גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי קובע מה חשוב עכשיו?

משום מה מצרים הולכת ונזנחת, והתקשורת מעדיפה להתעסק בפליטות הפה של גליאנו

איזה מזל שאני לא חובבת מותגי הוט-קוטור. תארו לעצמכם שהייתי נאלצת לעמוד עכשיו בדילמה המוסרית, מה לעזאזל לעשות עם שמלה של מעצב-העל של בית האופנה של דיור, ג'ון גליאנו. לזרוק? לשרוף? ללבוש כי חבל? כמה טוב שכל זה נחסך ממני.

עכשיו, כשזה סחף את כל כלי התקשורת, אין ברירה. מי שמחשיב את עצמו למשהו, צריך לאמץ עמדה לגבי גליאנו, אמיתית או מזויפת, זה לא משנה. העיקר שיהיה לו מה לומר בנושא. זה מה שחשוב עכשיו.

אבל מי קובע את מה שחשוב עכשיו? האם זה אנחנו? או שאולי כוכבי הוליווד? או אמצעי התקשורת? ולפי חוקי העולם החדש - מי משפיע על מי?

בואו נראה איך זה קרה במקרה של גליאנו. ראשית, הוא היה צריך להשתכר ולהרגיש ממש טוב עם עצמו, כדי לשחרר את חרצובות לשונו ולתת למעט מהאמת שלו לבצבץ החוצה. כשזה קרה, השתחררה התבטאות אנטישמית מסריחה במיוחד על כך שהוא היה מעדיף שרוחו של היטלר עדיין תנשוב באירופה, ושיהודים, בגדול, לטעמו הולכים הכי טוב עם תאי גזים, גם באביב 2011.

לרוע מזלו הוא תועד בווידיאו, עלה מיד ל-YouTube, ומשם זה התחיל לעוף. למה? כי גולשי האינטרנט חשבו שזה חשוב.

בגלל שמדובר במותג אופנה ידוע, ובגלל הסחף שיצרו הגולשים, קפצו על הסיפור גם אמצעי התקשורת האחרים. ואז, ברגע שהשמועה נפוצה לכל עבר, הגיע תור הכוכבנים לעשות את שלהם.

נטלי פורטמן, פרזנטורית של דיור, מיהרה לומר שהיא לא מוכנה להיות מקושרת באיזושהי דרך עם גליאנו לאחר ההתבטאות שלו. ניקול קידמן, לעומתה, עדיין הופיעה לטקס פרסי האוסקר עם שמלה שעיצב גליאנו, וכבר חטפה על זה ביקורת. מה זה בדיוק אומר עליה, האדישות הזאת? כך כבר תוהים כל אתרי הרכילות שמכבדים את עצמם.

גליאנו שילם מחיר אישי, ואולי גם המותג דיור ישלם מחיר מסוים על כך שהעסיק אנטישמי קיצוני במשך שנים. גליאנו, כוכב מוכשר ככל שיהיה, פוטר מתפקידו, כי הופעל לחץ.

האם גליאנו בסך-הכול הביע דעה די רווחת באירופה בימים אלה? אולי. אבל ברגע שחצה את קווי הפוליטיקלי קורקט המקובלים, הוא קבר את עצמו.

בעולם שלנו האמת אינה נוהגת לצאת הרבה החוצה. בדרך-כלל היא נחבאת אל הכלים, מסתתרת מאחורי מה שצריך לומר, מה שצריך ללבוש, מה שצריך להראות. לפעמים, הצדק נעשה מתוך טוויסט מעוות, בגלל שענה על דרישות החוקים החדשים של מה חשוב, ומה לא.

השאלה היא אם אנחנו צריכים לסמוך על המקריות הזאת - או שאנחנו יכולים להשפיע עליה.

בעולם שלנו נדמה שהאמת משנה פחות, ומה שמשנה יותר הוא הטרנד. סרטון ה-YouTube של גליאנו, לאחר שהופץ, הציף את נושא האנטישמיות לחלל האוויר. האם זה אומר שמעכשיו תהיה פחות אנטישמיות?

לא בהכרח. יותר הגיוני לומר שזה בעיקר יגרום לאנשים להיזהר יותר בלשונם. אבל אם אנשים ייזהרו יותר בלשונם, תהיה גם פחות הפצה של האנטישמיות, לא?

אין ספק שהעסק הזה די מבלבל: מה נובע מתוך אמת, מה נובע מתוך צורך "להיראות בסדר", מי קודם למי בשרשרת קבלת ההחלטות, ומי משפיע על מה?

בתוך כל העמדת הפנים הזאת, אני חייבת לומר שדווקא משהו אחר שהופץ השבוע בפייסבוק אבל זכה להרבה פחות כותרות מחוץ לאינטרנט, נגע ללבי. פוסט של בלוגר מצרי עלום, שחושש מהעתיד שלו.

מהפכת הפייסבוק במצרים כבר קרתה, אבל מה יקרה הלאה? האם העולם סיים להתעסק עם ענייני מצרים ולוב ועכשיו יכול להתפנות להתעסק עם פליטות-הפה של גליאנו, ובשבוע הבא עם איזשהו נושא אחר שיעלה במקרה?

דעתנו מוסחת נורא בקלות אחרי הטרנד. הרי בתוכנו אנו יודעים שמה שבאמת חשוב כרגע, לא רק עבור ישראל אלא עבור העולם כולו, הוא לאיזה כיוון הדברים יתפתחו במצרים עכשיו. דווקא השקט מהגיזרה המצרית הוא זה שצריך להטריד, כל עוד לא נמצא שם פתרון קבוע ושפוי.

אבל משום מה מצרים הולכת ונזנחת. האם במסגרת הקצב המהיר והתרחשויות האינסטנט העולם סיים את תמיכתו בשוחרי החופש המצרים - או שהוא ימשיך ללוות אותם גם הלאה, לשינוי האמיתי שצריך להתרחש?

הרי מדובר בתהליך ארוך, ובאינטרס של כולנו. כן, האינטרס של כל אלה שחיים בפייסבוק ועוזרים להפיץ את המילה, אלה שיוצרים את הטרנד, את השיחה, את הנושא החשוב שעליו כולם ידברו. אלה שמשפיעים על מה שיאמרו הכוכבנים ועל מה שידווחו אחר-כך אמצעי התקשורת.

נורא טבעי שנעבור הלאה באלגנטיות לדבר על ניקול קידמן, אם כן או לא החליטה במכוון ללבוש את השמלה של גליאנו, ואחריה נעבור לטרנד הבא.

תודו שאת כל העולם הרבה יותר מעניין לדבר אפילו על נושאים מבאסים כמו אנטישמיות, כשמעורבים בזה שמות כמו דיור, פורטמן וקידמן.

אבל האם אנחנו צריכים לחכות שאיזה כוכבן יאמץ לו איזה מצרי או שניים, כדי שתשומת-הלב שלנו תלך למקומות הנכונים - או שאנחנו יכולים להיות אלה שיחליטו מה חשוב להפיץ ולפי זה כבר יתיישרו הכוכבנים?

כנראה שכל אחד מאיתנו בכל זאת יצטרך להחליט בעניין הזה בעבור עצמו.

* סרטון האנטישמיות של גליאנו:

http://www.youtube.com/watch?v-iLTyGPOnxEs

* הבלוג של המצרי:

http://open.salon.com/blog/jamalt

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון