גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד חייב את "מבטחים" לפצות 57 גמלאים של התעשייה הצבאית

זאת לאחר שקבע כי "מבטחים" התרשלה בשמירה על זכויותיהם הפנסיוניות של הגמלאים, ולא ביררה מדוע סכומי ההפרשות שהעבירה אליה תעש בגין דמי הבראה פחתו

"מבטחים" היא אחת מקרנות הפנסיה ההסתדרותיות המרכזיות, אשר הולאמו בשנת 2003, בעקבות הגרעון האקטוארי הכבד, אליו הן נקלעו. בחודש אוקטובר של אותה השנה נכנס לתוקף התקנון האחיד של קרנות הפנסיה הוותיקות. בחישוב השכר הקובע, בגין כל תקופת חברות, שקדמה לשנת 2003, העניק תקנון זה משקל לשכר, שבוטח בפועל בשנת 2003 ואילך.

העובדים המבוטחים ב"מבטחים" חיים תמיד תחת הרושם, שזכויות הפנסיה שלהם מובטחות, וכי בעת יציאתם לגמלאות, תשלם להם "מבטחים" את כל המגיע להם על-פי הדין.

פסק דין חדש,שיצא עתה תחת ידיו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, מגלה כי הרושם האמור אינו מוצדק בהכרח. גם כשמדובר ב"מבטחים" ודומותיה, על העובד לגלות ערנות ולוודא שזכויותיו נשמרות בקפידה.

פסק הדין ניתן בתביעתם של 57 גמלאים של התעשייה הצבאית לישראל בע"מ (תעש), אשר הגיעו לגיל הפרישה משנת 2003, ואשר יצאו לפרישה מוקדמת במימונה של תעש. בתקופת הפרישה המוקדמת שילמה תעש לגמלאים אלה תשלום חודשי של פנסיה מוקדמת, ובמקביל הפרישה ל"מבטחים" דמי גמולים, תוך ניכוי חלק העובד מתשלומי הפנסיה המוקדמת.

אקטיביות ביטוחית

גם רכיב דמי ההבראה הוא רכיב פנסיוני בתעש, וגם ממנו מנוכים ומועברים דמי גמולים ל"מבטחים". עד לתום שנת 2002 שילמה תעש לעובדיה ולגמלאיה דמי הבראה, שהיו מבוססים על 480 שקל ליום, שעה שבסקטור הציבורי היה נהוג תעריף נמוך יותר (351 שקל). בהסכם קיבוצי חדש, שנחתם אז, נקבע כי תעריף דמי ההבראה, שתשלם תעש, יופחת, לתקופה מוגבלת, ויעמוד על שיעורם של אלה המקובלים בסקטור הציבורי. לצד זאת, נקבע באותו הסכם קיבוצי, כי דמי הגמולים שיופרשו, יחושבו בהתאם לתעריף דמי ההבראה הקודם, הגבוה, שהיה מקובל בתעש.

בדיעבד התברר, כי שלא כקבוע בהסכם הקיבוצי, תעש לא הסתפקה בתשלומם לעובדיה ולגמלאיה של דמי הבראה מופחתים, אלא אף העבירה ל"מבטחים" דמי גמולים, שחושבו בהתאם לתעריף הנמוך דווקא. עובדה זו השפיעה, כמובן, על שיעורה של קצבת הזקנה, לה היו אלה זכאים לקבל מ"מבטחים" בהגיע מועד זכאותם.

כאשר התגלתה הטעות, תיקנה אותה תעש ביחס לעובדיה, והפרישה עבורם, רטרואקטיבית, דמי גמולים לפי התעריף הגבוה של דמי ההבראה. תעש ניסתה לפעול באותה הדרך גם בנוגע למי שפרשו לפנסיה מוקדמת, אך "מבטחים" סירבה לכך בטענה, שלפיה הדבר אינו אפשרי על-פי תקנות מס הכנסה.

פרקליטיהם של 57 התובעים - עובדים שפרשו לפנסיה מוקדמת, ושלכן לא זכו לתיקון האמור - עו"ד מרטין אנגל וריקי זלצמן, טענו בתביעה, שהגישו בשמם, כי תעש ו"מבטחים" הפרו הן הסכמים, שנכרתו ביניהן לבין התובעים, והן חובות, שהוטלו עליהן מכוח החוק ומכוח מעמדן הציבורי הנכבד.

שופט בית הדין לעבודה, אייל אברהמי, ראה עמם את הדברים עין בעין. פסק דינו משגר מסר ברור ונחרץ, המטיל על "מבטחים" חובות מוגברות, והמחייב אותה לגלות "אקטיביות ביטוחית" בווידוא השמירה על זכויות מבוטחיה.

תחילה, דחה אברהמי את טענתה של תעש (שיוצגה בידי עו"ד רועי פוליאק ואיל בריק), שלפיה בגין גמלאיה - בהבדל מעובדיה - ההסכם הקיבוצי כלל לא חייב אותה להפריש דמי גמולים לפי תעריף דמי ההבראה הגבוה. "הוראה בהסכם קיבוצי יש לפרש ככל הניתן בהתאם ללשונה, להקשרה ולתכליתה, בהתאם לאומד דעתם של הצדדים כפי שהוא עולה מהחוזה ומהנסיבות", אזכר אברהמי את הלכת אפרופים הידועה. מן ההסכם עצמו הוא הסיק, כי "מטרתם של הצדדים להסכם הקיבוצי הייתה שעל אף ההפחתה בדמי ההבראה, תשמרנה זכויות עובדי תעש לענין דמי הגמולים בהתאם לתעריף הגבוה".

הוא הצביע על כך שהאבחנה שניסתה תעש לשכנעו לבצע, בין העובדים לבין הגמלאים, מנוגדת להיגיון הכלכלי.

אברהמי לא הסתפק בכך. הוא הסב את תשומת הלב לכך, שהתנהגותה של תעש-עצמה, בזמן אמיתי, מצביעה על כך, שאף היא גרסה שהמדובר בטעות, אותה היא אף ניסתה לתקן. הוא לא הסתיר את מורת-רוחו מכך שתעש העלתה את טענותיה בנוגע לכך, וקבע כי אלה "נולדו מאוחר יותר ולצורך ההליך המשפטי, ואינן משקפות את שסברה תעש בזמן אמת". הוא הוסיף וקבע, כי "נראה כי יש בכך משום חוסר תום-לב מצדה של תעש".

לאחר שקבע, כי גם 57 התובעים היו זכאים להפרשות לפי תעריף דמי ההבראה הגבוה, פנה אברהמי לבחון על מי חלה האחריות לפצות אותם עקב העברת דמי הגמולים המופחתים, וכיצד יש לחשב פיצוי זה.

"חובתה של מבטחים כלפי מבוטחיה, מכוח ההסכם שלה עימם, הינה לשלם להם את הפנסיה בשיעור הנכון, אשר צריך להשתלם עבורם לפי חוזה העבודה שלהם וההסכמים הקיבוציים החלים עליהם", קבע אברהמי. "במקביל מחויבת מבטחים לפעול מול המעביד במקרה שאינו מעביר לה את דמי הגמולים אשר עליו להפריש לעובדיו לפי הדין, זאת ללא תלות בחובתה כלפי מבוטחיה", הוסיף.

את חובותיה אלה של "מבטחים" הוא תלה הן בהסכם שבינה בין המבוטח, והן בהוראות החוק. "חובת מבטחים לשלם לעובד את זכויותיו איננה תלויה בקיום חובת המעביד כלפיה, כאשר מדובר בעובד שהמעביד דיווח עליו ומסר פרטיו למבטחים", הבהיר. כך, מפאת רצונו של המחוקק להגן על העובד והגמלאי, לבל ייפגע ממצב, בו מעבידו אינו עומד בהתחייבויותיו כלפי קופת הפנסיה.

על-פי החוק, רק בהתקיים שלושה תנאים מצטברים, תוסר מקרן הפנסיה האחריות לכך, שהמעביד לא הפריש אליה את דמי הגמולים הנכונים: הראשון, חלפה שנה תמימה מאז שהמעביד חדל לשלם את חובו לה; השני, בחלוף 6 חודשים מאז שהמעביד נמנע מלהעביר אליה את דמי הגמולים, היא שיגרה אל העובד הודעה על כך; השלישי, בית הדין לעבודה קבע, בפסק דין, כי הפיגור בגביית החוב אינו נעוץ ברשלנות של הקופה או שקיימות נסיבות אחרות, המצדיקות את שחרורה מהתחייבויותיה כלפי העובד.

אברהמי קבע כי תנאים אלה, שקובע החוק, חלים גם במקרה של 57 התובעים, וכי גם אלמלא כך, הם היו חלים מכוח חובת הגילוי הרחבה, שיש ל"מבטחים" כלפי מבוטחיה, מכוח חובת תום-הלב.

לדידו, לאחר שנים רבות, בו התקבלו אצל "מבטחים" הפרשות, עבור רכיב דמי ההבראה, לפי התעריף הגבוה, היא הייתה צריכה לשים לב לכך שהיקף ההפרשות בגינו הופחת, ולבדוק מול תעש מה הסיבה לשינוי. במיוחד נכונים הדברים שעה שמדובר בעובדים רבים עד מאוד, אשר לגבי כולם חלה ההפחתה. "לו הייתה מבטחים פונה לתעש בענין הנדון, סביר להניח שהייתה מקבלת העתק של ההסכם הקיבוצי הרלוונטי... משלא עשתה כן, לא מילאה מבטחים את החובה המוטלת עליה... מצופה ממבטחים כי תפעל בדרך של חקירה ודרישה לשם מימוש זכויות התובעים", חרץ.

אברהמי דחה את טענת פרקליטה של "מבטחים", עו"ד אורן מילדוורט, שלפיה תקנות מס הכנסה אינן מאפשרות תיקון הדבר, כפי שביקשה תעש לעשות. לדידו, הוראות החוק, המסדירות את זכויות העובדים בנוגע לכך, גוברות על תקנות אלה. את טענת "מבטחים" בנוגע לכך, הוא ראה כ"הסתתרות", שאינה במקומה, מאחורי אותה התקנה.

פיצויי הלנת קצבה

מש"מבטחים" הפרה את חובתה כלפי מבוטחיה, לפי החוזה ולפי החוק, קמה להם זכות כי יישמרו זכויותיהם וכן זכות לפיצוי הפרת חוזה ובגין הפרת חובה חקוקה. "לפיכך מחויבת מבטחים לשלם לתובעים את הפנסיה כולל דמי ההבראה לפי התעריף הגבוה, ללא תלות בחובה של תעש למבטחים", קבע אברהמי. הוא חייב אותה לשלם לתובעים הן את הגמלאות בסכומים הנכונים, אף לגבי העבר, והן פיצוי ביחס לתקופה, שבה גמלה זו לא שולמה להם במלואה.

אברהמי הוסיף וחייב את תעש לשלם ל"מבטחים" פיצוי שווה ערך לסכום הפרשי דמי הגמולים, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, וכן פיצויי הלנת קצבה, עד למועד שבו היא ביקשה מ"מבטחים" לתקן את הטעות וזו סירבה לכך. הוא קבע, כי אין לחייב את תעש לשפות את "מבטחים" בגין כל תשלום שזו תחויב לשלם לתובעים. כך, לאור זאת שחיובה של "מבטחים" בפיצוי התובעים נבע מהפרת חובותיה-שלה כלפיהם ומסכומים שהיא הייתה אמורה לשלם להם ממילא.

משהדיון פוצל לשאלת האחריות ולשאלת ה"נזק", יהיה עתה על אברהמי לכמת את הסכומים, שעל "מבטחים" לשלם לכל אחד מן התובעים. בהתחשב בכך, שעל-פי חוות-דעתו של המומחה דן שפרינצק, שכבר הוגשה לו, הסכומים להם זכאים התובעים נעים בין 20 ל-30 אלף שקל לכל אחד, צפויה "מבטחים" להיות מחויבת בתשלום העומד על כ-1.4 מיליון שקל. (תע"א 1413/07).

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד