גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האסון ביפן ינחית מכה רצינית על הנכונות לקנות מניות"

יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, מזהיר בראיון ל"גלובס": "ההשפעה של האירועים ביפן גדולה בהרבה ממה שחושבים"

גם שבוע וחצי לאחר סדרת האסונות ביפן, עדיין קשה להעריך את ממדיה והשלכותיה על המדינה עצמה ועל העולם כולו. בינתיים חווים המשקיעים את ההשפעה על כל בורסות העולם שרשמו שבוע תנודתי למדי.

"ההשפעה של האירועים היא הרבה יותר גדולה ממה שחושבים", אומר יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, בראיון ל"גלובס". "זה לא מצב בו יפן לבד במערכה, כי יפן היא עדיין המעצמה הכלכלית השלישית בגודלה, גם אם היא מעצמה בשקיעה. לכן צריך להתייחס לאפקטים שיש לה על השווקים האחרים, ומצד שני לשים לב להזדמנויות ההשקעה שהיא יוצרת".

ויינשטיין מדגיש כי כרגע "עדיין מדובר באירוע מתגלגל, ואנחנו בכלל לא בטוחים איך הוא יסתיים, אבל כמו שזה נראה כעת יש בסיס להנחה שנראה תיקון משמעותי בבורסה היפנית בטווח הקצר. מעבר לו אני לא רואה הרבה כי החוליים של השוק היפני היו ונשארו".

למרות שברור כי יפן הולכת לעבור תהליך שיקום שעשוי להאיץ את צמיחתה, ויינשטיין מסביר כי עדיין מדובר במדינה שהבעיות בה יקשו עליה לצמוח בשיעורים ניכרים. "מי שסבור כי האסונות יתנו ליפן דחיפה חזקה, יש לי תשובה בשבילו. אם נלך אחורה ל-1995 אחרי רעידת האדמה בעיר קובה, נראה שאם אז חלקה של יפן בתמ"ג העולמי עמד על 18%, היום הוא עומד על 9%. 15 שנה אחרי אותה רעידת אדמה וזה מה שקרה, אז כנראה שהיא לא ממש עזרה שם לצמיחה. מעבר לכך, יפן היא אימפריה כלכלית בנסיגה בגלל הרכב האוכלוסייה שלה, שלא יאפשר לה לחזור להיות מספר שתיים. מספר הנפטרים בה בשנה האחרונה היה גדול ממספר הנולדים, וכמות הזקנים שם עצומה לעומת כוח העבודה הצעיר. זו תופעה שאנחנו בפירוש רואים כחולשה".

- מהן ההשפעות השליליות בטווח הקצר על יפן ועל הבורסה שלה?

"תהיה השפעה על הסחר העולמי. אנחנו נמצאים בחוסר ודאות והיפנים עצמם לא יודעים את ממדי ההרס והנזק. רסיסי האינפורמציה שישנם, כבר מספיקים לכך שבשלב הראשון נרצה להקטין סיכון. עד לא מזמן המניות ביפן היו בין הזולות ביותר בעולם, והאירועים האחרונים קצת שינו את התמונה. הן אולי לא יקרות עדיין, אבל ברור שבשלב הראשון מפעלים רבים ישותקו.

"לגבי הבורסה, בטווח הקצר יש מקום לתיקון אלים אבל בטווח הארוך הבורסה שם תמשיך להיות לא מעניינת ולא מתפקדת כמו שהייתה בשנים האחרונות. כמו כן, יהיה קשה למלא את התפוקה בהיעדר הכורים הגרעיניים. אז יכול להיות שתהיה ליפן בעיה של אנרגיה, לא יהיה חשמל בשביל הייצור, ואולי אפילו נקבל כאן האטה".

- ומהן ההשפעות קצרות הטווח על השווקים בעולם?

"ברור שאירוע יפן ינחית מכה רצינית על כל הנכונות ללקיחת סיכונים כמו קניית מניות ונכסים מסוכנים כמו סחורות. זו גם הסיבה שראינו בשבוע שעבר את הזהב יורד חזק. גם במשבר של 2008, הזהב היה הראשון שחטף".

- ומה תהיה ההשפעה על הבורסה בת"א?

"הבורסה המקומית מגיבה כמו כולם בעולם. הבורסה שלנו סובלת באחרונה מאובדן הפרמיה החיובית שהייתה לה על פני כל המערב, ואי אפשר להתכחש לזה. עד שיובהרו ממדי האסון, הבורסה תאופיין בירידה בנכונות לקחת סיכון, וזה אומר ירידה בשוק המניות, הקטנת סיכון בסחורות, והגדלת ההשקעה באג"ח ממשלתיות קצרות".

- האם לאור הירידות ביפן ובעולם לא נוצרו הזדמנויות בשוקי המניות?

"ההזדמנויות הגדולות והבטוחות יותר הן לאו דווקא בשוק המניות, אלא בשני שווקים אחרים: באג"ח הממשלתיות של יפן ובמתכות. האג"ח היפניות נסחרות בתשואה של 1.1% לעשר שנים, ומהוות בשל כך הזדמנות בלתי רגילה למכירה ולביצוע שורטים. כיוון שברור לכולם שאחרי שהכול יירגע יצטרכו לממן את פעולות ההרחבה, ואת זה יעשו על ידי אג"ח. ללא ספק יצטרכו למכור הרבה אג"ח יפני.

"הזדמנות נוספת היא במתכות. גם ללא האסון היפני נראה שהסינים ממשיכים וימשיכו לקנות סחורות מכל סוג שהוא. במיוחד מתכות כמו פלדה, נחושת ואלומיניום, אבל גם גרעינים ונפט. רק שבעוד שהנפט כבר עשה את העלייה הגדולה, ואני לא צופה עליות גדולות נוספות, במתכות זה לא כך. ברור שלצורך שיקום יפן יצטרכו כמויות גדולות של המתכות האלה, ואלמלא הפאניקה בשווקים כבר היינו רואים את תחילת העליות במחירי הסחורות הללו.

"סין ממשיכה ותמשיך לקנות סחורות מכל סוג שהוא, כחלק מתפיסה אסטרטגית של המדינה להשקיע את העודפים הגדולים שיש לה ברזרבות שלה. לכן נראה את הסינים קונים את הסחורות עצמן, וכן חברות שמפיקות את אותן סחורות".

- על מה בכל זאת אתה ממליץ בשוק המניות?

"הבנקים בישראל הם הזדמנות קנייה. בחו"ל אני רוצה להיות כמה שיותר במניות גדולות. הכלל הוא חברות גדולות ומבוססות, עם מותג טוב, תזרים מזומנים, מכפיל ותשואת דיבידנד טובים. בסייקל הנוכחי של ההשקעות אני כבר לא רוצה להיות במניות הקטנות, ואני מעדיף את גרמניה וארה"ב מבין השווקים המפותחים".

"צריך להתרגל לנפט ברמה גבוהה"

בשבוע וחצי האחרונים איבד הנפט כ-8% ממחירו, אולם מתחילת השנה הוא עלה ב-7%. האם על רקע אירועי יפן, שהיא צרכנית נפט ענקית, מחירו של הזהב השחור צפוי לרדת עוד, או שהמצב הגיאופוליטי יחזיק אותו במחיר גבוה?

"צריך להתרגל לכך שהנפט יישאר ברמה יותר גבוהה, ואני לא צופה ירידה מ-90 דולר לחבית. מחיר הנפט האמיתי היום הוא בכלל 110-111 דולר לפי אופ"ק. במחירים הנוכחיים החברות הגדולות והמבוססות שפועלות בייצור נפט, הן השקעה טובה ונכונה לאורך זמן. לא צריך עוד עליות מחירים, כי במחירים האלה הרווחיות שלהן כבר טובה".

- לפני כשנתיים וחצי אמרת שהזהב יגיע ל-1,800-2,000 דולר לאונקיה. היום כשהזהב עומד על כ-1,400 דולר לאונקיה, האם אתה עדיין סבור שהוא ימשיך לעלות?

"הזהב נמצא בפתחו של השלב השלישי. השלב הראשון היה התעלמות, בשלב השני התחילו לגלות אותו, וכעת אנחנו בשלב של ה-Over confidence (ביטחון יתר), והוא מסכם את גל העליות שרשם. העלייה של הזהב נתקלת לאחרונה במטבעות שמתחילים להעלות ריביות, ובהודעות של מדינות שהן יעלו ריבית, ואלה ימתנו את עליית המחיר שלו".

"עוד לא ראינו את קצה הקרחון בבריחה מהשקל"

מאז האסון ביפן, באופן שעל פניו נראה מוזר, רשם המטבע היפני דווקא עליות שערים, והציפיות הן שלפחות בשלב הראשון הוא ימשיך להתחזק. ויינשטיין מנסה לשפוך מעט אור על התופעה, וגם מעריך שבטווח המעט רחוק יותר הין לא צפוי לעלות משמעותית.

"כולם זוכרים שברעידת האדמה האחרונה ביפן, ב-1995, הין עשה מהלך אדיר, כשכספים שהיו מושקעים בחוץ חזרו ליפן, והושקעו בתוך המדינה. הריאקציה הראשונה לאסון הפעם הייתה שוב פעם קניות גדולות של ין, ומכירת כל המטבעות האחרים. חלק גדול מהמסחר בין, שהוא מטבע ללא ריבית, הוא מול מטבעות שנסחרים עם ריבית, כמו הדולר האוסטרלי והקנדי. אחת התופעות הראשונות שנראה היא קודם כל סגירת הפוזיציות הקיימות: קנייה חזרה של הין, ומכירת מטבעות עם הריבית.

"אבל בשלב השני יתחילו השאלות - האם אתה בכלל רוצה להיות עם הין? כאן מגיעים לבעיה כלל עולמית והיא ששלושת המטבעות המרכזיים בעולם - ין אירו ודולר- יש להם רעה חולה, כל אחד מסיבותיו. ין חזק יהיה מכה רביעית, מעבר לכל השלוש שכבר נחתו על המדינה, ולא נראה לי שנראה כאן עלייה גדולה במחיר הין".

- מה היית ממליץ למשקיע שכבר מחזיק במטבע היפני?

"אני בכלל לא נמצא באחד מ-3 המטבעות האלה (ין, אירו ודולר), אלא מחפש מטבעות כמו היואן הסיני, הריאל הברזיאלי, הדולר הקנדי והקרונה הנורווגית. 20% מכל אחד מהם, ביחד עם הזהב, זה ההרכב המנצח לשנים הבאות".

בכל הנוגע לשקל ויינשטיין סבור כי הוא חזק ללא סיבה: "אנחנו רואים כבר שמנהלי ההשקעות הגדולים בארץ מעבירים יותר ויותר השקעות במניות לחו"ל. אחת הסיבות שמנהלי ההשקעות פחדו להעביר השקעות לחו"ל היו הפסדי המטבע. לדעתי, עוד לא ראינו את קצה הקרחון בבריחה מהשקל. האירועים מסביבנו מחייבים שקל יותר חלש אבל אנחנו עדיין רואים אותו חזק. להערכתי, יכול להגיע היום שלא נאמין עד כמה הייתה כאן הזדמנות".

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%