גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר בבית"ר: קווים לדמותו

העונה שתסתיים עם גירעון של 3 מיליון שקלים; שכר השחקנים המשתולל; הקהל שכבר לא מגיע לטדי; ואפילו היו"ר קורנפיין, שלמרות הצרות הכלכליות סידר לעצמו העלאה של 20% בשכר

אין דרך נעימה לבטא את זה: בית"ר ירושלים, עד לפני שנתיים וחצי אימפריה שסגרה שתי אליפויות רצופות בליגת העל והופיעה במוקדמות הצ'מפיונס ליג - נמצאת בעיצומו של אחד המשברים הקשים ביותר בתולדותיה. אין בבית"ר כסף, אין בעל בית, האוהדים הפנו את הגב לקבוצה, וגם על הדשא העניינים נראים בכי רע - כשירידת ליגה כבר פתאום לא נראית כמו תסריט אימים לא ריאלי.

אם צריך לשים את האצבע על סיבה אחת מרכזית למצב הזה, אז המשבר הגדול של בית"ר נולד בעיקר בגלל הקוטביות הכלכלית האדירה שאפיינה אותה בשנים האחרונות: כמעט בין-לילה היא עברה ממצב של עושר מופלג ומאות מיליוני שקלים שהוזרמו על-ידי ארקדי גאידמק, למצב שאותו גאידמק ממשיך להיות בעלי המועדון, אבל מסרב להזרים לו אפילו שקל אחד.

"במצב הנוכחי, בלי שיגיע משקיע, זה פשוט בלתי אפשרי להמשיך לאורך זמן", סיפר בשבוע שעבר איציק קורנפיין, יו"ר המועדון ומיופה הכוח של גאידמק להחליט כל החלטה בבית"ר. "אי אפשר להמשיך להתבסס על מכירת שחקנים לנצח". ואכן, למרות שהקבוצה נפרדה העונה מכוכבים כמו ברק יצחקי, טוטו תמוז, עידן ורד, דריו פרננדז וכריסטיאן אלברז, חסכה את עלויות שכרם והרוויחה כסף גדול על מכירת חלקם - היא עתידה לסיים את 2010/11 עם גרעון תקציבי. מבט מהיר בספרי החשבונות של המועדון מגלה כי 15 מיליון שקל ייכנסו לקופתה עד סוף העונה כהכנסות טבעיות. 14 מיליון שקל נוספים יגיעו ממכירת שחקנים. גם אחרי ההכנסות האלו, יישאר חור של 3 מיליון שקל ביחס לתקציב אותו הגישה הקבוצה לבקרה בתחילת העונה (32 מיליון שקל).

ואז תגיע העונה הבאה. בהנחה ריאלית שהכנסותיה הטבעיות של בית"ר יעמדו על אותו איזור גם בעונת 2011/12, היא שוב תצטרך למכור שחקני מפתח כדי לשרוד. ההוצאות השוטפות של המועדון עומדות על כ-13 מיליון שקלים בשנה, כשאם נוסיף להן את הגירעון שנוצר מהעונה הנוכחית, נגיע ל-16 מיליון שקלים רק עבור תפעול שוטף, שכר מנהלה, כיסוי הוצאות אבטחה, תפעול מחלקת הנוער וכדומה. וכל זה לא כולל את שכר השחקנים המאסיבי. גם אם יצליח קורנפיין לגייס ספונסרים בכירים ונדיבים יחסית, כפי שעשה עם "אלדן" השנה, קשה לראות כיצד התקציב יצליח להתאזן, כשרק עלות שכרו של אבירם ברוכיאן למועדון מגיעה לכ-2.5 מיליון שקלים בשנה.

ברוכיאן הוא לא השחקן היחיד שנהנה מחוזה מפנק במיוחד, בטח ביחס לקבוצה שבעל הבית שלה לא מזרים כסף למועדון: עמית בן שושן מרוויח קרוב לחצי מיליון דולר ברוטו בעונה; אריאל הרוש, סמואל יבואה, עידן טל ותומר בן יוסף משתכרים כ-200 אלף דולר ברוטו כ"א; סטיבן כהן ומושיקו מישאלוב מרוויחים 150 אלף דולר כ"א; שכרם של כריסטיאן גונזאלס, אבי ריקן, שי חדד, קובי מויאל וחן עזריאל נע סביב 100 אלף דולר לעונה כ"א. כשחלק מהשמות האלו כבר החלו לדרוש העלאות, בבית"ר מעריכים כי המועדון ייאלץ "להמציא" למעלה מ-8 מיליון שקלים בעונה הבאה, רק כדי לשמור על הסגל הנוכחי, וזאת מבלי לחשוב בכלל על חיזוק.

המצב המורכב הזה יותיר את קורנפיין שוב מול האופציה של מכירת השחקנים החמים שלו, כשחן עזריאל (מיוצג על-ידי דודו דאהן) ואריאל הרוש (פיני זהבי) אמורים להיות ביצת הזהב שתסדר את התקציב של בית"ר לעונה הבאה.

טוטו תמוז / צילום: חגי אהרון
טוטו תמוז. לא כל שנה אפשר למכור שחקנים במיליונים (צילום: חגי אהרון)

***

על אף המצב המורכב איתו מתמודד קורנפיין בשנתיים וחצי האחרונות, גם הוא עצמו אינו חף מביקורת. בירושלים מספרים כי היו"ר אמנם מחפש משקיעים, אך לא מוכן לוותר על מעמדו רב העוצמה והתפנוקים. קורנפיין הוא עובד המנהלה המרוויח ביותר בספורט הישראלי, כשעלות שכרו עומדת על כ-900 אלף שקל ברוטו בשנה (יותר מפי 2 ממקבילו במכבי חיפה, איתמר צ'יזיק). הודות לעבודתו הטובה, החליט קורנפיין להעניק לעצמו העלאה של כ-20% בשכר בעונה הבאה, על-פי החוזה שהפקיד בבקרת התקציבים לאחרונה.

עם או בלי קשר לביקורת, בשבועות האחרונים פנה קורנפיין בצורה ישירה לגאידמק והבהיר לו חד-משמעית: "תחזור להשקיע במועדון או שתוותר על השליטה בו". בסביבתו של גאידמק מספרים כי הוא מתכוון לוותר על השליטה בבית"ר, אך רוצה לדחות את הקץ עד לסיום משפטו בארץ, עניין שצפוי להתרחש רק בעוד חודשים לא מועטים.

המועמד המוביל, ונכון לעכשיו גם היחיד, להשתלט על המועדון אם וכאשר גאידמק יוותר עליו, הוא הספונסר החדש-ישן של הפועל ירושלים כדורסל, גומא אגייאר, שכזכור לפני כשנה וחצי כבר השקיע כ-4 מיליון דולר בבית"ר, על תקן מקדמה לרכישה שלא יצאה לפועל מעולם.

ארקדי גאידמק / צלם: רוני שיצר
ארקדי, איפה אתה? (צילום: תמר מצפי)

***

אך גם אם יגיע אגייאר או רוכש אחר על סוס לבן, צפויה לו עבודה רבה, שכן המועדון עומד בפני משבר תדמיתי קשה ונמצא באחת מנקודות השפל הגדולות בתולדותיו. ממוצע הצופים בטדי עומד השנה על כ-5,500 צופים למשחק בלבד, כשבמשחקים מסוימים פחות מ-3,000 צופים הטריחו את עצמם לאצטדיון.

הקרחות ביציעים גרמו לראשי הקבוצה להוריד את מחירי הכרטיסים לקראת המשחק היום (ב') מול הפועל ת"א ל-50 שקל בלבד (במקום 80), בתקווה שזה יעורר את הקהל הכבוי. בנוסף, כל בעלי המנויים יקבלו כרטיס אחד נוסף בחינם להתמודדות.

עד כמה המצב נואש, אפשר ללמוד מהנתון הבא: במשחקים רבים מפסידה בית"ר כסף, היות והוצאות האבטחה ופתיחת השערים בטדי עולות יותר מההכנסות המגיעות ממכירות כרטיסים.

אחד המקורות העיקריים לגרעון שאיתו תסיים בית"ר את העונה היה ההנחה של קורנפיין כי הקהל הירושלמי יעמוד מאחורי המועדון: היו"ר בנה על מספר ממוצע כפול של צופים, אבל התבדה.

אוהדי בית
אוהדי בית"ר. נטשו את הספינה הטובעת (צילום: שלומי יוסף)

***

רק שהדרך הכי טובה להחזיר את הקהל לטדי היא לא הורדת מחירי הכרטיסים - אלא השגת תוצאות טובות יותר על הדשא. ובינתיים זה רחוק מלהיות המצב. בית"ר נמצאת בעיצומו של משבר מקצועי קשה שנמשך כבר שנתיים. חילופי המאמנים (שום, אמסלם, מלמיליאן וכעת רוני לוי) הסיטונאים לא מצליחים לשפר את המצב, כשכל מנג'ר שנוחת בבית וגן רושם נתוני הצלחות עלובים יותר משל קודמו.

רוני לוי, שהצליח לצבור רק 6 נקודות מתוך 18 אפשריות בתפקיד, אמנם חתום לעונה הבאה, אך בסביבתו מבהירים כי "גם הוא לא יודע מה יהיה כאן בשנה הבאה. הכל לוט בערפל וקשה לדעת מה הלאה. ברור שהקבוצה צריכה חיזוק ולמעשה יש לבנות אותה מחדש, אבל לא ברור עדיין אם יהיה אפשר להשאיר אפילו את הסגל הנוכחי". כמי שבילה את כל שנותיו כשחקן ומאמן בצמרת הליגה, לוי מתקשה להתרגל למציאות החדשה בקבוצת תחתית, ולאחר שהפנים שהמצב רע משחשב, החל להיוועץ במומחים לדבר ומנהל שיחות על בסיס יומי עם מישל דיין, שועל ותיק בקרבות תחתית.

אימון הקבוצה ביום שבת האחרון יכול אולי לשמש אלגוריה למצב המדכא של המועדון כולו. רוני לוי החליט לוותר על האסיפה הטקטית לקראת הפועל ת"א, בה רצה לעבור עם השחקנים על הטעויות שלהם ממשחק הגביע מאמצע השבוע. לוי דחה את האסיפה ליום ראשון, כשהסביר לשחקניו: "חבל לי להרוס לכם את השבת".

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב