גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפשים בעלי פירמות רואי החשבון כשהם בוחרים שותף?

שיחה עם שותפים בכירים במשרדי רואי החשבון הגדולים מגלה כי הוותק והניסיון לא מספיקים - אלא יש דגש גם על מעורבות, יוזמה ויתרון יחסי ■ וכן - יש גם מסלול ייעודי לשותפות

כמעט בכל תחום, במיוחד בעבור אלה שמוצאים עצמם במקצוע שמאפיין ארגונים גדולים כמו משרדי רואי חשבון, אפשר למצוא לפחות 3 סוגי עובדים: הראשון, מכוון מטרה - רואה את עתידו המקצועי כשותף במשרד ומתנהל בהתאם; השני - מכיר בכישוריו, מעדיף להתמקד בעשייה היומיומית ואינו צופה לגדולות; והשלישי שזורם - אוהב ללכת צעד אחר צעד, ולהתקדם בהתאם לתנאי השטח.

בעבור אלה שמכשירים את הקרקע לעתיד מקצועי עם קריירה של שותף, חשוב לדעת כיצד לכלכל את צעדיהם בבטחה - מדובר בקריירה עם הטבות שכר גבוהות מאוד, תוצאה של האחריות והשעות המרובות שדורש התפקיד.

המעבר מתפקיד מנג'ר - עובד בכיר בפירמות גדולות מביא עמו לשותף קפיצה של בין 50 אלף שקל ל-100 אלף שקל למשכורת השנתית בשנה הראשונה. לפעמים מדובר גם במאות אלפי שקלים, כל עוד השכר תלוי ברווחיות שהשותף מביא לפירמה.

חשוב לזכור, אם כי מדובר במקרים נדירים, כי השותף עלול לספוג ירידה בשכרו, בעקבות ירידה ברווחיות בקבוצה הספציפית שהוא מנהל. אחדים מבין המשרדים פותרים את הבעיה בכך שהם מניחים בצד סכומי כסף שהתקבלו בשנים טובות בפירמה, על מנת לחלקם במקרה שהפירמה סופגת הפסדים.

מה בדיוק מחפשים בעלי הפירמות כשהם בוחרים שותף, או מסמנים שותף עתידי? אולי זה יפתיע רבים, אך ראשי הפירמות עצמם לא תמיד יכולים להגדיר קריטריונים ברורים וחד-משמעיים לבחירת שותף. מסתבר כי במרבית המקרים, האדם הוא זה שקובע.

"אנו שמים דגש לא רק על פרמטרים הקשורים למקצועיות וניסיון, אלא גם על פרמטרים של תרומה לקהילה, מעורבות ויוזמה בפירמה. הקריטריונים מהווים קשת של תכונות, כישורים וביצועים", אומר רו"ח צביקה יחזקאל, שותף בכיר ומשנה לשותף המנהל בפירמת רואי החשבון PwC Israel, שבה מכהנים 49 שותפים.

יחזקאל מזכיר כי בחירת השותפים תלויה גם בתחום ההתמחות. "בעת קבלת ההחלטה על מינוי שותפים בתחומי הייעוץ והמסים, למשל, יכולה הפירמה לזהות פוטנציאל וניסיון מחוץ לתחומי הפירמה, כמו בוגרי מס הכנסה שמגיעים לפירמה ומתקדמים לדרגת מנהל בכיר - הופכים מועמדים טבעיים למינוי לשותפים", אומר יחזקאל.

הכשרה ייעודית

לדברי רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת ראיית החשבון והייעוץDeloitte בריטמן-אלמגור-זהר, שמספר השותפים בה עומד על 70 רואי חשבון, איתור המועמדים הפוטנציאליים לשותפות מתחיל כבר משלבים מוקדמים.

"אנו בונים בעבורם מסלול קריירה ייעודי לשותפות בפירמה, שבמסגרתו שמים דגש על פרמטרים שונים, ובכללם מקצועיות, שירותיות, הבנה והיכרות עם ענפי הפעילות של הלקוחות ויכולות אישיות גבוהות", אומר בירנפלד.

איתור מועמדים לשותפות כבר בשלבים הראשונים לכניסתם לפירמה מאפיין גם את משרד רו"ח BDO זיו-האפט, שבראשו עומדים 44 שותפים.

"אחת המשימות העיקריות שלקחתי על עצמי כשנכנסתי לתפקיד השותף המנהל בפירמה היתה בנייה מתודית של שדרה ניהולית, שתוביל את הפירמה לאורך השנים, תוך שהיא מאתרת את בעלי הפוטנציאל מבין העובדים ומלווה את התפתחותם המקצועית", אומר רו"ח דני מרגלית, מנהל שותף במשרד.

לדבריו, לפני כ-3 שנים הוקם מסלול פנימי בפירמה של עתודה ניהולית, המאתר מדי שנה בין 10 ל-15 עובדים, שעוברים הכשרה מיוחדת של כ-11 חודשים, שלאו דווקא קשורה לתחום ההתמחות המקצועי שלהם - אלא לנושאי שיווק וניהול.

"כיום אנחנו רואים שכמה מבוגרי המחזור הראשון של העתודה נמצאים במסלול מובנה לשותפות", אומר מרגלית.

יציאה מהקיבעון

יתרון בולט שמהווה גם הוא שיקול מרכזי בבחירת שותף הוא תכונה יוצאת דופן לטובה. "ניכרת חדות ניגודים בין השותפים השונים, כי קיימת העדפה לקדם שותף בנושאים שאחרים פחות טובים בו, שבהם הוא מציג יתרון משמעותי, כך שהוא משלים את הפאזל", אומר רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ושותף מנהל בשיף-הזנפרץ ושות', שלה 9 שותפים.

לדבריו, ניתן גם לאבחן תכונות בולטות. "למשל, יש שותף שהוא יותר תובעני עם העובדים, שותף שמנהל פרויקטים עם התמקצעות גבוהה, שותף שהוא אלוף במשא-ומתן, ויש שותף שהוא נעים הליכות עם יכולות בינאישיות גבוהות ביותר", אומר שיף.

חיפוש אחר תכונות בולטות שמאפיינות אנשים בעלי ראייה רחבה ופתוחה עומד בבסיס האיתור של פירמות נוספות.

"התהליך שעוברים רואי החשבון הצעירים, הן בתקופת הלימודים האקדמית הן במסגרת ההכשרה בתוך המשרדים, הינו תהליך שעלול לגרום לקיבוע מחשבתי", אומר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת רו"ח פאהן-קנה ושות' Grant Thornton, שבה 17 שותפים. "המוכשרים והטובים שזוכים להתבלט ואחר כך להיות מועמדים לשותפות הינם אלה שמשתחררים מהר מהקיבוע, מכניסים יוזמה וחשיבה לתהליך עבודתם ומעניקים ערך מוסף ללקוחות המשרד. אלה הם האנשים שבסוף כל יום יכולים לומר 'I make a difference every day'".

רואה חשבון צעיר גם צריך להביא בחשבון שכמעט תמיד, הפירמה תעדיף לקדם לשותפות עובד בעל ותק בתוך המשרד.

"בחירת השותפים במשרד נעשית בראש ובראשונה על-פי ההתמחות, הניסיון והמקצועיות שלהם", אומר רו"ח משה ליאון, שותף מנהל בליאון-אורליצקי ושות', שבה 13 שותפים. "שותפים רבים צמחו מהמשרד עצמו. גידול דור העתיד הוא דבר שאנחנו משקיעים בו ביומיום".

"עד היום קלטנו שותפים רק מתוך המשרד", אומר שיף ומרחיב: "אנחנו לא שוללים שותפים מן החוץ; אם יהיו להם יכולות גבוהות וערך מוסף למשרד, בהחלט נשקול את זה".

לדבריו, אפשרות נוספת להתמנות לתפקיד היא בדרך של מיזוג. "אדם מהשורה הראשונה שפיתח נישה שחשובה לנו, שבא עם מוניטין מוכחים ושמביא איתו לקוחות פעילים - במקרה כזה נפעיל מערכת גדולה של שיקולים, הכוללת בחינת אישיות, ניסיון מקצועי ויחסי אנוש. לתהליך כזה גם נלווה משא-ומתן. תמיד קיבלנו הצעות ממשרדים שונים להתמזג איתם. תהליך מסוג זה הוא ארוך שלרוב הסתיים בסירוב מנומס, כי לא התקיימו כל הקריטריונים".

שאלה נוספת שצריך לשאול את עצמו כל מועמד מתחיל - האם בפירמה שבה הוא נמצא יש בכלל מקום לשותפים נוספים? על התשובה הזו השיבו מרבית המשרדים כי לא קיימת מגבלה של מספר השותפים שיכולים להתמנות לתפקיד.

"אצלנו לא קיימת מגבלה בכמות השותפים; כל מי שעומד בקריטריונים מתמנה", אומר יחזקאל מפירמת PwC. "בפירמה קיים נוהל למנהלים, שמתפרסם אחת לשנה ומגדיר את התהליך למינוי שותפים. כמו כן, קיימת ועדה שמורכבת ממספר שותפים מגוון שהרכבה משתנה. בכל שנה מתקיים תהליך שימוע, שבו כל אחד מהשותפים חייב להביע את חוות דעתו והמלצתו על המועמדים הרלבנטיים. בסוף התהליך הוועדה נותנת, בהתאם להמלצות ועמידה בקריטריונים, החלטה על מינוי השותפים".

יותר אחריות, יותר שעות ובעיקר יותר הכנסות

מלבד אחריות, שותף זוכה להכנסה גבוהה יותר, עובד שעות עבודה מרובות יותר ומקבל בהתאם תנאי עבודה טובים יותר.

"שכר השותף גבוה יותר מעובד בכיר, ונגזר מהרווחיות של הפירמה ומביצועי השותף", אומר רו"ח דני מרגלית, שותף מנהל בפירמת BDO-זיו האפט.

לדבריו, סמכויות השותף מאתגרות יותר. "השותף, נוסף על הטיפול השוטף בתיקים, נדרש למשימות נוספות - ניהול, ייצוג הפירמה, שיווק, תמחור וקשר עם הרשת הבינלאומית. האחריות כמובן גדלה, וכך גם שעות העבודה", מסביר מרגלית.

"שותף נחשף למגוון נושאים, לאתגרים גדולים ובא במגע יומיומי עם הלקוחות. הוא מעורב בכל מה שקורה במשרד, ויש לו יכולות השפעה על ההחלטות המתקבלות בפורום הבכיר ביותר" מסביר רו"ח ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר ושותף מנהל בשיף הזנפרץ ושות' רואי חשבון. "עובד, בכיר ככל שיהיה, לעולם ימתין לאישור מעליו, ותמיד יש עוד עין בוחנת שבודקת אחריו, והיא זו שתיקח בסוף את האחריות".

לשותף גם קיימת אחריות נוספת שהיא חלק בלתי נפרד מהתפקיד. "לשותפים ישנה זכות חתימה, אשר מחייבת את השותפות. הרחבת הסמכות בעת המינוי נגזרת מהסמכות לחתום בשם השותפות", אומר רו"ח צביקה יחזקאל, שותף בכיר, משנה לשותף המנהל בפירמת רואי החשבון PwC Israel. "השותפים בפירמה חברים בוועדות שונות, אשר מתוות מדיניות ומטפלות בנושאים רבים מקצועיים ופנים-ארגוניים".

11

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל