גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד הבא? סדרות אמריקניות קלאסיות מקבלות 'רימייק' ישראלי

הסדרה "בנות הזהב", שעולה היום בערוץ 10, היא רק סנונית ראשונה של מה שמסתמן כטרנד חדש אצל זכייני הטלוויזיה - רכישה של סדרות זרות קלאסיות והתאמתן למסך המקומי

הסדרה "בנות הזהב" הישראלית, שתעלה היום (ה') בערוץ 10, עשויה להיות תחילתו של טרנד. זאת במיוחד לאור העובדה שרשת וקשת רכשו באחרונה אף הן פורמטי עבר מצליחים - "כולם אוהבים את ריימונד" ו"נשואים פלוס" בהתאמה.

שוק הפורמטים הקלאסיים הפך להיות מנוע צמיחה מרכזי בעבור אולפנים אמריקנים מרכזיים בשנים האחרונות. גופי ענק כמו פוקס המאה ה-20, וורנר ודיסני, מצאו בארכיון שלהם מכרה זהב בתקופה שבה משבר כלכלי פגע בתעשייה.

באותו זמן, אותו משבר הביא מדינות רבות בעולם לקנות את הפורמטים, שכולם חשבו שכבר מוצו, ולחסוך תהליכי פיתוח ארוכים ויקרים. אך מה הדבר עושה ליצירה המקומית במדינה שמתגאה בשנים האחרונות ביצוא הרעיונאי שלה לחו"ל?

את "בנות הזהב", כותב בעבור ערוץ 10 אריק שגב ("אולי הפעם", "ראש גדול"), ומביימת שירילי דשא ("איצ'ה", "כאן גרים בכיף"). דשא לא סבורה שיש סתירה בין יצירה מקורית לבין פורמטים מוכרים. "כפי שבתיאטרון מעלים חומרים מקוריים, מעלים גם דברים שעלו לפני מאות שנים. הטלוויזיה יכולה להכיל גם וגם", היא אומרת.

גם סמנכ"ל התוכן של ערוץ 10, קרני זיו, רואה בזה מהלך טבעי. "למה מדינה כמו ארה"ב ובה מיטב הכותבים לוקחת פורמט כמו 'האקס המיתולוגי' או 'רמזור' והופכת אותם לפורמטים אמריקנים? כשיש סיפור טוב אז יש סיפור טוב, וזה הדבר הכי קשה בטלוויזיה. יש פה ושם סיפורים ותסריטים ששווים את המהלך".

- ובכל זאת, האמריקנים לא ראו את "רמזור" לפני שהיא עלתה שם, ואנחנו עוד זוכרים את "בנות הזהב".

"הילדים שלנו כבר לא יודעים מה זה. עם כל הכבוד לסדרה, היא היום לא במרכז התודעה של הקהל. ב'המשרד' היו אמיצים הרבה יותר, כי זה משודר עדיין וזוכה להכרה".

המשמעות האמיתית היא קיצור זמן הפיתוח

עוזי וייל הוא האמיץ שכתב בעבור חברת הלוויין yes את הגירסה הישראלית של "המשרד" שזכתה להערכה רבה. "איזה מזל היה לדור שלא הכיר את 'בנות הזהב'", אומר וייל בהתייחס לדבריה של זיו, "אבל עכשיו גם הוא אכל אותה. זו סדרה איומה כל-כך, זו סדרה ליהודים זקנים בפלורידה".

לדברי מי שנמנה בעבר על כותבי "החמישייה הקאמרית" המיתולוגית, ההשוואה לסדרה קיימת לא הייתה סיכון. "אהבתי את הסדרה הבריטית והבנתי שאפשר לבחון באמצעות זה את החברה הישראלית, וניגשתי לעבודה. יש את הסיכונים, כי הבאזז גדול לפני שזה באוויר, ואתה מתמודד עם השוואות, אבל הן נגמרות צ'יק-צ'ק. ברגע שנכנסים לזה, בפרק השני אתה כבר בפנים. תמיד יהיה תהליך הסתגלות במצב כזה".

אז איפה היתרון ברכישת פורמט מוכר? לדברי זיו, "כלכלית זה לא הבדל ממש משמעותי, המשמעות האמיתית היא עניין הזמן, כי לפתח סדרה קומית לוקח המון זמן, ותמיד העונה השנייה תהיה טובה מהראשונה.

"צריך לזכור שמראש מדובר על סדרות יותר זולות כי הן תוכניות אולפן. המחיר של תסריטאי לא נחתך כי עשו עבודה גדולה מאוד והפורמט עולה כסף, אסור לשכוח גם את זה, החיסכון הוא בזמן. עשינו את הקריאה לפני שנה, והנה זה עולה, אין כמעט מצב שזה קורה בסדרה מקורית. וזה עוזר בצמצום פערי הזמן מההיבט הרגולטורי".

לדברי וייל, הנושא הרגולטורי לא נעלם מעיני היוצרים. "רגולציה קובעת כמות של שעות של דרמה", הוא אומר, "אין פה חיסכון של הליך פיתוח מבחינתנו, כי אתה צריך לעשות את כל עבודת העיברות, שזה כמו ללכת ולפתח לבד.

"אפשר לייבא טוב, ואפשר לייבא רע. הפטנט הוא לבחור אנשים שמוצלחים בעבודה שלהם - כותבים, שחקנים ובמאים - ולתת להם לעבוד. כל השאר לפעמים מצליח ולפעמים לא, זה נופל על איכות העבודה. צריך לעשות דברים טובים, זה לא משנה איזה דברים".

במקרה של "בנות הזהב", מספרים מפתחי הסדרה הישראלית, היו דרישות ברורות מצד החברה המפיצה, דיסני, ובכל זאת הסדרה תראה עברית לחלוטין. "התבקשנו לשמור על צילום אולפן, ועל צחוקים מוקלטים", מספרת שירילי דשא. "הייתה דרישה לצלם מול קהל, וזה משהו שקשה לעשות מסיבות תקציביות. שמחנו לשמור על פורמט הסיטקום".

לדברי שגב, "היינו צריכים לשמור על התמות המרכזיות - 'חברות', ו'יש חיים אחרי גיל 50'. הדרישות האמריקניות היו שהיא תהיה טובה. כדי להיות נאמן לרוח הסדרה, היינו צריכים לשנות את תוואי העלילות, לעדכן את הדמויות, מאיפה הן באו, כתיבה מחודשת של דיאלוגים ולא רק לתרגם. ככל שהסדרה התקדמה, הביטחון שלהם בנו גבר".

דשא: "הרשינו לעצמנו ממש להמציא. שלחו נציג מאוד נחמד שישב איתנו בעבודה והיינו צריכים להסביר לו למה עשינו שינויים. יש הרבה מאוד פרקים עם עלילה אחת בלבד, וב-23 דקות קשה לנו להחזיק עלילה אחת, וביקשנו להוסיף עלילה משלנו. הוספנו למשל ריב שכנים, שזה משהו שאנשים פה יכולים להזדהות איתו. היה ברור שהדמויות לא יכולות להיות בסיטואציה של מגורים במיאמי, מנותקות ממשפחותיהן, הן צריכות להיות בתל-אביב, והכי רחוק שהן יכולות להגיע זה ממושב או קריית-אונו".

לדברי שגב, הדמויות הישראליות בגילומן של רבקה מיכאלי, חנה לסלאו, מיקי קם ותיקי דיין הפכו ליותר עגולות, ופחות סטריאוטיפיות כמו המודלים המוכרים של רוז, בלאנש, סופיה ודורותי.

"הדמות של סופיה היא איטלקייה, ואנחנו הצענו פרטיזנית. אנחנו לא יכולים להגיד שהיא רק עלתה מהונגריה, רצינו דמויות שהן חלק מהפסיפס הישראלי ויש לה היסטוריה שנוגעת למלחמת העולם השנייה", הוא מספר. "העבודה הייתה לא פחות מעבודה על כל סדרה שהיינו מעורבים בה".

- אך מה אם זה יהפוך לטרנד נוח בעבור הזכייניות, שיעדיפו תוכניות מוכרות על פני פיתוחים?

"ליוצרים זו עבודה קשה לא פחות ולא פחות מתגמלת. זה לא בא להחליף יצירה מקורית ולא משהו שבא במקום, זה יכול לחיות יחד".

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית