גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"'חוק מרפי' הוא תירוץ משומש לתקלות שלא צריכות לקרות"

לא משנה כמה היינו נערכים, זה בכל זאת היה משתבש? ■ 6 מנהלים בכירים מתעמתים עם 10 מיתוסים ניהוליים ובודקים האם הם עומדים במבחן המציאות

כמעט בכל פעם שמשהו לא הולך לנו, ובוודאי במקרה הספציפי שבו פרוסת הלחם שלנו נופלת על הרצפה דווקא על הצד המרוח חמאה, אנו מסננים בהבנה: "חוק מרפי". התואר "חוק" להנחה ש"כל דבר שיכול להשתבש, ישתבש", נותן לה תוקף רציני הרבה יותר מזה שייחס לה בתחילה המהנדס סרן אדוארד מרפי, לאחר שחווה כשלים חוזרים ונשנים בפרויקט עליו עבד בצבא האמריקני, אי-שם בשנות ה-40 המאוחרות של המאה הקודמת.

אבל חוק מרפי אינו לבד. יחד איתו ישנם עוד כמה "חוקים" מפורסמים, שמתיישבים יפה מאוד על עולם הניהול תחת הכותרת: "מיתוסים ניהוליים", רובם, ממש כמו משפטו של מרפי, נאמרו תחילה באירוניה, בציניות או בסרקאזם, אבל היום הם מותירים רבים עם התחושה שהם נכונים במידה רבה.

עד כמה האמירות הללו עומדות במבחן המציאות? ינקי מרגלית, לשעבר מנכ"ל אלדין וכיום יזם חברתי; שוקי סגיס, מנכ"ל נמל אשדוד; רו"ח איריס שטרק, שותפה-מנהלת בשטרק את שטרק, יו"ר GBES, דירקטורית במספר חברות ומרצה באקדמיה; עו"ד רם כספי, שותף במשרד רם כספי ושות'; יועץ התקשורת מוטי מורל, מבעלי משרד מורל-צור; ואילן רביב, מנכ"ל בית ההשקעות מיטב - מנסים להשיב.

מתשובותיהם, נראה כי מרפי וחבריו לא רק סיפקו לנו הומור טוב לשיחות סלון, אלא גם כמה עצות טובות לאתגרים שמציב עולם העסקים בפני מנהלים.

מיתוס 1: חוק מרפי

המשמעות: בכל מצב נתון, אם יש סיכוי שאירועים יתבצעו שלא כשורה, הם יתבצעו שלא כשורה.

שטרק: "זהו בעצם תירוץ משומש לתקלות. הפתגם 'סוף מעשה במחשבה תחילה' מבטל אותו"

רו

"זהו בעצם תירוץ משומש לתקלות. הפתגם 'סוף מעשה במחשבה תחילה' מבטל את חוק מרפי. מומלץ, בעולם העסקי בפרט וכדרך חיים בכלל, לתכנן היטב כל מהלך, לחשוב על תקלות והפרעות וכיצד מונעים אותן, ורק אז לעבור לביצוע. אמנות ניהול הסיכונים היא התרופה לחוק מרפי, זאת יחד עם היכולת למצוא פתרונות יצירתיים בזמן משבר".

מורל: "זה נכון ברוב המקרים, במיוחד כשמתעסקים מול ביורוקרטיה"

מוטי מורל / צלם תמר מצפי

"החוק הזה נכון ברוב המקרים, במיוחד כשמתעסקים מול ביורוקרטיה. העיקרון האופרטיבי של כל ביורוקרטיה הוא להערים מכשולים, לתקוע מקלות בגלגלים, להמציא קשיים, ובקיצור - לעצור כל דבר שזז".

סגיס: "כשפרצה מלחמת לבנון השנייה היה לי ברור שהחוק היכה חזק"

שוקי סגיס / צלם תמר מצפי

"התממשות חזקה של חוק מרפי זכורה לי מהתקופה בה פעלנו לגיוס קווים מהמזרח הרחוק שיפקדו את הנמל. לאחר מאמצים רבים הצלחנו לגייס קו מדרום-מזרח אסיה של אחת מעשר החברות הגדולות בעולם. היה זה הישג, שכן הקו לא פקד את ישראל שנים ארוכות בשל החשש מחוסר היציבות הביטחונית באזור.

"בדרכי חזרה לישראל, ראיתי בשדה התעופה בהונג-קונג שדיווחו על פריצת מלחמת לבנון השנייה. בשלב הזה היה לי ברור שחוק מרפי היכה חזק וחודשים של עבודה מאומצת ירדו לטמיון. לא הסכמתי לוותר. ואכן, למרות המלחמה, החברה לא נפגעה והקשרים עמה רק הלכו והתהדקו".

מיתוס 2: העיקרון הפיטרי

המשמעות: בארגון היררכי, כל עובד נוטה לעלות בדרגות עד לתפקיד שהוא לא-כשיר אליו, ואז נעצר קידומו.

שטרק: "יכולת הערכת כישורי אדם אינה מדעית, גם על רפאל איתן אמרו שאינו כשיר לפקד"

"העיקרון הפיטרי הוא למעשה נוסחה מתמטית. אם לעובד הוגדרה 'רמת היכולת הגבוהה ביותר שלו' והוא מקודם לרמה אחת נוספת, ברור כי זו רמה אחת מעל היכולת הגבוהה ביותר שלו. אלוהים חנן אותנו בחוכמה, בינה ודעת, אך בני האדם שונים זה מזה כמו גם רמת היכולת הגבוהה ביותר, המשתנה מאדם לאדם.

"בנוסף, אנו חיים בסביבה דינמית, גועשת וצבעונית בעולם הכלכלה, הטכנולוגיה והחברה גם יחד. המרוץ בו אנו נמצאים מחייב אותנו לאמץ שינויים רבים על מנת לא להישאר מאחור. אלה שמצליחים להדביק את הקצב הם בעלי הכישורים הדרושים לכך. עם זאת, יכולת הערכת הכישורים של אדם אינה מדעית. רבים המקרים בהם קידומם של אישים שונים עלה לביקורת בטענה שקודמו מעבר לרמתם, אך הם הפתיעו והתקדמו עוד ועוד.

"דוגמה לכך היא רפאל איתן ז"ל. בתחילת דרכו אמרו עליו שאינו בעל הכישורים הדרושים להיות קצין ומפקד. לאחר מכן אמרו שאינו מתאים להיות מפקד פלוגה. כשרצה להיות מג"ד, טענו שאין סיכוי שיצליח להתקדם מעבר לכך. ולא רק שהוא הפתיע את כולם, אלא הוא אף הפך להיות אחד הרמטכ"לים החקוקים ביותר בהיסטוריה של המדינה. חשוב לזכור שהצטיינות בתפקיד מסוים אינה מבטיחה הצטיינות גם בתפקיד בכיר יותר. ייתכן שהקידום רק יגרום לתסכול, אכזבה וכישלון. הכול בהתאם ליכולות ולמוטיבציה".

מורל: "זאת הסיבה שלעובד מצטיין בתחומו לא מחליפים את התחום אלא מרחיבים אותו"

"חוק זה מתקיים הרבה פעמים אבל יש גם מקרים הפוכים, למשל, כשעובד טוב במיוחד לא מקודם ועובר למקום עבודה אחר - ושם הוא מתגלה כ'תותח', לכן לעובד מצטיין בתחומו אל תחליף את התחום אלא הרחב לו אותו".

מיתוס 3: חוק פרקינסון

המשמעות: העבודה מתרחבת באופן כזה, שהיא מנצלת את כל הזמן המצוי לשם ביצועה.

כספי: "בדיוק כמו שחדר ריק אף פעם לא נשאר ריק"

עו

"המשפט הזה מזכיר לי משפט אחר: 'חדר ריק אף פעם לא נשאר ריק, תמיד ממלאים אותו'. המסקנה היא, עדיף שיהיו פחות חדרים ושלא יהיו כאלה ריקים. גם במשרד שלנו, אם היו עוד 20 חדרים הם היו מתמלאים. אולי עדיף שלא יהיו חדרים בכלל".

רביב: "גם אני קבעתי שאקדיש שעה ביום לאי-מיילים וסופו של דבר שאני עונה להם גם בלילות"

אילן רביב / צלם תמר מצפי

"כשנכנסתי לתפקיד, קבעתי שאקדיש שעה ביום לענות על אי-מיילים. כמובן שהעבודה התרחבה ותפסה את כל הזמן הפנוי ואני מוצא עצמי עונה להם גם בלילות ובסופי-שבוע".

סגיס: "זה הטבע האנושי, שלא מאפשר לנו לסיים את המוטל עלינו לפני הזמן"

"עם חוק פרקינסון הייתה לי פגישה 'פנים מול פנים' מיד עם הגיעי לחברת נמל אשדוד. נוכחתי לדעת כי לתרבות הארגונית בחברה נטייה מושרשת למתוח דיונים לאורך שעות ארוכות, גם את הפשוטים שבהם. החלטתי לקבוע זמן קצוב לכל דיון. ניסיוני מלמד, שכל זמן שייקבע לצורך ביצוע עבודה ינוצל במלואו, בשל הטבע האנושי שלא מאפשר לנו לסיים את המוטל עלינו לפני הזמן, כנראה בשל הפחד שאם לא השתמשנו בכל הזמן העומד לרשותנו כנראה שלא ביצענו את המוטל עלינו כראוי".

שטרק: "נכון ואמיתי. בעידן שלנו הסביבה והפיתויים בה מביאים למצב בו קל מאוד לבזבז זמן"

"הכלל נכון ואמיתי. אנו נמצאים בעידן בו הסביבה והפיתויים בה, כמו גלישה באינטרנט, שיחות טלפון ושליחת מסרונים, מביאים למצב בו קל מאוד לסטות מהביצוע ולבזבז את הזמן המוקצב. יש למצוא את הדרך האפקטיבית והתמציתית ביותר בה ניתן להגיע לתוצאות טובות. זה בא בעזרת קביעת ישיבות קצרות ותמציתיות, קביעת עוגנים בלוח-הזמנים שאין לשנות או לחרוג מהם, האצלת סמכויות ופיזור נכון של המשימות".

מורל: "הפתרון הוא לקחת על עצמך עוד משימות, ופתאום תראה שאתה מספיק יותר"

"הכלל נכון מאוד, לכן אם אתה מרגיש שאינך עומד בעומס, הפתרון הוא לקחת על עצמך עוד משימות, ופתאום תראה שאתה מספיק יותר. כמאמר הפתגם: 'אם אתה רוצה שהמשימה תבוצע, תן אותה לאדם עסוק'".

מיתוס 4: התער של אוקאם

המשמעות: ההסבר הפשוט ביותר, הוא קרוב לוודאי גם הנכון.

כספי: "זהו משפט חכם מאוד ואני מסכים איתו"

"זהו משפט חכם מאוד ואני מסכים איתו. או כמו שנאמר, 'אם יש שתי אפשרויות, תבחר בזו שרעה פחות'. אני אוהב בהקשר לזה את התהייה - 'מה תעדיף: יריב טיפש וטוב לב או יריב חכם ורע לב'. אגב, אני מעדיף את הטיפש".

מורל: "זה נכון, רק שלקוחות לא מוכנים לשלם הרבה כסף עבור פתרונות פשוטים"

"זה מתאים ל'חוק מורל' - 'אם זה לא פשוט, זה לא פתור'. הרבה יותר קשה להגיע לפתרון פשוט או להסבר פשוט. זה דורש הרבה יותר עבודה אבל בסוף זה הרבה יותר נכון, רק שלקוחות לא תמיד מוכנים לשלם הרבה כסף עבור פתרונות פשוטים. הם מוכנים לשלם המון כסף עבור פתרונות מסובכים".

מרגלית: "זהו המשפט הכי הגיוני שמישהו אי פעם אמר"

"זהו המשפט הכי הגיוני שמישהו אי פעם אמר. הרבה דברים צריכים להיחתך. לא משתמשים מספיק בתער של אוקאם".

מיתוס 5: חוק קלארק

המשמעות: כשמדען נכבד וקשיש טוען שמשהו אפשרי הוא כמעט תמיד יצדק, כשהוא יטען שמשהו בלתי אפשרי הוא כמעט תמיד יטעה.

מרגלית: "זה נכון, ואיינשטיין, ניוטון וגייטס הם ההוכחה לכך"

"החיבור שלי עם המשפט הוא אלברט איינשטיין. כשהיה קשיש הוא לא רצה להניח שאלוהים משחק בקוביות. יש אמירות נוספות שקשורות בכך. למשל, 'הבטחתי לעצמי שעד גיל 40 לא אכנס לאותה מסעדה פעמיים ומאז אני נכנס רק לאותן מסעדות שכבר הלכתי'. מיתוס נוסף קשור קובע ש'שום דבר לא קורה אחרי גיל 26'. הדוגמאות לכך שיצירתיות וחדשנות באה אצל אנשים בגיל צעיר, הן רבות. למשל, איינשטיין פרסם בגיל 26 את תורת היחסות, ניוטון כנ"ל, וגם ביל גייטס".

כספי: "הצעירים תמיד ממציאים מחדש את מה שהדור הקודם חושב שהוא בלתי אפשרי"

"זה משפט שמאוד אהבתי. אין גבול לחוכמה ולידע של הצעירים. תמיד הם ממציאים מחדש את מה שבדור הקודם חשבו שהוא בלתי אפשרי".

מורל: "צריך מישהו שיוכיח למדען הקשיש שהוא טועה ולא תמיד מוצאים את המישהו הזה"

"צריך מישהו שיוכיח למדען הקשיש שהוא טועה ולא תמיד מוצאים את המישהו הזה. ואפילו אם מוצאים אותו, המדען הקשיש יתחפר בצדקתו, בדומה ליהודי שראה בגן חיות ג'ירפה ואמר: 'אין חיה כזאת'".

מיתוס 6: עיקרון פרטו

המשמעות: במרבית האירועים 80% מההשפעות באות מ-20% מהסיבות.

רביב: "עיקרון זה מוכיח את עצמו שוב ושוב"

"חוק זה מוכיח את עצמו שוב ושוב. באחרונה עברתי על קבוצת השקעות שדרשו התייחסות מיוחדת. זה היה מעבר לכוחותינו, וכמובן שכשניתחנו את הנתונים היה ברור ש-20% מההשקעות היו אחראיות ל-80% מהכסף והיה הרבה יותר קל לטפל בזה. אז מבחינת סדרי עדיפויות, החוק הזה עוזר מאוד".

שטרק: "בישיבות דירקטוריון רואים החלטות שמתקבלות במהירות בגלל שלא מבינים"

"יחס בין הסיבה לתוצאה אינו בהכרח שיווני. חברה עסקית צריכה להתמקד במרכזי הרווח ולא רק בשוטף, שאולי הוא קל אך בעל ערך רווחי נמוך. אני רואה זאת בישיבות דירקטוריון של חברות מכובדות ומובילות בהן מתקבלות החלטות משמעותיות בפרויקטים מורכבים במהירות מדהימה מהסיבה שלא מבינים את הנושא הנידון, בעוד שבנושאים שוליים המובנים לכל נערך דיון ארוך ומעמיק. לכן, אני בעד לקבוע סדרי עדיפויות מוגדרים והקצאת זמן ראוי לכל נושא בהתאם למידת המורכבות שלו".

מורל: "יש גם מקרים שבהם 100% מההשפעות באות מסיבה אחת בלבד"

"יש גם מקרים שבהם 100% מההשפעות באות מסיבה אחת. זה מזכיר את תיאוריית 'עץ הבעיות', שקובעת כי כשנתקלים בעץ מלא בעיות, הכי נכון למצוא את השורש של העץ".

מיתוס 7: חוק סיגל

המשמעות: אדם עם שעון אחד יודע מה השעה, אדם עם שני שעונים לעולם לא בטוח.

רביב: "בימינו החוק הזה נכון במיוחד, עודף המידע יותר מבלבל מעוזר"

"משפט זה מזכיר לי סקר שעשינו בין יועצי השקעות בבנקים על ערוצי השקעה. המסר שם היה ברור: עודף מידע וערוצים רבים יותר מבלבל מאשר עוזר. הם מוצפים באסמסים, בדברורים ישירים, באי-מיילים, כמעט כל מדיה אפשרית פונה אליהם. עודף המידע, כך הסקר הראה, יותר מבלבל מעוזר. בימינו החוק הזה נכון במיוחד".

ינקי: "אין בעיה בעודף מידע כל עוד יש היררכיה"

"זו שאלה של היררכיה. שעון זה אינפוט. אין בעיה בעודף מידע כל עוד יש היררכיה. אם אתה יודע להכניס את כל השעונים למערכת ממצעת או מערכת היררכית, אז כמה שיותר שעונים יותר טוב".

מורל: "יותר מדי מידע מפריע לנו לראות את התמונה"

"המשפט ראוי לאימוץ. בדרך כלל אנחנו מוצפים ביותר מדי מידע, שמפריע לנו לראות את התמונה ולקבל החלטות".

מיתוס 8: חוק ברוקס

המשמעות: הוספת כוח אדם בשלב מאוחר של הפרויקט רק תאחר את סיומו.

מורל: "נכון, אלא אם כן הפרויקט תקוע"

"הכלל הזה נכון, אלא אם הפרויקט תקוע ומביאים בולדוזר לחלץ אותו ונותנים לו סמכויות".

מרגלית: "אמיתי. שום פרויקט תוכנה לא פותח על-ידי יותר משלושה מתכנתים"

"החוק הזה אמיתי במידה רבה, אבל יש עוד חוק שקובע ששום פרויקט תוכנה גדול לא פותח על-ידי יותר משלושה מתכנתים. בשביל לתחזק תוכנה צריך אולי הרבה אנשים, אבל בוודאי בפיתוח חוק ברוקס נכון. אם יש יותר משלושה, כנראה שמלכתחילה היו יותר מדי אנשים".

מיתוס 9: התער של הנלון

המשמעות: אל תייחס משהו לרשעות אם ניתן להסבירו כמעשה של טיפשות.

מורל: "רשעות וטיפשות נובעים מאגו"

"יש מקרים של רשעות וטיפשות יחד ושניהם נובעים מאגו".

ינקי: "סוקרטס אמר שעדיף רשע מטיפש, כי את הרשע ניתן להציל"

"זו הדילמה של חיי. את הכרמל שרפו מרשעות או מטיפשות (מבחינת ההזנחה או מבחינת מי ששרף)? סוקרטס אמר שעדיף רשע מטיפש, כי את הרשע ניתן להציל. אני עדיין מתלבט בשאלה הזו ועדיין מקווה שזו רק טיפשות".

מיתוס 10: חוק הוטבר

המשמעות: שיפור משמעותו הידרדרות.

סגיס: "זהו מיתוס ניהולי שאני בפירוש לא מסכים איתו"

"זהו מיתוס ניהולי שאני בפירוש לא מסכים איתו. אחד ההישגים של חברת נמל אשדוד בשנים האחרונות הוא הטמעת מערכת TOS (Terminal Operation System). מערכת ממוחשבת המסייעת לניהול יעיל ומבוקר של עבודת הנמל, קיצור משמעותי בזמני ההמתנה ועלייה בתפוקות העבודה. החלטנו על החדרת המערכת לא משום שהיינו בתקופה של כישלונות אלא בדיוק להיפך, כי רצינו ליישר קו עם הנמלים המובילים בעולם. במקרה זה, אני יכול לומר כי היה מדובר בשינוי שנועד לתת את הנגיעה הסופית בתהליך חיובי ולא צעד שנועד למנוע הידרדרות".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל