גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince
סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

ליל אמש (ה') היה מעניין במיוחד בגזרת עונת הדוחות בוול סטריט, כאשר שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל. השתיים הראשונות הציגו תוצאות טובות במיוחד וזינקו במסחר המאוחר ב-4.4% וב-11.5% בהתאמה. אינטל הציגה תחזית מאכזבת ואיבדה כמעט 8%.

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?  
מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר 

התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו, וגם באחרות, יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן כשמשקיעים בשוק ההון:
1. הסיכון לא פוחת גם כשמשקיעים בחברות הענק.
2. הסבלנות משתלמת בטווח הארוך.
3. גם כשענקיות הטכנולוגיה מפשלות, לא כדאי למהר ולהספיד אותן.
4. הפיזור הוא מתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק ההון.

1 הסיכון בעולם ההשקעות קיים ולא פוחת גם כשמדובר בחברות הענק

בשוק ההון יש מי שאוהבים לסחור על הדוחות - לקנות את המניות רגע לפני הדוחות או מנגד לפתוח עליהן פוזיציית שורט - בתקווה לקלוע לתגובת המניה אחרי פרסום הדוחות. אלא שהתנועות החדות אפילו במניות הגדולות בעולם יכולות להזכיר למשקיעים שמדובר בספורט מסוכן למדי, שהוא בינארי בעיקרו, כמו הטלת מטבע: עץ או פלי, ובסופו של דבר מדובר בהימור בלבד.

אבל כדאי לשים לב לנקודה נוספת - יש לפעמים אשליה אצל משקיעים שכאשר משקיעים בחברות הכי גדולות בעולם הסיכון יורד, כיוון שמניות ענק שכאלה לא יכולות להתרסק כל כך הרבה. אבל עונת הדוחות האחרונה (ולא רק היא) מוכיחה שגם מניות ענק יכולות לזנק או לקרוס אחרי פרסום הדוחות הכספיים. כלומר, הסיכון קיים ולא קטן כשמשקיעים בחברות ענק, גודל החברה לא הופך אותה בהכרח ליציבה יותר בהקשר הזה.

הדבר נכון פעמיים כאשר מדדי המניות בארה"ב נסחרים באזורי שיאי כל הזמנים, השוק נחשב "יקר" מבחינת תמחור (מכפילי רווח גבוהים שמשקפים מוכנות של המשקיעים להמתין שנים רבות כדי "להחזיר" את ההשקעה שלהם בהן) וכולם מדברים על כך שמתישהו אמור להגיע 'תיקון' (ירידות) בשוק.

שלוש דוגמאות נוספות לתנודתיות הגדולה גם בחברות הענק סיפקו בשבועיים האחרונים גם מטא (פייסבוק, וואטסאפ, אינסטגרם) שנפלה בכמעט 11% אחרי תחזית חלשה, חברת הסטרימינג נטפליקס שצללה גם היא ב-9% מאותה הסיבה, ומנגד טסלה, שהשלימה עלייה של 18% ביומיים, אחרי דווקא תוצאות חלשות אך תחזית שהלהיבה את המשקיעים.

2 הסבלנות משתלמת בטווח הארוך - תסתכלו על גוגל

נפתח במובן מאליו. כל אחת מענקיות הטכנולוגיה הציגה תשואה מצטברת מרשימה של אלפי אחוזים ויותר לאורך העשורים האחרונים. בדרך למעלה כל אחת מהן עלתה והתרסקה פעמים רבות, לפעמים הנפילה גם הייתה כואבת במיוחד. אך כשמרחיבים את ההסתכלות על הגרף לטווחים ארוכים - ההשקעה משתלמת ובגדול. הבעיה היחידה היא שכולנו חיים בהווה ולא בעתיד: אנחנו רואים את הנפילות ובורחים בדרך, אך כפי שאמר המשקיע האגדי וורן באפט: "שוק ההון הוא כלי להעביר כסף ממשקיעים חסרי סבלנות למשקיעים עם סבלנות". לפעמים צריך לחרוק שיניים ולהמתין שהגשם יעבור.

הדבר נכון גם כשמסתכלים על הנפילות בשוק ההון בשנת 2022 למשל (או בקורונה). גם ענקיות הטכנולוגיה איבדו עשרות אחוזים מערכן (למשל - מיקרוסופט כ-30%, אפל כ-30%, גוגל כ-40%, אמזון יותר מ-50% ועוד) אך מאז כל אלה ואחרות תיקנו את כל הירידות וחלקן אף נמצאות בשיאים חדשים.

בנוסף, מעניין להסתכל על גוגל. אם מניית החברה תצליח לשמור היום על העלייה הזו היא תחצה את השווי של 2 טריליון דולר (ותצליח לשמור על השווי הזה בפעם הראשונה, כאשר בסוף 2021 היא כבר חצתה לרגע את השווי הזה) ותהפוך לחברה השלישית בעולם מבחינת שווי שוק, כשהיא עוקפת את אנבידיה.

