גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיין גד פרופר לממשלה: "לילה אחד אל תחשבו על בחורות וברצלונה-ריאל - תחשבו על הדולר"

(עדכון) - בלחץ התעשיינים: שר התמ"ת שמחון מצהיר על "תוכנית חירום להצלת היצוא" ■ עמי אראל: "צריך להכות בספקולנטים" ■ שרגא ברוש: "עשרות אלפי אנשים כאן יפוטרו; נתניהו מכר בחייו רק רהיטים" ■ שטייניץ הוזמן לכנס החירום של התאחדות התעשיינים - אך לא הגיע

התאחדות התעשיינים קיימה היום (ד') כנס חירום רב משתתפים על רקע הירידה המתמשכת בשער הדולר והייסוף בשקל - אתר "גלובס" העביר בשידור חי את הכנס, בו השתתפו שר התמ"ת שלום שמחון, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, יו"ר מכון הייצוא עמי אראל ועוד. לקראת הכנס, הונח לכבוד שר האוצר יובל שטייניץ "כיסא ריק", בנימוק שהוא הוזמן לכנס אך בחר שלא להגיע אליו.

שר התמ"ת שלום שמחון, אמר כי "לא באתי הנה להיות שק חבטות, אלא כדי להזדהות איתכם, באתי לנסות לתת תשובות. כחבר ממשלה אני מודע לזה שיש משבר, השאלה מה ניתן לעשות איתו עם הנתונים הקיימים. אין ספק שהיצוא הוא הקטר של המשק הישראלי, בלי ייצוא תהיה כאן מדינה שונה בתכלית ותהיה רחוקה מהמקום שהיא ראויה להיות בו. אסור לנו לעמוד במקום ולכן, הכנס הזה הוא כנס נכון, נעשה בזמן ואני מקבל לגמרי את מה שנאמר פה.

לדברי שמחון, "גם אם הממשלה חושבת שהמשק במצב טוב, אין זמן מתאים יותר לטפל במשבר הנוכחי כמו עכשיו וזה הזמן ליצור עסקת חבילה נוספת שתתן פתרון למשבר הנוכחי. חייבים לומר ביושר עם זאת, שאי אפשר להתנהל כאילו אנו מנותקים מהעולם, אך הקלות ליצואנים בארץ ובחו"ל עם תוכניות ממשלתיות זה בהחלט פתרון שבידינו, ולחלקו אני לא צריך את שטייניץ ולחלקו אני כן צריך ואז להגיע להחלטת ממשלה מסודרת.

"צריך להיכנס לדיונים ולהידברויות להשגת תוכנית מסודרת עם היגיון, שממשלת ישראל תדע ליישם ולבצע. אני חושב שאם תהיה תוכנית ריאלית וברת השגה, בה אפשר ללחוץ את הממשלה לעשות אותה, צריך להוביל אותה".

בשל לחץ התעשיינים שמחון הצהיר בסוף דבריו כי יפעל להשקת תוכנית חירום להצלת היצוא ויאיץ את קידומה בתוך שבועיים: "אני אפנה לראש הממשלה ואבקש ממנו שתוך שבועיים יקיים דיון בממשלה שבו יהיו התעשיינים והיצואנים שותפים כדי לדון בפתרונות. אתחיל לעבוד על זה מחר בבוקר וברור לי שזה אמור לעלות כסף. אני מוכן להוביל גם תוכנית סיוע, במגבלות שלי, כדי לסייע ליצואנים בטווח הקרוב. אני מקווה שהיא תצלח ואקדם אותה מול ראש הממשלה, כי אחרי הכל הוא השר הכלכלי הבכיר של ישראל".

שרגא ברוש: "עשרות אלפי אנשים בתעשייה יפוטרו"

רובי גינל, ראש אגף מחקר וכלכלה בהתאחדות התעשיינים, הציג נתונים על התפתחות התחזקות השקל מול הדולר: לדבריו, וכפי שנחשף ב"גלובס" באפריל, התעשיינים חוששים מפני האטה בענפי התעשייה במשק בשל הרחבת פעילות של מפעלים ישראליים מעבר לים. לדברי שרגא ברוש, "מי שהולך לחו"ל - לא חוזר. אנחנו בארץ, אבל הלקוחות וחומרי הגלם נמצאים בחו"ל. אנשים כאן יילכו הביתה והרבה - בעשרות אלפים, ואחרים לא יבואו במקומם".

ברוש אמר בתחילה, כי "אני מצטער שהכסא של שר האוצר נשאר מיותם, הזמנו אותו, טרחנו להסביר לו שנשמור עליו מפני תקיפות כדי שיישמע את מה שיש לכם להגיד - הוא בחר שלא לבוא ולהשאיר אותנו באי-ודאות. יכול להיות שיש לו את הפתרונות והיה מאוד כדאי שנשמע אותם".

לדבריו, הוא ביקש מראש הממשלה לדון בבעיית הדולר ועד רגע זה הממשלה לא עשתה דבר בנושא. ברוש אמר כי הוא לא מתכוון לשקוט ולנוח עד שממשלת ישראל תעשה פעולות אקטיביות לטיפול בכושר התחרות של היצוא הישראלי. ברוש לא פיספס הזדמנות לעקוץ את ראש הממשלה נתניהו ואמר כי "מי שמנהל היום את המדיניות הכלכלית של ישראל לא מכר בחייו כלום מלבד רהיטים". (ברוש התכוון לעברו של נתניהו כאיש מכירות בחברת הרהיטים רים).

ברוש ציין, כי "יש פרדוקס. אנחנו רואים את הגרפים ומנגד שומעים איך במשרד האוצר מתבשמים מנתוני הצמיחה והעלייה ביצוא, אבל אנחנו מודאגים. השווקים מצטמצמים, הווחיות נשחקת וכך גם היכולת להתחרות אבל אנחנו עדיין מוכרים, משחקים במשחק. כל זאת כשברקע גם חומרי הגלם עולים ויש ייסוף קשה בשקל.

"צריך להכות בספקולנטים"

עמי אראל אמר כי "יש לנו קושי מול הממשלה וזה ששר האוצר איננו פה זה חלק מהבעיה. הממשלה עשתה מעט מאוד, אם בכלל. גם החלטות שקיבלה היא לא טורחת ליישם אותן. הממשלה קיבלה בינואר החלטה לשים מס על תושבים זרים לעצור את הספקולציה ועד היום זה לא הגיע לדיון בשום ועדה - חצי שנה של רווחיות היצוא התבזבזה".

אראל הוסיף, כי "אם לא ייעשה מעשה שכתוצאה ממנו יברח מכאן מטבע זר - לא נוכל להתגבר על הבעיות. הדרך לעשות זאת - מה שלא הולך בכוח הולך בעוד יותר כוח. כ-30 מיליארד דולר צריכם לצאת מפה ולכן צריך מיסוי גדול יותר על הזרים וזה יעשה נפלאות על כל מה שאנחנו מדברים פה עכשיו - זה לא בידינו ולא בידי בנק ישראל ורכישות הדולרים. צריך פשוט להכות בספקולנטים".

אראל אמר, כי הדבר הנכון הוא לסייע ליצואנים דרך עידוד השקעות הון. אם האוצר יכה בספקולנטים דרך מיסוי תקנות, רגולציה, או בכל דרך אחרת, אנחנו נראה בצורה עקיפה וישירה שיפור משמעותי ברווחיות של היצוא. המדינה יכולה ויודעת איך ליצור נהלים לגבי השקעות שיאפשרו פיזור של השקעות, יציאה של כסף זר מהשוק המקומי, ובהתאם סיוע ליצואנים".

אראל הוסיף, כי חייבים לפעול לעודד ייצוא ולפתוח שווקים חדשים במזרח הרחוק, ובמקביל מישהו צריך להחליט אם הוא בעד הייצוא או בעד הספקולנטים. הכסף של כולנו יושב אצל המוסדיים, וכולנו חייבים לדאוג לפנסיה של כל עם ישראל, ולכן אסור לנצל את הכסף הענק הזה- למטרות אחרות.

"אל תחשבו על איך דופקים אחד את השני - תחשבו על הדולר"

התעשיין גד פרופר, מנכ"ל אסם לשעבר, פנה לשר שמחון, נציג הממשלה בכנס, ואמר כי "מה שאתם רואים היום זה לא מה קורה ולא מה שקיים פה. כשתעשיין השקיע בכח אדם ובמכונות ומצא לקוחות והוא מגיע ל-10% רווח, הוא מבסוט. ולא כולם מגיעים לשם. אבל התעשיין הזה מייצר וימשיך לייצר, גם כשהרווח שלו יקטן, כי את ההשקעה שלו הוא כבר עשה.

"הבעיה שלו, זה כשהוא יצטרך לתכנן את ההשקעה הבאה שלו - כדי שנהיה בחוד הטכנולוגיה והיעילות בעולם - הוא לא ישקיע כי כאן הוא מסתכל כבר על המספרים שלו ומבין שהכסף על ההשקעה הזו כבר לא אטרקטיבי כאן, והוא יילך לסין, הודו ולמקומות אחרים. אלה דברים שכתובים על הקיר ואני משתגע. איך אתם לא רואים את זה? משהו כאן דפוק. לילה אחד אל תישנו ותחשבו על זה ותוכלו ממחר בבוקר למצוא את הצעדים הנכונים שצריך לעשות בגלל הדולר שנשחק. תחשבו ותקומו עם פתרונות בבוקר - אתם לא מטומטמים. כולנו למדנו כלכלה ויודעים להבין דברים, לא צריך להיות גאון גדול. לא לחשוב לילה אחד על בחורות, על ברצלונה וריאל ואיך דופקים אחד את השני בממשלה - לחשוב על הדולר".

יאיר שמיר, יו"ר התעשייה האווירית אמר כי "הממשלה מתעסקת בחארטה-בארטה והם חושבים שאנחנו בלבלני מוח - אנחנו לא מעניינים אותם אבל בקורב יש בחירות. אני מציע לכם התעשיינים לפעול כי זה הזמן. תעלו לירושלים עם העובדים שלכם ותפעילו לחץ".

התעשיין רן טוטנאוור אמר כי "אנחנו מתוסכלים, מיואשים וכל שנה סופגים ירידה במשכורת של 5% ועלייה של מחירים במים והארנונה, אנחנו לא יכולים לנצח ולהרוויח, וכך כל התעשייה שלנו עוברת לחו"ל. מה האוצר עושה? 5 שנים לא עושה כלום. יש כיום מציל אחד אבל שאזלה לו התחמושת - זה הנגיד סטנלי פישר. אני פונה לשר שלום שמחון: הגדל הקרן לסיוע לתעשיינים באופן משמעותי כאן ועכשיו. אני דורש ממך. אתה השר שלנו, זה תפקידך. תצא ותניף את הדגל הזה. לא יתכן שהממשלה לא תעשה דבר. נמאס לי מדיבורים וצריך מעשים ועכשיו".

"האוצר לא מבין שהשוק החופשי מת"

אברהם נובוגוריצקי, מנכ"ל אפריקה תעשיות מקבוצת אפריקה ישראל: "אנחנו רוצים שההשקעות יהיו בארץ ולא במקומות אחרים בעולם. לפני כל השקעה חדשה שלנו, אנו בודקים את כושר התחרות שלנו מול חו"ל, ועם שער מטבע כמו של היום - כושר התחרות שלנו נפגע". נובוגוריצקי פנה לשמחון: "אם אתה רוצה לדאוג לדורות הבאים שלנו - זה הזמן לפעול ויפה שעה אחת קודם".

יוסי פרנק לשר שמחון: "יש באוצר אנשים שעדיין חושבים שהשוק החופשי עוד חי והם לא מבינים שהשוק החופשי מת. צריך להבין שמדובר כאן במלחמה ובמלחמה כמו במלחמה, אתה לא יכול להיות הסאקר האחרון שמאמין עוד שהשוק החופשי חי וזה לא ככה בכלל. זה משחק מלחמה ואתם חייבים להבין את זה. יש תעודת הכשר להתמודד עם תנועות הון של משקיעים זרים ולפיכך, תטילו מס על תנועות הון. לשער דולר של 4 שקל לא נגיע בלי מהלכים כאלה, שהם כל כך נחוצים".

לדברי התעשיינים, מאז הרבעון האחרון של 2009 ועד לרבעון הראשון של 2011 חלה עליה של כ-9% במספר המפעלים שמרחיבים את פעילותם בחו"ל, וברבעון הראשון של 2011 חלה עלייה של כ-4%, וכ-45% מדווחות שתהיה להן פעילות עסקית בחו"ל בשנתיים הקרובות. בהתאחדות מתריעים ואומרים כי התרחבות זו באה על חשבון התרחבות ענפי התעשייה בארץ. כבר בסוף חודש מארס פורסם ב"גלובס", כי התעשיינים מזהירים מפני נזקים בהיקף 3.4 מיליארד שקל ליצוא הישראלי בגלל התחזקות השקל והם חזרו על החשש הזה גם היום.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?