ב-2011 צפויה צמיחה מתונה יותר במשק הישראלי מאשר ב-2010, והיא תעמוד על 3.9%, לעומת 4.5% אשתקד - כך צופים כלכלני אגף הכלכלה של בנק לאומי בסקירה שפורסמו היום (ה'). הכלכלנים מציינים בהקשר זה את המשקים הנוספים בעולם אשר התאוששו במהירות יחסית בשנה האחרונה.
ההאטה בצמיחה, לדבריהם, היא על רקע תוואי צמיחה נמוך יותר של המשקים המפותחים בהשוואה לעבר, דבר אשר יוצר מגבלה על היצוא למשקים אלו. לאור זאת גוברת החשיבות של הביקושים המקומיים, בפרט בתחום ההשקעות והצריכה הפרטית, כמנוע צמיחה חלופי למשק הישראלי עד לחזרת המשקים עימם סוחרת ישראל למיצוי פוטנציאל הצמיחה שלהם.
בלאומי מתייחסים לסקר החברות של בנק ישראל שהצביע על המשך התרחבות הפעילות העסקית ברבעון הרביעי של השנה, ומעלים כנתון מדאיג את ההשקעות בבנייה למגורים בשנה הקרובה. כפי שעולה מהסקר, חברות בענף הבנייה דיווחו על החמרה במגבלת ההיצע, בעיקר בשל מחירי הקרקעות וכן בשל מחסור בעובדים מקצועיים. בלאומי סבורים כי עשויה להיות לכך השפעה שלילית על מימוש הפוטנציאל בהשקעות בתחום זה.
הריבית תעלה השנה ב-1%
באשר למדיניות המוניטרית, בלאומי מעריכים כי גם ב-2011 תימשך המדיניות המרחיבה של הנגיד סטנלי פישר, שלמרות העלאת הריבית שלו השבוע, הריבית הריאלית עדיין שלילית. להערכתם התוואי של העלאת הריבית הנומינלית צפוי להיות מתון בהיעדר אירועים חריגים, ולהסתכם בכ-1% במהלך השנה. האינפלציה, להערכתם, תסתכם במהלך 2011 ב-2.6%, מתחת לגבול העליון של יעד יציבות המחירים ולציפיות השוק והחזאים.
הכלכלנים מציינים, כי בהודעת הריבית של פישר נכתב שההחלטה התקבלה למרות שריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים נמצאות ברמות נמוכות ולא צפויות לעלות בקרוב.
עם זאת, במשקים שכבר צומחים מהר יחסית ואשר המשיכו בתהליך של העלאה בריבית בחודש האחרון, הצמיחה המהירה משפיעה על ציפיות האינפלציה ויוצרת אילוץ הולך וגובר לצמצום מוניטרי. מצד שני, העלאת הריבית והפערים שנוצרים מול המשקים המערביים הגדולים מושכים תנועות הון פיננסיות וריאליות, אשר יוצרות לחץ שלילי לייסוף שער החליפין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.