גוגל הודיעה הלילה, לראשונה בתולדותיה, על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, וגם הודיעה על רכישה עצמית (בייבאק) בהיקף של 70 מיליארד דולר (כ-3.5% משווי החברה), בצעד שנחשב להבעת אמון עצמית בחברה ומקטין את כמות המניות בשוק, מה שמגדיל את הרווח לכל מניה בודדת. 20 שנה אחרי שהונפקה לראשונה. 20 שנה הן הרבה זמן, אבל משקיעים לטווח ארוך יודעים שזה פרק זמן סביר להשקעה. 20 שנה של התמדה (כמובן, אפשר היה לקנות את המניה גם אחרי ההנפקה) איפשרו למשקיעים ליהנות מתשואה גבוהה, וכעת גם מדיבידנדים.

3 לא למהר להספיד את הגדולות

אם כבר הזכרנו את גוגל, ניתן לה את הכבוד פעם נוספת. מניית גוגל נפלה לפני שנה וחצי עם השקתו של צ'אט GPT, שהביא לעולם את מהפכת הבינה המלאכותית, וגרם לחששות האם גוגל תצליח להישאר רלוונטית בעולם החדש, האם מנוע החיפוש שלה ישמור על הדומיננטיות שלו גם בעולם של AI, האם גוגל בכלל תצליח לתת מענה. בדוחות שפרסמה אתמול גוגל ענתה בגדול כן על השאלות האלה - מנוע החיפוש שלה בינתיים לא נפגע (אך בהחלט ייתכן שייפגע בעתיד), היא פועלת ומשקיעה גם בעולמות ה- AI והיא בהחלט כאן כדי להישאר ולתת פייט.

הדבר נכון גם לגבי מטא. מניית חברת האם של פייסבוק איבדה 75% מערכה מאמצע שנת 2021 ועד אוקטובר 2022, בעקבות הניסיון הלא מוצלח שלה לעשות טרנפורמציה לעולם של מטאוורס (מציאות מדומה). בינתיים נדמה שמטא קצת זנחה את החלומות ההם, שבהם השקיעה מיליארדי דולרים, וחזרה להתמקד במה שהיא יודעת לעשות מצוין: לייצר מזומנים והמון. כשהמשקיעים ראו את ההתמקדות המחודשת של מטא הם החלו לחזור אליה ומאז המניה משלימה זינוק של 374% בתוך שנה וחצי. גם מבלי לדעת מה התוכניות של מטא להמשך אפשר להניח שהחברה ממש לא מתכוונת להרים דגל לבן וגם היא פועלת כדי להישאר רלוונטית בעולם העתידי.

4 פיזור ההשקעות - מתנת החינם היחידה בעולם ההשקעות

אפשר לתת דוגמאות נוספות כמובן כמו טסלה, נטפליקס, אפל ועוד. כולן עובדות קשה מאוד כדי להישאר רלוונטיות גם כשהמשקיעים מפנים להן עורף או כשהתוצאות שלהן נפגעות.

הבעיה היחידה היא שאי אפשר לדעת מראש אלו חברות יישארו איתנו גם בעתיד, מי יהיו הגדולות בשנים הבאות, מי יפשלו ויפלו ומי הגדולות החדשות שיגיעו (מישהו ידע לזהות את אנבידיה לפני שנתיים? מישהו יודע לזהות את האנבידיה הבאה?). מעבר לכך, ענקיות הטכנולוגיה שמככבות היום בצמרת מדד ה- S&P 500 לא היו כאן רק לפני 20 או 30 שנה. התחלפו דורות ואיתן גם המניות הגדולות בעולם.

אם ניקח למשל את אינטל, מניית החברה לא מצליחה לספק תשואה למשקיעים מאז שנת 2017. מדובר בפרק זמן לא קטן לחברה שנחשבת ענקית, ובוודאי כאשר המתחרות שלה נהנות מתשואה של אלפי אחוזים באותו זמן (אנבידיה פי 30, AMD פי 13).

לכן, אומרים המשקיעים הגדולים, חשוב לדאוג לפיזור של תיק ההשקעות. מדובר במתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק המניות. כמובן, תשואת תיק ההשקעות תהיה נמוכה יותר אלא שהצד החיובי הוא שכך אתם שומרים טוב יותר על הכסף שלכם. כך, גם אם חברה או מספר חברות ייפלו הפגיעה בתיק ההשקעות שלכם תהיה קטנה, בוודאי בהשוואה להשקעה במניה אחת ספציפית.

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

בנק לאומי, חנן מור, אאורה ואל על: אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות