האחרון, גם בארה"ב. אתם לא חוששים?

סילברסטיין: "אורבימד היא אולי הקרן הגדולה ביותר בתחומה. בנוסף, יש לנו תוצאות מוצלחות, שהן אלה שאפשרו לנו לגייס קרנות גם בשנה שעברה, שהייתה קשה מאוד. אם הממשלה לא הייתה יוצרת את התוכנית, אולי היינו מתלבטים יותר. בכל מקרה זה קשה לגייס כסף בשוק תנודתי שכזה. אני מאמין שהצוות שגיבשנו בסיוע שלנו יביא את המיזם להצלחה".

נשיץ: "הביצועים של אורבימד הם לא במודל של הום-ראן אחד, שמחזיר את הקרן, אלא הצלחות בשיעור שונה ברוב החברות. לאורבימד רמה נמוכה של מחיקות ורוב הקרנות מחזירות את עצמן אחרי חמש שנים. אורבימד השקיעה בכ-100 חברות, 70% מהן נמכרו או הונפקו ולאורבימד היו רווחים".

* יש תחומים שתתמקדו בהם?

נשיץ: "אנחנו מעדיפים לא להיות מוגבלים מראש. ההזדמנות הנכונה מעניינת אותנו. ביו-פארמה, דיאגנוסטיקה, פחות בתחומי השירותים או IT רפואי, אבל לא פוסלים מראש. הכל פתוח".

* ואתם מאמינים שאפשר יהיה לעשות כסף גדול, כלומר ללוות חברות ביוטק עשר שנים עד שהמולקולה תהיה תרופה מכניסה?

חיימוביץ: "יצאו מכאן כמה תרופות בעבר, גם אם בשלב מוקדם בפיתוח. יש כאן גם הנהלה בכירה מנוסה וחסרה רק האינפוזיה של הכסף. לא תמיד נשקיע בחברות בשלבי Seed ונחכה עשור. לפעמים ניכנס בשלבים מאוחרים יותר".

דרוויש: "מישראל יצאו עד היום שש תרופות, שביחד הגיעו בשנת 2009 למכירות של 8 מיליארד דולר. את רוב החברות שפיתחו את התרופות, קנו בשלבים מאוד מוקדמים.

"המדינה פספסה, כי אם היה אפשר להשאיר את החברות בישראל, הרווחים היו עצומים. כיום התעשייה התחזקה, רוב המדענים המשיכו הלאה ומפתחים תרופות חדשות, המדענים בישראל הם מאוד יישומיים. יש חברות מבטיחות, כמו פרוטליקס, רוזטה ואומריקס ויש הצלחות לתעשייה המקומית. זו תעשייה מאוד צעירה ועד היום לא היה מספיק כסף. אנחנו מקווים שזה ישתנה".

* איך תעבדו בישראל?

סילברסטיין: "יהיה חשוב לנו לעבוד עם עוד קרנות מקומיות וזרות. אנחנו מאמינים בסינדיקציה של השקעות. לא נשקיע במוצרים שלא ברור אם הם עובדים או לא. מצד שני, לא נשקיע ברעיונות שיצריכו 300 מיליון דולר לאורך השנים. נבחר מיזמים שהם רעיונות גדולים, אבל שיכולים לתת אינדיקציה מהירה אם הם עובדים או לא".

* אתם צוות שפועל ביחד לראשונה. למה שיזמים או משקיעים יבחרו בכם?

דרוויש: "כי יש לנו ניסיון. עשינו בעבר השקעות ביחד, כל אחד מהמקום שלו. לכולנו ניסיון אופרטיבי. הרצנו ניסויים קליניים, אנחנו רוצים להגיע אל היזמים וליצור אתם קשר ישיר ובלתי אמצעי. לנו יש את הידע ואנחנו מחכים להם שיבואו לדבר".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו